Jump to content

Istanbul

Оцени ову тему

Препоручена порука

Došao je pre par meseci jedan insan u Beograd iz Istanbula. Otvorio je bahklavdžinicu i to je mesto postalo mesto hodočašća za sve zaljubljenike u turske slatkiše.

Ne znam u čemu je stvar, ali stvarno su isti kolači koji se prave i u Turskoj i na Balkanu, mnogo lepši u Turskoj. Ko da ovi naši slastičari ne umeju napraviti tako dobre. Ili je preslatko ili presaftano. Halva, bahklave, tulumbe, lokum,  (pišmanije nisam video da neko pravi ovde)...

Isto i za burek (sirnicu). Lepši burek od turskoga nisam jeo, i ako se ovi naši (i bošnjaci i srbi i šiptari trse da nešto umeju, a nemaju pojma)  Interesantno je da u Turskoj burek zovu pitu sa sirom, a u Bosne je burek samo kada ima meso, ali dobro, to su sad kuharske varijacije.

Jedino u čemu su naši postali bolji i to 100 posto, jesu kebabi i tako te ražnjić varijante. Turci trpaju mnogo humusa i začina, a po meni je bolje samo mesina, so i luk (ništa više)..

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 85
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Došao je pre par meseci jedan insan u Beograd iz Istanbula. Otvorio je bahklavdžinicu i to je mesto postalo mesto hodočašća za sve zaljubljenike u turske slatkiše.

Ne znam u čemu je stvar, ali stvarno su isti kolači koji se prave i u Turskoj i na Balkanu, mnogo lepši u Turskoj. Ko da ovi naši slastičari ne umeju napraviti tako dobre. Ili je preslatko ili presaftano. Halva, bahklave, tulumbe, lokum,  (pišmanije nisam video da neko pravi ovde)...

Isto i za burek (sirnicu). Lepši burek od turskoga nisam jeo, i ako se ovi naši (i bošnjaci i srbi i šiptari trse da nešto umeju, a nemaju pojma)  Interesantno je da u Turskoj burek zovu pitu sa sirom, a u Bosne je burek samo kada ima meso, ali dobro, to su sad kuharske varijacije.

Jedino u čemu su naši postali bolji i to 100 posto, jesu kebabi i tako te ražnjić varijante. Turci trpaju mnogo humusa i začina, a po meni je bolje samo mesina, so i luk (ništa više)..

Brate ono što je mene zadivilo u Turskoj nije ta čistoća u jednom megacentru turizma, Istanbulu.Mene je ta originalnost zadivila u pustinjskim restoranima koji su daleko od najbližeg grada i po sto kilometara.Ti restorani su oput mini hotela a u jedan od njih može stati i do 500 gostiju sagrađen je u vidu jedne staklene sale.Čistoća ukus itd te plijeni.U odnosu na arape su pedeset godina ispred.

U Siriji sam fasovao salmonelu umalo ne odoh sa ovog svijeta

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Po meni Turci ne da ne bi trebali u Evropu, jer bi nazadovali 100 posto, nego bi trebale mnoge Europske države da se u nekim stvarima ugledaju na Tursku.

Naravno da se ima šta zameriti pogotovo u nekim političkim stvarima, ali što se tiče ekonomije, života i pratećih stvari imaju državu za respekt.

Meni je neuobičajen veliki broj prostitutki (nisu toliko navalentne ali ih ima, nisam mogao da prođem kroz neke delove Beyoglu a da ne naletim..) Negde sam pročitao da je Istanbul treći grad u Evropi po broju tih "dama"

Подели на овим сајтовима

Цариград је заиста леп.  0409_feel

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

шта су то kebabi ?

Копија грчког гироса. Али мислим да је лепши.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Po mnogo čemu ishrana podseća na srbijansku.

I tamo su hitić na ulici misiri i kesteni. I cena im je ista kao i kod nas, oko 50 dinara komad, to jest 100 gr.

Naši kuvani misiri su bolji, a njihovi su pečeni bolji od naših. Čak bih rekao i da su naši kesteni bolji, ali su njihovi svaki lepo ispečen, ne mora da bačaš pola, nego svaki je dobar.

I naravno ipak je to luka, pa ima morskih živuljaka, a ražnjići od dagnji su nešto prilično jeftino a ukusno.

I naravno da ne zaboravim preukusni obačaj i ceđene sokove (suyu) od orandže i nara.

Inače ako ne znate, turci su uglavnom prestali da piju kafu 30-tih godina prošlog veka. Otac nacije Ataturk je vršio stalnu kampanju da se prestane sa kafenisanjem i pređe na čaj. Naime turci su svu kafu uvozili (ne može nigde u Turskoj da se gaji kafa), a kako su je trošili zaista u impozantnim količinama, to je predstavljao veliki namet za budžet mlade sekularne Turske države. I ako je bilo dosta protivljenja u početku od zagriženih kafopija, godinama su polako prelazili na čaj (za koji je postojao uslov da se gaji u Turskoj) tako da su sada definitivno nacija koja procentualno najviše pije čaj. Mislim da se radi oko 3 kg po stanovniku. što je mnogo više od Engleza. I uglavnom se ne pije čaj iz kesica, to uglavnom samo stranci. Mada je ostalo i dalje da kad neko prvi put dođe u kuću da se ponudi kafom i to je velika čast. Kafa je i u kafani da se naruči među skupljima (recimo oko 5 lira - 2,5 evra) ali pre svega zbog načina pripreme, jer oni kafu prvo stave u vodu (a ne kao mi da prvo voda provri pa stavimo kafu) i mešaju, mešaju, mešaju dok ne provri voda. E zbog tog rada, i kafa je skuplja.

I naravno piju iz onih normalnih kafenih šoljica, a ne ko mi iz šolja za belu kavu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...