Jump to content

Свечана прослава празника Успенија Пресвете Богородице у манастиру Шишатовац

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свечана прослава празника Успенија Пресвете Богородице у манастиру Шишатовац

Верном народу се, на Литургијском сабрању,  на грчком језику, обратио и Архимандрит Павле речима:

„Захваљујемо се и благодаримо Троједном Богу и Његовој Божанској Мајци који су удостојили мене и остале оце из православне Грчке да дођемо овде и учествујемо данас у овом Светом Литургијсом сабрању и да будемо учесници са вама Свете Тајне Евхаристије која је Тајна Царства Небескога. Захваљујемо се Владици Артемију и игуману ове обитељи, оцу Варсануфију, који су прихватили нашу жељу, нашу молбу и позвали нас да данас будемо овде са вама и да учествујемо у овој Евхаристијској радости. Ми, ваша браћа из Грчке, вас доживљавамо и осећамо као нашу драгу и вољену браћу у Христу, јер нас сједињује једна иста Православна Вера. Грчки народ, као и српски народ, у већини је православан народ. У далекој Грчкој пратимо и изучавамо животе светитеља који су живели и Богу угодили овде у вашем народу. Њихов свети живот нас надахњује и руководи. Но још више разне невоље и страдања српског народа, колико у овом нашем времену - толико и у ранијим временима, чине нас да саосећамо и да састрадавамо са вама на крстоносном путу и ходу који пролази српски православни народ.

Када смо сазнали од средстава информисања и од православне штампе у Грчкој за велико искушење које сада пролази ваш Владика Артемије - мислим на његово удаљавање, под притиском страних сила, од његове пастве, од његове митрополије, заболело нас је из дубине душе и срца нашега.

Мноштво чланака и текстова објављених у грчким православним и другим новинама приказују ово страшно искушење Владике Артемија. И када смо ми сазнали за тај догађај, када смо били обавештени, имали смо поверење у реч апостола Павла који каже: „Ако страда један уд тела, онда страда цело тело“. И будући да смо ми заједно са вама, браћо и сестре, једно тело Господа Христа, једна Црква, ми смо такође страдали и саучествовали са вама, и учинили смо напор да дођемо овде и да на лицу места се уверимо и сагледамо истинитост онога што новине објављују. Велико смирење и трпљење нас потреса. Изузетно пастирско дело које је ваш Владка развио у неколико последњих деценија чини да га поштујемо и да га сматрамо за једног од значајних отачких личности, јер верујемо непоколебљиво да ваш Владика Артемије следи пут Светих Отаца и као што су и Свети Оци били клеветани, прогањани и доживљавали многе невоље, тако и Владика Артемије, следујући Светим Оцима, данас носи један велики и тежак крст и показује се као један од оних који су остали верни учењу и ставу преподобног Јустна Ћелијског.

Владико, Ви сте пример на који треба да се угледамо. Ми се надахњујемо Вашим примером и Вашим трпљењем које показујете. Помолите се Богу да Вас и ми следимо макар у маломе. Ми никада нећемо да Вас заборавимо у Грчкој. И молићемо се Господу Христу и Светој Богородици чије Успење данас славимо, да Вам даде снаге и храбрости и просвећење и да води Вас и Ваше стадо према Царству Небескоме. Амин.“

После Свете Литургије уследило је сабрање у манастирској гостопримници. Овога пута, поред српских богомољачких песама могле су се чути и дивне грчке песме. Присутнима се том приликом обратио и брат Момир Лазић, уредник часописа „Збиља“, који је додатно улепшао ово свечано сабрање својим песмама посвећеним Владици Артемију.

---------------

Архимандрит Павле: Екуменизам је зло које се све више шири

Беседом се верном народу обратио и Протојереј Анастасије: И данас овде у Месићу, а посебно јуче у Шишатовцу, осећамо крсто-васкрсну радост. Зато што се владика Артемије  пење на Крст, постаје крстоносац... Мноштво народа, мале деце, старијих људи из свих крајева Србије дошли су данас на Литургију, да се придруже владичином страдању. Заједно са владиком су и монаси који заједно са њим носе исти Крст. Да нас удостоји Господ да  и ми поднесемо страдање за Господа и да заједно славимо Васкрсење Његово.

После Свете Литургије уследило је пригодно послужење а затим и трпеза љубави.  Том приликом Архимандрит Павле је говорио о свејереси екуменизма као злу које се све више шири. Нагласио је да је су у борби против екуменизма у Грчкој укључени и поједини Епископи, 70 грчких манастира, 6 светогорских манастира, угледни теолози и велики број мирјана. При томе је присутно српско монаштво позвао на сарадњу у заједничкој борби против надирућег зла

Постављена слика

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 43
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Значи највећи проблем је "зло екуменизма" (шта нам год то значило)? Ја сам био убеђен да је највеће зло нелитургичност свештенства и народа.

Подели на овим сајтовима

Значи највећи проблем је "зло екуменизма" (шта нам год то значило)? Ја сам био убеђен да је највеће зло нелитургичност свештенства и народа.

Зло је и једно и друго. И још многа зла постоје на овом свету да се вероватно побројати не могу. А архимандрит Павле када каже "највеће", вероватно не мисли да је модерни (под утицајем глобализма и ко зна чега све не) екуменизам ЈЕДИНО тако велико зло у овоме свету.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Ко о чему,+ Артемије и екипа - о екуменизму..... свашта. Не схватам, како не увиђају да је та прича више истрошена и, надасве, глупа...наравно, у контексту њиховог проматрања исте.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja се слажем да синкретизам јесте зло и да нема везе са истином. То је као када помешате слатко, слано, кисело, горко, љуто све у једном и поједете.....

А екуменизам не може бити "јерес" јер екуменизам није учење него је покушај дијалога и мисије са другим црквама и верским заједницама. Дакле, не можете једну организацују назвати и рећи да је јерес. То би било као да кажете нпр  "влада републике Србије је јерес".

Плодови екуменског дијалога православних су приметни :

-папа исповеда Символ вере без уметка "Филиокве". "Филиокве" је био највећи разлог раскола између Истока и Запада, поред питања азимата.

-католичким верницима је допуштено да се причешћују под "оба вида" што раније није био случај (одлука 2. Ватиканског концила)

-папа Јован Павле Други, за време свог живота, покренуо је расправу са православнима и протестантима о питању "папског првенстава "  у хришћанству, што је раније било незамисливо. Код њих је раније то био аксиом, сада то више није.

Ево, пре неки дан чувени католички монах и теолог прешао је у православље и присаједињен православљу под руком великог руског екуменисте митр. Илариона Алфејева.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8285.msg230092.html#msg230092

Зар све ово нису добри, лепи и благословени разлози за наставк дијалога ?

Подели на овим сајтовима

Том приликом Архимандрит Павле је говорио о свејереси екуменизма као злу које се све више шири. Нагласио је да је су у борби против екуменизма у Грчкој укључени и поједини Епископи, 70 грчких манастира, 6 светогорских манастира, угледни теолози и велики број мирјана. При томе је присутно српско монаштво позвао на сарадњу у заједничкој борби против надирућег зла

Као да ме је неко пљунуо у лице и рекао ми да сам глуп за медаљу!

Тако се осећам кад чујем овакву изјаву!

Сад испада да смо ми сви мутави па не знамо шта је екуменизам.

Подели на овим сајтовима

Присутнима се том приликом обратио и брат Момир Лазић, уредник часописа „Збиља“, који је додатно улепшао ово свечано сабрање својим песмама посвећеним Владици Артемију.

1405_love-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':229229229:' />

ово ко у време друга тита и пионирских марамаcrvenilo

С обзиром да је брат Момир отац мог веома доброг друга ,нећу рећи баш све што мислим али брат Момир Лазић је један од разлога зашто сам православни икумениста и зашто нисам артемијевац!
Подели на овим сајтовима

Плодови екуменског дијалога православних су приметни :

-папа исповеда Символ вере без уметка "Филиокве". "Филиокве" је био највећи разлог раскола између Истока и Запада, поред питања азимата.

-католичким верницима је допуштено да се причешћују под "оба вида" што раније није био случај (одлука 2. Ватиканског концила)

-папа Јован Павле Други, за време свог живота, покренуо је расправу са православнима и протестантима о питању "папског првенстава "  у хришћанству, што је раније било незамисливо. Код њих је раније то био аксиом, сада то више није.

-забрањено је служење мисе без народа (тихе мисе)

-уведене су византијске иконе (православне) у римокатоличким храмовима (лични сам сведок за Немачку, Италију, Француску и Америку ... за остале земље не знам 1405_love )

-директан утицај "евхаристијске еклисиологије" о.Николаја Афанасјева (православног попа) на Kонституцију о светој Литургији, Другог ватиканско концила, чувену Sacrosanctum Concilium ... ко чита видеће!

-савремено монаштво запада (посебно у Француској - лични сам сведок ) под великим утицајем "Филокалије", тј. све више монашких редова користи као део монашког живота познату нам "Исусову молитву".

-заједничко богослужење у манастирима (што је до пре пар година била скоро јерес на Западу)

-итд, итд . могу да напишем повелики списак  :229229229:

Подели на овим сајтовима

Наравно...Оче...

Али се ватате тога ко пијан...

Нелитургичност је директна последица НЕделовања Свештенства...а екуменизам Епископства!

Heghlu'meH QaQ jajvam

Подели на овим сајтовима

Наравно...Оче...

Нелитургичност је директна последица НЕделовања Свештенства...а екуменизам Епископства!

Brate onda bi te molio da mi objasniš zašto je u eparhi zahumsko hercegovačkoj najveći broj liturgiskih vernika?
Подели на овим сајтовима

Ко о чему,+ Артемије и екипа - о екуменизму..... свашта. Не схватам, како не увиђају да је та прича више истрошена и, надасве, глупа...наравно, у контексту њиховог проматрања исте.

Ма ја.... чича мича готова прича...

А бил то волели...   :cheesy:

Сломљена су јаја, нема више повратка...

Поинт видаут ритурн!

4lg1k751spamte-bilo

Heghlu'meH QaQ jajvam

Подели на овим сајтовима

Brate onda bi te molio da mi objasniš zašto je u eparhi zahumsko hercegovačkoj najveći broj liturgiskih vernika?

Није тачно!

У Еп.Рашко-Приренској...су Цркве биле пуне младости и студената пре НАТО окупације...сам сам сведок..

Тамо сам и ја Крштен ..а и Кум који је Свештеник тамо...у окупираном делу има више верника него у БЛ Епархији..  нпр...

А и на крају крајева..квалитет Хришћанског живота...а не бројност су мерило...

Heghlu'meH QaQ jajvam

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Наравно...Оче...

Моја и јесте одговорност и служба да сабирам народ око Епископа који је литургијска икона Христа.

А сад, молим Те, поред овога што је тражио Дејан да појасниш, кажи ми једног Епископа који заговара екуменизам као синкретизам тј. мешавину вера, како се безобразно и непрестано потура и онако слабоверном народу? Зар не видиш до чега то  доводи?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...