Н И Н Е Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Зајроне цепидлачиш. Избави нас је исто што и спаси нас. Не морамо се ваљда у свакој молитви ограђивати и наглашавати оно што је очигледно. Један је Спаситељ а Богородици се исто можемо молити. Она спашава молитвама. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Tako isto i Bogorodica nije nas Spasitelj kao sto je to Hristos, On nas jedini moze spasiti opet svojom zrtvom, ali nas Bogorodica moze spasiti tako sto ce posredovati za nas pred Njim. Zayrone izgleda da ti ipak razmisljas na Luterov nacin. Opet upotrebljavaš nispravne glagole, da li namjerno ili iz neznanja ne znam. Bogorodica nam može POMĆI tako što će posredovati za nas pred Njim, Bogom ali ne i spasit jer maloprije si i sam to tačno rekao da samo Bog Hristos spašava. A pomaže nam Bogorodica tako tim što oroduje za nas sve kao za svoju porodicu i najbliže, za Hristovu braću i sestre, svoju djecu. jer tim što je rekao Hristos sv. Jovanu Evo ti majke - postali smo svi njegovim tj. Hristovim braćom i sestrama. BOGORODICA NIKOGA NE SPAŠAVA, SAMO HRISTOS SPAŠAVA! BOGORODICA NAM POMAŹE I IZBAVLJA NAS IZ NEVOLJA I SL! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Nikakav Luter, niko osim Hrista nije posrednikom izmedju Boga i ljudi, tačno, ali sam ti već objsnio da Isusovim riječima Jovanu Evo ti majke Bogorodica postaje posrednica izmedju nas ljudi i Isusa Hrista kao svog i Božijeg sina, razumiješ. Vidiš li tu distinkciju izmedju Boga i ljudi i izmedju Marijinog sina (koji je naravno i Božiji sin) i ljudi? Nikakva tu dihotomija a ni proturječje ne poostoji, a ni u tom što je Marija kao Bogorodica postala istovremeno i Majkom Crkve, Roditeljicom Crkve iako je bila i ostala čovjekom. Sve te časti joj pripadaju ali ta suotkupiteljska ili otkupiteljska već ne jer ta pripada nekom drugom: njenom sinu i Božijem Sinu Isusu Hristosu. Kod Lutera se radilo o običnom verbalističkom sektarškom bukvalizmu a ovo o čemu govorim ja je ipak Svetootački nauk. Zayrone pazljivo i polako procitaj ono sto sam napisao. Videces da ovo sto ovde pise nema veze sa onim sto ti pises. Ma niko nikada nije negirao njenu posrednicku ulogu kao i ulogu bilo kojeg drugog sveca pa i coveka. Cela Crkva je posrednik kao telo Hristovo i zato se i okupljamo na liturgiji. Isto tako kao sto znamo kada kazemo da Bogorodica posreduje znamo da ne posreduje svojom zrtvom vec molitvama takodje kada kazemo spasi nas podrazumevamo da to znaci moli se Bogu za nas. Njeno posrednistvo je spasonosnije od posrednistva drugih svetaca i ljudi jer je "casnija od Heruvima i neuporedivo slavnija od Serafima" kako kaze molitva. A ovo Luter to te malo bockam da razmisljas po slicnom principu kao on , ne da govoris isto kao on. :good2: "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Зајроне цепидлачиш. Избави нас је исто што и спаси нас. Не морамо се ваљда у свакој молитви ограђивати и наглашавати оно што је очигледно. Један је Спаситељ а Богородици се исто можемо молити. Она спашава молитвама. Naravno da se možete moliti Bogorodici ali onda što je potrebno sad da joj se molite neispravno? Kao da se Bogorodici ne možete obratiti ni na koji drugiá način nego sa "spasi nas"? Nećete me sad počet uvjeravat da je to jedini način koji imate na raspologanju u srpskom jeziku kako oslovit Bogorodicu i kako joj se molit? I da je srpski jezik tako siromašan da ju nije moguće osloviti ispravno? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Zayrone pazljivo i polako procitaj ono sto sam napisao. Videces da ovo sto ovde pise nema veze sa onim sto ti pises. Ma niko nikada nije negirao njenu posrednicku ulogu kao i ulogu bilo kojeg drugog sveca pa i coveka. Cela Crkva je posrednik kao telo Hristovo i zato se i okupljamo na liturgiji. Isto tako kao sto znamo kada kazemo da Bogorodica posreduje znamo da ne posreduje svojom zrtvom vec molitvama takodje kada kazemo spasi nas podrazumevamo da to znaci moli se Bogu za nas. Njeno posrednistvo je spasonosnije od posrednistva drugih svetaca i ljudi jer je "casnija od Heruvima i neuporedivo slavnija od Serafima" kako kaze molitva. A ovo Luter to te malo bockam da razmisljas po slicnom principu kao on , ne da govoris isto kao on. :good2: Opet ti onu stvarno, ne vuci me jezik da ti kažem kakvu argumentaciju: prvo zašto bi Bogorodici morao reći izbavi me kad ja mogu nju ravno oslovit kao Boga sa spasi me, zar ne, baš proradjena argumentacija a duboko teološka! A drugo. zašto vi meni ne vjerujete da sam ja pravoslavan kao i vi kad Peruna častim isto tako kao Boga jer mu dajem sve časti koje pripadaju njemu osim što ga formalno ne nazivam Bogom. On me spašava i sve ostalo ko i vas i zašto onda ne bi vjerovali da sam pravoslavac kao i vi. Pa spasit je isto, ja nisam mislio na ovo kao spasit nego na ono drugo kao spasit. Joj argumentacije i pojmova! Udaranje glavom o pod smajlik, mrsko mi ga tražit. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Naravno da se možete moliti Bogorodici ali onda što je potrebno sad da joj se molite neispravno? Kao da se Bogorodici ne možete obratiti ni na koji drugiá način nego sa "spasi nas"? Nećete me sad počet uvjeravat da je to jedini način koji imate u srpskom jeziku kako oslovit Bogorodicu i kako joj se molit? Немој се ти узрујавати због наших молитава, битно је да нам је у глави јасно шта говоримо. Боље припази на себе, чини ми се да те Дмитар мерка и да ће да те врбује у своју верску заједницу. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Немој се ти узрујавати због наших молитава, битно је да нам је у глави јасно шта говоримо. Боље припази на себе, чини ми се да те Дмитар мерка и да ће да те врбује у своју верску заједницу. Ne uzrujavam se nego sam razočaran, vrlo razočaran. ovo nisam od vas očekivao. Toliko pričate o tome kako se striktni i drižite se ovog ili onog a sad ta praxa ovakva. Znate li kome je Hristos u Jevandjelju rekao da im je njihova orthodoxia k ničemu jer im je njihova orthopraxia nikakva? Pogadjajte! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Зајроне цепидлачиш. Избави нас је исто што и спаси нас. Не морамо се ваљда у свакој молитви ограђивати и наглашавати оно што је очигледно. Један је Спаситељ а Богородици се исто можемо молити. Она спашава молитвама. Nikakvo to cjepidlačenje niáje nego potreba razuma da istim riječima označava iste stvari, kad bismo jednom rječju označili stopedest sasvim različitih stvari onda bismo rekli: daj mi hljeb a imali na umu i lonac i točak od auta i mlin za kafu, taj drugi ne bi znao šta nam to od tih 150 stvari ima dodat. Bogorodica nam pomaže molitvama sa svetiteljima a Isus Hristos/Bog spašava po njenim molitvama i molitvama svetitelja. Ogradjivat se ne morate ali ni molit se neispravno ne morate, takodjer. Zašto ni jednom svetitelju ne kažemo da je svemoguć, sveznajući, vječan i predvječan itd.? Zato što su to atributi koji pripadaju samo Bogu. Pa i Isus Hristos je rekao caru carevo a Bogu Božije! Dakle ovdje bi to bilo: svetiteljima svetiteljsko a Bogu Božije! Pa prvi bi vas Hristos radi toga pokarao jer ste ljudima davali ono što pripada samo Bogu i jer ste častili svetitelje načinom koji pripada samo Bogu. Vaši tii odgovori su ali stvarno toliko besmisleni da bih ja kad bi traktor nazvao Bogom i počeo ga tako oslovljavat sa "spasi me" prema vašoj toj logici bio bih onda isto toliko pravoslavan kao i vi jer na pojmovima nezaleži, oni ni nisu toliko bitni, važni. A ni ne moramo se naravno stalno ogradjivati, šta ima veze kad za Boga i traktor imamo isti pojam traktor, naravno da mi ne mislimo kao na baš taj traktor što ore već ustvari na Boga mislimo kad kažemo traktor. No, jasna stvar da to svaki put ne moramo ni naglašavat a ni od toga se ogradjivat i s tim se nekako suvišno zadržavat, to se podrazumijeva da kad nas se nadje negdje u crkvi onda je traktor riječ za Boga a kad smo na polju onda za tu mašinu što ore. Šta bi drugo, ne mora se sve crtat. Vaša logika. To je original ta vaša argumentacija, ništa drugo. Ali može se onda tačno imenovat, ko vam brani nazivat stvari ispravnim imenima? I Isus Hristos nas tome poziva da naše govorenje bude da, da i ne, ne tj. ne smije biti zbunjujuće i metežno već jasno. Sve što je više od toga od zloga je, tako to reče Hristos o takvom načinu govora i razmišljanja kad se stvari ne nazivaju svojim pravim ímenima. To je to da, da i ne, ne, tamo gdje treba reći da onda kazati da na ne nšto drugo a tamo gdje se treba reći ne onda kazati ne a ne nešto drugo.To je tim miščljeno a ne da se moramo samo izražavati o svemu samo sa da ili sa ne. Ako se vama čini to smiješno to je meni više žalosno nego smiješno. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Немој се ти узрујавати због наших молитава, битно је да нам је у глави јасно шта говоримо. Боље припази на себе, чини ми се да те Дмитар мерка и да ће да те врбује у своју верску заједницу. hahahaha,Dmitrova verska zajednica....Pa hajde da ga onda zovnemo u Pravoslavlje. To sto Dmitar postavlja pitanja vezana za Gospoda i crkvu, mane to...A sto je moj (srecom je otisao zbog toga ) svestenik radio nekakve mutne poslove(mnogo i mnogo svjedoka)...to nista ... samo ti Dmitre svezi nesto preko ociju, i samo cuti.Sve je u redu, sve je to od duha svetoga, to je OTAC tvoj duhovni.I Pravoslavac sam, pobogu vise.Vjerujem u sveto trojstvo(otac,sin i sveti duh).Pa koja sekta vjeruje u to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Дмитар је написао да је православац и не треба га оптуживати да је адвентиста и сл. само зато што поставља питања. Приметио сам да је Трифке тако оптужио већ неколико људи. Нема потребе за тим. Dmitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Дмитар је написао да је православац и не треба га оптуживати да је адвентиста и сл. само зато што поставља питања. Приметио сам да је Трифке тако оптужио већ неколико људи. Нема потребе за тим. Hvala Bogu,a hvala i tebi brate... Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 samo ti Dmitre svezi nesto preko ociju, i samo cuti.Sve je u redu, sve je to od duha svetoga, to je OTAC tvoj duhovni. Ааааа.... та ли ти је мука у питању Дмитре иде овако.... да ли си ти бирао свог телесног оца - ниси. Да ли си ти бирао свог свештеника/оца духовног - ниси. Да ли неизоставно мораш у свему да си ко твој телесни отац...не мораш. Ако ниси у свему ко он, престаје ли он да ти буде телесни отац због тога. (неће бити тешко,...на даље допуни сам) -- -- ------ --- - ---- -- -- -- --- Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Ааааа.... та ли ти је мука у питању Дмитре иде овако.... да ли си ти бирао свог телесног оца - ниси. Да ли си ти бирао свог свештеника/оца духовног - ниси. Да ли неизоставно мораш у свему да си ко твој телесни отац...не мораш. Ако ниси у свему ко он, престаје ли он да ти буде телесни отац због тога. (неће бити тешко,...на даље допуни сам) -- -- ------ --- - ---- -- -- -- --- Ipak duhovnog oca mozes birati, ja sam ga nasao,Bogu hvala..veoma dobar covjek.Ali zabrinu me gore pomenuti pastir.Ako one ode u provaliju, gdje ce li tek njegove ovce. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 To što se verni narod naziva ovcama, ne podrazumeva da smo glupi i da se sa nama manipuliše lako, tumačenje je drugačije. Treba raditi na sebi, moliti se, obrazovati se , uzrastati , tad nećeš slepo slediti pastira i biti ovca u bukvalnom smislu reči Dmitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Ipak duhovnog oca mozes birati,.. ja sam ga nasao,Bogu hvala..veoma dobar covjek Како сам схватила говорио си о свом парохијском свештенику, а њега нико не бира.Е сад ако си ти већ себи сам изабрао духовника какав ти одговара...то је друго. Ако је веома добар човек, као што кажеш, је л те он научио да вадиш трње из очију других а да себе и балване у свом оку не видиш? (питање постављам на основу доброг дела твојих 16 порука) Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука