Jump to content

Узалудност дијалога са муслиманима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Читајући доста порука на нашем форуму, што браће из ислама, што браће, чини ми се да сам стекао неки лилихип поглед на хришћанско-исламску симфонију у свету. Можда је томе допринела и култура и образовање наших модератора, који не дозвољавају да се ико блати, да се вређа. Да свако може да каже шта жели, ако тиме не угожава на било који начин саговорника.

Међутим излазак у интернет свет муслимана, мало ми квари тај лилихип поглед, тако да пожелим да ставим наочаре за сунце, јер далеко је то од тога да Сунце (Бог) обасјава подједнако и хришћане и муслимане. Заправо Бог их обасјава, али они сами некад стављају сунцобране и не дозвољавају да их Бог огреје.

Као што ми на овом форуму имамо дијалог са муслиманима (и осталим ван православља), тако и сви ти други углавном и на својим форумима имају теме или поруке у којима разговарају са православнима (хришћанима).

Метода је иста углавном. Култура, апологетика и вера. А шта је циљ???

Циљ је код свих исти. Мисионарење и ширење своје вере. Није ни чудо што се гледа до лепих манира, јер ко ће да те прихати када си бахат и безобразан.

Не верујем да ико здравог разума може да промени своја убеђења и веру, читајући на интернету разговоре два верника из табора хришћанског рецимо, и табора муслиманског. Оно што је најбитније, то се не може у речи ставити. Муслиман не може схватити шта је хришћанство, ако га Исус не дотакне као Павла, док не окуси први пут из путира. Не може хришћанин схватити шта је ислам ако не клања или каменује Ћабу. А то је нестварно и за једне и за друге.

Тако да смисао разговора између хришћана (православних) и иноверних како на овом, тако и на њиховим форумима, видим само у упознавању обичаја и културе. Све друго, не доприноси ни једнима ни другима, и мислим да је често на ивици свађе.

Мислим да је http://www.islambosna.ba/forum/index.php једна од релевантних страница што се тиче ислама на српско-хрватском језику, на којој се води дијалог са немуслиманима.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Мислим да наслов теме није добар и да вређа уреднике и модераторе нашег форума, песебно оне који су задужени у овом ресору.

Замолио бих да се наслов промени.  "узалудност"

хвала.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...