Огњен Написано Октобар 15, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6761.msg184171.html#msg184171 ...Јер бијаше људи, око пет хиљада. Али он рече ученицима својим: Посадите их на скупине по педесет. 15. И учинише тако, и посадише их све. 16. А он узе оних пет хљебова и обје рибе, ... Има ли у овим бројевима неке символике? 89898989898989 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Октобар 15, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2010 Зна ли ико ? Баш ме интересује ово mocart У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 15, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2010 и мене eheeeej клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Октобар 15, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2010 Ево, да пробам, нешто што сам брзим погледом на ''Нема лепше вере од Хришћанске'' Епископа Данила и Епископа Амфилохија, скоцкала... bleh Прво што сам приметила је да је ''Пети дан Бог је створио жива створења у водама, рибе и остала створења велика и мала, као и птице небеске, по врстама њиховим.'' Потом рече Бог: Нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховим, стоку и ситне животиње и звери земаљске по врстама њиховим. И би тако. 25. И створи Бог звери земаљске по врстама њиховим, и стоку по врстама њеним, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховим. И виде Бог да је добро. 26. Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи.(1Мој) '' Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском љубављу.'' Друго што сам нашла: ''Господ Исус Христос јесте Богочовек јер има у себи две природе: божанску од Бога Оца и човечанску од Своје Мајке, Пресвете Деве Марије. Она је Бога родила у човечанском телу. По речима Светих Отаца Четвртог васељенског сабора (451. г.) божанска и човечанска природа су се у једном и истом Христу, Сину Божјем Јединородном, сјединиле "несливено, непромениво, неразделиво, неразлучно ". Христос је стога истовремено Бог и Човек, зато се и назива Богочовек.'' Даље Христос доноси две заповести у Новом Савезу: ''Прва је љуби Бога свога свим својим силама, свим својим срцем и свим својим умом и друга, љуби ближњега свога као себе самога'' Ове две заповеди Господ множи за пет хиљаде људи... Али их дели на сто скупина по педесет... 89898989898989 Мислим да је овим хтео да прикаже ширење Евањђеља који ће чинити апостоли након силаска Духа Светога на Педесетници, педесети дан од васкрса... Ломљење хлеба: ''Узмите, једите; ово је Тело моје које се ломи за вас ради опроштења греха''... Света тајна Причешћа и Евхаристије'', коју је установио на Taјној вечери. Нема живота без Св.Причести. Ово умножавање круха, је слика коју ће чинити апостоли снагом Духа Светога, множећи реч и хлеб живота по целом свету, свим људима... Иначе, у време када је Исус обилазио градове, како смо видели и док је сабирао апостоле, већина су били рибари, а он их позива да крену са њим и учиниће их рибарима људи, који ће хранити људе једином храном живота, јединим хлебом који даје живот... 89898989898989 то сам приметила... па сад можда и вас испиришем и себе да развијемо ову символику... 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука