dragisa Написано Октобар 18, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 18, 2010 Draga Braco i Sestre Poslednjim uplatom od 5000 din, jednog clana foruma Verujem.rs, sakupljen je i poslat pun iznos za sestra Milku! Neka bi vam Bog uvek uzvratio za vasu dobrotu. Zelim svima da se zahvalim i neka bi i Vama pomoc stigla ako (ne daj Boze) nekad zatreba. (Jedna informacija, u vezi buducih slanja, za nas domace dakle iz Srbije slanje novca je najlakse putem PostNet uputnice, javite mi se na pp i ja vam dam Milkine podatke, za ljude iz inostranstva koji bi zele da ucestvuju pokazalo se da iako je Western Union najbrzi on je ujedno i najskuplji u smislu provizija, bolja varijanta je slanja preporucenom postom ali posto ne znam detalje mogu vas uputiti na jednu sestru sa foruma koja je upoznata sa tim.) Dakle Hvala svima i sve najbolje. greengrin kriminalac kriminalac Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Октобар 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 20, 2010 Draga Braco i Sestre Poslednja uplata od 3000 din, Brata D. je toliko ganula sestra Milku da je bila na ivici placa. Zato zelim ovako javno da mu se zahvalim Neka bi nas Bog uvek imao u svom promislu, da se i mi spasemo. prstgore ovih dana cu proveriti mogucnosti da joj se nekako dugorocno pomogne od strane nekih institucija, mada prema onome sto mi je rekla nema kome nisu isli i niko nista. detaljnije za nedelju-dve. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Октобар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 Draga Braco i Sestre, danas sam dobio poruku od sestre Milke u kojoj se neizmerno zahvaljuje onome ko joj je poslao pomoc u pismu. ona ne zna o kome se radi ali moli i mene da spominjem te osobe jer njih Bog zna. dakle ja ovome nemam sta da dodad osim veliko hvala, stiglo je 100e. zaista nisam sposoban da svojim recima nesto izmudrujem zato svima vama i sebi samom poklanjam ovu divnu molitvu: МОЛИТВА МИСТИЧНА КОЈОМ СЕ ПРИЗИВА ДУХ СВЕТИ светог Симеона Новог Богослова Дођи, Светлости Истинита! Дођи, Животе Вечни! Дођи, Тајанство Скривено! Дођи, Ризнице Неименива! Дођи, Стварности Неизразива! Дођи, Личности Недокучива! Дођи, Увесељење Вечито! Дођи Светлости Безвечерња! Дођи, о свију, што спасени ће бити, Надање Истинито! Дођи, о лежећих Подизање! Дођи, о мртвих Васкрсење! Дођи, Моћни, Који све увек ствараши и претвараш и преизмењујеш самим хтењем! Дођи, Невидиви и никако Недохватни и Недодириви! Дођи, Ти Који, остајући свагда непокретан, свакога трена Сав се крећеш и долазиш к нaма у аду лежећим, о Превишњи свију небеса! Дођи, о Име Пречезнуто и Сверазглашавано, Које нам исказати - ко је, и познати - какво је или којеврсно, никако није дано! Дођи, Радости Вечна! Дођи, Венче Неувениви! Дођи, Порфиро Бога Великога и Цара нашега! Дођи, Обућо неприступна! Дођи, Скерлету Царски и ваистину Самодржна Десницо! Дођи, Ти за Којим ушчезну и чезне јадовна ми душа! Дођи, о Једини једином, јер једини сам, како видиш! Дођи, Ти Који ме одели од свега и учини усамљеним на земљи! Дођи, Ти Који поста самом Чежњом у мени и учини ме да за Тобом чезнем, савршено Неприступним! Дођи, о Даху мој и Животе! Дођи, Утехо убоге ми душе! Дођи, Радовање и Слово и бесконачно Наслађење! Благодарим Ти што Духом једним постаде са мном, несливено, неизмениво, непромениво, Ти над свима Бог, и што си Сам у свему постао ми све, Храна неисказива и увек непотрошива, Која се вечно преизливаш уснама душе моје и преизвиреш у врелу срца мога, Одеждо буктава Која демоне сажижеш, Очишћење Које ме сузама омиваш нетленим и светим, што их Присуство Твоје дарује онима којима долазиш! Благодарим Ти што си ми постао Светлост Безвечерња и Сунце незалазно, Ти Који немаш где да се сакријеш, испуњавајући Славом Својом свеколико! О, никада се Ти ни од кога не скри, но се ми од Тебе вазда скривамо, не хотећи да Ти приђемо! А где би се и скрио, кад место починка не имаш?! Или, зашто би, кад се ни од кога не одвраћаш нити се кога стидиш?! Сада се, дакле, усели у мене, Владико, и настани и остани нераздвојно и нераставно до кончине у слуги Своме, да се и ја о исходу своме и по исходу нађем у Теби, Благи, и да царујем са Тобом, над свима Богом! Остани, Владико, не остави ме самог, да непријатељи моји, долазећи свагда и тражећи да прогутају душу моју, нашавши Те боравећег у мени, побегну сасвим и не надсиле ме, видећи Тебе, од свију Силнијега, где пребиваш унутра, у дому смирене ми душе! Да, Владико, као што си се сетио мене, док у свету бејах и, да и не знадох, изабрао ме и од света оделио и пред Лице Своје поставио, тако ме и сада усправнога и свагда непоколебивога сачувај обитавањем Својим у мени, да, гледајући Тебе, ја сиромах богатујем и од свију царева бивам богатији, и једући Те и пијући и у Тебе се свакога дана одевајући, да се и данас и убудуће наслађујем неизрецивим Добрима, јер Ти јеси свако Добро и свака Слава и свака Наслада, и Теби приличи Слава, Светој и Једносуштној и Животворној Тројици, Коју у Оцу и Сину и Светоме Духу поштују и познају и исповедају и обожавају сви верни, сада и увек и у векове векова. Амин. ps: sutra cu apdejtovati temu, mislim da je pored ovoga stiglo jos nesto preko jednog brata sa foruma Verujem Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Октобар 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2010 Draga Braco i Sestre, dobrotom jedne Sestre i jednog Brata sa foruma, Milki je danas stiglo jos 5000 din. iako ce vam siguran sam Bog uzvratiti za vasu dobrotu mnogostruko vise, ja u vam se u Milkino i svoje ime neizmerno zahvaljuje na svemu sto cinite i odazivate pozivima za pomoc. Neka bi vam svima, blagi Bog dao, svako dobro ovde na zemlji, a ono sto oko ne vide i uho necu tamo kada za to dodje cas. Pozdrav. whackado 0409_feel leteti Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Draga Braco i Sestre, Nasoj sestri Milki opet pocinju da ponestaju lekovi. Imace ih za jos neko kratko vreme a onda treba da uzme novu turu lekova. Da situacija bude gora, lekovi su poskupeli sa 19.000 na 21.000. Ukoliko mozete pomozite da se sakupi ova cifra obzirom da je za lekove. Brat D**** sa ovog foruma je vec poslao 5000 tako da preostaje da se sakupi 16.000 din Neka bi vam Bog uzvratio za svako vase dobro delo. Molim vas ko moze da pomogne neka mi se javi na pp ili mobilni za podatke kako poslati pare. 0691153968 I da ponovim od jednog proslog posta: neka mi oproste svi koji nemaju da daju, a zeleli bi da pomognu, sto im ovakvi postovi unose dileme i nemir. javljali su mi se i takvi ljudi i u proslim akcijama i zaista zelim da kazem da ovaj poziv ima smisao da svako da po meri svojih mogucnosti, ko nema nek uputi molitvu i time ce pomoci. Negde mi se ipak cini da se sve ovo vise odnosi i ocekuje od onoga kome je vise i dato. S´Bozijom pomocu, pomozimo (pre svega sebi). Zahvaljujem u napred i Bog neka vam vrati. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Draga Braco i Sestre, Dobrotom jednog brata uplaceno je 4000din. ukoliko je neko u mogucnosti da nesto pomogne i posalje neka se javi. preostali iznos koji treba da se skupi je: 12.000din Svako Vam dobro zelim i havala svima koji se secaju potrebitih. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Draga Braco i Sestre, dobrotom nekog od citalaca ovog foruma danas je uplaceno jos 5000 dinara. zhvaljujem se darodavcu. preostalo je da se sakupi jos: 7.000din draga braco i sestre na jednoj drugoj temi se vodi rasprava o uslovima za pricesce (u manastiru Lepavina) i jedni zastupaju jedan stav a drugi drugi. verovatno se pitate zasto sad to spominjem. procitjmo reci Sv.Apostola Pavla iz kojih se jasno vidi: -sta je pricesce (nesebicna zajednicka vecera), -cime se ono ostvaruje (dobrovoljnim prilogom i ucescem i tajnom Hristovog oprisutnjenja), i -ko se nedostojno pricescuje (onaj ko ostaje izvan duha zajednistva, makar za tu priliku). 11. О предању, молитви, и односу мужа и жене. О светој Евхаристији и учешћу у њој. 1. Угледајте се на мене, као и ја наХриста. 2. Хвалим вас пак, браћо, што све моје памтите, и држите предања као што вам предадох. 3. Али хоћу да знате да је свакоме мужу глава Христос, а муж је глава жени, а Бог је глава Христу. 4. Сваки муж који се с покривеном главом моли Богу или пророкује, срамоти главу своју. 5. И свака жена која се гологлава моли Богу или пророкује, срамоти главу своју; јер је једно исто као и ошишана. 6. Јер ако се жена не покрива, нека се и шиша; ако ли је стидно жени шишати се или бријати се, нека се покрива. 7. Али муж не треба да покрива главу, јер је слика и слава Божија; а жена је слава мужевљева. (Зач. 148). 8. Јер није муж од жене, него жена од мужа, 9. Пошто муж не би саздан ради жене, него жена ради мужа. 10. Зато жена треба да има власт на глави ради анђела. 11. Ипак, у Господу нити је муж без жене ни жена без мужа. 12. Јер као што је жена од мужа, тако је и муж кроз жену а све је од Бога. 13. Сами у себи судите: је ли лијепо да се жена гологлава Богу моли? 14. Зар вас и сама природа не учи да је мужу срамота ако има дугачку косу, 15. А жени је слава ако има дугачку косу? Јер јој је коса дата умјесто покривала. 16. Ако ли неко мисли да се свађа, ми таквога обичаја немамо, нити Цркве Божије. 17. А ово заповиједајући не хвалим вас, јер се не сакупљате на боље него на горе. 18. Јер прије свега, кад се сакупљате у Цркву, чујем да постоје подјеле међу вама, и нешто од тога вјерујем. 19. Јер треба и подвајања да буду међу вама, да се покажу који су постојани међу вама. 20. Кад се, дакле, сакупљате на једно мјесто, не једе се вечера Господња; 21. Јер свако своју вечеру прије других једе, те један гладује а други се опија. 22. Зар немате кућа да једете и пијете? Или презирете Цркву Божију и срамотите оне који немају? Шта да вам кажем? Хоћу ли вас зато похвалити? Не похваљујем. (Зач. 149). 23. Јер ја примих од Господа што вам и предадох, да Господ Исус оне ноћи кад бјеше предан, узе хљеб, 24. И захваливши преломи и рече: Узмите, једите, ово је тијело моје, које се за вас ломи; ово чините у мој спомен. 25. Исто тако и чашу, по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови Завјет у мојој крви; ово чините, кад год пијете, у мој спомен. 26. Јер кад год једете овај хљеб и чашу ову пијете, смрт Господњу објављујете, докле не дође. 27. Тако који једе овај хљеб или пије чашу Господњу недостојно, биће крив тијелу и крви Господњој. 28. Али човјек нека испитује себе, и тако од хљеба нека једе и од чаше нека пије. 29. Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући тијела Господњега. 30. Зато су међу вама многи слаби и болесни, и доста их умире. (Зач. 150). 31. Јер да смо сами себе испитивали, не бисмо били осуђени. 32. А кад нам суди Господ, кара нас, да не будемо осуђени са свијетом. 33. Стога, браћо моја, кад се састајете да једете, ишчекујте један другога. 34. Ако ли је неко гладан, нека једе код куће, да се на осуду не састајете. А остало уредићу кад дођем. dakle zar iz ovih reci nije jasno da je glavno obelezije prvih hriscana bilo to da sve medju sobom dele? zar odavde nije jasno da pricesce telu hristovom direktno proizilazi iz osecaja za drugog (kao za sebe)? ne kori li Apostol Pavle upravo one koji drugacije posmatraju stvari i podvajaju prinos koji su doneli za veceru na moj tvoj itd? sam Apostol Pavle direktno kaze sta znaci pricestiti se nedostojno, nedostojno pricestiti se jeste ostati u toj svesti da u telu Hristovom i dalje hleb koji imas smatras svojim ili tudji tudjim. dakle ukoliko je citat adekvatan, a cini mi se da jeste, onda je i prilika adekvatna da pozovem sve koji zele da se priceste samim telom Hristovim na ispravan nacin i ciste savesti da po meri svojih mogucnosti unesu nesto ¨svoje¨ u ovu tajnu kojoj streme. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Треба објаснити контекст у којем говори апостол, да би се разумео смисао реченога. Овај текст се често, без основа, потура као оправдање "водене припреме" за причешће, за пост (за мирајена, не и за свештенике) кад му време није. НЕ, АПОСТОЛ ПАВЛЕ НЕ ГОВОРИ оно што би многи желели да чују. Шта и о чему говори апостол? Наиме, у то време Евхаристији (ломљењу хлеба и причешћу) претходиче су заједничке трпезе. чувене агапе. На та су сабрања хришћани доносили дарове (нису долазили као данас са рукама у џеповима). Најпре је следио заједнички обед, трпеза љубави (агапе), а након тога причешће (гле! јели су пре причешћа! срам их било! :cheesy:). Између дарова које су хришћани доносили били су, наравно, хлен и вино. Од тих дарова узимани су најбољи и давани служитељу да их принесе Богу (анафора). Након тога хришћани су се освећеним даровима причешћивали. Међутим, било је хришћана који су веровали да су се причестили на самим агапам, једући од хлеба и вина које су као дарове донели (неосвећени дарови). Зато их апостол укорева да не разликују "Тела и Крви Господње", да се причешћују нечим што није Тело и Крв Господња, те да се самим тим причешћују на осуду, да сид себи једу и и пију (управо, из разлога што не разликују тело и Крв Господњу - освећене дарове, од неосвећеног хлеба и вина). На агапама је било и непримереног понашања (чак и опијања). Из тих разлога је Црква, веома рано, заједничку трпезу померила НАКОН Свете Евхаристије. То правило је остало и данас. У манастирима је трпеза тек након Богослужења, а и пост траје до завршетка Литургије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Хвала Александре на оваквом објашњењу.Како је лепо кад се све објасни,да нема недоумица.Мени ево до сада није био јасан смисао овог што Апостол говори.Сад јесте и хвала на томе.Иначе имала сам погрешно мишљење да је агапе била након Свете Евхаристије од самог почетка,а ето погрешно сам мислила. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 ne ulazeci u raspravu o postu ¨na vodi¨ kao pripremi, koja mi zaista nije bila tema od interesa na ovom topiku, ono sto sam zeleo da istaknem jeste sledece: radi se o do tada necuvenoj praksi, da rob i gospodar, siromasan i bogat, ugledan i prosijak u to vreme...zbog vere u nesto.... sednu i jedu zajednicki obed bez ikakvih razlika. samo takav obed se mogao nazvati zaista sakupljanjem u ¨ime Gospodnje¨ e sad koliko sam ja razumeo, apsolutno ne postoje pouzdani podaci u kom odnosu stoje Agape i sama Evharistija. da li je prvo bilo Agape pa Evharistija ili obrnuto ili cak da je to bilo jedno u sastavu drugog. dakle ne postoje pouzdani podatci na osnovu kojih se jedna od ovih varijanti moze uzeti kao 100% tacna. postoje samo pretpostavke. ne ulazeci opet u to, da li ih Apostol kori sto jedu ¨ne osvecene¨ darove ili ih kori sto iz nekog drugog razloga jedu to sto su doneli, pre drugih (koji ocigledno nisu doneli nista), jasno je da ih u svakom slucaju kori zbog ostajanja u praksi individualnosti i ¨gledanja samo sebe¨ (sta je moje sta je tvoje), a ja licno u tome vidim ne razlikovanje ¨Tela i Krvi Gospodnje¨, dakle u toj njihovoj, prakticno, ne izmenjenoj sveti ili bolje reci ne izmenjenom duhu u kojem ostaju i zive i dalje, jer u suprotnom, priznaces bilo bi malo cudno da neko dodje svesno na neki obred, ocekujuci osvecene hleba kojim zeli da se pricesti pa ipak krene da jede pre toga, a zna zasto je dosao? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 1, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 Draga Braco i Sestre, uplatom jednog naseg Brata od 3000 din, koji se redovno odaziva na svaki poziv, smanjen je iznos koji preostaje da se sakupi na : 4000din Zahvaljujem svima koji sto molitvom sto novcem pomazu da se i ovo prikupljanje pomoci uspesno privede kraju. Svako vam dobro Bog dao. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Draga Braco i Sestre, upravo sam se cuo sa Milkom koja mi je javila da je neka sestra, dal´ sa foruma ili ne nisam razumeo, poslala 5000 din, cime je Milka sakupila svih 21000 za lekove. 319.gif 319.gif Zahvaljujem se svima koji su pomagali da se ove akcije pomoci uvek uspesno privedu kraju. Svako dobro vam svima Bog dao, srecu, ljubav, zdravlje i Njegovog (pre)poznanja. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tara8 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 радосна сам што сам прочитала да људи дају новац и помажу у ова смутна времена када њ.в. Равнодушност узима маха, наравно, спасавамо се преко људи, '' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање '' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 13, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Draga Braco i Sestre, ukoliko neko moze da pomogne sa bilo kojim novcem. nemaju ni za hranu a drva za ogrev imaju jos za dva dana. neka inekcija koja stize iz Nemacke od 5100 din je danas resena i pare pronadjene ali ostaju ove gore navedene potrebe. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 20, 2010 Draga Braco i Sestre, dobrotom naseg brata koji prati forum Milka je dobila 6000 din za drva za ogrev. uplata je bila jos pre dva dana pa se izvinjavam na kasnjenju da je objavim, nisam bio u zemlji pri kompjuteru. neka bi vam svima Bog stostruko uzvratio za vasu brigu. jednostavno nemam reci kako zahvaliti za sve ovo. svako dobro. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука