marija Написано Јул 6, 2009 Пријави Подели Написано Јул 6, 2009 Манастир Рмањ посетила делегација Федералне владе БиХ 6. јул 2009 - 13:53 4. јула 2009. године манастир Рмањ посјетио је подпресједник Владе Федерације БиХ и Министар спорта и културе у Влади Ф БиХ, Господин проф. Др Гаврило Граховац заједно са Његовим Преосвештенством Епископом бихаћко-петровачим Господином Хризостомом у пратњи Министра обрта и развоја у Ф БиХ Господина Велимира Кунића, Директора Републичког Секретаријата за Вјере у Влади Републике Српске Господина Јове Турањанина и њихове пратње. Настојатељ манастира, архимандрит Серафим са братијом је дочекао свечано високе госте и угостио у конаку манастира. Након свечаног ручка Епископ Хризостом је разговарао са министрима у вези даље обнове светиња на подручју епархије бихаћко-петровачке и подршке повратника на своја огњишта. Братија манастира се захвалила високим гостима на посјети манастиру и уручила пригодне поклоне Господину Гаврилу Граховцу у знак захвалности. Извор: Епархија бихачко-петровачка Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 23, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Освећење Цркве Светих Деспота Стефана и Евгеније Лазаревић у селу Копривна код Оштра Лука 23. јул 2009 - 12:08 У суботу, 1. августа 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом уз саслужење више свештеника обавиће чин освећења Цркве Светих Деспота Стефана и Евгеније Лазаревић у селу Копривна, општина Оштра Лука. Програм: 09:30 часова - Дочек Епископа, 10:00 часова -Обред освећења, Света Архијерејска Литургија, 12:00 часова - Парастос погинулим борцима села Копривна, 13:00 часова славски ручак. Парох старомајдански протонамјесник Љубомир Самарџић Извор: Епархија бихаћко-петровачка Епархијске вести | Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Празник Светог Пантелејмона у Липи 12. август 2009 - 14:36 9. августа 2009. године, на дан Св. великомученика Пантелејмона при новопокривеном храму Пресветог Вазнесења Господњег у Липи, селу 25 km од Бихаћа према Босанском Петровцу, одржан је Трећи завичајни збор. У селу данас живи троје људи у два домаћинства без електричне енергије. Међутим, народ одан селу и традицији скупља се из разних крајева, како Републике Српске и Србије тако и дијаспоре, те су многи пристизали тек у подневним часовима. Након што је одслужен молебан добре намјере разломљен је славски колач у славу и част св. великомученика Пантелејмона као заштитника села Липе и народа који му припада. У име, још увијек незваничног, завичајног клуба Липа слави је кумовао Г. Маника Зорић са супругом. У својој бесједи парох бихаћки јереј Далибор Ненић дотакао се богатства земље нашег народа чију вриједност најбоље познају само они који су на њој одрастали и замолио присутни народ да изнова аплицирају за повратак на своја огњишта, без обзира на које тешкоће буду наилазили. Затим је пред присутним народом прочитано писмо Српске православне Парохије Св. Сава, Milwaukee, из Америчке државе Wisconsin у којем се честита рад на обнављању храма у Липи и обавјештава да је вјерни народ Цркве у Милвокију прикупио прилог од 6.000,00 $ за реконструкцију храма у Липи. Такође, истом приликом, испред Српске православне Црквене општине Цркве Св. Василија Острошког у Пријечанима Г. Владимир Реновица даровао је цркви у Липи икону Св. великомученика Пантелејмона са 18-каратном позлатом. Овом приликом се захваљујемо свима који су уградили дио себе у храм Пресветог Вазнесења у Липи, али вриједно је споменути да заиста велика захвалност припада Г. Ратку Цигановићу, предсједнику одбора за реконструкцију храма без чијег труда много тога што се до сада урадило не би било постигнуто. Такође, још једном позивамо све људе добре воље и могућности да нам помогну да завршимо реконструкцију храма у Липи. Новчана средства могу се уплатити на рачун Епархијског Управног Одбора Епархије бихаћко-петровачке бр: 5620990000710534, код NLB Razvojne banke, или на рачун Црквене општине Бихаћ бр. 3385002200831464, код UniCredit Zagrebačke banke, са назнаком „за обнову храма у Липи". Све информације о обнови овог храма можете добити на број телефона 065/686-695 или путем е_поште: ' ); document.write( addy55574 ); document.write( '<\/a>' ); //-->[email protected] . ' ); //--> јереј Далибор Ненић, парох бихаћки Извор: Епархија бихаћко-петровачка "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 17, 2009 Пријави Подели Написано Август 17, 2009 ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОСЛАВУ СЛАВЕ НАШЕ ЕПАРХИЈЕ понедељак, 17 август 2009 19:37 У Петак, 14.августа о.г. у просторијама наше Епархије одржан је први радни састанак Организационог одобора Епархије за припрему славе наше епархије - Сабора Срба светитеља, која ове године пада у Недјељу, 13. Септембра. Сједници ООдбора присутвовао је и сам Епископ бихаћко-петровачки г.Хризостом, који је тражио од ООдбора да почну припреме крсне славе наше Епархије. Ради што већег и бољег инволвирања свог нашег свештенства и епархиота у прославу крсне славе договорено је да се 25. августа о.г. у 17,00 часова одржи кратка конференција свештенства наше епархије на којој ће сам Епископ, али и Одбор прецизирати све детаље око прославе крсне славе. Позивамо све пријатеље и помагаче наше Епархије да нам се придруже у прослави крсне славе наше Епархије. Из Кабинета ЕУО-ра, Петровац "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У КОЛУНИЋУ - ОСВЕЋЕЊЕ ЈОШ ЈЕДНЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦРКВЕ- ПДФ Штампа Ел. пошта петак, 21 август 2009 21:03 Како се приближавао овај велики и спасоносни празника у селу Колунићу надомак Бос. Петровца расла су и радосна осјећала Колунићана и Ревеничана. Сви су се трудили да ове године празник Преображења дочекају и обиљеже на посебно свечан и радостан начин. Знали су да је ово један од оних најрадоснијих историјских догађаја који се може десити једној парохији. Разлог томе сигурно је чињеница да је ове година планирано освећење њихове обновљене древне светиње. И тако уочи Преображења, 18/5.августа о.г. тачно у 17,30 часова пред обновљени храм стиже Њ.Пр.Епископ г.Хризостом којег радосно и празнично дочекује и поздравља свештенство са народон на челу са старјешином обновљеног храма протонамјесником Миланом Перковићем. Бурна је и трагична историја овог храма, јер је страдао више него било који други храм у Петровачкој општини. Зашто? Зато што је на таквом мјесто и положају да је увијек био трн у оку како Турцима тако исто и њиховим наследницима на овим просторима –усташама и комунистима. Не зна се тачно кад је подигнут, али се претпоставља да је из времена Омер-паше Латаса који је за разлику од осталних босанских везира био свјестан свог српског поријекла и покушавао је да колико-толико олакша живот обесправљене раје. Запаљен је 1876. године- дакле у вријеме босанско-херцеговачког устанка када је од Грмеча до Динаре попаљено 79 цркава. Обновљен је 1879.године- дакле одмах послије Берлинског конгреса. 1941.године усташе су овај храм спалиле, а комунисти су обструисали његову обнову. Прије него ли ће усташе спалити храм Срби су скинули са звоника за њих веома драгоцјено и омиљено звоно које је селу Колунићу поклонио Краљ Петар Први Карађорђевић. Наиме, док је био у Крајини и ратово против Турака као Војвода Петар Мркоњић његов лични секретар био је тада ријетко школован и писмен човјек Петар Мирковић из Колунића. Цјенећи свог крајишког секретара, - његову вјерност и оданост, у знак своје захвалности њему и Колунићу Краљ Петар Први поклонио је његовом селу, односно цркви у Колунићу огромно звоно од 500 кг. Послије Другог свјетског рата па све до 1995/96.године оно је било код колунићке цркве, а онда су га ''ослободиоци'' покрали. Која је тачна његова судбина била тешко је данас рећи, али се намеће логички закључак да су га припадници Петог корпуса муслиманског дијела армије БиХ-не покрали и продали одређеним ''сакупљачима'' црквених звона из Слуња, а ови су даље иста лиферовао ка Сиску, односно Новом Саду. 1995.године Армија БиХ-не – њен Пети Корпус поново је запалио колунићку цркву која је крајем 80-тих година прошлог вијека била дјелимично обновљена и само закровљена. Повратаком на своја огњишта 1998/99.године и касније Срби Колунића почели су уз обнављање својих домова обнављати и своју цркву. Тек 2004. године доласком на парохију колунићку јереја Милана Перковића почиње свеобухватна и потпуна обнова. 2005.године из Москве је довучено ново звоно и позлаћени крст за звоник - дар г. Стевана (Маркова) Латиновића, из Колунића, иначе запосленог у Москви. Други велики донатори овог храма су г.Дрена Перић и њен син Душко Перић, који су храму даривали скупоцјени гранитни патос, односно предивне икона, рад проф. Лазаравећа из Београда. Посебно треба нагласити велики допринос овој историјској обнови Господина Латиновић Рајка, бившег министра у Влади Репулике Српске, те другог Рајка Латиновића, директора ПКБ-а, као и г. Роквић Маринка великана наше народне музике, иначе рођеног и одраслог управо у Колунићу. Цијенећи њихов велики допринос обнови ове цркве Црквени одбор на чели са г.Владимиром Марићем предложио је да буди и кимови исте и то.г.Душко перић из Диселдорфа и г.Стеван Латиновић из Москве Говорећи након освећења ове прелијепе цркве Владика Хризостом је инспиративно говорио и вјерном народу као живој Цркви божијој која је данас обновљена и преображена Духом Светим, затим о томе како је ова црква ''знак поред пута'' који је свима сметао, а посебно онима којима је сметао Српски народ на Крајишким просторима. ''Данас се радујмо и веселимо јер смо васкрсли из гроба понижења и уништења. Дивно је данас бити овдје на овом брду- на овом вашем Тавору и узвикнути са ап.Петром 'Господе, добро нам је овдје бити'. Добро је бити у пуноћи благодати божије која се ове вечери излила на све нас, драга браћо и сестре'' На крају своје бесједе Владика је похвалио ревност, труд и залагање о.Милана Перковића и одликовао га чином протојереја. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У ГЕРЗОВУ ПДФ Штампа Ел. пошта среда, 19 август 2009 21:09 Једно од најзнаменитијих села Бос. Крајине јесте Герзово код Мркоњић Града, односно Шипова.. Оно је својевремено у Митроплији дабробосанској имало сатус протопрезвитеријата. Треба поменути познату герзовачку свештеничку породицу Бубњевића, која је Цркви дала читаву плејаду свештеника . 1856. године Срби Герзова издејствовали су повељу Султана Меџида и подигли величанствену Цркву на брду Велетову, одаклен доминира читавим крајем. Цркву су посветили празнику Богојављења. Иако је мало цркава у Крајини посвећеним празницима и светима који се славе или прослављају у зимском периоду није јасно како су и због чега баш овај храм посветили Богојављењу. Али, онда су владали други обичаји и живјели људи горштаци које ни највеће невријеме није могло спријечити да не дођу на освећење богојављенске водице. Временом су се и људи промјенили, а са њима и обичаји. Од 1992. године па до 2005. године наш Епископ г.Хризостом редовно је долазио у Герзово на Сабор. У задњих три године своју пажњу оправдано је посветио селима Матавазе код Новог Града и Бос.Бојни код Велике Кладуше гдје су управо вођене активности око обнове тамошњих срушених и тешко оштећених храмова. Осјетивши сам потребу да поново буде са герзовчанима и њиховим гостима ове године Епископ г.Хризостом служио је свету литургију и проповједао у Грзову. Била је то величанствена литургија уз милозвучни глас ђакона Александра Секулића, службеника Канцеларије Његове светости Патријарха српског и хармонично појање веће групе студената и богослова наше епархије. Послије свете литургије и бесједе епископа учињен је трократни опход око светог храма и благословено грожђе. У својој бесједи Епископ Хрозостом је говорио о тајни преображења, односно тајни пројављивања славе Божије светим апостолима на Тавору, као и слави преображених светих пророка Илије и Мојсеја који разговараху са Господом. Истовремено, непреображен човјек, осјећајући своју недостојност и плашећи се да не погине од гледања у славу божију ничице пада на земљу. Али тај исти човјек кроз уста ап.Петра исповједа једну истину а то је: добро нам је са Господом бити. Дај Боже, браћо и сестре, да увјек будемо са Господом у нашим подвизима, нашим трудовима, нашим молитвама, нашим трпљењима, нагласио је владика Хризостом. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 НА ЦРКВИШТУ у МЕДНОЈ ИЗЛИВЕНИ ТЕМЕЉИ НОВОГ ХРАМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ПОСВЕЋЕН ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦИМА МЕДЉАНСКИМ-НОВОПРОЈАВЉЕНИМ ПДФ Штампа Ел. пошта петак, 21 август 2009 21:25 Благословом Преосвећеног владике нашег г.Хризостома ових дана додатно је уређено шире подручје Црквишта - мјеста у Медној на којем су откривене мошти преподобномученика Медљанских - Серафима, Авакума и Мардарија. Тачно на мјесту гдје су обретене часне мошти(11.октобра 2006.године) ових дана изливени су темељи будућег храма, а исте ће осветити Епископ Хризостом у Недјељу, 23.августа о.г. у 17,30 часова. Одмах се наставља градња како би, ако Бог да до Сабора,11.Октобра о.г., храм био закровљен. Позивамо све који желе да уграде своју вјеру и љубав у овај харм да нам помогну, а тиме приме благослов и заступнишвто новопројављених преподобномученика медљанских. Богољуб-Р "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 У ВОЂЕНИЦИ-РОДНОМ СЕЛУ ВЛАДИКЕ ХРИЗОСТОМА ПОЧЕЛА ГРАДЊА ДУХОВНОГ ЦЕНТРА ПДФ Штампа Ел. пошта субота, 22 август 2009 21:32 У родном селу нашег Владике Хризостома –Вођеници- почела градња ДУХОВНОГ ЦЕНТРА на темљељима порушеног парохијског дома. Већ годинама Владика планира ово велико и историјско дјело са циљем да послужи духовној обнови Вођенице, која, Богу хвала, прије само двије године доби обновљени храм и прекрасно уређену порту. Управо ових дана приводе се крају припреме за обиљежавање друге годишњице освећења Цркве. Овим поводом у Суботу-Недјељу, 29/30.августа т.г. одржаће се Сабор Вођенчана, Брестовчана и Скакавчана. Поводом овог јубилеја Епископ Хрозостом ће благословити: 1) двије нове чесме у порти цркве; 2) споменик погинулим борцима и цивилним жртвама рата; и 3) темеље духовног центра. Послије освећења споменика погинулим борцима и цивилним жртвама рата отслужиће заједнички помен свим погинулим и упокојеним. Осим позива за овај велики и историјски догађај апелујемо на све посјетиоце нашег сајта да помогну ово дјело –ДУХОВНИ ЦЕНТАР- који ће поред библиотеке и сале за народ имати и гостопримник, односно конак за оне који намјерно пожеле да кратко вријеме проведу у нетакнутој природи овог предивног Подгрмечја. Хвала унапријед. Богољуб-Р "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 У ПОДОВИМА НАДОМАК САНСКОГ МОСТА ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ ОСВЕТИО ТЕМЕЉЕ БУДУЋЕГ ХРАМА СВ.ОЦА НИКОЛАЈА МИРИЛИКИЈСКОГ ЧУДОТВОРЦА понедељак, 24 август 2009 21:45 У Суботу, 22.августа т.г. у 17,оо часова наш архијереј Њ.Просвеш. г .Хризостом дошао је у мало, разрушено и попаљено село Подови, Општина Сански Мост, како би осветио темеље новог (-мањег) храма у овом селу. Село Подови припадају парохији томинској. Оно је 1995.године од стране Армије БиХ-не спаљено и разрушено до последње српске куће. Задњих неколико година мјештани се све више интересију за своја кућишта, своја имања и почињу да их обнављају. Али, прво што су сви пожељели јесте да подигну једну омању црквицу. У овој доброј најери предњачили су чланови племена Кондић. Разумјевши њихову жељу и молбу Владика Хризостом је дао благослов за градњу новог храма који ће бити посвећен св.оцу Николају мириликиском чудотворцу. На Петровдан о.г. Владика је благословио земљиште за будући храм и побо крст на мјесто жртвеника. Добро организовани и сложни у доброј намјери расељени и повратници у Подове за врло кратко вријеме све урадише и доведоше до освећења нових темеља. Ово је управо поменуо сам Епископ у својој бесједи похваливши њихову ревност, слогу и одлучност да учине ово историјско дјело, да подигну први храм у свом селу. Нема податак да је некада и негдје у и око Подова била црква. Кумови темеља овог новог храма бише: 1) Кондић Милан из Подова- тренутно живи и ради и Чикагу, САД-ве и 2) Кондић Милован из Подова- тренутно живи и ради у Новом саду. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 ПРИВОДЕ СЕ КРАЈУ РЕКОНСТРУКЦИЈИ РАДОВИ НА ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У КЉУЧУ уторак, 25 август 2009 11:41 Предивни храм Вазнесења Господњег у Кључу који је, као и сви други храмови бихаћко-петровачке Епархије, био оштећен и девастиран од муслимаског дијела Армије БиХ-не ових дана поприма сасвим други и љепши изглед, -ново рухо- рекло би се. Наиме приводе се крају реконструкцијиски радови истог. У Суботу 22.агвуста о.г. Епископ Хризостом је посјетио храм и разгледао како се изводе завршни радови, дао додатне сугестије протосинђелу Варнави Дамјановићу, намјеснику новообновљеног манастира Трескавца и администратору парохија кључке и саничке по питању неких ријешења уређења екстеријера храма, а што је посебно и интересовало епископа. Богољуб-Р "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 У МЕДНОЈ- НА ЦРВИШТУ ГДЈЕ СУ ОТКРИВЕНЕ МОШТИ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИКА МЕДЉАНСКИХ ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ ОСВЕТИО ТЕМЕЉЕ НОВОГ ХРАМА недеља, 23 август 2009 11:54 У XI Недјељу по Духовима и на дан успомене св.мученика Лаврентија ђакона Њ.Просвеш.г.Хризостом бихаћко-петровачки освети темеље новог храма на Црквишту у Медној, тачно на мјесту гдје су обретене мошти медљанских преподобномученика Серафима, Авакума и Мардарија, 11.октобра 2006.године. Кум нових темеља би млади Александар (Јована) Тодоривић из Бања Луке, односно из Медне. Овом историјском чину освећења темеља првог храма који ће бити посвећен преподобномученицима медљанским –премда ненајављено и необјављивано у медијима- присутвоваше много свијета. У бесједи прије полагања темеља новог храма Епископ Хризостом је говорио о значају обретенија светих моштију, о храму који почињемо да зидамо у славу божију а у спомен оних које су нељуди побили, земља сакривала а Бог прославио. Потсјетио их је на ријечи св.Јована Богослова који каже да су душе побијених због Јагњета Божијег сакупљене у руци божијој и очекују да се пројави слава божија. А слава божија пројавила се управо кроз пројављивање и објављивање оних који су вјековима били земљом сакривени. Ово је велики и сигурно највећи благослов за нашу епархију, али и за читави нашу Цркву, нагласио је Епископ. Богољуб-Р "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 ПРОСЛАВА ЦРКВЕНЕ СЛАВЕ У ЛИВНУ петак, 28 август 2009 00:57 На празник Успења Пресвете Богородице, у петак 28.8.2009. године, у Цркви која је и посвећена овом празнику, Свету Литургију служили су парох гламочки, протонамјесник Слободан Кљајић и парох лијевњаски, протојереј Жељко Ђурица. У проповиједи, отац Слободан је нагласио поред вриједности цркве у Ливну као грађевине, важност и вриједност цркве у духовном смислу, као живе заједнице окупљене на литургији. Поред лијевањских парохијана, светој литургији су присуствовали и гости из Бања Луке. Занимљиво је поменути да је један од њих, Ненад Коњик, праунук познатог неимара Илије Коњика који је саградио звоник цркве у Ливну 1889. године. Он је, иако рођен и настањен у Бања Луци, изразио жељу да се крсти у овој цркви а такође је био и кум црквене славе ове године. Малобројни и старији вјерници лијевањски обрадовани су били чињеницом да постоје људи који нису заборавили своје коријене, и без обзира гдје живјели осјећају приврженост и љубав према својој цркви у Ливну. Протојереј Жељко Ђурица "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 ПРОСЛАВА ЦРКВЕНЕ СЛАВЕ У ГУБИНУ КОД ЛИВНА субота, 29 август 2009 00:51 У суботу 29.8.2009. године, у 10:00 часова, на дан Преноса Нерукотворене Иконе Господа Исуса Христа, освећено је звоно за Цркву Успенија Пресвете Богородице у Губину, општина Ливно. Важно је напоменути да је звоно поклон Српске Православне Црквене Општине Прељина код Чачка. По Благослову Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Хризостома, звоно су осветили парох граховски, протонамјесник Александар Рељић и парох губински, протојереј Жељко Ђурица. У наставку служена је Света Литургија а након благосиљања кољива и колача, звоно је милошћу Божијом постављено и зазвонило први пут након рата. Био је то дан за духовну радост, дружење и весеље, што се могло примјетити између осталог и на славском ручку коме је присуствовао и начелник општине Грахово, господин Урош Макић. Иначе, Црква Успенија Пресвете Богородице у Губину је саграђена 1883. године. Оштећена је 1943. године од бомбардовања њемачке авијације а обновљена је 1976. године. Опет је оштећена у току рата 1994. године и у току је њена обнова. Према подацима које је прикупио Јован М. Бабић, освећење цркве обавио је 29.08.1929. године, Митрополит дабробосански Петар (Зимоњић). Парох губински, 1941. године био је отац Ристо Ћатић, кога су усташе са 12 парохијана заклале у Сухачи код Ливна и бациле у jаму. Протојереј Жељко Ђурица Tea Neskovic је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 Прва годишњица освећења обновљене прекајске цркве 1. септембар 2009 - 10:05 У селу Прекаји код Дрвара празник Успенија Пресвете Богородице прослављен је служењем свете литургије, резањем славског колача и благосиљањем славског кољива. Ове године уз слављење Пресвете Богородице и њеног успенија обиљежена је и прва годишњица освећења обновљене прекајске цркве. Свет архијерејску литургију уз саслужење свештеномонаха и свештеника наше епархије служио је Преосвећени Владика Хризостом. Послије прочитаног светог јеванђеља Епископ је говорио о добру које је Марија изабрала и које се неће одузети од ње. - Ријеч је о припадању Богу и посвећености ономе што је божије, што је вјечно и непролазно, за разлику од Марте која се брине и сикира око и ради земаљских добара'', нагласио је Епископ. Прва годишњица освећења прекајске цркве обиљежена јеи првом промоцијом Монографије о Прекаји, односно о парохији прекајској коју је сачинио господин Пилиповић Радован, теолог и историчар, иначе службеник Библиотеке Српске Патријаршије у Београду. У суштини то је било само прво објављивање ове Монографије, објављивање које је учинио сам Владика Хризостом. Сви присутни, али и сви они који су дошли у Прекаји и у свети храм пожељели су да добију ову јединствену Монографију. Светој литургији осим мноштва народа присутвовао је и проф. др Никола Шпирић, Предсједавајући вијећа Министара БиХ са пратњом. Извор: Епархија бихаћко-петровачка Tea Neskovic је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2009 ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ У БОС.ДОЉАНИМА уторак, 01 септембар 2009 18:47 Први пут након грађанског рата (1992-1995.) Епископ бихаћко-петровачки г.Хризостом поводом сабора на УБРУС (29.августа) посјетио је село Бос. Дољане, како би са ДОЉАНЦИМА био на њиховом другом окупљању и саборовању. Село Бос.Дољани смјештено недалеко од Бихаћа територијално је највеће село на подручју Бихаћке Оптине. У њему су искључиво одвајкада живјели, стварали и Богу се молили православни Срби којих данас, нажалост, више нема у Дољанима. То је резултат и последица рата од 1992-1995.године, али још више политике опструкциује повратка Срба у Федерацију БиХ-не која се води од самог потписивања Дејтона до данас. Парола и девиза генерала Атифа Дудаковића ''убите-кољите све што стигнете, уништите и запалите све што је српско како се Срби не би вратили'' у потпуности је примјењена у Дољанима, али не само у Дољанима већ у читавој Крајини. 1995.године након повлачења српске војска са бихаћких положаја село Дољани су били цијели и нетакнути. Уласком Петог крајишкох корупса под командом Дудаковић Атифа све је претворено у згариште.Нигдје тако није извршено етничко чишћење Срба као у Бихаћкој Крајини. Све што је било српско или што је потсјећало на Србе уништавано је и отимано. Али то се и данас чини. Потес Бихаћ-Бос.Петровац једноставно свим силама се жели отети од Срба. То се већ постигло у Притосци, а ''номади по задатку'' са својим стадима отимају Липу, Пркосе, Дубовско, Теочак, Горијевац и већ се спуштају у села Петровачке општине Врточе и Бјелај. Органи власти – полиција, иако има законску обавезу и право да спријечава сво ово безакоње, једноставно се склања пред овим насилницима и не интервенише, осим ако Срби не устају у одбрану своје имовине. Тада се обавезно органи власти стављају на страну прекршиоца закона и општинских прописа. И поред чињенице коју сви виде, и свак разумије шта се овдје ради неки паметњаковићи се буне што се на јавност износи истина, те упозоравају како сајт наше епархије користи језик мржње, док они својом мржњом раде то што раде. Језик мржње, за њих је, ако им каже: ви отимате нашу очевину! Ви кршите све законе људског достојанства и части! Они би жељели да се о овоме не говори, не пише, док они не заврше посао као што су својевремено- за вријеме комунизма- урадили са Цазинском Крајином и шире. Само прије неколико мјесеци у чисто српском селу Грмуши код Бихаћа одржан је ''сабор'' вехабија. Када се то десило одговорни из Бихаћа и Бос.Крупе нису се огласили и нису осудили најдрскије и најпровокативније спречавање повратка Срба у Грмушу, али што је још значајније уношење страга и пометње међу оне који би се одлучили на повратак. Село Дољани познато је српској и балканској историографији по ДОЉАНСКОЈ БУНИ из 1858. године, буни која је осим ослободилачког имали и социјални карактер. Прије данашње спаљене цркве из 1911. године постојала је стара скривена дољанска црква око које су се управо окупили Дољансци на буну против дахија и јаничара из Кулен вакуфа, Орошца и Бихаћа, односно против њихова зулума и безакоња. Нажалост буна је угушена у крви Српског народа. Ова Дољанска буна била је најава оне много веће и свеобухватније буне у Црним потоцима из 1875. године, -буне која је довела до Берлинског конгреса, затим нестака Отоманске империје на босанско-херцеговачким просторима и доласка другог освајача Аустроугарске. Говорећи након молебна Владика Хризостом је изразио своје задовољство што се данас налази у Дољанима, међу Дољанцима који су дошли да прославе УБРУС код зидина њихове спаљене цркве. Потсјетио их је на славу и историју њихива села, њихових предака, али и на огромне жртве које су њихови преци поднијели и у то име их позвао да обнове своју спаљену цркву, да обнове своје домове и долазе кад могу у своје брдовите Дољане. Доћи данас у Дољане било је заиста велика храброст и одважност. Разлог томе је локални пут који је толико уништен да су и највећи оптимисти повратка морали себи поставити питање: да ли је могуће втаити се у Дољане по оваквом путу, обновити своје имање и живјети овдје? Интересантно, овај локални пут није безначајан. Наиме он повезује пут Авноја у Горијевцу са Штрбачким буком, познатим водопадом. По прошле (2008.) године Општина Бихаћ је тај пут одржавала због познатог рафтинга на Уни и због многобројних туриста који су хтјели стићи до Штрбачког бука, односно до љепотице Уне. Чим су Срби почели стизати у Дољане пут је препуштен пропадању, бујицама итд. Иако је било обећања да ће пут бити поправљен до УБРУСА то се ипак није десило. Па ипак то није спријечило Дољансце да дођу, да се сретну са својим Епископом, да се Богу помоле, обиђу гробове својих предака и провеселе. Богољуб-Р "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука