Јаков. Написано Октобар 6, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2010 Прво питање.. Какав је став Алаха према људима на земљи? Да ли је он Алах (Бог), само муслиманима, а од осталих тражи да буду муслимани па ће онда и њима бити Бог? Или је без обзира на немуслиманство неког човека, он и њему Бог? Ево како православље учи о односу Бога према људима, па ме занима каква је исламска доктрина о томе. У православљу, Господ Исус је Спаситељ свим људима (Јн. 1,3.9) Цитирам Аву Јустина... "Он је Спаситељ за све и сва, без изузетка. Јер је дошао као Бог љубави који не прави никакве разлике међу људима, јер су сви људи - његова створења. Сви су Му своји. сви су Му по боголикој души својој - род, јер "кроз Њега живимо и мичемо се и јесмо" (Д.А. 17,28). Стога сви људи свих времена и свих континената сачињавају "његов народ", као што то Божји Анђео и објављује праведном Јосифу: јер ће он спасти народ свој од њихових грехова." Друго питање... Негде сам прочитао да је забрањено муслиману да спомиње име Алах или се то ради о забрани за не-муслимане? Да ли је то везано са старојеврејским начином именовања Бога, јер они нису смели да изговоре име Божије, него су га само исписивали. (Чувени ЈХВХ). Ако је тачно то што се тиче те забране, како онда уопште се и изговара име Бога. У писаним речима је свакако заступљено и у молитвама муслимана? Како уопште може неко да каже неком не-муслиману шта му је забрањено, када не-муслиман и не верује у то. Чини ми се да је православље у томе чисто, јер се доктрина православља односи само на православне, а однос према друговерцима је увек љубав, добродетељ, без наметања неких забрана за њих. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Октобар 6, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2010 Прво питање.. Какав је став Алаха према људима на земљи? Да ли је он Алах (Бог), само муслиманима, а од осталих тражи да буду муслимани па ће онда и њима бити Бог? Или је без обзира на немуслиманство неког човека, он и њему Бог? Ево како православље учи о односу Бога према људима, па ме занима каква је исламска доктрина о томе. У православљу, Господ Исус је Спаситељ свим људима (Јн. 1,3.9) Цитирам Аву Јустина... "Он је Спаситељ за све и сва, без изузетка. Јер је дошао као Бог љубави који не прави никакве разлике међу људима, јер су сви људи - његова створења. Сви су Му своји. сви су Му по боголикој души својој - род, јер "кроз Њега живимо и мичемо се и јесмо" (Д.А. 17,28). Стога сви људи свих времена и свих континената сачињавају "његов народ", као што то Божји Анђео и објављује праведном Јосифу: јер ће он спасти народ свој од њихових грехова." Друго питање... Негде сам прочитао да је забрањено муслиману да спомиње име Алах или се то ради о забрани за не-муслимане? Да ли је то везано са старојеврејским начином именовања Бога, јер они нису смели да изговоре име Божије, него су га само исписивали. (Чувени ЈХВХ). Ако је тачно то што се тиче те забране, како онда уопште се и изговара име Бога. У писаним речима је свакако заступљено и у молитвама муслимана? Како уопште може неко да каже неком не-муслиману шта му је забрањено, када не-муслиман и не верује у то. Чини ми се да је православље у томе чисто, јер се доктрина православља односи само на православне, а однос према друговерцима је увек љубав, добродетељ, без наметања неких забрана за њих. Pitanje za tebe: Ko su muslimani? "Какав је став Алаха према људима на земљи?" Kuran Sura Baqara (2) Bismillahi rrahmani rrahim U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 1. Elif Lam Mim.* 2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali; 3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali; 4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. 5. Njima ce Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni ce ono što žele ostvariti. 6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati. Sto se tice izjave "negdje sam procitao" ona ne prolazi kod muslimana. Kad nesto procitas u vezi islama moras navesti izvor gdje si procitao da bi se znalo da li je istinito ili lazno. Kuran, Al-Isra' - Noćno putovanje (17) 110 Reci: "Zovite: ’Allah’, ili zovite: ’Milostivi’, a kako god Ga budete zvali, Njegova su imena najljepša. Ne izgovaraj na sav glas Kur’an kad molitvu obavljaš, a i ne prigušuj ga; traži sredinu između toga" On ima 99 imena kojim Ga zovemo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 6, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2010 Да ли истина да се у Курану нигде не помиње реч "љубав"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 6, 2010 Sto se tice izjave "negdje sam procitao" ona ne prolazi kod muslimana. Kad nesto procitas u vezi islama moras navesti izvor gdje si procitao da bi se znalo da li je istinito ili lazno. Informaciju sam verovatno pročitao u šveđanskim novinama, i ona se odnosila proverio sam sada na Maleziju. Tamo su zabranili ne-muslimanima da koriste ime Alah. Ili je postojala inicijativa za to...da se sad ne vrećam, lako je proveriti. Po reakcijama muslimana iz drugih delova Sveta, pročitao sam da to nije naišlo na njihovo odobravanje. U ostalim muslimanskim zemljama izgovara se ime Alah, kako od muslimana tako i od hrišćana ili koga drugog, kada se misli na Boga. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Октобар 6, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2010 Да ли истина да се у Курану нигде не помиње реч "љубав"?recju ne...ali kroz preporuke i sugestije se asocira.pocev od ljubavi ka Stvoritelju,pa da mrava... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука