Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Да ли је спасило свет и да ли је људе учинило да буду ближи Богу ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Да ли је спасило свет и да ли је људе учинило да буду ближи Богу ? ja mislim da jeste, jer je cela planeta cula za jevandjelje i za ponudu koju je Bog dao ljudima, e sad to sto dosta njih nije prihvatilo tu ponudu to je vec njihov izbor..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Uvela je u istoriju metod za to ali nije nista jos resila sa naseg istorijskog aspekta poimanja vremena. O tome mozemo govoriti samo iz aspekta eshatona. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 А шта на ова питања кажу наши пријатељи атеисти ? algabacaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 А шта на ова питања кажу наши пријатељи атеисти ? algabacaju Убрзо ће ова тема бити пребачена на ''Дијалог са атеистима''! algabacaju а да, већ јесте та тема! algabacaju извињавам се! 1405_love http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Као што сте ви стрпљиви и чекате атеисте да кажу нешто на ово питање, тако је и Господ наш стрпљив са нама! Оно што је навештено је да ће га сви познавати и да неће нико никог научавати, говорећи спознајте Господа, јер ће га сви познавати и велико и мало и слуга и господар... Господ је стрпљив, не касни, већ је Благ и вечна је љубав његова... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Да ли је спасило свет и да ли је људе учинило да буду ближи Богу ? То је процес који траје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2010 Crkva nije zavrsena realnost... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Зависи која је мисија у питању. Хришћанство ни међу собом не може да се сложи шта хоће, чак ни у оквиру једне бранше, као нпр. православље. Што се тиче добрих идеја типа воли ближњег свога, па од тог се одустало од самог почетка. Генерално хришћанство је скуп врло лоших идеја које су вековима биле примењиване са катастрофалним последицама. За почетак идеја раја је охрабљивала људе да толеришу стварност јер је награда тик иза ћошка, уместо да пробају да је мењају. А ако се на то дода и да се покорност промовише ко врлина, онда није ни чудо што је хришћанство било толико популарно међу властодршцима и тиранима. Па и дан данас одређени сој православаца жели да нас врати у средњевековну сталешку монархију. Хришћанство се врло лако уљуљкало са владајућим сојем умирућет Римског царства, и остало је историја. Миленијум и по дубоке спреге државе и цркве у којој је сиротиња извлачила дебљи крај. Затим, идеја о неодржавању личне хигијене, тј. да је одржавање исте вид таштине. У самом јеванђељу имамо Исуса како се дере на фарисеје јер су га подсетили да треба да опере руке. Ево, и дан данас се у неким круговима некупање промовише ко ''подвижништво''. Резултат: људи вековима живели буквално у говнима и умирали од излечивих болести. И људи дан данас овде имају образа да ме убеђују да се света вода не квари. Затим, фанатизам и прогон неистомишљеника. Прогон је преблага реч, бесомучан лов, мучење и убијање би било много прецизније. Није хришћанство то изумело, сваки монотеизам не толерише друге богове, имали смо ми и чувеног Атона и јудаизам, али хришћанство је прогон ''јеретика'' довело до дотад незамисливих и готово хистеричних размера. Такође, захваљујући својој унутрашњој контрадикторности и недоречености хришћанство се показало врло склоним да се цепа на фракције, и да онда сходно овом претходном, једна другу прогоне, убијају... колико је крви проливено око природе Исуса, извините али са моје тачке гледишта да није тужно било би више него блесаво, ко да милиони људи данас страдају због питања да ли Паја Патак треба да носи пешкир кад изађе из туша или не. Сва срећа па је просветитељство и природан наставак истог, модерни секуларни хуманизам, кренуо да сузбија ове екстремне елементе хришћанства. Искрено, мени се чини да је хришћанство у трајном и незадрживом опадању. Оно једноставно не може ништа више да понуди. Модеран секуларни хуманизам је ионако из њега узео све што је добро, а ништа од оног што је лоше, па се хришћанство данас углавном и познаје по овом другом: хомофобија, екстремни и некритички национализам, теорије завере, сујеверје, екстремни сексуални пуританизам који чак ни сами хришћани више не следе... Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Хвала ти Ксио што си изнео своје мишљење . Доста од овога што си навео има својих основа и представља озбиљну и темељну критику хришћанства, али рекао бих кроз призму западне литературе и доживљаја истог. Сматрам да има доста того што би се могло појаснити, зато је и овакав какав је наш форум где можемо да на пријатељски и искрени начин разговарамо и преносимо ставове, искуства и запажања. Ја некако увек када слушам критике на рачун православља и вере потајно очекујем да чујем некога ко јесте био верник дуже година, који је прочитао доста духовник књига а пре свега Нови завет, који је постио, причешћивао се и најзад молио, дакле неко ко ће кроз искуство које је прошао сваки човек који се суочава са Богом и духовним стварима изнети аутентичну критику и замерку духовности као таквој. Таквих људи просто нигде не налазим и јако ми је жао због тога јер заиста желим да чујем нешто што можда и сам не видим, или не примећујем а које можда постоји у феномену вере и побожноси. Чак, напротив, ствар је потпуно супротна. Налазим људе који су у вери и још напредују у томе и учвршћују се, а што је још интересантније, нерерко налазим људе који су били окорели атеисти, неки чак и антитетисти који су постали верници , који су у неком свом тренутку осетили искру спасења, осетили смисленост и намену живота и душе (бесмртне) коју имају, и који горко жале за пропуштене године свог живота живећи без Бога и Његове Цркве. Ово што си јако фино и детаљно елаборирао, са трудом који јако ценим, сам до сада више пута чуо и бојим се да су многи искази неутемељени управо зато што ниси имао искуство вере те понекад делују као предрасуде. 4lg1k751spamte-bilo Види, у крајњој инстанци, ти и не мораш да будеш верник чак те и не терам да постанеш то, али ти као пријатељ препоручујем , будући да видим велику и искрену истрајност у твом атеизму, да прочиташ бар десетак хришћанских књига како би бар делимично покушао да разумеш ту тајну и чаролију живота са Богом којом се побожни људи баве. Верујем да се слажеш да би поселе сигурно имао објективнију слику хришћанства него сада, и као атеиста. У том смислу предлажем да прочиташ, ако имаш добре воље, пет аскетских и пет догматских дела из православне духовне баштине. Најпре "Старца Порфирија", "Старца Софронија","Старца Силуана", "Старца Серафима Сарофског","Старца Пајсија" и од догматских "Догматске теме-Ј. Зизјулас" "Догматике св. Јустина Поповића".... Хвала ти још једном на претходном посту и не замери ако нешто није било добро из претходно написаног. 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Затим, идеја о неодржавању личне хигијене, тј. да је одржавање исте вид таштине. У самом јеванђељу имамо Исуса како се дере на фарисеје јер су га подсетили да треба да опере руке. Ево, и дан данас се у неким круговима некупање промовише ко ''подвижништво''. Резултат: људи вековима живели буквално у говнима и умирали од излечивих болести. И људи дан данас овде имају образа да ме убеђују да се света вода не квари. 0442_feel Интересантно је да се управо сутра на шеснаести понедељак по Духовдану чита управо овај део Јевањђеља, где заправо фарисеји коре његове ученике... Мк 7, 1-8 1. И скупише се око њега фарисеји и неки од књижевника који бијаху дошли из Јерусалима. 2. И видјевши неке од ученика његових да нечистим, то јест неумивеним, рукама једу хљеб, укорише их. 3. Јер фарисеји и сви Јудејци не једу док не умију руке до лаката, држећи се предања од старих. 4. И кад дођу са тржишта не једу док се не оперу; и још много има што су примили те држе; перу чаше и судове и котлове и сједишта. 5. А потом питаху га фарисеји и књижевници: Зашто ученици твоји не живе према предању од старих, него једу хљеб неумивеним рукама? 6. А он одговарајући рече им: Добро је пророковао Исаија за вас лицемјере, као што је писано: Овај народ уснама ме поштује, а срце им је далеко од мене. 7. Но залуд ме поштују, учећи учењима прописаним од људи. 8. Јер остависте заповијест Божију, а држите се предања људскога. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6630.msg181051.html#msg181051 89898989898989 зашто ја не чујем Исусову дреку??? slava3 али сам изненађена да он све чује и да нас и данас кори!!! Чудесан је Господ у делима својим!!! ljut mense0198626478946378946 :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Лука 11:37-40 Добро, био је један фарисеј у питању, не више, моја грешка. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 mozda su i onda znali vec ako se ruke neoperu da bolesti dolaze mogu doci, sto se tice dali je Hriscanstvo pa sve religije su kolko loseg bilo bilo i dobroga mada se vracaju cesto svi u zlo ili sta uvijek Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Лука 11:37-40 Добро, био је један фарисеј у питању, не више, моја грешка. Лк 11 38 A farisej se začudi kad vide da se najpre ne umi pre obeda. 39 A Gospod reče mu: Sad vi fariseji spolja čistite čašu i zdelu, a iznutra vam je puno grabeža i zlobe. 40 Bezumni! Nije li onaj načinio i iznutra koji je spolja načinio? 41 Ali dajte milostinju od onog što je unutra; i gle, sve će vam biti čisto. ја само не чујем да се дере! И јесмо безумни, ако то доживљаваш као вику, кад улепшавамо спољашњост, а у срцу мрзимо и пуни смо судова... Шта нам вреде хаљине и накити и парфеми кад су нам у срцима мржња, блуд, жеље за осветом, кад чекам да комшији цркне крава и шта ти ја знам... Видиш одмах након тога Господ говори да опрост у срцу даје чистоћу, јер у срцу очишћени и лице ће нам се озарити... Па очишћени и изнутра можемо стати пред лице његово или пред лице кога год... mense0198626478946378946 stadaradim 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Па ако ниси приметила дотични цитат потврђује СВЕ што сам рекао раније о односу хришћанства према хигијени и катастрофалним последицама истог. Исус ставља знак једнакости између ''хаљина, накита, парфема'' и ПРАЊА РУКУ! Стих Лк 11:41 једноставно није тачан. Некад треба и опрати руке. И П.С. Стварно откуд ми идеја да се дере... речи типа :''Sad vi fariseji spolja čistite čašu i zdelu, a iznutra vam je puno grabeža i zlobe. Bezumni! Nije li onaj načinio i iznutra koji je spolja načinio?'' су стварно испуњене неким унутрашњим миром. Тај узвичник мора да је ту декорације ради. Лука 11:37-40 Добро, био је један фарисеј у питању, не више, моја грешка. Лк 11 38 A farisej se začudi kad vide da se najpre ne umi pre obeda. 39 A Gospod reče mu: Sad vi fariseji spolja čistite čašu i zdelu, a iznutra vam je puno grabeža i zlobe. 40 Bezumni! Nije li onaj načinio i iznutra koji je spolja načinio? 41 Ali dajte milostinju od onog što je unutra; i gle, sve će vam biti čisto. ја само не чујем да се дере! И јесмо безумни, ако то доживљаваш као вику, кад улепшавамо спољашњост, а у срцу мрзимо и пуни смо судова... Шта нам вреде хаљине и накити и парфеми кад су нам у срцима мржња, блуд, жеље за осветом, кад чекам да комшији цркне крава и шта ти ја знам... Видиш одмах након тога Господ говори да опрост у срцу даје чистоћу, јер у срцу очишћени и лице ће нам се озарити... Па очишћени и изнутра можемо стати пред лице његово или пред лице кога год... mense0198626478946378946 stadaradim 4chsmu1 Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука