Jump to content

Где у Библији пише да свештенике ословљавамо са "оче"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6559.0.html

ево овде:

Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца.

Dakle, nemamo mnogo otaca.Onda svakog sveštenika ne treba oslovljavati sa oče, nego samo one koji su nas rodili za novi život,oni koji su nam pomogli u novom rodjenju.
Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6559.0.html

ево овде:

Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца.

Dakle, nemamo mnogo otaca.Onda svakog sveštenika ne treba oslovljavati sa oče, nego samo one koji su nas rodili za novi život,oni koji su nam pomogli u novom rodjenju.

Том логиком нема ни Бога.

Рече безумник у срцу своме - нема Бога.

Избациш први део као што си и ти из горњег цитата и ето.  :)

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa kako onda da oslovlajvamo te ostale svestenike...kao da im se obracamo... hvala

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Pa kako onda da oslovlajvamo te ostale svestenike...kao da im se obracamo... hvala

Svi su Hrišćani izabrani narod i sveti rod.Carsko svceštenstvo smo svi mi koji verujemo u Jevandjelje.To što nas je neko rodio za Hrista ne mora biti rukopoloženi sveštenik.Ako je u pitanju sveštenik on je nama duhovni otac, ostali sveštenici su nam braća i prijatelji u Hristu.Zovi ga bratom tako su i apostoli sebe predstavljali kao da su braća u Hristu.Time se izbegava kruti klerikalizam i sveštenstvo se ne doživljava kao povladjena kasta koja se  u pojedinim episkopima  ostvaruje kroz despotsku torturu nad slobodom vernih u  kojoj  treba da vlada  ljuvbav zajednice.Zovi ga brate ...taj i taj.
Подели на овим сајтовима

Svi su Hrišćani izabrani narod i sveti rod.Carsko svceštenstvo smo svi mi koji verujemo u Jevandjelje.To što nas je neko rodio za Hrista ne mora biti rukopoloženi sveštenik.Ako je u pitanju sveštenik on je nama duhovni otac, ostali sveštenici su nam braća i prijatelji u Hristu.Zovi ga bratom tako su i apostoli sebe predstavljali kao da su braća u Hristu.Time se izbegava kruti klerikalizam i sveštenstvo se ne doživljava kao povladjena kasta koja se  u pojedinim episkopima  ostvaruje kroz despotsku torturu nad slobodom vernih u  kojoj  treba da vlada  ljuvbav zajednice.Zovi ga brate ...taj i taj.

Не слажем се са тобом. Сви хришћани јесу царско свештенство али нису сви хришћани уједно и апостоли а посланица говори о "нама апостолима". Не ради се о повлађеној касти него о дару и служби.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Svi su Hrišćani izabrani narod i sveti rod.Carsko svceštenstvo smo svi mi koji verujemo u Jevandjelje.To što nas je neko rodio za Hrista ne mora biti rukopoloženi sveštenik.Ako je u pitanju sveštenik on je nama duhovni otac, ostali sveštenici su nam braća i prijatelji u Hristu.Zovi ga bratom tako su i apostoli sebe predstavljali kao da su braća u Hristu.Time se izbegava kruti klerikalizam i sveštenstvo se ne doživljava kao povladjena kasta koja se  u pojedinim episkopima  ostvaruje kroz despotsku torturu nad slobodom vernih u  kojoj  treba da vlada  ljuvbav zajednice.Zovi ga brate ...taj i taj.
      Zato što je dar mi nikoga ne nazivamo ocem na zemlji osim koneksta

Не слажем се са тобом. Сви хришћани јесу царско свештенство али нису сви хришћани уједно и апостоли а посланица говори о "нама апостолима". Не ради се о повлађеној касти него о дару и служби.

Zato što je to dar, mi nikoga ne nazivamo ocem na zemlji osim Boga i u  konekstu rečenog iz citata Ap Pavla.Apostoli nisu tražili da im se braća i sestre  klanjaju to nije ni bilo u prvim vekovima.Nastalo je kasnije iz monaške prakse bezuslovne poslušnosti u smislu činjenja metanija pred duhovnikom kao izraz poštovanja.Danas se i obični monasi nazivaju ,,oče,,. Crkvena jerarhija se izvitoperila posle Milanskog edikta kada su mnoge neznabožačke prakse unete u Crkvu i struktura crkve se oblikovala po obrascu krutog vojnog sistema rimske vojske.Time je jerarhija nametnula svoju vlast nad običnim vernicima koji postepeno bivaju potisnuti iz života javnog prava glasa, te je sve svedeno na jerarhiju i poslušne ovce bez mozga koje mogu da kažu samo amin.

Mislim da je Sveto Pismo jasno u izlaganju ovog problematičnog pitanja.Možete  li dokazati iz svetog pisma da su apoostoli insistirali da im se vernici klanjaju i nazivaju oče oče.Dali Pismo odiše duhom krutog klerikalizma?

Подели на овим сајтовима

''Možete  li dokazati iz svetog pisma da su apoostoli insistirali da im se vernici klanjaju i nazivaju oče oče.Dali Pismo odiše duhom krutog klerikalizma?''....

:)

Aostoli to uopste nisu zahtevali...Sveto pismo...Novoga zaveta...ne odise strogocom i surovoscu, niti kaznom i sudom i osudom, kao sto je to primetno U Starom zavetu...vec je prepuno radosti, ljubavi i blagovesti...odise duhom vaskrsenja...koji snazi veru, daje nadu... 0110_hahaha

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Интересантна запажања, хајде да их систематизујемо пре него кренемо са "доказивањима".  :)

Колико сам ја разумео ви:

1. поистовећујете ословљавање свештеника са "оче" и клањање оваца без мозга извитопереној јерархијској власти - крутим клерикалистима (повлађеној касти) која то од послушних оваца без мозга захтева

2. сматрате да ословљавање свештеника са "оче" негира љубав, благовест и радост васкрсења

Јесам ли у праву?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

ako mene pitate...Oce Djakone...meni se dopada to oslovljavanje svestenih lica sa ''Oce'' i vrlo rado i cesto sa radoscu ga koristim... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Интересантна запажања, хајде да их систематизујемо пре него кренемо са "доказивањима".  :drugarstvo:

Колико сам ја разумео ви:

1. поистовећујете ословљавање свештеника са "оче" и клањање оваца без мозга извитопереној јерархијској власти - крутим клерикалистима (повлађеној касти) која то од послушних оваца без мозга захтева

2. сматрате да ословљавање свештеника са "оче" негира љубав, благовест и радост васкрсења

Јесам ли у праву?

Ako ste razgovarali sa sveštenicima o nekoj temi pa navodili citate iz svetog pisma koji nedvosmisleno odgovaraju na postavljenu temu nailazite kod većine na protivljenje.Kao da nekom smeta kada se neki oroblem sagledava iz perspektive Bošije Pisane Reči.Jano je naglašeno da ne zovemo nikoga Ocem na zemlji osim u kontekstu dopuštenja koje navodi Ap.Pavle.Negira ljubav kada se ne poštuju jasna upustva iz Sveto Pisma.Onda mi neko novo jevandjeđlje propovedamo.A i u praksi je da se jasne evandjeoske pouke potiskuju u drugi plan u odnosu na mišljenje nekih učitelja crkve.Postoje odgovori u Svetom Pismu koji su univerzalni i prihvataju se onako kako piše jer je suvišno tumačenje.Ako je rečeno ne zovi ocem osim u slučaju koji smo naveli ,molim lepo ,tu nema sumnje.Nemate  mnogo otaca... pa to je jasno kao dan da nije svaki sveštenik naš duhovni otac  već onaj koji nam je preneo iskustvo Boga.
Подели на овим сајтовима

''Nemate  mnogo otaca... pa to je jasno kao dan da nije svaki sveštenik naš duhovni otac  već onaj koji nam je preneo iskustvo Boga''.

mense0198626478946378946

Подели на овим сајтовима

И  mense0198626478946378946 , код нас је обичај да ословљавамо са велечасни, има ко ословљава са жупниче, са дон, патре, фра, и тако даље, ја мог надбискупа ословљавам са оче и примећујем да кад неко дође са стране гледа мало подозрљиво.

Свештенике са којима сам присан а знамо се пре него што су се заредили ословљавам по имену.

Библија није некакав кодификовани законик хришћанских норми и да као Јевреји у њој тражимо ту и ту норму.

Јевреји зна се да суботом не смеју да направе више корака него што је прописано.

Ко је писао не сећам се како је био у Израелу па се запослио као кућна помоћница. Пође суботом да баци ђубре или на пијац а изађе нека баба комшиница и почне да јој се уноси у лице и виче : Шабат дете, шабат!"

Каже, даље смучило јој се све и на срећу нађу јој неки посао у Србији. Погоди се субота кад је кренула и излази из стана са коферима  а баба на врата, а она се унесе баби у лице и дрекне : "Ускрс баба, Ускрс!"

И да не пише нигде у Библији,зар није  лепо обратити се свештенику са оче.

Подели на овим сајтовима

''И да не пише нигде у Библији,зар није  лепо обратити се свештенику са оче''.

dada

Jeste lepo...i to znaci...kako god...pisalo ili ne pisalo...pozeljno je da se obracamo svesteniku sa ''Oce''...ali ako to neko i ne ucini...ne treba mu zameriti...ne terba se ljutiti...sve se da nauciti... popravice se...  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

И да не пише нигде у Библији,зар није  лепо обратити се свештенику са оче.

Zar je onda isto tako lepo ispovedati da Duh Sveti ishodi i od Sina  a ne samo od Oca kako jasno piše u Pismu.A da ne govorimo o bezgrešnom začeću Bogorodice i pričešćivanju vernih samo telom .Zar je to lepo kada Gospod  kaže ,,Pjite iz nje svi... Jasno kao dan.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...