Solomon Kane Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Odgovor Nataše Jovanović na reagovanje vladike Atanasija Nataša Jovanović | avgust 11, 2010 at 14:32 Kako ste se odmah po izlasku Pečata br. 125, a povodom teksta „Vunena vremena“, oglasili demantijem bez demantija imam profesionalnu i moralnu obavezu da vam se obratim ovim putem i ujedno pokušam da ispoštujem napisano mi pismo, to jest na ovaj način stavim do znanja da sam isto i pročitala. Kako je tekst „Vunena vremena“ imao za cilj objektivno informisanje javnosti koje Vi osporavate, u obavezi sam da Vam skrenem pažnju da nijednom rečju niste opovpgli, činjenično demantovali ili se kategorički usprotivili poruci teksta, a to je da je predaja Kosova u ruke albanskim ekstremistima koja je legalizovana na MSP u tesnoj vezi sa progonom vladike Artemija, niti da su srpski manastiri (čijom odgovornošću?) prepušteni „kosovskoj kulturnoj baštini“. Ali smo zato saznali da su odbegli monasi „pljačkaška družina“, što ja Vama osporavam budući da sam imala prilike da vidim u kakvim okolnostima preživljavaju. Pod dva da su moj izvor vama bolna tačka sajtovi „Pastir dobri“ i „Borba za veru“ koje ocenjujete kao anticrkvene, što, opet nije istina, jer broj onih koji znaju šta je pozadina dešavanja u ERP daleko prevazilazi broj posetilaca pomenutih sajtova. O nepoštovanju odluke Sinoda iz 2006. godine koju pominjete, a koja se odnosi na „raspuštanje pljačkaške družine“, Vrhovni sud Grčke je, lično mislim, vičniji da prosuđuje o finansijskim zloupotrebama nego Sinod. Koliko mi je poznato, finansijsko poslovanje Crkve nije deo kanonske regulative. Da li ste na zasedanju Sabora vladici Artemiju „snishodili“ ponudivši mu penzionisanje (tačnije umirovljenje – malo više preciznosti s vaše strane, molim) o tome će sud doneti narod, koji (što sve češće zaboravljate) nazivali ga vi „šušom i tmušom“, „sektašima“, „evroslinavcima“ ili „trabantima“ (preuzeto iz Vama potpisanih prepiski) čini onaj treći elementarni deo Crkve. U demantiju koji se svodi na ispravku u tekstu navedenog prevoznog sredstva koje ste koristili krenuvši ka Gračanici, ipak nudite i jednu dragocenu informaciju, priznajem. Kažete da ste „dana 13. februara leta Gospodnjeg 2010. došli na Kosovo dečanskim autom, sa vladikom lipljanskim Teodosijem. Svrativši prethodno u Kuršumliju, gde vas je čekao prispeli u međuvremenu sinodski akt o razrešenju vladike Artemija, akt sa njegovim potpisom pored ostalih, ušli ste oko podne na Merdare…“. Poštovani vladiko, samo ste izostavili da kažete kako se desilo da vas akt zatekne na putu ka eparhiji u kojoj ste do toga momenta kako i sami u pismu tvrdite bili nepoželjni „zbog vršljanja“, a do dolaska u Kuršumliju o tome niste znali ništa. Ako ste, pak znali, ostaje nejasno kako se desilo da se u subotu 13. februara, samo jedan sat posle završetka sednice Svetog sinoda, na kojoj je odlučeno da budete postavljeni za administratora Eparhije raško-prizrenske, nađete u sedištu episkopa Artemija. Kako je akt mogao tako brzo stići, osim ako odluka nije bila doneta već nekoliko dana ranije, a sama sednica od 13. februara bila obična predstava? Kao Srpkinja pravoslavne vere ne mogu se složiti sa vama da tekst „Vunena vremena“ blate nam Svetu i sabornu apostolsku crkvu, razlog više što je blato već bačeno, ali od strane onih koji bi trebalo da je hrane i čuvaju: 1. pozivanjem pape u Srbiju; 2. vašim viđenjem ekumenizacije kojom ste posvađali i eparhije i vernike; 3. jeftinim obračunima koje sprovodite nad svim i svakim ko pokuša da ili drugačije od Vas pristupi temi progona vladike Artemija sa Kosmeta. U tom smislu, poštovani vladiko, skrećem vam pažnju da vam mantija koju ste ogrnuli i titula doktora teologije koju ponosno nosite po eparhijama ne daje za pravo da vređate telo Vaše crkve, pa činili njega i „piskarala“, „tužna lica u monaškoj rasi“, „propali pravnici“ ili „beslovesnici“. A povodom opaske koja je sa Vašim pismom stigla, a u kojem se pominje „opšta crkvena kultura“ i „nepoznavanje kanona“, primećujem da se primenjuju dvojaki aršini, jer u protivnom ostaje nepoznato kako su novinari pojedinih medija i analitičari koji već godinama pljuju po SPC-u, a danas isključivo po vladici Artemiju, odjednom dobili blagoslov da obaveštavaju javnost o ovoj „osetljivoj“ temi, i da pri tome dobijaju informacije upravo iz Sinoda SPC-a. „Ali Sin Čovečiji kada dođe, hoće li naći vjeru na zemlji?“ Lk. 18, 8 Pečat Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 ko je natasa jovanovic???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Sta sve napisa ova zena,a da nije svesna do koje mere joj nista nije jasno,osim da slusa svoje istomisljenike koji su isto takvi "strucnjaci" kao i ona... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GEORGIE Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 ko je natasa jovanovic???? Moja poznanica. Pratila je ekonomiju, ne znam otkad prati Crkvu, hm. Vidim na njenom profilu na FB da je bila nedavno na razgovoru u manastiru Šiš. kod +Artemija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефрем Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 ko je natasa jovanovic???? Kako je tekst „Vunena vremena“ imao za cilj objektivno informisanje javnosti koje Vi osporavate, u obavezi sam da Vam skrenem pažnju da nijednom rečju niste opovrgli, činjenično demantovali ili se kategorički usprotivili poruci teksta, a to je da je predaja Kosova u ruke albanskim ekstremistima koja je legalizovana na MSP u tesnoj vezi sa progonom vladike Artemija, niti da su srpski manastiri (čijom odgovornošću?) prepušteni „kosovskoj kulturnoj baštini“. Ali smo zato saznali da su odbegli monasi „pljačkaška družina“, što ja Vama osporavam budući da sam imala prilike da vidim u kakvim okolnostima preživljavaju. Православна Црква која је вековима одолевала разним јересима, данас се налази суочена са досада највећом опасношћу. Свејерес екуменизма, са свих страна нагриза јединство Православне Цркве, њено учење и вековно канонско устројство. - јрм. Сава (Јањић) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нектарије Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 70zfof0qsamomolitva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 odkada se zene bave crkvenim problemima u ovoj mjeri izmedju vladika stranke neke imati ,ovaj net bighugbighug 4chsmu1 4chsmu1 crvenilo crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 odkada se zene bave crkvenim problemima u ovoj mjeri izmedju vladika stranke neke imati ,ovaj net bighugbighug 4chsmu1 4chsmu1 crvenilo crvenilo To za žene, to možda u crkvi. Imaju jednaka prava da kritikuju, odgovaraju ili bilo šta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 odkada se zene bave crkvenim problemima u ovoj mjeri izmedju vladika stranke neke imati ,ovaj net bighugbighug 4chsmu1 4chsmu1 crvenilo crvenilo To za žene, to možda u crkvi. Imaju jednaka prava da kritikuju, odgovaraju ili bilo šta. nije za zene jel i za muske to nekako zvuci lose se pregovarati sa svestenim licima na taj nacin i jos u tome gdje narod samo mrznji moze i preziru jedni drugih dovesti i van crkve onda imaju stranke ko za koga navija ,nije u redu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 odkada se zene bave crkvenim problemima u ovoj mjeri izmedju vladika stranke neke imati ,ovaj net bighugbighug 4chsmu1 4chsmu1 crvenilo crvenilo To za žene, to možda u crkvi. Imaju jednaka prava da kritikuju, odgovaraju ili bilo šta. nije za zene jel i za muske to nekako zvuci lose se pregovarati sa svestenim licima na taj nacin i jos u tome gdje narod samo mrznji moze i preziru jedni drugih dovesti i van crkve onda imaju stranke ko za koga navija ,nije u redu Suzo, ja mislim da je okej diskutovati oko nekih stvari sa sveštenim licima. Pa šta god to bilo. Pa i žene, zašto da ne? Mada je kritikovati crkvu bilo tabu oduvek. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 odkada se zene bave crkvenim problemima u ovoj mjeri izmedju vladika stranke neke imati ,ovaj net bighugbighug 4chsmu1 4chsmu1 crvenilo crvenilo To za žene, to možda u crkvi. Imaju jednaka prava da kritikuju, odgovaraju ili bilo šta. nije za zene jel i za muske to nekako zvuci lose se pregovarati sa svestenim licima na taj nacin i jos u tome gdje narod samo mrznji moze i preziru jedni drugih dovesti i van crkve onda imaju stranke ko za koga navija ,nije u redu Suzo, ja mislim da je okej diskutovati oko nekih stvari sa sveštenim licima. Pa šta god to bilo. Pa i žene, zašto da ne? mozda da ali bas nekako ovo kao diskusije vidjeti ,vise mi lici da pretjerivanje,prepucavanje ko kome sta rekao ,ali ovako onako se moze vidjeti ,neko kao diskusiju neko drugacije ,jos isto mi cak smijesno propisivati u srbiji i domovini ona isto nije odavno tamo pa mozda isto nebi na taj nacin trebali vatru paliti vec tako vidim,al moguce da usko kratko gledam ,neznam darko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GEORGIE Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Suzo, ne vezano za moje mišljenje o njoj koje nije baš najbolje, Nataša je medijski radnik koja ima profesionalnu obavezu da odgovori. Na kraju, od toga živi, a i samohrana je majka koliko se sećam. Druga stvar je to što je priklonjena +Artemiju, te subjektivna. Lično, od celog njenog odgovora, meni je interesantan samo deo kojim je ukazala na mnogo veći problem od penzionisanja +Artemija: ''Vašim viđenjem ekumenizacije kojom ste posvađali i eparhije i vernike.'' Činjenica je da je ''upecala'' +Atanasija, i sve mi se čini da će se ćerati još. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефрем Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 ko je natasa jovanovic???? Kao Srpkinja pravoslavne vere ne mogu se složiti sa vama da tekst „Vunena vremena“ blate nam Svetu i sabornu apostolsku crkvu, razlog više što je blato već bačeno, ali od strane onih koji bi trebalo da je hrane i čuvaju: 1. pozivanjem pape u Srbiju; 2. vašim viđenjem ekumenizacije kojom ste posvađali i eparhije i vernike; 3. jeftinim obračunima koje sprovodite nad svim i svakim ko pokuša da ili drugačije od Vas pristupi temi progona vladike Artemija sa Kosmeta. U tom smislu, poštovani vladiko, skrećem vam pažnju da vam mantija koju ste ogrnuli i titula doktora teologije koju ponosno nosite po eparhijama ne daje za pravo da vređate telo Vaše crkve, pa činili njega i „piskarala“, „tužna lica u monaškoj rasi“, „propali pravnici“ ili „beslovesnici“. Нисам приметио да је нешто нетачно или увредљиво рекла. Православна Црква која је вековима одолевала разним јересима, данас се налази суочена са досада највећом опасношћу. Свејерес екуменизма, са свих страна нагриза јединство Православне Цркве, њено учење и вековно канонско устројство. - јрм. Сава (Јањић) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Mada je kritikovati crkvu bilo tabu oduvek.Црква није владика Атанасије, исто колико није ни владика Артемије. Suzo, ne vezano za moje mišljenje o njoj koje nije baš najbolje, Nataša je medijski radnik koja ima profesionalnu obavezu da odgovori. Na kraju, od toga živi, a i samohrana je majka koliko se sećam. Druga stvar je to što je priklonjena +Artemiju, te subjektivna. Lično, od celog njenog odgovora, meni je interesantan samo deo kojim je ukazala na mnogo veći problem od penzionisanja +Artemija: ''Vašim viđenjem ekumenizacije kojom ste posvađali i eparhije i vernike.'' Činjenica je da je ''upecala'' +Atanasija, i sve mi se čini da će se ćerati još. врло субјективан одговор и од тебе, морам признати.прво, није +Атанасијево лично виђење вере и ''екуменизације'', јер постоји образложење и писмено и 100 пута усмено са све објављеном књигом у 5 томова коју се ретко ко потрудио да прочита или уопште отвори, ако је и свестан њеног постојања, па налази за сходно да пише о томе. друго, ако си и ти прочитао оптужницу за Виловског, увидео би да се она косила и око владике Артемија, због освештавања посебног антиминса који је још увек у употреби, што је већ чин сам по себи довољан за рашчињење због благослова где да се (не)користи, а не за пензионисање/умировљење. тако да јесте у питању максимално снисхођење из љубави према ближњем. а новинарка је далеко од освешћеног у вери, иначе би била упозната са неким стварима и да ли су неке стври неодбрањиве или не, саме по својој логици. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7904.msg214812.html#msg214812 да не помињем духовништво владике Артемија које за дело има пар десетина монаха који се развлаче по кућама и становима и тек кад је умољен од Цркве писменим путем, онда се огласио изузетно млако позивом својег бившег монаштва да се врате у манастире. просто претужна ситуација. Нисам приметио да је нешто нетачно или увредљиво рекла. 70zfof0qsamomolitva клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GEORGIE Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Hajde Medo ljubi te brat pročitaj sad lepo ponovo moj komentar jer vidim da nisi shvatio. Da li sam lepo napisao da mi je od celog njenog odgovora ''Interesantan jedino deo koji je ukazao na mnogo veći problem od penzionisanja +Artemija?'' Jesam, i mislim na priču o ''propovedanju pravoslavlja papi'' i ''trojancima'' u SPC a, o kojoj sve češće slušamo od pravoslavnih sveštenika koji prelaze u Zilote. Verujem da ni Nataša tu nije mislila isključivo na +Atanasija, već generalno na stav nekih episkopa po pitanju iku/ekumene. Drugo, kakve veze uopšte ima nastavak tvog komentara sa mojim? Nikakve. Napisao sam da joj je bila dužnost da odgovori, kao medijskom radniku, ne ulazeći u analizu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука