Огњен Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6555.0.html Човјек неки имаше два сина, и дошавши првоме рече: Синко, иди данас ради у винограду моме. А он одговарајући рече: Нећу! И послије се раскаја и отиде. И приступивши другоме рече тако исто. А он одговарајући рече: Хоћу, господару!И не отиде. Који је од ове двојице извршио вољу очеву? Рекоше му: Први. Рече им Исус: Заиста вам кажем да ће цариници и блуднице прије вас ући у Царство Божије. Јер вам дође Јован путем праведним, и не вјеровасте му; а цариници и блуднице повјероваше му; а ви видјевши то, не раскајасте се затим да му вјерујете. Наслов говори сам за себе. Ово се може чути и видети само у традиционално православним земљама. Где нецрквени људи мисле да им Православље припада као дедин сат или табакера. Знају ли они који оправдање за свој нецрквени живот налазе у другима да је тај њихов изговор потпуно супротан Христовим речима? Колико уопште мисле да је Христос битан за Православље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Ту реченицу често чујем, на свој рачун ... ''шта, ти си јуче сазнала за Цркву и већ си велики верник'', или ''ти се ниси ни родила кад сам ја обилазио манастире''. А тај неко се нпр никада није ни исповедио ни причестио, не занима га та тематика, њему је од Цркве довољан податак да је он ''православац'', није ''балија'' или ''усташа'' и то је све што њему од Цркве треба. А ја сам од јуче, ''нема горег верника од нововерника'' и сл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Ognjene, maznuo si mi ideju za sledeći tekst na "Osmom danu" - o kalemima. (pošto je prvi bio o kalupima klapklap) Dobro, morao bih maaaalčice barem da potkačim slavu kao nešto što smo nakalemili na hrišćanstvo (a što u suštini nema veze s istim), jer ljudi misle da je eto dovoljno što slave slavu da su hrišćani, a što reče Maša, nikad se pričestili nisu, niti žele to. Da ne govorim o drugim maltene magijskim ritualima i shvatanjima vere... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Treba samo reci da niko nigde (osim mozda Grka ili Jermena) u celom tom hriscanskom svetu ne slavi slavu. Zaostavstina paganskih obicaja kada je svaka staroslovenska porodica imala svog boga koga je slavila. Sad primili hriscanstvo pa samo stavili hriscanske svece. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Приметио сам да када су почеле иконе да се појављују у кућама у којима их није пре било, славске иконе су се појављивале на местима на којима је пре њих стајала титова слика. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Treba samo reci da niko nigde (osim mozda Grka ili Jermena) u celom tom hriscanskom svetu ne slavi slavu. Zaostavstina paganskih obicaja kada je svaka staroslovenska porodica imala svog boga koga je slavila. Sad primili hriscanstvo pa samo stavili hriscanske svece. слава нема везе са паганизмом Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Kako nema? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 има везе са даном крштења првог претка у породици, на дан Светитеља који се и узима за крсну славу а какве везе има са паганизмом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Pa kako nema - istorijski? Slovenske bogove koji su bili zaštitnici porodice pre hrišćanstva odmenili su hrišćanski svetitelji (da ne govorimo o tome koliko ljudi kod nas prema "svojim" svetiteljima ima odnos kao prema sitnim bogovima). Kako drugačije objašnjavaš to što mi imamo slavu a niko drugi od hrišćana nema? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Ognjene, maznuo si mi ideju za sledeći tekst na "Osmom danu" - o kalemima. (pošto je prvi bio o kalupima ) Dobro, morao bih maaaalčice barem da potkačim slavu kao nešto što smo nakalemili na hrišćanstvo (a što u suštini nema veze s istim), jer ljudi misle da je eto dovoljno što slave slavu da su hrišćani, a što reče Maša, nikad se pričestili nisu, niti žele to. Da ne govorim o drugim maltene magijskim ritualima i shvatanjima vere... Sviđa mi se estetsko решење блога ! И да ти захвалим испред уредништва ЖРУ-а што си нас уврстио у своју препоруку ! 4chsmu1 dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Hvala, oče dada Trudio sam se da nađem baš lepe slike I naravno da ću preporučiti svoje omiljene pravoslavne sajtove 4chsmu1 Nego, prozborite nam nešto na temu "slava", trebaće mi to svakako za dalje pisanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Код старих Словена је постојао "талисон" кућни дух заштитник, а код крсне славе су у питању хришћански светци. Славимо оне који су Христа прославили и молитвама својим пред Њим су нам заступници. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilijazr Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Хајде да не осуђујемо. Против зла које нам је донео комунизам забраном православља не може се осудом и подсмехом.Мали је број оних који су имали од кога да науче или били спремни да уче о нашој светој вери и животу у Цркви Христовој. Некима је слава, уз Божић и Васкрс, једини дан кад кроче у цркву, или не кроче,али се макар Бога сете и надам се, помоле се. И то је нешто. И то је неки трачак светлости и зрно вере које може да се распламса, да проклија и да се оплоди правом вером. Не осуђујмо оне који су у незнању, помозимо им да сазнају, не одбацујмо их. Немојмо се бавити некима који мисле нешто и говоре нешто са чим се не слажемо, бавимо се собом, исповедајмо својим животом Христа Васкрслога, тако ћемо помоћи и себи и другима. А то је тако тешко, претешко...да стварно нема времена ни снаге за друге и мудровање о њиховим гресима. Замислите у каквом је стању наш напаћени Свети Сава затекао Србе, са чим се он и како борио. Сетимо се тога. Неки њему приписују да је "измислио" крсну славу и тако паганска божанства заменио светитељима, па је зато слава само наша.Промисао Божија научила га је како да цркву колико толико приближи Србима. Да нам није Небеске Србије, наших светих отаца да се за нас моле, одавно нас не би било. Молимо се, дакле, њима, да се Срби " сложе, умноже и обоже", како је то Свети Владика Николај говорио, да поскидају слике идола, окаче иконе, освештају их и почну да се моле и они, па полако... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Nego, prozborite nam nešto na temu "slava", trebaće mi to svakako za dalje pisanje dada Предлажем ти да консултујеш нашег ипођакона Димитрија Плечевића он ће ти сигурно боље и више рећи о томе будући да је стручњак за агиологију, конкретно српску. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Hoću, pitaću ga 4chsmu1 Emilija, pusti sad "nemojmo da osuđujemo"... takvim moralisanjem ne bismo mogli da diskutujemo ni o kakvom pitanju vere. Ne radi se o osuđivanju (nismo nigde rekli "prokletnici, goreće u paklu" i slične gluposti). Radi se o konstataciji stanja. Odrasli ljudi, a naš mentalitet je tu očigledno posebno zeznut (a to nam pokazuju i aktuelni problemi u Crkvi) ne vole da menjaju mišljenje o stvarima koje su "davno naučili". Tvrdoglavi su, i misle da sve najbolje znaju samo zato što eto godinama rade tako. Međutim, to što se nešto godinama radi na određen način (ili veruje), ne znači da je ispravno. Po toj logici je onda i Zemlja ravna ploča. E sad, postoji ikonomija i snishođenje prema ljudima, ali sve treba da ima neke granice. A skretanje pažnje na greške i prekor nisu automatski i osuda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука