Jump to content

Учење кападокијских Отаца о Божијем постојању, суштини и начину постојања...

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

...(да Бог јесте – οτι εστι, шта је – τι εστι, како постоји – πως εστι)

Кападокијски оци су говорећи о бићу Божијем настојали да дају одговоре на следећа питања: да ли Бог постоји, шта је његова суштина и како постоји, тј. какав је начин Божијег постојања.
Дилема да ли Бог постоји или не, јавила се први пут код епикурејаца, а посебно је наглашена у савремено доба атеизма. Особити приступ у разматрању постојања бића Божијег среће се и у делима неоплатоничара на првом месту Плотина, који уводи крајњи апофатизам у погледу Божије онтологије. Свети Оци су на основу речи: ја сам Онај који јесте, које је Бог упутио Мојсију истицали да је Бог право биће, једини који уистину постоји.

Човек као словесно биће настоји да у онтологији  нађе оно што је постојано, што би било кључ за живот вечни. Ту стабилност налази једино у Богу који на исти начин јесте и за кога св. Василије каже: Ти који Јеси. Дакле, изразима Ти који Јеси и који на исти начин Јеси, Црква потврђује своју веру у постојање Божије не само на теолошком плану, него и у богослужењу, у Евхаристији. Ако не бисмо говорили о бићу Божијем, о томе да Бог јесте, ако би то била искључиво тема апофатичке теологије тада не бисмо ни имали приступ Њему. Да Бог јесте наглашава и св. Јован Златоуст који у тумачењу 143. псалма каже да нико не може разумети шта је суштина Божија него да Бог јесте. И док по питању да Бог јесте (οτι εστι), у богословљу Цркве не постоји незнање и апофатизам, питање шта је (τι εστι) Бог које се односи на суштину, има друго полазиште. Св. Григорије, правећи разлику између οτι εστι и τι εστι, наглашава да је немогуће познати суштину Божију. Св. Јован Златоуст каже: Знам да постоји, да је Човекољубац, и да је добар и да је Промислитељ и све друго што су рекла божанска писма: то шта је суштина, не знам.

Суштина код сваког бића представља оно што је непроменљиво
Подели на овим сајтовима

Свети Оци су на основу речи: ја сам Онај који јесте, које је Бог упутио Мојсију истицали да је Бог право биће, једини који уистину постоји.

Како то једини који постоји ? Да ли се мисли на то да људи постоје тек када их Бог створи па на даље а Бог постоји "од почетка до краја" ?

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Можда је Лазар је у међувремену постао муслиман, па га ово питање више баш и не занима? :)

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

kako got.... ja ovo vise pisem ne bi li pokrenuo stare "zanimljive" teme iz oblasti dogmatike, na kojima je covek imao sta i da procita i da napise, jer ovaj forum vec duze vreme postaje ocajno dosadan i isprazan....

• Волим 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

ма, наравно, друже. зезам се мало, да одржим тему на врху и евентуално заинтересујем надлежне ;)

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...