Jump to content

ЧУДО-Дечак из Ниша проговорио на енглеском, а српски натуца!!!

Оцени ову тему

sekastarča

Препоручена порука

А шта је ту чудо кад с родитељима скоро да није ни говорио.

Одрастао је уз енглеске филмове и интернет, пре ће бити да су га васпитали медији него родитељи.

Заправо право је питање не да ли је то чудо , него какви су то наши медији када дете проговори енглески а не српски ?!!

Ништа није чудно. Велика риба једе малу рибу. Ми смо мала земља и наша култура и језик полако уступају место другим културама уколико не желимо или не умемо да је ценимо и негујемо.

Нови Вавилон. Кула се опет прави у славу сатане, а и зграда парламента ЕУ је у том облику и тако се зове у пројекту.
најбоље, а у средини има скривену собу са именом 666  :229229229: :229229229: crutches
Постављена слика За собу не знам, а остало ко поседује чуло вида може да види, то се и не крије, а о другима пише да ће имати очи и неће видети.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 40
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ya rite, tru babilon man. 0304_smile4 0304_smile4 0304_smile4

кад год те крену параноичне или апокалиптичне мисли, а ти се сети да ти страх не диктира живот јер је хришћанин храбар и нема чега да се плаши јер је Господ на његовој страни.

а ко ће на Господа? 0304_smile4

него, шта ти мислиш о овом детету, да му не прича можда poltergeist из тевеа?  smej.gif

Подели на овим сајтовима

Ja bih tako mogao da imam 10-oro dece...

daš im kompjuter, igrice, tv... i oni zadovoljni !

A, ovako se mučim samo sa jednim "razbojnikom"  0110_hahaha

da , zaboravih...

zato što žena gleda TV , a ja non-stop visim na netu,

pa, ne može dete da dodje na red od nas  0110_hahaha

ovo može da posluži kao uputstvo roditeljima  prst ka gore

p.s.

Medo, u pravu si da svaku temu privatizujem

0110_hahaha

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

ya rite, tru babilon man. amin-nas greengrin greengrin

кад год те крену параноичне или апокалиптичне мисли, а ти се сети да ти страх не диктира живот јер је хришћанин храбар и нема чега да се плаши јер је Господ на његовој страни.

а ко ће на Господа? dada

него, шта ти мислиш о овом детету, да му не прича можда poltergeist из тевеа?  facenew22222222

Јок, прича му Пепа, то је прасе са главом фалусног облика.

Подели на овим сајтовима

а ко ће на Господа? dada

него, шта ти мислиш о овом детету, да му не прича можда poltergeist из тевеа?  facenew22222222

могу само да замислим како размишљаш о оружју, поготово аутоматском  dada :) smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif
Подели на овим сајтовима

а ко ће на Господа? dada

могу само да замислим како размишљаш о оружју, поготово аутоматском  dada :) smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif

Подели на овим сајтовима

А  мој  ти  комшо  ради  као  сервисер  и  продавац  рачунара, иначе  растура  софтвер,  хардвер, хакује

шта оћеш, али  три  просто  проширене једва  смрси, много му  тата  и  мама држали  страну  од  малена.

Дошла  једном  мени  пријатељица, била му профа  српског  и  каже, шта овај  ради са рачунарима па

он  не  уме  да  говори  поштено... :291291291:

profesori su isto dio za djecu skolsku ,provedu mnogo vremena i tako bi mogli isto sestro pitati sta radio-la srbskog jezika ako nije pokusala da prica vise sa djecom ili njihova funkcija je samo da predaju ,da neprimjete  da djeca i neznaju jezik ,cak i nepricaju,pedagoska odgovornost bi se mogloisto reci  da je slaba
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Научио немачки преко „сателита“

Данас са 14 година већ је двапут зарадио хонорар као судски тумач. Његовим стопама кренуо и шестогодишњи брат Павле

Постављена слика

Када је Урош Ђурић из Беле Паланке напунио осам година, одвели су га у Ниш да би га пред упис у школу језика тестирали. Професори су били запањени - дечак је одлично говорио немачки!

- Излази професорка сва збуњена и каже - ја овакав случај још нисам имала. Конверзација је перфектна, уме да чита, добро преводи, једино не уме да пише немачки - сећа се мама Љиља.

Данас са четрнаест година нико осим њега у Белој Паланци не говори немачки.

- Ја сам у школи учила руски, мој муж француски, а због наших многобројних обавеза, мали Урош проводио је сате гледајући сателитску телевизију и једног дана, када је имао само три године, проговорио је немачки - каже Љиљана, поносна мајка белопаланачког талента за језике.

Урош тврди да није било тешко да, гледајући дечји програм, разуме о чему се говори „јер неко увек објашњава рукама или има цртежа“.

- Гледао сам већину цртаних филмова за малу децу, а сви тамо лепо објашњавају о чему говоре. Једноставно, немачки ми је некако „упао“ у памћење и ту је остао. Касније, кад сам научио да читам и пишем, тата је почео да ми купује приручнике и речнике немачког језика. Онда су ме уписали у школу немачког језика у Нишу - каже овај необични четрнаестогодишњак.

Да је њихово дете заиста „проговорило немачки“ Ђурићи су се уверили тек кад су на летовању у Сутомору упознали једну Пироћанку удату за Немца, која је најнормалније успевала да се споразумева са Урошем, напоменувши „да одавно није чула да неко тако граматички правилно говори немачки“.

- Онда нам је постало криво што му нисмо веровали, и што смо нестрпљиво одмахивали главом док нас је ућуткивао да би чуо немачке спикере - каже мама Љиљана.

ИМА ФОТОГРАФСКО ПАМЋЕЊЕ

- Када је Урош је био млађи, неколико пута је падао на главу па смо морали да га водимо код неуропсихијатра. Тамо нам је речено да он има фотографско памћење. Са пет година је сасвим сам научио да чита и пише, нико га није учио - каже Урошева мама.

Урош је свој таленат за језике већ почео да уновчава.

- Десило се пре неколико година да је близу Беле Паланке неки Немац направио удес. На срећу, није било ништа страшно, али полиција није могла да се споразуме с њим. Неко се сетио мене, па су ме позвали да помогнем и све сам им лепо превео. Тај Немац требало је да плати казну, а није имао готовине, па смо морали да идемо чак у Пирот с њим јер је тамо најближи банкомат. Немац се крстио јер није видео ни млађег тумача, а није веровао ни да у целој Паланци нема ни једног јединог банкомата. Касније сам добио хонорар од суда, а од њега је за Нову годину стигао велики пакет са слаткишима и играчкама. У честитки је написао да би волео да му се јавим „ако имам могућности“. Ко зна, можда је тиме мислио да смо толико бедни да немамо ни за честитку - прича Урош. Сада се дописују.

Слична ситуација десила се и неколико месеци касније, кад су се слупали неки Арапи. А пошто нико тек не говори арапски, а ти људи раде у Немачкој, опет су се сетили Уроша.

- Урош тада није био код куће, али је зато шестогодишњи Филип, његов брат, брже-боље отрчао да понуди своје услуге. Можете да замислите у каквом су шоку били ти људи кад се појавио шестогодишњи Филип и на чистом немачком рекао да ће он да им помогне јер његов брат није ту - каже кроз смех Љиља.

Међутим, посао је млађем брату „преотео“ Урош, који је тада зарадио и свој други хонорар судског тумача. Од тих пара купио је себи мобилни телефон.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-11-12-2007/naucio-nemacki-preko-satelita

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Уз ТВ научио немачки

Дечак Милош Мајсторовић из чачанског села Вапа изненадио и родитеље. - Ни сам нисам знао да умем да причам док чика Штефан није дошао код нас - каже Милош

Постављена слика

ВУНДЕРКИНД из Вапе. Тако зову десетогодишњег Милоша Мајсторовића од летос, када је једне вечери, на запрепашћење својих родитеља, мајке Леле (42) и оца Ђорђа (46), напрасно почео да говори - немачки. Први разговор на овом језику, који никада није учио, водио је са Немцем, Штефаном, пријатељем његових родитеља, који не зна ни реч српског.

- Штефан је дошао са преводиоцем који је морао на кратко да оде. Милош је остао са њим у кући, док смо ми били заузети - испричао нам је Ђорђе. - Када смо се вратили, затекли смо га како разговара са Штефаном на чистом немачком језику. Супруга и ја нисмо могли да дођемо себи од чуда. Никада није похађао наставу из тог језика, а и нико од нас не зна ни да бекне на немачком. Њихов разговор се одужио, причали су о свему и свачему. О садашњим пиратима, о борби Немачке против њих... Немац из околине Дортмунда био је фасциниран његовим изговором, богатством речника.

Међутим, Милош има објашњење како је научио немачки. Вели нам да је често сам у кући, да су му родитељи и старији брат Ацо (21) и сестра Ана (24) често у послу, па занимацију проналази у телевизији, и то, пре свега, у цртаћима, али на иностарним каналима. Омиљен му је, каже нам, немачки РТЛ, где прати све серије, анимиране филмове, али и вести.

- Ни сам нисам знао да умем да причам, док Штефан није дошао код нас - рекао нам је Милош, ученик основне школе у Заблаћу. - У почетку, када сам гледао РТЛ, ништа нисам разумео, само сам пратио шта се након изговорених речи дешава. Тако сам брзо све научио.

Десетогодишњи дечак из села крај Чачка има богат фонд речи немачког, слаже времена а оно што је интересантно је да чак зна и да чита и преводи текстове са немачког. То је увидео тек када су га родитељи недавно одвели код професорке немачког језика Бранке Басарић, која му је припремила тестове, како би проверила његово знање.

- Њих двоје су причали дуго. Она је била импресионирана његовим знањем, а била је изненађена када је почео и да чита сложенице на немачком и да их преводи - казали су нам Милошеви родитељи. - Милош учи енглески од своје четврте године, а и поред тога немачки му иде боље. Планирамо да уради додатне тестове, а онда да га упишемо на одговарајући курс немачког, који ће му помоћи да даље напредује.

Милош нам вели да воли немачки језик, а посебно Немачку, иако тамо никада није био. Планира да посети ову земљу наредне године, и да се, каже, сит исприча са својим пријатељем Штефаном.

ТЕСТОВИ НА ГЕТЕ ИНСТИТУТУ

ЗА свој узраст Милош јако добро говори и разуме језик - рекла нам је професорка Бранка Басарић. - Деца која на овај начин, преко телевизије, науче језик, усвајају целине које чују као фразе и памте их као такве. Тек касније схвате и шта оне значе.

Она додаје да би требало да дечак искористи свој таленат и да настави даље усавршавање језика, јер би у супротном, вероватно, заборавио оно што зна. Објаснила нам је да је Милош урадио тестове са Гете института и на лествици од А1 до Ц1, његово знање немачког је на нивоу Б1, Б2.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:256721-Uz-TV-naucio-nemacki

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...