Eniz Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Енизе, Хвала пуно на доброј вољи и лепим речима, ја имам преко викенда неке обавезе па можда нећу стићи да ти одговорим одмах, али ћу се трудити да одговорим чим будем могао. Свако добро, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Mnogo sam naucio brate o islamu i to iz licnih izvora. Sigurno da mi je islam sada blizi na jedan nacin. Imam jedno razmisljanje, ne verujem da ces se sloziti, ali moram da ga iznesem Tebi kao prijatelju i teologu. MIslim da mi imamo istog Boga i da je Vas Allash i nas Otac isti Bog. Ono sto smi mi kroz Isusa Hrista spoznali jeste da je Bog Sveta Trojica. Vi ste i dalje ostali na nivou Boga kao monadu. Mislim da ce Bog spasiti svakog onog ko mu iskreno i sa ljubavlju pristupa i zeli ziv odnos sa Njim. Mi koji smo spoznali Boga kao Svetu Trojicu verujemo da izvan Crkve nema spasenja, ali opet za one koji nisu to spoznali kazemo da je sve to u sudu Bozijem. Ipak Goapod zna nasa srca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Zelim da Ti izrazim postovanje i da Ti cestitam na pozrtvovanju u misionarenju na nasem ljudsko-bratskom forumu 0203_cool. Hvala na korektnoj komunikaciji sa nama Pravoslavnima. Izvini ako sam te ja na bilo koji nacin ikada uvredio. Sve sto zelim je to da imamo medjusobno razumevanje i da stvorimo medjuljudske odnose bez obzira na veru, naciju i boju koze. U pocetku sam se sablaznio kada sam video Muslimane na forumu, ali sada mi je drago da ste tu i zahvaljujuci tvojim postovima i ponasanju na nasem i Vasem portalu Pouke.org mogu bez razmisljanja da kazem da mije drago sto si ovde i da te bratski pozdravim. Svako dobro od Boga Tebi i Tvojim najmilijima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Не могу да схватим. Одакле толика мржња. Ипак, смо ми вековима живели једни са другима. Нека се никада више не понови никоме тако нешто. Не треба да заборавимо злочине, ма ко их починио, али морамо једни другима да опростимо. Не ваља живети у том грчу, мржњи, подели. То разара народ. Зато, треба омогућити људима, интелектуалцима попут тебе, да се чују, да говоре. Да народ чује да има паметне људе који не говоре језиком мржње. А народ ће послушати. Битно је да се почне са таквим начином говора. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Немој да те секира што некад тон разговора буде мало повишен. Битно је да сви умемо да се зауставимо и вратимо у нормалу. Прво, ово је форум и ту си у старту ограничен. Не можеш потпуно да сагледаш оног са ким комуницираш. Отуда, веома лако можеш да донесеш погрешне закључке и да погрешно реагујеш. Већ када си са човеком очи у очи, све је другачије. Тако, не секирај се због неке грубе и брзоплете речи. Видиш да ту нема мржње, чим ми и даље настављамо. Наравно, треба се трудити да те варнице буду сведене на минимум Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 E moj brate, Vidiš da ne učestvujem, osim ako neko baš pretera u istrajavanju vredjanja drugih.... Nema problema dok ih čovek sam ne stvori, u svakoj oblasti življenja, pa i po ovoj toliko "važnoj" temi. Sad je vreme Velikog Posta, kada se trudimo da što više možemo umnožimo molitve, kako sopstvene lične, u svakom trenutku, tako da smo i što redovniji na Bogosluženjima, koja se u hramovima održavaju dva puta dnevno, ali su snažnija sa čestim "metanijama"(kleknuvši, dodirnemo čelom pod), po nekoliko desetina puta tokom jednog Bogosluženja. Ako tome dodamo da većina nas radi, ili studira, zaista mi nije jasno koliko snage taj odvratni pali andjeo (šejtan) ima, kada u tako fizički umorna, a istovremeno i molitvom ispunjena srca, uspeva da se useli.....A i ljudi, svi se dele samo na "muve" i "pčele". "Pčele" će po najvećem smetlištu, trpeći i smrad i odvratnost, sve dok ne pronadju bar jedan cvetić, aonda će brže bolje sa neopisivom radošću odleteti u svoje društvo i preneti nektar u svoju zajednicu. "Muva" će iznad najbolje odabrane trpeze, i pored svih predivnih djakonija, biće nezadovoljna sve dok ne pronadje izmet. Onda će i ona svoj uspeh podeliti sa onima koji su joj slični... Veruj mi brate, potpuno je beznačajna ova tema, za Spasenje bilo koga od pravoslavnih hrišćana............. Svako dobro od Boga Ti želim.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Октобар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Ево лепих похвала и од атеиста : Ксио каже да је хуманиста. Интересује ме како атеисти виде вернике, да ли су у питању оне класичне стереотипије да су затуцани , примитвни, заостали , болесни и слично....? Какав однос имају према њима? Да ли су верници по нечему другачији од атеиста? Има ли нешто верницима признају и сматрају да је добра ствар, особина или нешто треће ? Хвала. :group111: Iskreno mene ovi vernici (kakve srecem na forumu) ni malo ne nerviraju i ne mislmi da su zatucani samo zbog toga sto dobro barataju cinejnicama i odlicno poznaju ideje svojih religija... Problem su 90% drugih, normalnih vernika koji i dalje misle da su bogu najmiliji ako poste cela tri dana za slavu... i onda dodju i lipaju kojestarije i glposti na temu "kako mali mikica zamislja religiju" koje normalan covek prosto ne moze da veruje ... Drugi problem je odnos vernika prema ateistima koji je daleko netolernatniji i apsolutno identican i bez izuzetka glasi (parafrazirano): ateizam je operisan od razuma... ili sl. Hvala brate na iskrenim recima. Uglavnom ateisti kod nas dodju sa dosta predrasuda preme nama ali iz kontakata i dijaloga se ptvrdi suprotno. Da ima jeko dobrih, pametnih i kvalitetnih ljudi ali da ipak navijaju zy Zvezdu a ne za Partizan ili tako nešto...Tako je u svim sferama ljudske egzistencije, ne samo u religiji i sportu. Ово што кажеш да су неторентни, знам да има тога али не баш толико колико написа... Мислим да је такође велика нетрпељивост и нетолеранција код атеиста, оди само на форум или ФБ фрупу "Атеисти Србије"... Тамо исто сматрају да су верници "operisanи od razuma" и да су "болесници и психићи". Сматрам да би требало да постоје више оваквих места попут ЖРУ да би се отклониле честе предрасуде које постоје са обеју страна. Ја сам , опет, много захвалан вам што сте ту са нама (и треба да се осећате као код своје куће, јер је небо свима нама кров), што можемо да разоговарамо и што сарађујемо на обостраном откривању истине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Октобар 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2010 Ивица на теми " Da li je Srbija imala ,i da li ima sad,pretenzije prema bosanskim teritorijama?" : "Десвет страна овакве теме, дискутују две потпуно супротне стране, обе из истог лонца и још је атмосфера људска? Има нешто у овом форуму..." Енизов одговор : "Ima, ima, samo dobre volje, ovaj forum će ako bog da postati top forum na slovenskim jezicima." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука