Гости Guest Оливера Написано Јул 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 30.07.2009. Свети Патријарх Кирил: «Украјинска Православна Црква има духовну снагу и способност да уједини цео народ, а то што видим овде, разговарајући са људима, уверава ме у то» -одломци говора после посете Кијевско-Печерској лаври, пред архијерејима, свештенством, монаштвом, мирјанима, предавачима и студентима Кијевске духовне академије- «Задовољан сам сусретом са Председником и то је био јако отворен и и недипломатски разговор. Разговарао сам са Виктором Андрејевичем са пуним сазнањем да је преда мном - Председник суверене државе, човек који држи власт и пуномоћја. Изложио сам му своја схватања о томе шта се дешава данас у Украјини, он ми је изложио своја, и у нашим схватањима било је нечег заједничког. Закључак је да треба наћи пут за излаз из црквене кризе. Мислим, да ћемо заједнички тражити тај пут – у првом реду са учешћем Његовог Блаженства, који носи посебну одговорност за Цркву у Украјини као њен Представник, заједно са епископатом и дијалогом са украјинским властима. «Све или ништа» - то није разговор за Цркву. Када нам кажу: «Или аутокефалност, или ништа ; или аутокефалност или раскол, то није разговор». Задивљујуће је шта све говоре о Патријарху само зато што има другачији став! И при томе се обраћају Патријарху са молбом: "Молим вас, удовољите свим нашим захтевима, а ако нећете, ми ћемо говорити да сте онакав и овакав!» То тако не може. Зато, свим православцима поручујем: Црква је њихова кућа рођена за све, десне и леве, источне и западне, демократе, комунисте, националисте – за све. Москва нема никакве империјалистичке претензије (глупост коју често чујемо), него је Кијев наша историја - јужна престоница Руског Православља. Дају нам примере других земаља: Чешка, Словачка, Албанија, имају аутокефалну цркву, али Чешка и Словачка ни за кога нису биле Јерусалим и Константинопољ! И Тирана никада није била духовни центар. А Кијев је – Наш Јеусалим и Констатинопољ, срце нашег живота! И ако затворимо очи пред хиљадугодишњом историјом и кажемо:»Ништа страшно, већ смо двадесет година независни, дајте, све ћемо да прекројимо овде», то неће бити једноставно разлаз са историјом, биће разлаз са Предањем Цркве. И зато су сви ти радикални позиви на аутокефалност засновани искључиво на политичким аргументима. Ево и једног задивљујуће наивног аргумента: у сувереној држави треба да постоји независна Црква. Откуд то? Покажите ми макар један такав канон. Имајући у виду 34. Апостолско правило, где се каже да сваки епископ треба да има старешину, ви сви знате свог старешину – Блаженог Владику Владимира.Канон је у потпуности испоштован. Али нигде није речено, да у независној држави мора постојати независна Црква. У прошлости је постојала Пентархија – пет Патријархата – Римски, Констатинопољски, Александријски, Антиохијски, Јерусалимски. И никада Патријархати нису били ограничени границама држава. Они су увек имали јурисдикцију над неколико земаља. Тако је било и тако је сада. Као што је познато, Московски Патријархат је настао после пада Рима, заузео је место у Пентархији и у Томосу, који је дат Патријарху Руском, писало је: «Патријарх Московски и целе Русије и свих северних земаља.», тј. свих који су били северно од Византије. И данас Константинопољски Патријархат , није само Турска, него више држава, Александријски – цела Африка, итд. «Зашто смо дужни да се потчињавамо Московском Патријарху?», кажу исти они, који позивају Константинопољског Патријарха овде. Зашто Московски не може а Константинопољски може? У тај «хор» се укључују и грко-католици, који ни у једном моменту не доводе у питање своју потчињеност Риму. Зар не видите јасан политички контекст? Украјинска Православна Црква има духовну снагу и способност да уједини цео народ, а то што видим овде, разговарајући са људима, уверава ме у то. Украјинска Православна Црква треба, у том смислу захваљујући мудрости Митрополита Владимира и других јерарха, да прође Сцилу и Харибду између разних политичких притисака. То неће бити политички маневар, него пастирски покрет. Хтео бих, од свег срца да пожелим Блаженом Митрополиту Владимиру , свом епископату Украјинске Православне Цркве постојаност у православљу, љубав према онима који нас не воле. Зато што ми немамо други језик. Наш језик је језик Јеванђеља. Да нам Бог да, да у неповољним околностима нашег живота, не сачувамо само православну веру, него и љубав у срцу!» http://www.patriarchia.ru/db/text/706984.html Превод Оливера Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Нажалост, вест је тачна Autor: Beta | 30.07.2009. - 10:51 Rusija je zatražila od dvojice ukrajinskih diplomata da napuste zemlju, nakon što su vlasti u Kijevu proterale dvoje ruskih diplomata. Proterivanje diplomata ukazuje na porast tenzija između dve zemlje, nakon što Ukrajina nije odobrila manevre ruske ratne flote, sa bazom u ukrajinskoj Odesi, u Crnom moru. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Ukrajina obustavila proces proterivanja jednog ruskog diplomate, ali je taj potez Kijeva ocenjen kao "otvoreno antiruski". Saopšteno je da je zatraženo da Rusiju napuste glavni ukrajinski konzul u Sankt Peterburgu i savetnik ambasade. http://www.blic.rs/svet.php Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 "Заклетва" Филарета Денисенка датa Светом Патријарху Алексеју II Клятва Патріарха Філарета Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Razumem da ti se zgadilo sestro,ali sve to mi imamo u bliskom okruzenju a i u Srbiji pa se shodno tome navikavaj,jer ce ovakvih gadosti biti sve vise i vise. Posle uzimanja svetovne vlasti u bivsim pravoslavnim socijalistickiim zemljama na red dolazi duhovnost i to tako sto se prvo ubacuju razne sekte nevezane za Pravoslavlje,a nakon toga se napada direktno vecinska crkva u toj zemlji i to putem zahteva za dobijanjem autofekalnosti od matice ili kao kod nas pokusajem rasturanja iste na vise delova,a sve se odvija sa ,,zeljom'' za ocuvanje Pravoslavlja. Takvi pokreti su ti prepoznatljivi po tome sto se predstavljaju kao jedini istinski,ili izvorni,ili kanonski ili,ili ili......Svi ostali su izdajnici vere samo su oni i njihove vodje na pravom putu. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Наравно да знам да имамо и у окружењу, али овде је тема Русија...Сходно томе, има људи који за ово не знају, занима их и наше је да их обавестимо, зар не? И не желим да се навикавам, јер ако се навикнемо ми, и други ће. :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Анатомия раскола 1Анатомия+раскола ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Анатомия раскола 2 ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Анатомия раскола 3 ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Анатомия раскола 4Анатомия+раскола+4&hl=sr ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Slazem se sa tobom i normalno je da su ovakve vesti neophodne i korisne samo sam napravio malu digresiju vezanu za situaciju u svim pravoslasvnim zemljama.Nadam se da ne zameras. kisa Htela ne htela da se navikavas isto ti se hvata .To je proces koji je zacrtan i ovo je samo njegov mali deo.Normalno je da se treba boriti protiv ovakvih pojava i u tome se slazem sa tobom Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Ма не, драго ми је да се разумемо kisa Али нисам за навикавање :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: СПРЕЧИТИ ПРОЛИВАЊЕ БРАТСКЕ КРВИ КИЈЕВ – Партијарх Руске православне цркве Кирил позвао је Русију и Украјину да спрече избијање оружаног сукоба. Патријарх је у Севастопољу на Криму морнарима руске и украјинске флоте рекао да се моли да се „браћа никада не гледају кроз нишан и да никада не дигну руку један на другог”. Како је пренео Интерфакс, Кирил је казао да „ништа не раздваја браћу као проливена крв”. „Као партијарх целе Русије благосиљам вас, Русе и Украјинце да остварите мирну сарадњу”, казао је он. Након сукоба Русије и Грузије у августу 2008. године, званичници из Европе и САД изразили су забринуст да би Крим могао да буде нова мета Русије. Полуострво Крим припојено је Украјини 1954. године одлуком тадашњег председника ШСР Никите Хрушчова. На Криму већинско становништо говори руски и јако је про-руско осећање. Руска флота има базу у Севастопољу на Црном мору, у складу са споразумом коју су две земље постигле 1997, на период од 20 година. Руско присуство на Криму често изазива напетости између две земље. Кијев инсистира да се руски бродови повуку 2017. године и позвао је Русију на преговоре о условима повлачења. Русија, са друге стране, оцењује да је прерано за такве преговоре. Бета Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Август 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Већ је пре пар дана, о чему сам писала, дошло до узајамног повлачења диполомата Русије и Украјине. Не опет... Није случајно што се ово догађа у време посете Светог Патријарха (посета траје до 5. августа). Мислим да је ово јасан одговор Украјинске владе, која је прва исхитрено повукла дипломату, на молбу самог Светог Патријарха и Русије. Морам напоменути, а свакодневно сам пратила сајт Патријаршије, Свети Патријарх није ниједном речју уопште споменуо немили догађај повлачења дипломата. Више о томе у теми Заседање Руског Православног Синода у Украјини. Данас сам гледала сајт Московске Патријаршије, није било речи о томе. Вероватно је у питању то, што је у Москви у току велика Литија, поводом дана сећања Пророка Илије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Оливера нисам баш у току и доста тога ми се врзма по глави а одговор не знам. На пример да ли је проблем ту Крим тј. да ли би Крим желео да се одвоји од Украјне. Па овде пише даље да ЕУ и САД су кобајаги забринуте да би Крим могао да буде нова мета Русије. Искрено мрзиме сада да гуглам па ако можеш ми рећи колико Руса сачињава Украјну, слабо ти ја знам политику зато те ово и питам. Заправо ако би могла једноставно на крају да ми кажеш у чему је проблем да би могао даље да разумем ове вести јер ће их бити сигурно још. Хвала. Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Август 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Свакако Ово ти је вест од пре неки дан. Autor: Beta | 30.07.2009. - 10:51 Rusija je zatražila od dvojice ukrajinskih diplomata da napuste zemlju, nakon što su vlasti u Kijevu proterale dvoje ruskih diplomata. Proterivanje diplomata ukazuje na porast tenzija između dve zemlje, nakon što Ukrajina nije odobrila manevre ruske ratne flote, sa bazom u ukrajinskoj Odesi, u Crnom moru. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Ukrajina obustavila proces proterivanja jednog ruskog diplomate, ali je taj potez Kijeva ocenjen kao "otvoreno antiruski". Saopšteno je da je zatraženo da Rusiju napuste glavni ukrajinski konzul u Sankt Peterburgu i savetnik ambasade. http://www.blic.rs/svet.php О суштини руско-украјинског сукоба са политичке стране, погледаћу и обавестити. Ствар је у томе, једноставно речено, да је ту Запад, још од Наранџасте револуције, умешао своје прсте. Зашто Украјина? Прво Украјину и Русију је увек везивала јака духовна повезаност. Е сад, обећај лакомима на власти нешто, и на све ће пристати. Треба да знаш да је (погледаћу тачан податак), половина становништва Украјине руског порекла. Е сад, Кијев је колевка руске духовности. Сукоби су тесно политичко-религијски повезани(погледај рубрику Духовна реч, интервју Митрополита Илариона), биће ти много јасније. Друго, гасовод, који су градили Руси, а прозападно Украјинско руководство не плаћа гас - следе напади на Русију. По мени, руководство Украјине (у то не треба мешати народ), има свакако савезнике. Посредно - направити проблем Русији, понизити је у сваком погледу, да би се бавила другим проблемима. Смисао обраћања Патријарха Кирила је заиста озбиљан знак. Раскол у Цркви, ствара додатни хаос. Мислим да су тамо људи на ивици стрпљења, а њихов Патријарх је са њима...може бити свашта. Ово ти је наврат-нанос анализа. Посветићу један дан заиста озбиљној анализи сукоба, већ колико сутра. По питању узрока, религије, политике...а ова игра са Кримом је могла бити било која друга. Рекла сам већ, ово је ЈАСАН одговор Украјинских политичара на молбу Патријарха. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука