Jump to content

Епархија бихаћко-петровачка

Оцени ову тему

Препоручена порука

ОДРЖАН САБОР ВОЂЕНЧАНА, БРЕСТОВЧАНА И СКАКАВЧАНА У ВОЂЕНИЦИ

уторак, 01 септембар 2009 18:52

У селу Вођеници - родном мјесту Епскопа бихаћко-петровачког г. Хризостома одржан је Сабор Вођенчана, Брстовчана и Скакавчана, села која су својевремено чинили парохију Вођеничку.

Постављена слика

У Суботу/Недјељу, 28. и 29. августа о. Г., на другу годишњницу освећења цркве у Вођеници одржан је и други по реду ЗАВИЧАЈНИ сабор Вођеничана, Брестовчана и Скакавчана у порти храма рођења Пресвете Богородице у Вођеници.

Његово Преосвесенство Еп. Хризостом је овим поводом уз свештенство Епархије бахаћко-петровачке у суботу 29. августа служио Васкршње вечерње, проповједао, а потом је осветио споменик погинулим борцима и цивилним жртвама рата (1992-1995.године) и помен свим погинулим и убијеним. Испред новооткривеног и новоосвећеног споменика Владика се укратко осврнуо на погинуле борце и цивилне жртве рата и захвалио се донатору овог споменика Господину Милораду Ј. Мирчети из Брестоваца који је уз благослов Епископа Хризостома подигао овај споменик. Дјеца погинулих бораца открили су споменик њиховим погинулим очевима, а мајке, супруге, очеви, сестре и браћа положили су вијенце испред споменика.

Постављена слика

Након того ја настављено дружење названо краишко прело.

У Недјељу, 30. августа у 10,оо часова Његово Преосвестенство Еп.Хризостом је служио свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства и монаштва наше епархије.

Посље завршетка свете ахијерејске литургије Епископ Хризостом је осветио двије чесме у порти храма и захвалио се донатору проф. Др.Ненаду Бабићу из Билеће, настањеном у Бања Луци и његовој породици- супрузи Драгици, рођ.Ступар из Вођенице и дјеци Јовани и Сари. Јован Н. Бабић посебно је подигао једну чесму за благослов своје породице и напредак свога рода.

У наставку Епископ г.Хризостом је осветио темеље новог Духовног центара на старим темељима разрушеног парохијског дома. Након освећења темеља Владика Хризостом се обратио својим земљацима и потсјетио их на историју порушеног парохијксог дома, на све оно што се у њему и око њега те са њима догодило накод 1945.године. Изразио је своју наду да ће овај Центар ускоро бити и довршен те да ће бити свима на услузи и од користи.

У 13,30 почела је трпеза љубави за све присутне, који су за ову прилику дошли из свих крајева бивше нам Отаџбине, а нарочиуто наши земљаци из Војводиние. Послије ручка настало је право народно весеље у коме су сви узели учешћа. Краишници из Футога и Врело Краине, из Темерина својим музицирањем доприњели су пуноћи празтничног и саборског весеља.

Бањац Јован

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

ПОЛИЦИЈА УНСКО-САНСКОГ КАНТОНА ПРЕСРЕТАЛА И ЗАСТРАШИВАЛА СРБЕ ИЗ БОС.ДОЉАНИ

среда, 02 септембар 2009 16:20

Постављена слика

У Суботу, 29. августа т.г. на УБРУС десио се инцидент на вјерској и националној основи. Инцидент су изазвали припадници полиције Унско-санског кантона у селу Горијевац код Бихаћа. Наиме, многобројни прогнани Срби из Бос.Дољани окупили су се тог дана и празника око своје спаљене цркве у Дољанима на њихов други Сабор након прогона 1995.године. У Дољане су стигли Владика бихаћко-петровачки г.Хризостом и надлежни свештеник Далибор Ненић како би се са Дољанцима сусрели управо у Дољанима, са њима Богу помолили и прославили овај празник. И све је било предивно и достојанствено до повратка Срба из Дољани. Тада су припадници полиције Унско-санског кантона из Бихаћа организовали пресретање Дољанаца на макаданском путу прије њиховог изласка на пут АВНОЈ-а. Почело је њихово малтретирање, прије свега возача, затим кажњавање и вријеђање. Нарочито су се били окомили на Предсједника Одбора за реконструкцију Цркве у Дољанима г.Прошића. Владика бихаћко-петровачки телефоном је већ у поподневним часовима обавјештен о овом немилом инциденту. Због тога је упутио допис Министру унутрашњих послова Ф БиХ-не и протествовао због све чешћих провокација полиције на чисто националној и вјерској основи, а посебно због овог инцидента, који је имо за циљ заплашивање и одвраћање Срба од њиховог доласка и повратка у њихове Дољане. Прилажемо службени акти Епископа Хризостома упућеног ресорном Министру о којем је обавјестио и друге релевантне органе власти у БиХ-ни.

Богољуб-Р

Постављена слика

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКА

КАБИНЕТ ЕПИСКОПА

БиХ, 77250 Бос. Петровац, ул. Марка Јокића бр. 51, тел. и факс 037-883-334

www.eparhijabihackopetrovacka.org * [email protected] Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Е.бр. 659/09

1.септембра 2009.године

Министру унутрашњих послова Ф БиХ-не

н/р Министра Господина Алић Мухидина

Сарајево

Уважени Господине Министре,

Обраћамо Вам се поводом најновијег инцидента на вјерској и националној основи којег су изазвали припадници Полиције Унско-санског Кантона. Наиме, у суботу, 29. августа о.г. на православни празник УБРУС у село Дољане код Бихаћа окупили су се протјерани Срби код своје спаљене цркве ради молитве и сусрета, те разговора око будућег повратка у Дољане. Лично смо присутвовали овом радосном догађају и заједно са окупљенима помолили се Богу у зидинама спаљене цркве. Враћајући се из Дољани у поподневним часовима припадници полиције из Бихаћа стационирани у селу Горијевац, тачно на прикључном пункту на пут Бихаћ-Бос.Петровац пресретали су путнике и малтретирали их, прије свега возаче, које су тјерали да ''дувају'' итд. Све су ово чинили прије изласка на Пут АВНОЈ-а. Овакво понашање полиције веома је изиритирало све путнике, који су прошли прави ужас и агонију. Сви су ово схватили и процјенили као вријеђање, малтретирање и својеврену пријетњу по националној и вјерској основи, те као одвраћање од повратка и обнове, као каприц Србима и освета зато што су се окупили у своје Дољане.

Ми смо око 14,30 часова прошли тај ''пункт'' и видјели стациониран полицијски аутомобил, али нас лично полиција није зауставила. Препознали су нас и вјероватно из некаквог респекта према ВЛАДИЦИ нису нас зауставили. Већ у вечерњим часовима истога дана многи учесници Сабора у Дољанима обавјестили су нас  директно и индиректно преко свештеника и жалили се на поступак полиције. Посебно су малтретирали Предсједника одбора за реконструкцију цркве г. Прошића, који им се чак и супроставио, који је пређашњи бишћанин и добро зна менталитет и људи и службеника органа власти.

Ми овим дописом, Господине Министре, изражавамо прије свега наше жаљење, али и огорченост на поступке полиције Унско-санског кантона, која константно изазива тензије по вјерској и националној основи. Кад кажемо константно мислимо на случајеве које је ова полиција чинили на локалним путевима:Петровац-Смољана; Петровац-Дринић итд. Многи грађани нам се обраћају и траже заштиту од како они кажу ''нових јаничара и зулумћара'' који чим виде да се негдје Срби окупљају и састају праве планове и акције како да им ''дођу главе''.

Жалосно је што Вам ово пишемо. Тражимо од Вас да испитате ове случајеве и да спријечите инциденте по националној и вјерској основи под изговором да полиција само ради свој посао и врши службену дужност. Никада и никада нећемо и не желимо интервенисати или спречавати да органи власти обављају своју дужност, али, ако то обављање вријеђа част и достојанство једној народа или једне вјерске организације ми смо дужни упозорити Вас на то, јер овакве појаве прије или касније могу имати непожељне и трагичне последице. Иако смо у више наврата нашом кривицом због брзе вожње били кажњени, па чак и возачка дозвола нам била одузета на мјесец дана, Ми се никада нисмо, нити ћемо се жалити, али ово прелази границу службеног и задире у сверу националног и вјерског.

Господине Министре изволите примити изразе нашег дубоког поштовања и уважавања.

Епископ бихаћко-петровачки,

+ Хризостом

Доставити:

1.Предједавајућем вијећа министара БиХ-не проф.др. Шпирић Николи

2.Министру за људска права и избјеглице БиХ-не, Сарајево

3.Министру цивилних послова БиХ-не, Сарајево

4.Господину Гаврили Граховцу, потпредсједнику Владе Ф БиХ-не и Министру културе и спорта Ф БиХ-не; Сарајево

5.Министру унутрашњих послова Унско-санског кантона, Бихаћ;

6.Министру Унутрашњих послова Р.С. г. Џађо Станиславу, Бања лука

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Епископ Хризостом у Подвидачи

уторак, 08 септембар 2009 12:17

Постављена слика

Први пут у историји села Подвидача, општина Оштра Лука у Недјељу 06.септембра Њ. Пр. Епископ Хризостом служио је свету архијерејску литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Петра Миловца, пароха оштролучког и протосинђела Венијамина (Ковачића), сабрата манастира Клисине.

Постављена слика

Село Подвидача налази се недалеко од Старог Мајдана, прије рата 1991-95. бројало је преко 100 домаћинстава а сада броји тек око 20-ак.

Постављена слика

Благословом Њ. Пр. Епископа Хризостома прије неколико дана кренуло се са обновом цркве посвећене Силаску Светог Духа на апостоле, која је саграђена 1971.године. Временом је оронула па су парохијани изразили жељу да је обнове.

У пригодној бесједи на тему јеванђелске приче о злим виноградарима и добром господару Епископ Хризостом је нагласио да наше вријеме у којем живимо јесте вријеме злих виноградара и да је врло мало добрих слуга. Епископ је похвалио труд и жељу парохијана Подвидаче да у ово тешко вријеме обнављају своју цркву и изразио наду и жељу да идуће године на празник Духова црква буде обновљена и да засија пуним сјајем као некада.

Послије свете литургије уприличена је трпеза љубави који су припремили парохијани Подвидаче.

протојереј Љубомир Самарџић

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Освећење земљишта за нову Цркву у Батковцима  

уторак, 08 септембар 2009 13:12

У недјељу 06.септембра Њ. Пр. Епископ Хризостом је у поподневним часовима посјетио село Батковце, општина Оштра Лука гдје је осветио земљиште за изградњу нове цркве.

Постављена слика

Село Батковци се налази око 5 км од Старог Мајдана и броји око 20-так домаћинстава, иако нема трагова да је некада постојала црква у селу Батковци, мјештани су одлучили да изграде себи богомољу и по благослову Њ. Пр. Епископа Хризостома започели су са овим богоугодним дјелом, а за које је главни покретач господин Миле Раилић из Батковаца који борави и ради у Њемачкој .

Постављена слика

Уздајући се у помоћ Божију и намјеру благочестиви људи овога краја надамо се да ћемо започето дјело привести крају у што скорије вријеме.

Постављена слика

Овом приликом обавјештавамо све парохијане и људе добре да дођу у Суботу 19.септембра у 17,00 часова у село Батковце гдје ће епископ бихаћко-петровачки Господин Хризостом осветити темеље нове цркве.

протојереј Љубомир Самарџић

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

ПРОСЛАВИСМО КРСНУ СЛАВУ НАШЕ ЕПАРХИЈЕ

НАВЕЧЕРЈЕ СЛАВЕ

понедељак, 14 септембар 2009 21:35

Крсну славу наше Епархије- Сабор Срба Светитеља која ове године паде у Недјељу 13.Септембра, прослависмо на најсвечанији начин. Прије мјесец дана наш Епископ окупи на радни састанак Организациони одбир за припрему Крсне славе и указа на неке недостатке из претходних година и затражи да се ове године прослава Крсне славе дигне на виши ниво. И заиста Организациони одбор предузе све неопходно мјере да овогодишње славље буде онако како то и треба и приличи.

Неколико дана пред Крсну славу наше епархије на све су се стране водиле активности и припреме. Посебно се то могло видјету у саму Суботу, 12. септембра, када је наш Владика очекивао драге госте, прије свега Његово Преосвештенство господина Лукијана, Епископа осечкопољског, и друге госте.

Обиљежавање Крсне славе почело је васкршњим вечерњем које је служио Епископ Лукијан уз саслужење свештенства и свештеномонаштва наше Епархије.

Постављена слика

Након вечерња домаћин Његово Преосвештенство Епископ Хризостом кратким обраћањем поздравио је Владику Лукијана, свештенство и окупљени благочестиви народ Петровца који се окупио на вечерње богослужење, те све присутне позвао да након вечерња својим присутвом поздраве КУД ''Дрвар'' из Дрвара и тиме му се захвали за његов велики допринос обиљежавању наше крсне славе од 1990. г. до данас.

Постављена слика

И заиста, Петровчани су се одазвали и са великом пажњом пратили културно-умјетнички програм и богато га наградили аплаузима.

Богољуб-Р

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Сабор Срба Светитеља слава Епархије Бихаћко-Петровачке

понедељак, 14 септембар

Саборним служењем у Катедралном храму св.ап.Петра и Павла у Бос. Петровцу прослављена је крсна слава – САБОР СРБА СВЕТИТЕЉА. Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Господин Лукијан осечкопољски и барањски, а саслуживали су му домаћин епископ Његово Преосвештенство Г. Хризостом бихаћко-петровачки са 12 свештеника и свештеномонаха наше епархије и два ђакона.

Постављена слика

На светој литургији милозвучно је пјевао свештенички хор наше Епархије '' св.Роман мелод'' са присутним народом. На крају свете литургије – прије ''буди име Господње....'' благословљено је славско жито и пререзан славки колач.

Постављена слика

Послије отпуста прво је проповједао наш Владика Хризостом на тему 'Срби светитељи' од св.Саве до св.Николаја жичког и охридског. У својој бесједи је говорио о великој части и привилегији да славимо толики САБОР- плејаду светитеља (архијеререја) из нашега рода, али и велика обавеза да се њима и по вјери, и по врлини и по подвигу уподобимо. Захвалио се владици Лукијану на служењу и више од тога на његовој братској љубави коју је показао и овом својом посјетом.

Потом се свештенсту и вјерном народу наше Епархије и вјерницима из других епархија обратио Владика Лукијан који је говорио о хришћанској радости, посебно радости када славимо светитеље из нашег народа. Заблагодарио је Богу на овом дану радости са братом епископом и Црквом божијом која се око њега окупила. То је снага Цркве, то је она стијена на којој је Господ основао Цркву своју да је ни врата адова не могу надјачати, нагласио је владика Лукијан.

Постављена слика

Као и у навечерју слави тако је и на сам дан славе приређен богат културно-умјетнички програм у ком су узели учешће: свештенчки хор наше епархије, гуслари из Бања луке и КУД ''Младост'' из Лакташа. Након кул.умјет.програма приређена је богата славска трпеза љубави. За оне који нису могли одмах да сједну у првој тури припремљени су богати сендвичи, док су други чекали друго постављање трпезе.

Постављена слика

Нека је слава Богу за овај велики дан наше Епархије и наше Цркве и нашега народа на крају је рекао Владика Хризостом.

Богољуб-Р.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Апел за помоћ цркви у селу Врточу

уторак, 15 септембар 2009 12:31

Постављена слика

Село Врточе удаљено 22 км од Бос.Петровца знаменито је по својој дугој и значајној историји, која на жалост није довољно изучена нити презентирана нашој широј јавности. Тачно преко Врточа провлачила се линија подјеле зона утицаја Рима и Константинуполиса, односно Ватикана и Фанара. У Другом свјетском рату због свог мјеста и положаја, нашло се на путу, сметало је многима, а прије свих хрватско-муслиманским усташама који су 1941. године намјерили да га избришу са географске карте и списка насељених мјеста Бос.Крајине. У злочиначком погрому усташе су послије хапшења свештеника Илије Тинтора истога на најзвјерскији начин мучили и масакрирали у Кули у Бихаћу. Одмах потом усташе су запалиле и знамениту цркву св.пророка Илије на Врточкој главици, локалитету веома знаменитом по остацима старих и старијих цркава те стећака око истих.

Након Другог свјетског рата комунистички режим је на све могуће начине спрјечавао обнављање ове, али и свих других спаљених цркава у Крајини, чиме су наставили злочиначко дјело усташа, са којима су се апсолутно слагали кад је била борба против Српског народа и православља. Тек крајем 80-их година прошлога вијека, стихијски се приступило реновирању ове цркве, које је нестручно обављено. Да несерећа буде већа и потпуна поново су се побринули 1995.године потомци оних који су ову цркву палили 1941.године. Поново је запаљена 1995.године. Задњих неколико година трају активности око њене реконструкције, овај пут Богу хвала под будним оком самог Епископа Хризостома, који је ради тога и посјетио Врточе у сриједу, 9.септембра.

Овим путем апелујемо на све посјетиоце нашег сајта да лично и преко пријатеља помогну завршетак реконструкцијиских радова на овој цркви. Сва срества могу се уплатити на жиро рачуне наше епархије и то: 1.к.м.(конвертибилне марке): 5620990000710534

2.девизни: 54010-1841246

Преко НЛБ Развојне банке- матични број банке: 1877402

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЕПАРХИЈИ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКОЈ

Постављена слика

У понедјељак, 28.септембра т.г. Његово Преосвештенство Епископ Хризостом, бихаћко-петровачки, служио је свету архијерејску литургију у храму св.Јована Крститеља у Шипову. У току свете арх.лутиргије рукопроизвео је у чун ипођакона, а потом рукоположио у чин ђакона г.Жељка Ракиту, вјероучитеља у Шипову. Новорукоположени ђакон Жељко и даље ће бити вјероучитељ и истовремено и ђакон при парохијском храму у Шипову.

Ђакон Жељко Ракита потиче из угледне хришћанске породице Ракита из Стројице. Рођен је у Сплиту гдје су му родитељи радили прије рата. Благословом Епископа Хризостома уписао је и успјешно завршио Богословију Св.Арсенија у Сремским Карловцима. Након завршене богословије радио је као службеник у Епархији, а потом постављен за вјероучитеља у Основној школи у Шипову.

Постављена слика

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ У МАРИНИМА

Постављена слика

Село Марини смјештено је на сјеверозападном крајичку Општине Оштра Лука (Српски Сански Мост), или боље рећи на тромеђи трију општина: Приједора, Новог Града (Бос.Новог) и Оштре Луке. Можда због тога и није толико битно ни за једну ову Општину. То је доприњело расељавању његових житеља, лошим путевима и другим комуникацијама, успркос чињеници да је то село са врло повољном и благом климо, добром земљом, добром водом, које има у изобиљу. Човјек је ипак кривац за његову ''злу судбину''.

У циљу сагледавање потпуне и цјеловите ситуације стања овог села и његових потреба Њ.Пр.Епископ Хризиостом је на усмену молбу мјештана посјетио Марине у Суботу, 19.септембра. Прије свега Епископ је желио да обиђе стари храм у Маринима, којег су неки погрешно смјештали у атар села Овањска, а што не одговара нити историјским, нити катастарским, нити парохијским чињеницама.

Стара црква у Маринима подигнута је још у турска времена. Нормално, за ондашње прилике, или боље рећи неприлике, црква је често паљена (била је увијек од дрвене грађе), али су је Срби увјек и изнова обнављањи, односно поново градили. Нису дозвољавли да дужи временски перио буду без цркве. Крајем 80-их година прошлога (20.вијека) Епископ бањалучки г.Јефрем благословио је (а и сам препоручио) да се гради нова црква, на новом локалитету у Маринском пољу. Разлог томе био је тежак и претежак прилаз старој цркви, смјештеној баш на врх планине.

Епископ Хризиостом је сагледао стање старе цркве и остао запањен чињеницом да је такав објекат предат забораву и полаганом уништењу. Са људима из села предложио је да се одмах предузму мјере заштите ове цркве као споменика културе и историје. У том провцу упућен је допис Начелнику општине Оштра Лука и Заводу за заштиту споменика културе у Бања Луци. Надамо се брзом и ефикасном дјеловању како би се овај храм сачувао за будућност.

Богољуб-Р

Подели на овим сајтовима

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ЈЕСЕЊИ РМАЊСКИ САБОР

Постављена слика

У долини ријеке Уне и Унца, у свештеној Обитељи Светог Николаја Манастиру Рмњу, и ове године свечено је прослављен 11. јесењи Сабор манастира Рмња. Братија манастира са свештенством и монаштвом епархије бихаћко-петровачке и благовјерним народом из Мартин Брода, Шипова, Бања Луке, Мркоњић Града, Бихаћа, Б. Грахова свечано је дочекала Његово Преосвештенство Епископа бихаћко-петровачког Господина Хризостома. Свету Архијерејску Литургију

служио је владика Хризостом уз саслужење свештенства и монаштва. На светој Литургији својим поукама владика је поздравио присутни народ и поучио јеванђелским мислима о вјери коју треба да имамо сви, када иштемо од Господа било шта. Јер вјера нам је основ свега као што вели ап. Павле, истакао је владика.

Посебно је било када је на светој Литургији владика Хризостом рукоположио у чин ђакона Господина Николу Аркулу, свршеног богослова из Шипова. Након свете Литургије, пререзан је славски колач и благословено славско жито.

Посебну пажњу дајемо, присуству светом Богослужењу, начелнику Општине Бихаћ, Господину Хамдији Липовачи, са својим сарадницима. Накок литургијских свечаности крај манастира уготовљена је свечана трпеза љубави за све присутне, на којој је владика Хризостом поздравио народ и високе госте из Општине Бихаћ и из Федералног Парламента БиХ. Владика се захвалио на крају свима што сваке године обилазе манастир Рмањ, и ево већ 12 година помажу обнову истог. Такође, Владика је посебно похвалио труд братије манастира која се већ годинама бори за обнову ове веома значајне и свете Обитељи.

Манастир Рмањ

Подели на овим сајтовима

Спомен Костурница у Манастиру Васељењу

Постављена слика

весељење У комплексу манастира Веселиња код Гламоча озидан је 1991.године спомен храм са костурницом за стотине на најсвирепији начин масакрираних Срба Гламоча од стране хрватских усташа 1941.године. Те 1991.године вађени су из бездана и скупљани са других масовних стратишта скелети и кости побијених и у јаме бачених Срба. Истовремено, грађена је и спомен храм. Све је то трајало до пред сами долазак Његове Светости Патријарха српског Господина Павла у Гламоч, односно у манастир Веселиње, 9.августа 1991.године. Сигурно се Гламочани сјећају ток величанственог дочека Његове светости.

Сутрадан, 10. августа 1991.године послије свете литургије отслужено је опјело за све невино побијене и у јаме бачене Србе, а потом су њихове мошти положене у крипту спомен костурнице. Ваљда уморни од цјелољетног рада чланови Одбора за изградњу спомен храма једноставно су исчезли. У том је дошао и рат и остаде дјело недовршено. Нико се више није сјећао да су у костурници спомен храма мошти толиких стотина Срба, а међу њима и двојице свештеномученика гламочких Мирка Стојисављевића и Симе Бањца. Залагањем нашег архијереја – Владике Хризостома- ако Бог да и ово ће се довршити и довести у достојантво које и припада једном спомен храму. Завршни радови су у току. Освећење овог спомен храма очекује се вјероватно у току идуће 2010.године о 20-годишњици Епархије бихаћко-петровачке.

Подели на овим сајтовима

ТРЕЋА ГОДИШЊИЦА ОБРЕТЕНИЈА ЧАСНИХ МОШТИЈУ У МЕДНОЈ

Постављена слика

Молитвеним и литургијским слављењем обиљежена је трећа годишњица обретенија часних моштију преподобномученика Медљанских Серафима, Авакума и Мардарија, пронађених 11. Октобра 2006.године на локалитету Црквиште у Медној код Мркоњић Града.

Овогодишњи Сабор вјерујућег народа божијег у Медној предводили су Епископи бихаћко-петровачки г.Хризостом и осечкопољски и барањски г.Лукијана. У току свете литургије Њ.Пр.Епископ бихаћко-петровачки г. Хризостом рукоположио је ђакона Николу Аркулу у чин презвитера.

Послије свете литургије вјерницима су се пригодним бесједама обратили епископи. Епископ Хризостом говорио је о самим преподобномученицима Медљанским, које је '' Бог прославио у наше вријеме, како би ослабљену вјеру нашег народа појачао и утврдио. Оно што је најважније да разумијемо из овог чуда јесте то: да је наш Бог- Бог живих а не мртвих; да пред Богом ниједан живот није изгубљен, да ни једна душа није заборављена. Напротив, душе и животи свих пострадалих ради Јагњета Божијег сакупљене су у руци Божијој, и Бог ће их прославити. Ово чудо у Медној је предукус Царства Божијег и живота вјечнога, живота којег ево стотине година живе наши нови преподобномученици Медљански'', нагласио је Епископ Хризостом.

Епископ осечкопољски и барањски г.Лукијан као увјек говорио је пун емоција због мноштва свијета којег види окупљеног око светих божијих угодника, око Цркве божије као брода спасења. Посебно је емотивно говорио о својим духовним и физичким везама са овим крајем и народом из којег и сам потиче, иако је рођен у Банату.

Након свете литургије Епископ Хризостом, свештенство и један дио вјерника кренули су ка Црвишту, тачно на мјесто гдје су пронађене свете мошти прије три године, а где се тренутно подиже нови храм који ће бити посвећен управо преподобномученицима Медљанским, гдје је Епископ отслужио молебни канон преподобномученицима.

Иако је цијело вријеме падала кише и вријеме било поприлично лоше мноштво свијета окупило се на ово милитвено и евхаристијско славље.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

ЗАПОЧЕТА РЕКОНСТРУКЦИЈА ЦРКВЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ВЕЛИКОМ ЦВЈЕТНИЋУ

Постављена слика

Ових дана започета је реконструкција цркве Преображења Господњег у селу Велики Цвјетнић општина Бихаћ.Податци о подизању ове велике светиње нису познати , зна се само да је звоник обновљен давне 1888. године. Благодарећи Богу и људима добре воље, а нарочито господину Роберту Ђиласу из Америке, успијећемо заштитити објекат од даљњег пропадања. У плану нам је да средимо кров као и да ојачамо нарушене и растрешене зидове те да са оно средстава колико имамо урадимо најбоље и најквалитетније што је могуће ове послове.Надамо се да ће се наћи још људи и институција да помогну ово Богоугодно дјело и да ову светињу која уједно представља и историјски споменик доведемо до намјене због које је у давна времена и подигнута.

http://www.eparhijabihackopetrovacka.org/index.php?option=com_content&view=article&id=145:2009-10-21-17-14-17&catid=43:2009-07-22-12-41-52

Подели на овим сајтовима

ОСВЕЋЕНО ЗВОНО У СЕЛУ БАСТАСИ ОПШТИНА ДРВАР

Постављена слика

На дан Светог апостола Филипа ђакона и светог Теофана Начертаног 24. октобра 2009. године освештано је новодобијено звоно за цркву Светог пророка Илије у селу Бастаси, општина Дрвар. Звоно које је тешко 350 килограма одливено је у мјесту Белосавци надомак Младеновца, а општина Дрвар пребацила је средства овој ливници, након чега је надлежни парох протонамјесник Синиша Сердар довезао ово звоно комбијем. Када је звоно стигло у Бастасе народ га је са одушевљењем дочекао радујући се да и њихова црква може напокон на прави начин да их обавјештава о почетку служби и других окупљања код овог светог храма. Иако је дан био кишовит ипак се доста вјерника одазвало , с обзиром да је село мало, а неки су пустили и сузе радоснице када је напокон звоно зазвонило. Освештање су обавили пароси дрварски након чега је уприличена пригодна трпеза љубави. Овом приликом захваљујемо се општини Дрвар на труду и средствима да се ово звоно добије и да напокон и басташка црква на прави начин сазива своју дјецу. Надамо се да ово звоно неће бити само предмет тренутног интересовања, него да ће истински пробудити вјеру у срцима свих оних који буду слушали његов звук и одазивали се својој цркви.

протонамјесник Синиша Сердар

Подели на овим сајтовима

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ХРАМА СИЛАСКА СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ У СЕЛУ ПЕЋИ, ОПШТИНА БОСАНСКО ГРАХОВО

Постављена слика

Несвакидашњи, и нада све историјски, догађај освећења темеља за нови храм „ Силаска Светога Духа на апостоле “ догодио се 12/25.октобра ове године на дан успомене св. Тараха, Прова и Андроника, у селу Пећи, општина Босанско Грахово.

Несвакидашњи је зато што је то први храм на територији општине Грахово , у назад готово један вијек, који се гради из темеља, а историјски зато што ће овај догађај остати записан не само у историји тог храма, него и у историји нашег народа, нашег краја и општине Бос. Грахово.

Oбзиром да се ради о најстаријем храму нашег краја, овај догађај је попримио још једну, археолошку димензију, јер ће се наставити археолошка испитивања његове старине, те ће се, вјерујемо, доћи до врло занимљивих налаза о историји овог храма, краја и самог села Пећи.

Храм у селу Пећи, на овом мјесту постојао је до 1941. године када је запаљен од стране непријатеља Српског народа. Од тада храм никако није обнављан. У комунистичком безбожном режиму, као и остали храмови овог краја, и он је немилосрдно и систематски уништаван. У том периоду служио је као складиште грађевинског материјала и соли. Со која се више година налазила у њему, потпуно је изјела његове темеље и зидове. Накод пада комунистичког режима, деведесетих година прошлога вијека, и јачањем С.П.Ц. на овим теренима, покренута је акција да се овај страдални храм обнови. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома, постојеће дотрајале зидине храма су срушене са циљем да се изгради нови храм. Ратна дешавања деведесетих година прошлог вијека на овим просторима су то спријечила. Након рата, опет је покренута акција да се обнови ова светиња али до обнове није дошло.

Напокон, у току ове 2009. године, Божијом вољом, молитвама и благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома, несебичним залагањем и трудом госпође Милке Драгаш, рођене Рељић поријеклом из Пећи, залагањем начелника општине Грахово Г. Уроша Макића, Управе парохије пећи, те вјерника са територије Црквене општине Пећи, начињени су први кораци у обнови овог храма, тј. изградња и освећење његових темеља.

Темеље је осветио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом уз саслуживање локалног свештенства.

Кума темеља била је Госпођа Милка Драгаш ( Рељић ) са својом породицом, која није крила велико одушевљење и радост што је допринјела почетку обнове ове велике светиње.

Освећењу темеља овог храма присуствовао је велики број угледних званица, те велики број парохијана како са територије парохије Пећи тако и са осталих парохија наше Епархије.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом у својој проповједи истакао је како је ово велики и историјски дан за село Пећи, за општину Бос. Грахово те за нашу свету Цркву. Владика је нагласио да су Пећи немилосрдно страдале у свим ратовима па и у овом последњем, али да су се обнављале и уздизале из пепела баш као што то сада чини овај свети храм. Владика је позвао мјештане села Пећи да се потруде колико могу, да обнове своја запаљена огњишта, да уреде своја дворишта и да тиме покажу како село васкрсава а са њим заједно и црква њихова, и да га неће нестати већ да ће бити још љепше и боље него што је било ономад.

Након овећења, у близини темеља храма, уприличена је гозба љубави на којој је присуствовало преко 150 вјерника и званица. За гозбом љубави настављено је славље овог радосног догађаја.

Прослава освећења темеља остаће упамћена као јединствен и радостан догађај за све мјештане села Пећи и околних села.

Радови на храму се одмах настављају и уз помоћ Божију, очекујемо да ће се груби грађевински, те кровопокривачки, радови завршити до прољећа 2010. године. Радове на овом светом храму изводи фирма „ ZRNIĆ COMPANY “ из Приједора.

УПРАВА ПАРОХИЈЕ ПЕЋИ :

протонамјесник Александар Рељић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...