Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 23, 2010 На почетку Хришћанства, постојао је гносеолошки правац, који је био заснован на ставу да се Бог познаје умом. Ум је као орган богопознања истицао Ориген, а касније Евагрије Понтијски. По њиховом схватању Бог и ум човеков имају нешто заједничко: Бог је нематеријалан, и бестелесан, а ум је то исто. Пошто се „слично познаје сличним“ ум је орган познања Бога и спона између Бога и човека. Бог се у Христу открива и доступан је нашим чулима: што смо видели очима својима, што сагледасмо и руке наше опипаше. Макарије Египатски на место ума ставља срце као сазнајни орган. Срце се у Библији схвата као орган познања Бога. У Библијском смислу срце је орган послушности и место доношења одлука. Срце је место слободе, где човек одговара са да или не, на вољу неког другог и свакако на вољу Божију. Знање о Богу се не тиче рација или емоција, него подразумева испуњавање Божије воље. Бога једино познаје Логос Божији, зато што се налази у великој заједници љубави која пројављује Бога као Оца. Сам Господ Христос каже да су Он и Отац једно. Кроз везу Оца и Сина открива се Бог као истина. Св. Атанасије говори да је Син одувек био са Оцем и да је немогуће да је Бог постојао без Сина Свог, пошто је Син истина Очева. Он је икона Бога невидљивога. Бога је могуће познати само у личној вези, кроз Сина и Логоса Божијег, јер Логосу надсуштаственом нико није причастан по суштини. Не треба заборавити да се посредством Сина, и у Сину познаје Отац. Немогуће је познати Бога изван Логоса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 24, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 24, 2010 Полазиште за познање Бога и за разумевање односа који постоји између Оца и Сина јесте потпуна слобода. Слобода је неопходна за познање Бога управо зато што је и сам Однос Бога према свима онима који хоће да Га упознају слободно. Бог нас воли по слободи, тј.воли нас зато што хоће а не зато што је обавезан. Познање Бога је једино могуће кроз укључивање човека у однос љубави који постоји између Оца и Сина. Друга претпоставка за познање Бога јесте љубав под којом се подразумева међусобна упућеност и зависност свих који настоје да у Христу познају Бога као Оца. Дакле, неопходно је припадати заједници која је заснована на односу са Богом. Познање Бога не претпоставља само однос између срца човековог и Бога, него однос између човека и ближњег. Због тога који не воли није познао Бога, јер је Бог љубав. Трећи елемент за познање Бога је очишћење. Очишћење подразумева преиспитивање односа које имамо са светом који нас окружује, и ако је могуће укључивање света у однос са Богом. Познање Бога значи познање Бога у Телу Христовом, у Цркви као заједници. Очишћење од страсти је само пут који води познању Бога и он има смисла тек онда када смо као чланови једног Тела Цркве укључени у однос љубави између Оца и Сина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Очишћење од страсти има смисла тек онда када ... Који нема љубави к Мени не држи моје речи; а реч што чујете није Моја него Оца који ме посла. Свето Јеванђеље од Јована Гл. 14, 24. Ако заповести Моје уздржите остаћете у љубави мојој, као што Ја одржах заповести Оца свог и остајем у љубави Његовој. Свето Јеванђеље од Јована Гл. 15, 10. Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука