Jump to content

Богословска мисао Еп. Игњатија и неспоразуми око тога

Оцени ову тему

Guest O.Ugrin

Препоручена порука

Протојереј ставрофор др Матеја Матејић већ дуже време по разним расколничким сајтовима објављује свакојаке небулозе. Због његових година сам се до сада уздржавао од коменатара, али његово најновије "остварење" заиста не може да прође без одговарајуће оцене.

На самом почетку, о. М. Матејић креће са патетичном причицом о својим искуствима са лутеранима. Пошто је сачувао веру, сад се латио да вери подучи и еп. Игнатија. Његов "извор" су "предавања која су записана и на папиру и звучно на дискетама". Еп. Игнатије је до сада објавио две књиге и десетине предавања, али се о. М. Матејић одлучио да користи неке неауторизоване скрипте. То му није било доста, него ни једном није цитирао шта еп. Игнатије стварно каже, већ само даје своје  - зашто не рећи - глупе и злобне - коментаре.

Тако он тврди како еп. Игнтије тврди да је

Цитат

1. Права слобода је када извршиш самоубисто као Кирилов./ Кирилов је личност из романа Зли дуси од Достојевског. Он је хтео да самоубиством докаже да је  слободан, односно да је као Бог.

Да је о. Матеја којим добром прочитао нешто што је еп. Игнатије написао, онда би сазнао да пример Кирилова еп. Игнатије наводи управо као пример демонске, лажне а не стварне слободе. Еп. Игнатије управо тврди супротно - да  то није права слобода, већ да је права слобода љубав, односно заједничарење са Богом за разлику од Кирилова који своју слободу хоће да пројави кроз негирање сопственог постојања.

Затим следи још једна небулоза о. Матеје који тврди да еп. Игнатије каже да

Цитат

2. Човек може да уништи свет јер му је свет наметнут.

Наравно да еп. Игнатије то НЕ каже. Напротив, каже да човек може желети да уништи свет јер му је наметнут, ако своју слободу искористи на неправилан начин, односно као слободу негирања. Међутим, чак и тада та жеља ће остати неиспуњена, јер човек (нити демони) не могу да униште свет чак и ако то пожеле ( о томе су говорили и Флоровски и Зизијулас и еп. Игнатије се на њих позива).

Цитат

3. Човек има  проблем зато што његово биће није израз његове слободе, јер он жели (како владика зна шта човек и који човек жели, ММ) да сам себи даје биће и не слаже се са чињеницом да му је неко други дао биће.

Овде је реч о онтолошком поимању слободе. Жеља сваког човека је да буде слободан јер је као слободан створен. Међутим, услед пада и одвојености од Бога, чињеница да му други даје биће (Бог) води ка незадовољству палог човека који своју слободу хоће да изрази као негирање а не као заједницу љубави са Богом.

Цитат

4. Велика је трагедија што је Црква одавно престала да се бави проблемом смрти као опасности од небића. Црква је тај проблем решила на незнабожачки начин, прогласивши душу бесмртном.

Како нам је владика често говорио, проблем је што неки у Цркви проблем смрти не виде као проблем опасности од небића, већ само као бољи или гори живот након смрти који је иначе обезбеђен природном бесмртношћу душе, при чему није сасвим јасна потреба за васкрсењем тела.

5. Ако би Бог створио душу бесмртну, (значи Бог није створио душу бесмртну (ММ)), онда ми не бисмо више имали проблем спасења и смрти, јер бисмо сви постојали сами у себи   и сви бисмо били обожени. (“Кириловска ”философија” много далека од теологије, (ММ)

Бог је читавог човека, а не само душу створио за бесмртност а не бесмртног по сопственој природи. Тврдња да је душа по природи, у смислу сма за себе, својим сопственим енергијама, независно од Бога - бесмртна, значила би да је Бог поред себе створио још једног створеног бога, који не може да умре чак и када би његов створитељ то желео. Такав "створени бог" би, дакле, могао да живи и постој без икакве везе са Творцем и Овај му не би уопште био потребан.

Цитат

6. Сви чланови литургијске заједнице, без обзира колико су грешни у етичком смислу, у рају су  на основу онтолошких категорија.

о. Матеја не схвата како је по апостолу Павлу грех све што није од вере. Дакле чак и етички дивне ствари, ако нису од вере, представљају грех - промашај, смисла човековог живота. Црква заиста јесте заједница грешника који се кају, Христос је дошао "онима који потребују лекара". Сви Оци редом нам исповедају да себе сматрају великим грешницима.

Наравно, нису чланови Цркве у рају "на основу онтолошких категорија" - шта год то значило - већ на основу учествовања у Светости Онога који је "једни Свет".

Цитат

7.  Хомосексуализам – природно! – није то пало с неба.

Па наравно да је природно - као што је природно и да се неко роди без ногу. Управо, пала природа је то што у Христу превазилазимо јер је он Нова твар.

Цитат

8. Учење које су исповедали сви свети оци у свим временима и на сваком месту (consensus patri) страшно је погубан по Цркву...

Шта рећи...

Заиста је о. Матеја пао на ниске, па потом на још ниже гране. Једно је аргументована критика, неслагање, расправа а друго је штанцовање глупавих памфлета - а ово што је о. М. матејић објавио није ништа друго, него флагрантно показивање, већ ного пута показаног незнања и богословског дилетантизма, помешаног са површношћу и злобом.

O. Александар Ђаковац

http://forum.verujem.rs/index.php?PHPSESSID=f361e8bebd64101606b713f0a1177fd1&topic=13225.msg232726;topicseen#msg232726

Подели на овим сајтовима

• Одговори 215
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

"Слушај, о.Александре. У праву си да о.Матеја није требао да улази у икакве расправе, пре свега јер је старији човек. Али ја бих све те његове покушаје приписао његовој простодушности, жељи да учини неко добро, ту и тамо наивности...

Није у реду да пљујеш на њега, старији је човек, свештеник, који се доста намучио и у Србији и у емиграцији.

Мислим да са њим треба да поразговара синовски, са љубављу (имајући у виду мучен живот овог свештеника) владика Игњатије па да се њих двојица сами разјасне. Ако владика стоји на страни истине и љубави, то му неће бити тешко.

Ја бих могао сад исто да нападам и критикујем владику Игњатија, јер лично смтрам да је неотесан и некултуран човек. Каквом артикулацијом прича и како се понаша на предавањима и после. Пар пута сам био у његовој епархији на Литургијама где одаје утисак врло нервозног човека (дере се на црквењаке, певницу,све му смета) а за столом прича глупе вицеве. Али нећемо о томе... Сви греше.

А на догматичарима је ипак највише да покажу речи иза којих стоје, дакле љубав, са обзиром да се баве најдубљим истинама вере. А то тражи и праведан живот, а и благост према другима."

Ниспис, члан верујем форума

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

По мени је било какав коментар о.Александра Ђаковца на живот и дело Протојереја ставрофора др Матеје Матејића неумесан и злонамеран. Треба да га је срамота.

Свако добро од Господа.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

@ Tradition

.....а за столом прича глупе вицеве  :( crvenilo https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0110_hahaha.gif srcee srcee

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

pa smešan mi bio kontrast....

na jednoj strani vladika,pazi-EPISKOP......na drugoj strani taj isti vladika-za stolom priča glupe viceve.....što bi rekli braća Kroati.....AJME.........

hvala za razumevanje i izvini za citat...nisam lepo video da je sa drugog foruma :drugarstvo: :drugarstvo:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

али не могу никако д аразумем када поп мисли да је паметнији од владике.

Па зашто брате Чавез не можеш да разумеш?

Ако је неко владика не значи да је паметан  :smiley: , нити да све зна најбоље.

Један св. Маским је вишео знао од свих тадашњих владика.

dobrodosli

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

[??????? ?? ?? ? ??????.********************************** *********************. ??? ?? ???????? ???? ??????????? ?? ????? ???? ?? ??????, ??? ??? ????? ????????? ??? ?? ??????????. ? ???????? ???? ??? ???????????? ??? ??? ?? ?? ?.??????????? ??????? ? ???? ??????.

??? ?? `????????` ?? ???????? ?? ?????, ?? ????? ?? ???? ????????. ????? ???? ???? ?????? ??.???????? ???????? ?? ????????? ??? ?????????? ????? ????? ?????????????? ? ?????? ????????? ???????.

???? ???????.

???????

Oce Gorane,kada ste menjali ovu poruku,mogli ste da obrisete uvredu upucenu nasem ocu Aleksandru.
Подели на овим сајтовима

Midic je svetlosnu godinu daleko od Bogonosca i njegovog bogoljublja. Evo divne ilustracije kako treba poucavati narod ali i kako je bogoljublje pretpostavljeno covekoljublju>

Njegova poslacica Rimljanima, deo>

3. Ја желим да ви угаћате не људима него Богу, као што му и угађате. Јер нити ћу ја икада моћи имати такву згодну прилику да стигнем к Богу, нити ви учинити боље дело него ако оћутите. Јер ако будете ћутали односно мене, ја ћу постати Божји; ако пак укажете љубав телу моме, онда ћу морати поново ступити на поприште овога живота. Дајте ми оно што је најбоље за мене: да будем принесен на жртву Богу сада када је жртвеник већ готов; и ви тада саставите љубављу хор и запевајте хвалу Оцу због Христа Исуса што је благоволео привести епископа Сирије са истока на запад, да буде сведок страдања Христова. Дивно је за мене: из света - запада заћи к Богу, и засијати у Богу - истоку.

Ovo je nesto sto +Ignjaitije midic jos uvek ne moze da dosegne. Bogonosac je zaljubljen u Hrista. On nestrpljivo ceka vaskrsenje duse, ne zato sto je samoljubiv/platonist/.. kako sve glupo i plitko tumaci Midic i slicni naucnici "veru u besmrtnost duse".

Dakle hriscanin se raduje srmti tela ne zato sto obozava dusu vec zato sto obozava Hrista. Radije se susretu sa njim, bas kao Bogonosac.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Хајде брате кажи шта је то то Ти конкретно смета у теологији Владике Игнатија? Хајде бар једном да будемо конкретни, не копирајући са расколничких сајтова текстове. Може ли тако? У сваком случају, он за нас православне хришћане није "Мидић", већ Владика Игнатије. Ако си близак Цркви знаћеш, ако ниси- ево Ти добронемарног савета.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

ucenje pravoslavne crkve se sastoji iz sv pisma,sv predanja i zitija svetih.to je merilo istine.sto se tice teorija mitropolita zizjulasa ona nije potvrdena na sabornom nivou.citajmo ohridski prolog izitija svetih i necemo pogresiti.najbolje je bi bilo da se episkopi pozabave ovim pitanjem.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...