vinston Написано Јул 6, 2009 Пријави Подели Написано Јул 6, 2009 Scenario: Juraj Jakubisko, Karol Sidon Producenti: Jan Svikruha, Jan Tomaskovic Montaza: Maximilián Remen, Bob Wade Muzika: Zdenek Liska Uloge: Jirí Sýkora ... Yorick Philippe Avron ... Andrej Magda Vásáryová ... Martha Za Juraja Jakubishka kazu da je Felini Istochne Evrope. Zashto je to tako, pa zaista treba pogledati njegove filmove da bi ste videli da su ljudi u pravu. Shteta shto nije toliko popularan jer pravi filmove od kojih vam dah staje. Posle Sovjetske inzvazije na Cheshoslovachku, Juraj je ziveo u izgnanstvu i uz pomoc francuske filmske kompanije pravi ovaj film koji predstavlja rediteljevu sliku na razaranja, nesrecu, tugu i ludilo koje ih je tada zadesilo. Engleski prevod filma je "Ptice, Sirocici i Ludjaci", shto nije bash tachan prevod, jer izgleda da i oni kao i mi prevode daju na osnovu radnje filma. Ovo je pricha sa tuznim krajem. Tokom filma slobodno se smejte, likovi to i zele, da vas vide nasmejane. Iako tako nece biti na samom kraju, kaze Juraj Jakubishko. Posle rata koji je opustoshio zemlju, Andrej i Jorik (glumac se pojavljuje i u njegovom prethodnom filmu o kojem sam pisao) zive sa Martom (jevrejkom) i sveshtenikom u razorenoj crkvi. Oni su sirocici iako su odrasli ljudi preko 30 leta. Rat im je odneo roditelje. Pokushavaju se donekle vrate u normalu, ziveci u ruini, sa pticama, papagajima, praveci neki mali topli dom. Izmedju Marte i Jorika se pojavljuju varnice, zaljubljuju se. Andrej takodje zeli, jer je nevin i nikada nije imao curu u zivotu. Jorik je nagovara, medjutim ona nece, ali kako sve vishe i vishe vremena provodi sa njim, pochinje da se i u njega zaljubljuje. Stvara se trougao koji u pochetku svima odgovara. Medjutim, Jorik odlazi u zatvor na godinu dana i sve se menja... Nadrealni, poetichno-bizarni film. Nema klasichnu radnju kao i njegov prethodni film, radnja se dosta brzo deshava, kratkim rezovima se prelazi na druge scene. Morate biti skoncentrisani sve vreme. Predivni kadrovi, i igranje sa bojom ovog puta nekom zutom i crvenom, dok se likoi Jorik i Marta maze u krevetu i vode ljubav. Zaista chisto savrshenstvo kinematografije. Atipichan reditelj u odnosu na one chije filmove sam navikao da gledam. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука