Solomon Kane Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Monasi se nisu vratili na KiM? 19. 07. 2010. 09:56h | Vestionline Monasi odbegli iz manastira na Kosovu i Metohiji nisu se vratili da iskažu kanonsku poslušnost nadležnom administratoru, mitropolitu Amfilohiju, pišu beogradski mediji. 'Večernje novosti'' navode da je kazna zabrane sveštenodejstva i pričešća, koju je Sinod Srpske pravoslavne crkve izrekao monasima koji su napustili manastire Eparhije raško-prizrenske, istekla pre nekoliko dana. Niko od oko 70 odbeglih kaluđera, monahinja i iskušenika nije se pokajao niti vratio da iskaže kanonsku poslušnost nadležnom administratoru, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju. Kako se poslednjih dana moglo čuti u vrhu SPC, sve je izvesnije da bi oni, u slučaju da istraju u neposlušnosti crkvenom poretku i svom svešteničkom i monaškom zvanju, mogli da budu predati crkvenom sudu Eparhije raško-prizrenske. "Sinod je ostavio mogućnost episkopu Artemiju da apeluje na odbeglo monaštvo da se vrati u svoje manastire na Kosovu i Metohiji", otkriva Novostima izvor blizak vrhu SPC. "Ukoliko se to ne dogodi u dogledno vreme, biće pokrenut postupak pred eparhijskim crkvenim sudom", kaže taj izvor. Monasi Crne reke, Svetih arhangela i ostalih manastira Eparhije raško-prizrenske smešteni u Ljuljacima i u etnoselu Loznica, navodno žele da istraju u svojoj odluci da im vladika Artemije i dalje bude duhovni otac, što bi se povratkom na Kosovo sistematski sprečavalo. "Nismo dobili nikakvo pismeno obaveštenje da se kazna produžava, što znači da smo slobodni da sveštenodejstvujemo“, kaže za ''Novosti'' jeromonah Naum iz Crne reke. Problem odbeglih monaha, kako je najavljeno, naći će se na dnevnom redu jedne od narednih sednica Sinoda SPC. Prema podacima ministarstva vera Srbije u SPC na teritoriji naše zemlje deluje oko 1.800 monaha i monahinja sa iskušenicima i iskušenicama. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 O.Naum me iznova "zadivljuje" sa svojim tumacenjima kanona i Ustava SPC.... Ponovo pokazuje da je "vrhunski znalac"... Sta sve nece covek da cuje od ovih nadobudnih monaha.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 само не знам где ће и на којем антиминсу да служе ... е то ме живо занима ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 само не знам где ће и на којем антиминсу да служе ... е то ме живо занима ... Pa,kako na kom? Imaju svi po jedan od ep.Artemija,kao sto je cinio Simeon/Dejan,pa gde god stignu nema zime za njih. Sacuvaj Boze i sakloni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 21, 2010 Пријави Подели Написано Јул 21, 2010 ма добро, кад су већ успели ''у послушању'' да купе и цркву где ће служити ... мислим, испада да им Црква више и не треба и да имају све што им треба да ваљају какву желе истину ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Јул 21, 2010 Пријави Подели Написано Јул 21, 2010 ма добро, кад су већ успели ''у послушању'' да купе и цркву где ће служити ... мислим, испада да им Цркв mense0198626478946378946а више и не треба и да имају све што им треба да ваљају какву желе истину ... Pa,brate,sta reci vise kad ep.Artemije ladno kupuje kucu u blizini Sisatovca,a ostavio je 500.000 duga u ERP? I posle pricamo o nekoj veri? Duhovnistvu? cccc... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 21, 2010 Пријави Подели Написано Јул 21, 2010 не знам чије су то паре и колико фали где, тако да не би требали да правимо аутоматски такве квалификације, поготово што је Црква већ обрадила такве податке и ослободила владику Артемија таквих оптужби. ако се добро сећам ... едит: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7052.msg200818.html#msg200818 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Јул 21, 2010 Пријави Подели Написано Јул 21, 2010 не знам чије су то паре и колико фали где, тако да не би требали да правимо аутоматски такве квалификације, поготово што је Црква већ обрадила такве податке и ослободила владику Артемија таквих оптужби. ако се добро сећам ... едит: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7052.msg200818.html#msg200818 Milane,aj da se ne pravimo lazno prepodobni? Racunica je vrlo jednostavna i neumoljiva. Ostavljas dug u eparhiji,a kupujes kucu od desetine hiljada evra? Gde je savest, na koju se preosveceni tako lako poziva tamo gde mu odgovara? Sto je sada ne prizove? Sa druge strane,zasto nije ispunio zahtev Sinoda da obavesti Sabor o tajnim racunima koji se vode na njegovo ime? Cak je dvaput ostro protestovao da mu se time krse njegova "Ustavom Srbije zagarantovana gradjanska prava",kao gradjanina ove drzave. Jel on monah ili sta? Kralj? Ma,muka mi od sve te pritvornosti koju siri,a ovamo kao fol brani veru..... Da nije zalosno,bilo bi smesno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 21, 2010 Пријави Подели Написано Јул 21, 2010 види, ми толико тога не знамо, а да дамо неке судове или кончине таквом понашању или да улазимо у психу човека који је барем дупло старији од мене или мотиве са којима он све ради шта ради, мислим да је потпуно бесмислено и пронашено. неке ствари јесу очигледне, али неке су далеко од децидивног и завршеног. а вероватно нисам једини кад кажем да бих волео да су се неке ствари и малтене вештачки догодиле, а неке због неких других ствари. с друге стране, не правим се лажно преподобан, него немам намеру себи или теби да дозволим да правимо или називамо човека лоповом, а кад тек треба суд тиме да се позабави, а Црква је дала своју реч о томе, и ја се томе приклањам у недостатку знања о предоченом. надам се да ћеш то тако схватити и нећеш наставити ни индиректно да инсинуираш такве ствари. друго је његова духовна политика и колико ја коме добра донела. ту морамо да узмемо и у обзир пар деценја живота које је поклонио људима, Господу и Цркви и да не доносимо паушалне закључке. још колико јуче сам поменуо како је владика требао да их одавно позове да се врате, кад је данас већ било саопштење. мислим да требамо имати поверења у остале владике да знају шта раде и у Цркву коју Господ води својом Милостивом десницом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Јул 21, 2010 Пријави Подели Написано Јул 21, 2010 Cime sam ja izrazavao nepoverenje u Duh Boziji koji dela kroz Sabor arhijereja nase Crkve? Ako hoces,cime sam izrazio sumlju u mudrost i duhovno iskustvo nasih arhijereja,posebno Sinoda i Sabora SPC? Otisao si predaleko u pokusaju da opravdas vl.Artemija,a ja ga ne napadam vec on sam sebe dovodi u takav polozaj usled svojih reci i dela. Toplo preporucujem da pazljivo iscitas zvanicne dokumente nase Crkve u slucaju vl.Artemija,koje sam vec postavio na ovom forumu i da mi kazes u cemu je bio moje preterivanje? Dalje,da li si primetio ono sto je vl.Atanasije spocitao svom bratu vl.Artemiju upravo na temu duga u eparhijskoj kasi koju je ostavio sa 500.000 dinara minusa,a odmah posle toga kupio kucu u okolini Sisatovca? Jel to samo meni i Tasi cudno ili sam ja potpuno lud? Jel samo nama nekolicini kontradiktorno javno obracanje vl.Artemija,koje u samom sebi ima samoobezvredjujuci izraz i tvrdnje/ko cita pazljivo,a namern oje tako pisano,valjda se toliko vidi,nadam se/? Ili otvoreno vredjanje nase inteligencije koje sprovodi vl.Artemije izjavljujuci da je "progonjen"/beseda u Sisatovcu/ ili da se tajno sastaje sa svojom "vernom duhovnom decom" i po privatnim kucama "tajno Bogu pomoli kao u doba prvih vekova kada su hriscani bili gonjeni". Naravno,u pitanju je /kao sto su mnogo puta ranije cinili po istim tim kucama o.Nikolaj i drugi/ sumadijska eparhija u kojoj je vl.Artemije proizveo mnoge razdore i bune,blagoslovivsi nekolicini duhovnika da se bez znanja vl.Jovana setaju po eparhiji kao da je njihova dedovina,podbunjujuci verni narod po mnogim pitanjima. Ako vam nista ne znaci cinjenica da se zahvaljujuci takvom "duhovnom" rukovodjenju potpuno raspao aktivan parohijski zivot i liturgijske zajednice u vecim mestima u Sumadiji ,koje su zivele kao jedan godinam pre toga,onda ja ne znam sta vise da vam kazem. Da li znate koji broj nase brace i sestara ide svake nedelje u Grncaricu,Preobrazenje,sa sve svojim porodicama,ostavljajuci svoju parohijsku Crkvu i to samo zato sto im je neki/da ne kazem pravo ime za takvog/ umisljeni, rekao da je bolje da ne prisustvuju liturgijama koje se sluze "po novom"? Znate li ili necete da znate kakav haos vlada u glavama te nase brace i sestara i cemu su oni izlozeni,upravo od onih koji umesto da ih duhovno ukrepljuju,oni im ispiraju mozak i srce? I niz drugih stvari o kojima necu da pisem,a koje su moralno dno,a o duhovnosti takvih komentara i saveta da i ne pricam. Pitam,jel je zrelo vreme da se takve pojave iznesu u javnost ili i dalje da guramo pod tepih i pustamo silne ljude da propadaju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука