Jump to content

Plaćaju li Novo-Zavjetni Kršćani mise za mrtve..???

Оцени ову тему

Препоручена порука

Plaćaju li Novo-Zavjetni Kršćani mise za mrtve?

Napad:U Katoličkoj Crkvi ima običaj služenja misa za mrtve, iako taj običaj podrazumijeva Čistilište a nigdje se u Bibliji ne govori o tome! Ovaj su običaj preuzeli od pogana u petom stoljeću!

Katolička obrana:Paranoja da su Katolici nešto pogansko dodali svojoj vjeri prilično je velika u fundamentalističkim denominacijama, mada nitko ne zna kada je nešto dodano a kad oduzeto. Ako su Katolici u petom vijeku tek tako izmislili ili preuzeli običaj molitvi za mrtve, zašto Židovi danas imaju molitve za mrtve? Kada su Židovi dodali ovo svojem nauku? Uskoro ćemo doći do čudnog zaključka- jedino što je netko oduzeo u priči su ljudi koji su rekli da je zabranjeno moliti za mrtve.

U Bibliji nalazimo da stari Židovi nisu samo imali običaj molitvi za mrtve, već i religioznih rituala koji su se plaćali Hramu:

38) Sabravši vojsku, Juda se uputi u grad Odolam. Kako je upravo osvanuo sedmi dan, ondje se prema običaju očistiše i proslaviše subotu. (39) Sutradan su došli Judini ljudi - jer je već bio posljednji čas - da pokupe tjelesa onih što su pali i da ih pokopaju uz njihove rođake u grobovima otaca. (40) Tu su pod odjećom svakoga mrtvaca našli predmete posvećene jamnijskim idolima, što Zakon Židovima zabranjuje. Tako je svima postalo jasno da je to uzrok njihove smrti. (41) Zato su svi stali blagoslivljati Gospodina, pravednog suca koji otkriva ono što je sakriveno. (42) Zatim se pomoliše da bi se počinjeni grijeh sasvim oprostio. Plemeniti Juda opomenu vojnike da se čuvaju čisti od grijeha, jer sad vide što je zbog grijeha zadesilo one koji su pali. (43) Nato je sabrao oko dvije tisuće srebrnih drahmi i poslao u Jeruzalem da se prinese žrtva okajnica za grijeh. Učinio je to vrlo lijepo i plemenito djelo jer je mislio na uskrsnuće. (44) Jer da nije vjerovao da će pali vojnici uskrsnuti, bilo bi suvišno i ludo moliti za mrtve. (45) K tome je imao pred ovima najljepšu nagradu koja čeka one koji usnu pobožno. Svakako, sveta i pobožna misao. Zato je za pokojne prinio žrtvu naknadnicu da im se oproste grijesi.

2 Knjiga Makabejaca 12:38-12:45

Molitve i rituali za mrtve značili su da pokojnici provode vrijeme u Čistilištu- jer ako su u Raju, nije trebalo moliti za njih, ako su završili u paklu, nikakav im ritual neće pomoći. Budući da je ova praksa rušila Reformiranu teologiju Sola Fide, Protestanti su 2 Knjigu Makabejaca izbacili iz Biblije iako je citiraju apostoli ( dokaz ) i iako su je do 16. stoljeća Kršćani smatrali dijelom Biblije ( pročitati o tome ovdje ). Katolici i danas imaju tu knjigu u Bibliji.

Protestanti znaju reći da Židovi jednako tako ne smatraju 2 Knjigu Makabejaca kanonskom. Ovo je istina, ali ignoriraju činjenicu da Židovi nisu Sola Scriptura i da 2 Knjigu Makabejaca smatraju pravovjernim spisom. Jednako tako treba prihvatiti činjenicu da u doba kad je Isus hodao zemljom, Židovi u dijaspori su smatrali 2 Knjigu Makabejaca kanonskom- i ovdje dolazimo do interesantnog mjesta u Bibliji.

Židovska dijaspora u Bereji koristila je 2 Knjigu Makabejaca u svojem Svetom Pismu. Kada su došli apostoli, Biblija nam govori da su Berejski Židovi danonoćno provjeravali Sveto Pismo i na kraju shvatili da je Isus Mesija i da apostoli govore istinu....

10) Braća su pak brže-bolje noću odaslala Pavla i Silu u Bereju. Kad su stigli, odoše u židovsku sinagogu. (11) Ovi su Židovi bili plemenitiji od solunskih: primili    su Riječ sa svom spremnošću i danomice istraživali Pisma, da li je to tako. (12) Mnogi od njih stoga povjerovaše, a tako i nemalo uglednih grčkih žena i muževa.

Djela Apostolska 17:10-17:12

I sad, naravno, dolazi jedno interesantno pitanje za kritičare Katolika. Ako su Židovi u Svetom Pismu pročitali da se za mrtve moli i daje zlato Hramskim svećenicima da bi izvršili rituale za oprost grijeha mrtvih- zašto su povjerovali apostolima ako i apostoli sami nisu imali isti nauk? Da su apostoli govorili da nema molitvi za mrtve i da nema rituala za čišćenje grijeha mrtvih- Berejski Židovi ne bi povjerovali takvom nauku jer bi im pokazali mjesto u Starom Zavjetu gdje se ovo vrlo izričito navodi.

Ali budući da su Berejski Židovi proučili Stari Zavjet, i usporedili apostolski nauk s njime, i zaključili da nema kontradikcija- jedino objašnjenje jest da su apostoli učili svoje vjernike da mole za mrtve i da nije nikakav grijeh platiti Hramskim zaposlenicima izvršavanje rituala za mir duše preminulog Kršćanina.

U povijesti, nažalost, došlo je do iskorištavanja ove prakse gdje su pojedinci u Crkvi uživali veliki imutak radi naplaćivanja provedbe tih rituala- ali Bog je slao Svoje sluge da tu situaciju smire i ukinu ( Sveti Franjo Asiški, primjerice ). Dok se Katolicima može zamjeriti što su u nekim periodima iskorištavali legalne metode Božje vjere, ti problemi samo su u sferama prakse- ne i Biblijske opravdanosti takvih rituala.

Mise za pokojnike Biblijska su praksa- Starog Zavjeta Makabeja i Novog Zavjeta Židova u Bereji koji su povjerovali Svetim Pismima i apostolima.

Defensora -Fidei

Подели на овим сајтовима

Molitve i rituali za mrtve značili su da pokojnici provode vrijeme u Čistilištu- jer ako su u Raju, nije trebalo moliti za njih, ako su završili u paklu, nikakav im ritual neće pomoći

Evo i mene zaokuplja ovo pitanje...ako cistiliste ne postoji...cemu onda placanje sv.mise za umrle...mise zadusnice..??

Tko je u Raju..svakako mu ne treba..a tko je u Paklu,nema koristi...???

Znaci,mora da postoji nesto sto je izmedju...??

Ja kao katolkinja...ako molim za duse u cistilistu,ne moze im naskoditi,a ako postoji ,moze im samo biti na korist....u nikom slucaju ne cinim grijeh,jer moja Crkva snosi odgovornost za to,jer me tako uci...

Подели на овим сајтовима

Не морада постоји Чистилиште да би молитве за умрле биле оправдане. Ради се о томе да је са нашег аспекта (историјско постојање) Суд Божји и Царство Небеско нешто што ће тек бити. У том смислу, Суд Божији се још није десио и ми (Црква) се молимо за своје упокојене.

Подели на овим сајтовима

Не морада постоји Чистилиште да би молитве за умрле биле оправдане. Ради се о томе да је са нашег аспекта (историјско постојање) Суд Божји и Царство Небеско нешто што ће тек бити. У том смислу, Суд Божији се још није десио и ми (Црква) се молимо за своје упокојене.

Nisam bas sigurna da sam dobro razumjela..oprosti...ali mi nekako sve to nejasno...?

Подели на овим сајтовима

O posljednjem sudu...copi /paste...iz G.K....

Što se Božjega suda tiče, čovjek se pred njim pojavljuje u času smrti, ali ne da bi mu Bog tek tada presudio, nego da se pokaže je li umro u stanju milosti ili u stanju teškoga grijeha, čime je već određena njegova vječna sudbina. Posljednji sud koji se više puta i na više načina spominje u Svetom pismu i u crkvenoj predaji nije suđenje ni donošenje presude svakom pojedincu, nego se prikazuje kao veliko očitovanje Božje pravde i Božje ljubavi na kraju povijesti čovječanstva, na Sudnji dan. Svi slikoviti prikazi toga Sudnjega dana pokazuju da će to biti konačna proslava pobjede Bogočovjeka Isusa Krista nad grijehom i zlom cijele povijesti. Prikazi Posljednjega suda u kršćanskoj umjetnosti, kao i odgovarajuće pjesme od kojih su neke bile ušle i u bogoslužja, umjetničkom slobodom prikazuju taj događaj i kao Strašni sud, »danom gnjeva« i sveopćega straha. R zapravo na međustanje čovjeka koji je umro i kojemu je smrću određena njegova konačna sudbina a kojega još ipak na kraju povijesti čeka posljednji sud. Crkveno učiteljstvo glede toga govori o posebnom sudu i općem sudu. Posebni sud prolazi svaki čovjek najvjerojatnije već u procesu prijelaza iz vremenitoga u vječni život, tj. u smrti koja je jedinstveni proces. U tom procesu svaki čovjek ima priliku u svoj slobodi birati između vječnog zajedništva s Bogom i vječne izolacije od Boga. Čovjek koji je cijeli vremeniti život prijateljevao s Bogom, vraćao se Bogu i kad je pogriješio ili Boga iznevjerio, imat će u tom sudbonosnom času veću slobodu i veću mogućnost izbora vječnoga zajedništva u ljubavi s Bogom. Čovjek pak koji za života nije mario za Boga, ni za dobro, niti je njegovao kakav odnos s Bogom, niti se kajao za svoje pogrešne životne korake i poteze, teže će se odlučiti za Boga i za vječnost u zajedništvu s njime.. Njegovanje što boljega odnosa s Bogom u vremenitom životu vrlo je važno i zbog donošenja te konačne, sudbonosne odluke za svu vječnost.razumije se da Crkva nije kratila slobodu umjetničkog stvaranja, ali da to nisu izričaji njezina službenog učenja. Ne bi bilo dobro potpuno doslovno shvatiti podjelu čovjeka na »dušu« i »tijelo« te mislit da samo »duša« kao dio čovjeka odlazi ili u raj ili u čistilište odnosno u pakao. Bolje je govoriti da čovjek kao duhovna osoba nakon posebnog suda, na kojem izabire ljubav ili izolaciju, odlazi u stanje vječne sreće ili stanje vječne odbačenosti, odnosno stanje čišćenja za ulazak u vječnu sreću. Dakle već na tom posebnom sudu, kroz koji prolazi svaki čovjek osobno i pojedinačno, individualno, određuje se definitivna vječna sudbina svakog čovjeka koji prođe kroz smrt. Naše je ljudsko iskustvo da vremenita povijest ide dalje bez obzira na to što neki ljudi umiru. U toj vremenitoj povijesti ti ljudi dalje postoje kao pokojnici, kao oni koji su otišli u vječnost, dakle na drugi način nego živi ljudi. Pokojni istodobno postoje već i u vječnosti. Vremenita povijest ne može biti potpuno ispunjena prije ponovnoga Kristova dolaska koji će biti u znaku općega suda. Taj opći sud uvažit će posebni sud, koji se umrlima već dogodio, te će biti početak potpunog ostvarenja »novoga neba i nove zemlje« ili »kraljevstva Božjega«. Dakle, na tom općem ili posljednjem sudu bit će vrednovano sve ono što su ljudi učinili pa se s pravom kaže da će Gospodin doći suditi »žive i mrtve«.

Подели на овим сајтовима

Nisam bas sigurna da sam dobro razumjela..oprosti...ali mi nekako sve to nejasno...?

Молимо се за упокојене даих Бог НА БУДУЋЕМ  Суду помилује. Пошто живимо у историји, Суд још увек није коначан, још није све готово. Зато има потребе да се молимо за упокојене.

Подели на овим сајтовима

Молимо се за упокојене даих Бог НА БУДУЋЕМ  Суду помилује. Пошто живимо у историји, Суд још увек није коначан, још није све готово. Зато има потребе да се молимо за упокојене.

Pa ,po tome...(ako izostavimo "cistiliste",gdje katolici svakako smatraju da dusa ne ostaje vjecno)

dolazimo na isto...Znaci,svakako je molitva..i sv. mise, potrebno...( jer nitko od nas ne zna,gdje je tko od umrlih...?Jos jednom da kazem,moze samo biti na korist...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Samo bih dodao, da je izraz sa početka "platiti misu" kolokvijalni. T.j. to ne znači da je misa "na prodaju" niti da se ne može pomoliti za nekoga ili nešto pod misom ako se nema para, već je to doprinos za život Crkve pa i sveštenika koji služi toj Crkvi, a često je, kao što je slučaj u Srbiji, jedino ot toga živi i plaća sve račune - i svoje i zajednice. (Doduše, ni to nije baš moguće ostvariti sa tzv. "misnim intencijama" u Srbiji, pa često sveštenici traže po inostranstvu "intencije" od kolega ili to čine biskupi). Ovo čisto da se ne stekne pogrešan utisak da se sakrament naplaćuje.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

bas sada da pitam ,dali je normalno da crkve katolicke imaju crkvu gdje se cesto crna misa sluzi ,da ova rijec bi mogla pitanje biti kome  ali necu  vise -duze da nebi pomislili bilo ko na forumu da provociram ili osudjujem jel i kad sam saznala za to u mjestu jednom nisam isto nista  rekla sem  se od sveg srca izvinula jednoj familili gdje muz jako kako reci -covjek je u njegovoj religiji nasao mir(musliman) i tako da  sam ja ta stosam posumnjala da laze  i tome jako zaboljelo kad sam provjerila i nazalost  da je tako ,zato moj otpor  i jedan od razloga na sve drugo sem jednog svemocnog Boga sto je za sve nas isti sve nas isto voli ,nisu mu potrebni rituali niki na zemlji  izgleda da u hriscanstvu ima mnogo cega  sto me samo zacudi svaki put kad  pogledam da stvarno mnogi pricaju i neznaju da imaju maske na sebi neprimjecuju ih isto kao i kod svake religije  ima svasta ,to sam rekla da nijedna religija  nije  i nemoze najbolja biti vec ljudi u religijama mogu dobri biti,izbrisite vi ovo ako ste se nasli uvrijedjeni ili sta znam ako vam neodgovara

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...