Jump to content

Разлика између људске и животињске слободе

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Мислим да је ово изузетно потребна тема данас. Сви говоре о слободи, сваког дана чујемо да су некима угрожена ова или она права- и људима и животињама. Да ли је то исто или има разлике? Шта ви мислите о овоме?

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da sve što živi ima pravo na život, i da čovek ne treba da ubija ništa ako to nema neku svrhu (ishrana recimo).

Što se tiče prava životinja, naročito onih "viših", kao što su psi, mačke, majmuni, mislim da je na nama veća odgovornost prema njihovim pravima, jer kao što suza reče, oni ovise od nas.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Мислим да се нисмо разумели: Питам која је разлика? Видите, и животиње могу да бирају: ставите испред једне краве сено и сламу. Шта ће она узети? То исто ради и човек. Но, ако кажемо да је највећи дар човеку слобода и да је управо слобода та која одваја човека од животиња- овде упадамо у једну замку. Имате ли идеју за решење овог проблема? Шта то човек жели да уради а животиње немају ту потребу те управо тиме човек исказује своју слободу- да ли на правилан или неправилан начин- о томе ћемо разговарати. Није ово баш тако једноставно питање.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се нисмо разумели: Питам која је разлика? Видите, и животиње могу да бирају: ставите испред једне краве сено и сламу. Шта ће она узети? То исто ради и човек. Но, ако кажемо да је највећи дар човеку слобода и да је управо слобода та која одваја човека од животиња- овде упадамо у једну замку. Имате ли идеју за решење овог проблема? Шта то човек жели да уради а животиње немају ту потребу те управо тиме човек исказује своју слободу- да ли на правилан или неправилан начин- о томе ћемо разговарати. Није ово баш тако једноставно питање.

Nema razlike.I životinje su slobodne u domenu svog razvoja svesnosti.Zašto mislite da se u nečemu posebno razlikujete od životinja po pitanju slobode.Vi jednoistavno imate razvijeniji kompjuter.Viste kreativni Vama je dato da se usavršavate životinji nije dato.Tu je razlika Bog je čoveka stvorio po svom liku a taj lik je mogućnost beskonačnog usavršavanja.Čovek ima animalne funkcije i reakcije koje nazivamo instiktima dok životinje nemaju svesnost koja se podiže kao što je kod čoveka.Svesnost životinja je statična do ljudska je dinamična i uzlazna.To je Božiji blagoslov.

Подели на овим сајтовима

Sveti Vladika Nikolaj Velimirovic u ''Kasijani'' u ''Stoslovu hriscanske nauke o Ljubavi'' ... kaze...

''Sto kod ZIVOTINJA nije za osudu, kod lJUDI je za osudu. Sve nase znanje o ZIVOTINJAMA ne moze nam objasniti unutarnja osecanja zivotinja. Mi ne znamo sta je unutra u njima, nego samo sta je spolja. Ali izvesno mozemo reci, da one zive po svojoj prirodi, po daru i opredelenju Tvorca, jednako i od uvek, svaka u svom rodu, i nepogresno. Ne moze se ni govoriti o grehu kod ZIVOTINJA. ALi COVEK cini greh, ako zivi pozudama zivotinjskim. Pa jos kad te pozude naziva svetim imenom ljubavi! Niti se COVEK moze spustiti do ZIVOTINJE a da se ne spusti nize od ZIVOTINJE''.  :mad:...

''Ako neki govore: pa i covek mora ziveti po prirodi, mi pitamo po kojoj prirodi? Da li po onoj prvonacalnoj, bezgresnoj, rajskoj, kako je Bog stvorio coveka, ili po onoj drugoj, bolesnoj, ponizenoj, demonima zagadjenoj, porocima unakazenoj, strastima umrtvljenoj? Jer ne stvori Bog Coveka kao sto stvori svu ostalu prirodu, nego na osobit nacin. I povrh svega dade mu vlast nad ostalom prirodom. Time je covek jasno IZUZET od druge fizicke prirode, riblje, pticije, zverske, i UZDIGNUT iznad svih zoologija i majmunologija. HRISTOS je dosao, da obnovi onu PRVU i PRAVU prirodu coveciju. I samo ko zivi tom OBNOVLJENOM PRIRODOM, zivi zaista po prirodi covecijoj, Zoologija je ispod nogu ANTROPOLOGIJE''...  0110_hahaha...

Divni starac Sofronije Saharov u knjizi ''Pisma bliskim ljudima''... kaze... COVEK ''...mora isto tako pobedonosno da ustaje, to jest da predje iz HORIZONTALNOG, zivotinjama svojstvenog polozaja u VERTIKALAN, svojstevn COVEKU. Grcka rec ANTROPOS znaci 'onaj koji gleda uvis'. Ja volim takodje i rec 'CELOVEK', ako se ta rec tumaci na sledeci nacin: CELO je simvol uma; VEK je vecnost. Drugim recima - 'VECNI UM'. To obelezje ZIVE DUSE je to sto ona zna da je smrt za coveka nemoguca; da 'sav on umreti nece', da ce jedna strana njegovog bica 'smrt izbeci' ''.  :)...

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

I zivotinja moze da uci. Ucenje i usavrsavanje okoline i alata za takve operacije zavisi od

razvoja neokorteksa. Svakoj zivotinji kojoj bi se razvio neokorteks kao coveku bi mogla da

pravi i kompjutere i satelite i avione. Ono sto zivotinje nemaju to je ikona bozija u prevodu

nista ne stvaraju po slobodi volje jer volju nemaju. Imaju psiholoske rekcije, naravno zakrzljale

u odnosu na coveka, ali dalje je to dome psihologije hocu ovo necu ono.

Подели на овим сајтовима

Kada je Bog stvarao svet nije ga stvorio samo kao bezličnu prirodu sa njenim zakonima,već je u tom svijetu po svom liku stvorio čovjeka kao slobodno,ali jedino razumno biće,koje ima mogućnost slobodnog usavršavanja.Udahnuvši Duha Svetoga,Bog je stvorio čovjeka kao jedino odgovorno biće za život u zajedništvu Boga ,čovjeka i prirode.Čovjek je odgovoran i za pravo slobode za sve što je stvoreno.Znači za slobodu životinja odgovoran je čovjek,ali i za slobodu ljudi odgovoran je opet čovjek.

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Разлика између човекове и животињске слободе, по мом схватању,  је у томе што човек жели да постане и сам "бог" да и он буде тај који ствара, који ради нешто ново, невиђено до сад, који се никад не задовољава оним што је урадио и штонепрестано тежи савршенству. То је по мени једна од главних разлика између човекове и животињске слободе. Он жели да покаже Богу да је и он- човек биће слично своме Творцу. Тада Бог шаље свој благослов и ако се још та људска креативност покаже на славу Божију- онда ти људи постају светитељи- јер своје таланте радосно деле свима којима су потребни.

Подели на овим сајтовима

''Он жели да покаже Богу да је и он- човек биће слично своме Творцу''.

oce Ivane...Covek je valjda sazdan da bude bog po blagodati i to je covekovo naznacenje jos od Postanja...

juce sam citala predivni Stoslov Sv. Vladike Nikolaja i bas... sledeci pasus... koji mi privuce paznju...mislima da daje mali doprinos...postavljenoj temi...gde se...kaze...

''Adam i Eva bili su bogovi, mali bogovi, kao sto su i svi andjeli nebesni. Neka te ne uplase ove velike reci, kceri moja, koje se cesto ponavljaju u svetim knjigama pravoslavnim. Da su Adam i Eva bili bogovi, to se vec sadrzalo u recima Svete Trojice: 'da stvorimo covijeka po obrazu nasem'. To je docnije i prorok jasno izrekao: 'bogovi ste i sinovi Boziji'. /Psal. 82,6/. A te reci ponovila su i potvrdila bozanska usta Spasitelja sveta: 'bogovi ste' /Jov. 10,34/. Na osnovu toga mudri Maksim Ispovednik savetuje: 'Predajmo se svecelo Gospodu, da bi ga primili (u sebe) svecelo, te kroz Njega postali bogovi. Tako i mnogi drugi pravoslavni bogoslovi''... greengrin...

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Разлика између човекове и животињске слободе, по мом схватању,  је у томе што човек жели да постане и сам "бог" да и он буде тај који ствара, који ради нешто ново, невиђено до сад, који се никад не задовољава оним што је урадио и штонепрестано тежи савршенству. То је по мени једна од главних разлика између човекове и животињске слободе. Он жели да покаже Богу да је и он- човек биће слично своме Творцу. Тада Бог шаље свој благослов и ако се још та људска креативност покаже на славу Божију- онда ти људи постају светитељи- јер своје таланте радосно деле свима којима су потребни.

Да предложим нешто сажетије: разлика је у томе што животињама слобода служи за прилагођавање а човеку за стварање. Наравно, појам стварања код човека је дубок и вишеслојан.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...