Jump to content

Казна Божија као поштовање слободе човечије...

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Pre svega, zeleo bih da se zahvalim Mocartu sto je napokon neko uvideo da Boga ne mozemo ukalupiti ni u kakve kategorije, iz prostog razloga jer On predhodi svemu i svakome. To je, izmedju ostalog, razlog sto Bog Svoju volju uvek izrazava sa DA, nikada sa nedoumicom, jer nema mogucnosti nedoumice sa obzirom da Mu nista ne sapostoji ili predhodi. Dakle, pravedan, dobar, strog, blag...sve su to samo pokusaji da odnos Boga prema svetu nekako okarakterisemo ne bi li u nasem razmisljanju o Bogu i Njegovom odnosenju prema nama, imali neke reference i polazne osnove. No, to predstavlja samo pomagalo u nasem sozercanju, nikako zakljucak o Bogu ili o Njegovom delovanju!!! Sa druge strane, ono sto zasigurno mozemo reci o Bogu jeste da je licnostan pa samim tim, kao i u medjuljudskim odnosima, odnosi su razliciti i nesto sto za nekoga predstavlja propast za drugoga je nista (primer Anana - poznatijeg kao Onana - i cara Davida, da ne kazem Solomona, gde prvi radi to sto radi i propada a drugi cak i ubija muza od zene koju zeli obljubiti i nista od kazne cak to biva temelj 50 psalmu!), sto nase razmisljanje treba u smeriti na ono sta stoji iza samog dela (kazne ili nagrade), kao i na pitanje da li je to stvarno kazna/nagrada ili se nama samo cini tako!?! Da li su majke kaznjuavale decu kada su im odsecale kaziprst desne ruke u vremenu danka u krvi ili su ih jednostavno cuvale od gore propasti, kako duhovne tako i telesne. Ali, izvuceno iz konteksta, zaista moze zazvucati monstruozno - majka odsekla detetu prst - kao sto i moze biti monstruozno ako li se to ucini mimo navedenog razloga. Ne znam da li mozete da ispratite ono sto pokusavam da vam naglasim zato sto razumevanje ovakvih stvari zavisi od otvorenosti samog coveka ali i jednog susreta sa Bogom, koji vam omogucava da ostvarite taj odnos a ne da znate kakve vrste je on. Cini mi se da je zamena teza ono sto sprecava coveciji um da pronikne u Tajnu, jer trazi ono sto ne moze dobiti a ono sto moze ostvariti, iz ovih ili onih razloga, ne ostvaruje. Tako isto kada je Mojsije pitao Boga ko je? - On mu je odgovorio da je Onaj koji jeste! - apostrofirajuci bitnost licnosti kao jedine ''kategorije'' kojom mozemo ostvariti kontakt licem k licu. Jer Bog je Bog licnosti - Avraama, Isaka i Jakova, Bog odnosa - setite se samo neposrednosti koja je vladala izmedju Boga i Izraela. Kasnije, ovaplocenjem Logosa, taj odnos je zadobio i svoju punocu; no, on (odnos), se nije promenio sustinski, ili kako neki misle da je u Starom zavetu strogi Bog a u Novom blagi, vec je covecanstvo sazrelo, napredovalo za jedan sofisticiraniji i neposredniji model ophodjenja. Ne mislim bukvalno na Palestinu tog vremena vec na stvari i vremena koja su usledila, cega je to bilo uzrok, za narode koji su se tada ukljucili u Istoriju spasenja. Jer, odnosi se Bog prema nama ali se i mi odnosimo prema Bogu i tu se stvari menjaju, ne mogu biti iste jer ni mi sami nismo isti a to je opet tako daleko od nekog univerzalnog dobrog, strogog ili pravednog...ne znam da li shvatate. Spustite malo temu od uma ka srcu, povezite ovo sve sa vlastitim iskustvom i, jednom recju, uspostavite sa Bogom odnos i videcete da ce to biti vas odnos - ni pravedan ni strog ili blag - vec VAS, to je poenta! Iz tog razloga Liturgija i ima toliko veliki egzistencijalni znacaj jer je upravo Ona pretpostavka jednog takvog odnosa - vaseg.

Nadam se da cete malo razmisliti o tome i da cete napisati par redaka vlastitog svedocenja, sto bi i bilo umesno, jer ipak niste ni teolozi niti svestenici da iznosite zakljucke koji bi se ticali doktrine a ne vaseg licnog ucestvovanja u Tajni - svedocenja. :)

Sa druge strane, Lazarice, vi zadajete odlicne teme no, ne moze ih covek pohvatati jer ih pisete na razlicitim temama tako da bih vas zamolio da ako zelite da vam odgovorim na neke to mi iste i napisete na mojoj rubrici. Secam se da ste spomenuli spasavanje inovernih, sada ne mogu da vidim gde. Tako da vidite i iz ovog primera zasto pisem ovo kao kritiku vama. :mad:

I, sa trece strane :mad:, zamolio bih Zaklinu da se uzdrzi od komentara koji nisu vezani za temu ili polemiku u kojoj ucestvuje jer sve vise od toga, u najmanju ruku, jeste neukusno. Sam sam se prosto najezio citajuci njene redove o tome kako hriscanin treba da pise, kako hriscanin treba da se smeje, kako da se ophodi....joj, Boze, kao profil licnosti iz neke sekte indoktriniranih robota. Bog nije stvarao niti je stvorio ROBOTE koji ce se identicno smejati, pozdravljati, pisati...ali se secam da je neko drugi (Satana), to pokusao da ucini preko svojih komunistickih piuna u nasoj zemlji, Rusiji, Bugarskoj, pogotovo u Kini (tamo gde jedu pse :smiley:)... gde je bilo pod moranjem da se ljudi slicno oblace, oslovljavaju iskljucivo sa DRUZE, odredjeno vreme provedu tu i tu sa tim i tim i td i td. Hriscanstvo nije komunizam, Zaklina, nikada bilo niti ce!!! :mad: :) :) :)

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

voleo bih da neko napise o tome sta su razliciti svetitelji pisali(i o tome kako su razliciti svetitelji o istim temama pisali razlicito) i da li je sve sto je svaki svetitelj napisao bezuslovna istina-ovde ne aludiram na vl.nikolaja i doticni tekst vec na sve svetiteljske spise-jer svetitelji ne beose kanonizovani zbog onoga sto su pisali i rekli vec pre svega sto su se Jedinim Svetim osvecivali-Telom i Krvlju Gospodnjom.

cuo sam jednog profesora agiologije i patrologije koji kaze"pisao ko je sta stig'o"  :cheesy1:

inace nisam bas najbojle shvatio na koji nacin to starozavetni zakon vazi do kraja sveta-ponizno molim za objasnjenje....meni blisko i shvatljivo brokoli... brokoli

"Stari Zavet je senka, Novi Zavet je ikona a istina je buduce stanje sveta." -sv.Maksim Ispovednik

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

a ako je ipak mislio na svetitelje (neke svetitelje) ispada da se zeznuo; i to bas onako zeznuo  brokoli

salim se  :cheesy1:

btw  nije mislio na jeretike  8)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

O.Ugrin рече:

Pre svega, zeleo bih da se zahvalim Mocartu sto je napokon neko uvideo da Boga ne mozemo ukalupiti ni u kakve kategorije, iz prostog razloga jer On predhodi svemu i svakome. To je, izmedju ostalog, razlog sto Bog Svoju volju uvek izrazava sa DA, nikada sa nedoumicom, jer nema mogucnosti nedoumice sa obzirom da Mu nista ne sapostoji ili predhodi. Dakle, pravedan, dobar, strog, blag...sve su to samo pokusaji da odnos Boga prema svetu nekako okarakterisemo ne bi li u nasem razmisljanju o Bogu i Njegovom odnosenju prema nama, imali neke reference i polazne osnove. No, to predstavlja samo pomagalo u nasem sozercanju, nikako zakljucak o Bogu ili o Njegovom delovanju!!! Sa druge strane, ono sto zasigurno mozemo reci o Bogu jeste da je licnostan pa samim tim, kao i u medjuljudskim odnosima, odnosi su razliciti i nesto sto za nekoga predstavlja propast za drugoga je nista (primer Anana - poznatijeg kao Onana - i cara Davida, da ne kazem Solomona, gde prvi radi to sto radi i propada a drugi cak i ubija muza od zene koju zeli obljubiti i nista od kazne cak to biva temelj 50 psalmu!), sto nase razmisljanje treba u smeriti na ono sta stoji iza samog dela (kazne ili nagrade), kao i na pitanje da li je to stvarno kazna/nagrada ili se nama samo cini tako!?! Da li su majke kaznjuavale decu kada su im odsecale kaziprst desne ruke u vremenu danka u krvi ili su ih jednostavno cuvale od gore propasti, kako duhovne tako i telesne. Ali, izvuceno iz konteksta, zaista moze zazvucati monstruozno - majka odsekla detetu prst - kao sto i moze biti monstruozno ako li se to ucini mimo navedenog razloga. Ne znam da li mozete da ispratite ono sto pokusavam da vam naglasim zato sto razumevanje ovakvih stvari zavisi od otvorenosti samog coveka ali i jednog susreta sa Bogom, koji vam omogucava da ostvarite taj odnos a ne da znate kakve vrste je on. Cini mi se da je zamena teza ono sto sprecava coveciji um da pronikne u Tajnu, jer trazi ono sto ne moze dobiti a ono sto moze ostvariti, iz ovih ili onih razloga, ne ostvaruje. Tako isto kada je Mojsije pitao Boga ko je? - On mu je odgovorio da je Onaj koji jeste! - apostrofirajuci bitnost licnosti kao jedine ''kategorije'' kojom mozemo ostvariti kontakt licem k licu. Jer Bog je Bog licnosti - Avraama, Isaka i Jakova, Bog odnosa - setite se samo neposrednosti koja je vladala izmedju Boga i Izraela. Kasnije, ovaplocenjem Logosa, taj odnos je zadobio i svoju punocu; no, on (odnos), se nije promenio sustinski, ili kako neki misle da je u Starom zavetu strogi Bog a u Novom blagi, vec je covecanstvo sazrelo, napredovalo za jedan sofisticiraniji i neposredniji model ophodjenja. Ne mislim bukvalno na Palestinu tog vremena vec na stvari i vremena koja su usledila, cega je to bilo uzrok, za narode koji su se tada ukljucili u Istoriju spasenja. Jer, odnosi se Bog prema nama ali se i mi odnosimo prema Bogu i tu se stvari menjaju, ne mogu biti iste jer ni mi sami nismo isti a to je opet tako daleko od nekog univerzalnog dobrog, strogog ili pravednog...ne znam da li shvatate. Spustite malo temu od uma ka srcu, povezite ovo sve sa vlastitim iskustvom i, jednom recju, uspostavite sa Bogom odnos i videcete da ce to biti vas odnos - ni pravedan ni strog ili blag - vec VAS, to je poenta! Iz tog razloga Liturgija i ima toliko veliki egzistencijalni znacaj jer je upravo Ona pretpostavka jednog takvog odnosa - vaseg.Nadam se da cete malo razmisliti o tome i da cete napisati par redaka vlastitog svedocenja, sto bi i bilo umesno, jer ipak niste ni teolozi niti svestenici da iznosite zakljucke koji bi se ticali doktrine a ne vaseg licnog ucestvovanja u Tajni - svedocenja. :)Sa druge strane, Lazarice, vi zadajete odlicne teme no, ne moze ih covek pohvatati jer ih pisete na razlicitim temama tako da bih vas zamolio da ako zelite da vam odgovorim na neke to mi iste i napisete na mojoj rubrici. Secam se da ste spomenuli spasavanje inovernih, sada ne mogu da vidim gde. Tako da vidite i iz ovog primera zasto pisem ovo kao kritiku vama. brokoliI, sa trece strane brokoli, zamolio bih Zaklinu da se uzdrzi od komentara koji nisu vezani za temu ili polemiku u kojoj ucestvuje jer sve vise od toga, u najmanju ruku, jeste neukusno. Sam sam se prosto najezio citajuci njene redove o tome kako hriscanin treba da pise, kako hriscanin treba da se smeje, kako da se ophodi....joj, Boze, kao profil licnosti iz neke sekte indoktriniranih robota. Bog nije stvarao niti je stvorio ROBOTE koji ce se identicno smejati, pozdravljati, pisati...ali se secam da je neko drugi (Satana), to pokusao da ucini preko svojih komunistickih piuna u nasoj zemlji, Rusiji, Bugarskoj, pogotovo u Kini (tamo gde jedu pse :smiley:)... gde je bilo pod moranjem da se ljudi slicno oblace, oslovljavaju iskljucivo sa DRUZE, odredjeno vreme provedu tu i tu sa tim i tim i td i td. Hriscanstvo nije komunizam, Zaklina, nikada bilo niti ce!!! brokoli :) :) :)Mir Vam - Ugrin

O?e vi ste to tako divno napisali, kritiku uvek ptihvatam, posebno kada je dobronamerna,a ina?e i sama se zapetljam u sopstvenim temama, ponekad jednostavno en znam gde da je otvorim, a ina?e sam "poznata" po tome da gde god se pojavim razvijem pri?u sa"iritiraju?im" pitanjima kako ih ?esto nazivaju :)Slede?i put ?u vam ostaviti link da znate gde je tema.tema o inovernima je bila negde u okviru nekoga posta više ni sama ne znam gde  :-[Ja li?no davno nigde ne pokušavam da uklopim Boga...jer Moje misli nisu i tvoje misli, Moji putevi su tebi nepoznati...nau?ila sam , kroz grozno iskustvo, da stvari prihvatim onakve kakve su( što en zna?i da ponekad ne uapdnem u maloverje)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

POUKE STARCA KLEOPE

Zasto ima toliko patnje na zemlji?

Pravedni Jov veli: Covek se radja za patnju (Jov, 5, 7). A Sveti Pavle veli da je sva tvar u patnji (Rim. 8, 21). Patnje u svetu su posledice greha (Jov. 4, 8; Ps. 7, 14-16; Price 22, 8; Jer. 4, 18). Patnje su kazne za grehe (Lev. 26, 24-28; 2. Sam. 7, 14), ali ako budemo primili sve patnje sa trpljenjem i blagodarnoscu, donece nam veliku duhovnu korist za

spasenje duse. Uglavnom vidimo da kako se mnoze gresi i zla na svetu, tako se mnoze patnje, to jest glad, zemljotresi, ratovi, svakovrsne bolesti i smrt. Briga nas hriscana jeste da napustimo grehe, da se stalno mirimo sa Bogom i da imamo strah Bozji, smirenje i trpljenje, i tada ce se sve nase patnje umanjiti, i bice nam od velike koristi za spasenje.

Da li je patnja zalog vecnih muka ili ispastanje grehova? Koji je smisao i cilj patnje?

Cilj patnje za hriscane jeste jedan jedini: ispastanje grehova na zemlji kroz svakovrsne bolesti, nevolje i bolove, radi ociscenja i spasenja duse. Za zle, koji ne zele da se poprave, da se pokaju, patnja sa zemlje ostaje kao zalog vecnih patnji. A za one koji primaju od Boga patnju sa trpljenjem i sa blagodarnoscu i obracaju se na pokajanje, patnja, ma koje vrste bila, najbolji je nacin za ispravljanje i ispastanje grehova, izbavljajuci ih ovim vecnih muka.

Vidimo da su koji vise pate na zemlji vise pomireni sa svojom savescu, bolji, smireniji, jaci u iskusenjima, blizi Bogu, i spasavaju se lakse, kao pravedni Jov, ubogi Lazar, Sveti apostoli, mucenici, prepodobni, i toliko drugih. A koji zive dobro - zdravi su, poseduju imovinu i sve sto zele na zemlji, ali su obicno slaboverni, nemilosrdni, tirani, lakomi, egoisti - boje se smrti i umiru u teskim gresima, na vecnu osudu.

Patnja je odozgo odredjena radi spasenja, radi iskusavanja, radi oprastanja grehova i radi duhovnog uzrastanja. Samo ako je primamo s blagodarnoscu, kao iz Bozje ruke, kao sto kaze i prorok David: Tvoj zezal i tvoja palica utvrdise me (Ps. 22, 5). Dakle, zezal i palica patnje tese dobre i vernike, pospesuju ih u dobrim delima, ciste od grehova i udostojavaju ih veceg venca i nagrade na nebu. A za zle zezao patnje je poziv na pokajanje, kazna na kaznu i zvale u ustima, jer ne zele da se priblize Gospodu (Ps. 31, 10).

Kako treba da podnosimo bolest, nepravdu, ukor, siromastvo i ma koju vrstu patnje na zemlji?

Najpre da imamo veru da nam je patnja, ma koje vrste bila, odredjena od Boga, Oca naseg nebeskog, na spasenje, a ne na vecnu osudu. Zatim, treba patnju da primamo sa trpljenjem i sa blagodarnoscu. A nase trpljenje treba da bude udruzeno sa poboznoscu i uzdrzanjem (2. Pt. 1, 2-7), da bude udruzeno s radoscu (Kol. 1, 11) i nadom.

Trpljenje u patnji pospesuje se u nama kroz molitvu, kroz ispovest i Sveto pricesce, kroz citanje Svetih knjiga, kroz razmisljanje o stradanjima Gospoda naseg Isusa Hrista i svih Njegovih svetitelja, kroz posecivanje onih sto su u patnjama tezim no sto su nase i kroz razmisljanje o vecnom blazenstvu u raju. Jer drugoga puta za spasenje nema do samo kroz krst, kroz patnju, kroz trpljenje i zrtvu, kao sto kaze Spasitelj: Trpljenjem svojim spasavajte duse svoje (Lk. 21, 19). Ko pretrpi do kraja, taj ce se spasti (Mt. 24, 13).

Zbok kojih uzroka pate nevina deca? Koje grehove ona ispastaju?

U Izlasku citamo: Bog je revnitelj, koji pohodi grehe otacke na sinovima do treceg i do cetvrtog kolena (Izl. 20, 5). I opet: Bog pohodi grehe otacke na sinovima i na sinovima sinova do trecega i do cetvrtoga kolena (Izl. 34, 7; Pon. zak. 5, 9; Ps. 36, 28; 108, 13; Isaija 14, 21). Veliki prorok Jeremija veli: Cinis milost na tisucama, i vracas za bezakonje otacko u nedra sinovima njihovim nakon njih (Jer. 32, 18; Broj. 14, 18; Jov. 5, 4; 21, 19; Isaija 13, 16). Prorok Isaija veli: Pripravite pokolj sinovima za bezakonje otaca njihovih (Isaija 14, 21).

Znaci, iz ovih svedocenja Svetoga pisma moze se dosta jasno pojmiti zboj kojih uzroka pate nevina deca i cije grehe ona ispastaju.

E sada moje pitanje, neko me na forumu opomenu za rečenicu...otac grožđe jede , sinu zubi trnu...

Da li se greh prenosi, tj. da li naša deca ili mi okajavamo grehe naših roditelja

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nisu vasa pitanja, Lazarice, iritantna, cak bih rekao da su krajnje umesna jer zelite njima da dodjete do odgovora a ne da reprezentujete vlastito znanje, shvatanje... sto, na zalost, nije retkost i onda se samo pitanje pretvara u odgovor sto je samo po sebi nelogicno. A da li se greh prenosi...to zavisi od samog greha a ne od Boga jer postoje mnogi primeri i u prirodi gde se bolest recimo jednog drveta prenosi i na potomke, odnosno, sadrzana je u semenu-plodu doticnog. Tako je i kod coveka, DNK jeste misterija i dan danas, naucnici nisu otkrili sustinu tog lanca vec su uocili kako funkcionise, onda to proglasili za aksiom na kojem su dalje gradili svoja istrazivanja i genetski inzenjering. A istina je da tim DNK lancem prenosimo narastaju ono sto smo mi ostvarili-neostvarili u svom veku a u odnosu na ono sto smo i sami primili. Pa ako je roditelj bio alkoholicar to ce svom narastaju preneti nedostatak kiseline koju nas organizam luci a tice se smirenosti (GABA), pa ce taj potomak imati u sebi vece predispozicije da potegne za flasom jer ce taj nedostatak GABA morati na neki nacin da refundira. Dalje, sizofrenija takodje je nasledna kao i rak, dok sa druge strane ovakvim ili onakvim nacinom zivota to isto se moze steci pa onda i preneti svojim potomcima. Dakle, kao sto je slucaj bio i sa Adamom, svaki cin koji se tice prirode prenosi se jer su to zakoni iste a kako je Adam izabrao da iskljucivo iz odnosa sa materijom crpi silu zivota to se on prepustio i zakonima te iste materije. Zato je i smrt aktuelizovana kao posledica palog postojanja, sto ne znaci da nje nije bilo vec samo da se aktuelizovala tim izborom dok je pre njega bivala prevazidjena odnosom koji je Adam imao sa Bogom. Zato se Hristos morao ovaplotiti - da bi na sebe uzeo ljudsku prirodu i samim tim smrt deplasirao - pobedio jer taj odnos stvoreno-nestvoreno pruza coveku mogucnost prevazilazenja smrti dimenzijom odnosa - dakle - licnosti! Jednom recju, dok god smo okrenuti iskljucivo ka materiji u zakonu smo iste, taj zakon mozemo prevazici svojim odnosom sa Bogom u kojem ce on (odnos) biti zalog naseg zivota, pretpostavka vecnosti.

Kao i sve sto se tice naseg odnosa sa Bogom nista nije juridicki-moralnog karaktera vec je egzistencijalno-ontoloskog i tice se prevazilazenja tog poslednjeg neprijatelja - smrti.

Подели на овим сајтовима

???????? рече:
  w.a.mozart рече:

cuo sam jednog profesora agiologije i patrologije koji kaze"pisao ko je sta stig'o"  :cheesy1:

??? ?? ??? ?????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ???? ?? ???????, ??? ?? ???????? ?? ?????????. ???, ????????? ?? ??????? ?? ????????? ? ???? ?? ???????? ?? ????????, ? ??? ??????? ????? ?? ????? ??????????.
?? ???? ??????? ? ????????? ?????????? (? ??? ???????? ?? ???? ? ???? ?????????? ???? ?????, ??? ?? ?? ?????), ??????? ?? ? ????? ???????. ??????? ?? ? ???? ??? ??, ???? ???? ?? ???? ?. ?????, ?????? ?? ????????? ? ??????????? ? ???????? (?????: ?????????) ? ????? ?????. ?? ?? ??? ??? ??????? ????, ???????? ?? ????, ???????? ????, ?????? ???? ? ??????, ?? ??????? ?????? ??? ???? ???? ???????? (??? ??? ??????? ? ???? ????? ? ??????? ???? ?????), ???, ????. ??????????? ?? ?? ????? ?? ??? ???? ????? ????? ?? ???????, (??? ??? ?? ? ?? ??????? ?? ?? ?????, ? ??? ??? ? ?? ?????? ?? ?????? ???????? ????? ???????? ????????? ???? ??? ????? ?????, ????), ? ?? ?? ??? ?????? ????????? ??? ?????? ??????... ????? ?? ??? ????????? ????????? ????, ??? ?? ???? ??? ?? ??? ?????????, ???? ???? ??? ??? ?? ????????, ?????????? ? ?????????? (?????: ??????). ?  ???? ?? ?????? ????????...
Подели на овим сајтовима

da milose,ali ne zaboravimo da je svako od nas licnost,neponovljiva-i zato imamo drugaciji odnos sa Bogom-u tome je u stvari cela čarolija,kaj ne? poklon

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Свако од нас другачије доживљава Бога, али не зато што је Бог променљив, него зато што смо ми нестални, ограничени и променљиви (читај: смртни)

rekao si ovo-ali nisi naglasio da je to sasvim ok,imalo je ,bar meni,negativan prizvuk-izvini ako gresim-mada si dodao da je u ovome resenje problema.....

znaci-нестални, ограничени и променљиви (читај: смртни) ali i neponovljivi kao i slobodni

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

O.Ugrin рече:

Nisu vasa pitanja, Lazarice, iritantna, cak bih rekao da su krajnje umesna jer zelite njima da dodjete do odgovora a ne da reprezentujete vlastito znanje, shvatanje... sto, na zalost, nije retkost i onda se samo pitanje pretvara u odgovor sto je samo po sebi nelogicno. A da li se greh prenosi...to zavisi od samog greha a ne od Boga jer postoje mnogi primeri i u prirodi gde se bolest recimo jednog drveta prenosi i na potomke, odnosno, sadrzana je u semenu-plodu doticnog. Tako je i kod coveka, DNK jeste misterija i dan danas, naucnici nisu otkrili sustinu tog lanca vec su uocili kako funkcionise, onda to proglasili za aksiom na kojem su dalje gradili svoja istrazivanja i genetski inzenjering. A istina je da tim DNK lancem prenosimo narastaju ono sto smo mi ostvarili-neostvarili u svom veku a u odnosu na ono sto smo i sami primili. Pa ako je roditelj bio alkoholicar to ce svom narastaju preneti nedostatak kiseline koju nas organizam luci a tice se smirenosti (GABA), pa ce taj potomak imati u sebi vece predispozicije da potegne za flasom jer ce taj nedostatak GABA morati na neki nacin da refundira. Dalje, sizofrenija takodje je nasledna kao i rak, dok sa druge strane ovakvim ili onakvim nacinom zivota to isto se moze steci pa onda i preneti svojim potomcima. Dakle, kao sto je slucaj bio i sa Adamom, svaki cin koji se tice prirode prenosi se jer su to zakoni iste a kako je Adam izabrao da iskljucivo iz odnosa sa materijom crpi silu zivota to se on prepustio i zakonima te iste materije. Zato je i smrt aktuelizovana kao posledica palog postojanja, sto ne znaci da nje nije bilo vec samo da se aktuelizovala tim izborom dok je pre njega bivala prevazidjena odnosom koji je Adam imao sa Bogom. Zato se Hristos morao ovaplotiti - da bi na sebe uzeo ljudsku prirodu i samim tim smrt deplasirao - pobedio jer taj odnos stvoreno-nestvoreno pruza coveku mogucnost prevazilazenja smrti dimenzijom odnosa - dakle - licnosti! Jednom recju, dok god smo okrenuti iskljucivo ka materiji u zakonu smo iste, taj zakon mozemo prevazici svojim odnosom sa Bogom u kojem ce on (odnos) biti zalog naseg zivota, pretpostavka vecnosti.Kao i sve sto se tice naseg odnosa sa Bogom nista nije juridicki-moralnog karaktera vec je egzistencijalno-ontoloskog i tice se prevazilazenja tog poslednjeg neprijatelja - smrti.

jednu stavr sam nau?ila, što više saznajem sve manje znam, i tek sam na po?etku...dugo mi je terbalo da nau?im da znanje pretvorim u saznanje,...jer ako to isto znanje ne pre?e u saznanje onda nie?mu ne služi, samo gomila beskorisnih re?enica, citataAko jedno dete postavi pitanje petoro u?itelja i od svakoga dobije razli?it odgovor, zapita?e se šta je tu  istina...A svi smo mi deca u velikoj školi života, školi u kojoj treba da nau?imo neštozašto bi dete postavljalo isto pitanje razli?itim u?iteljima?iz razli?itih razloga

Подели на овим сајтовима

w.a.mozart рече:

????? ?? ??? ????????? ????????? ????, ??? ?? ???? ??? ?? ??? ?????????, ???? ???? ??? ??? ?? ????????, ?????????? ? ?????????? (?????: ??????)

rekao si ovo-ali nisi naglasio da je to sasvim ok,imalo je ,bar meni,negativan prizvuk-izvini ako gresim-mada si dodao da je u ovome resenje problema.....

znaci-????????, ?????????? ? ?????????? (?????: ??????) ali i neponovljivi kao i slobodni

?????, ????? ??????? ?? ??? ?? ????? ????? ????????, ??????????, ?????? ?? ??? ??????? ??? ??? ??????????? ? ??????????? ????????, ??? ??? ?? ???????? ? ??? ??? - ??????? par excellence. ??? ? ?? ????????, ????? ? ???????? ???????? ????????? ???? ???? ????? ????? ?? ????? ??? ???????? par excellence. ?? ????? ??????.
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...