w.a.mozart Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 vratite postove koji nedostaju Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zaklina Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 Bog izvrsava svoju volju koju mi ne poznajemo. Prema tome mi ne znamo kaznjava li on ili ne u smislu uobicajenog znacenja ove reci. Nase je da se pridrzavamo Bozjih zakona u meri u kojoj to mozemo, cini mi se da uopste ne treba razmisljati da li ili ne kaznjava jer, prisecajuci se primera iz okoline koju poznajemo, iz istorije i sl. mozemo doci do pogresnih zakljucaka koji nas mogu dovesti do jos pogresnijih itd... S druge strane ako ne zivimo u strahu Bozijem, kako cemo se prodrzavati Bozjih zakona? Moram da primetim mimo teme da ( nova sam na forumu) mi jako smetaju ovi smajliji koji mi deluju neozbiljno i drugo, zasto se ne bismo prijavljivali pod sopstvenim imenom? Oprostite mi zbog kritike, Zaklina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 zaklina-da li znas sta znaci"strah Bozji"? kao drugo-niko ti ne moze zabraniti da "gurnes glavu u pesak" ako mislis da ne treba razmisljati o nekim temama i kao trece ako mislis da su smajliji neozbiljni nemoj ih stavljati-sto vidim i da radis, ali nemoj drugom ogranicavati slobodu da ih stavi....i ko kaze da je ovo forum gde sve mora da bude ozbiljno? :cheesy2: p.s. o prijavljivanju i o tome koje ime da koristimo-nema smisla ni da komentarisem..... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 vratite postove koji nedostajumislim da se ne mogu vratiti da su zauvek izbrisani ali ih imam u pošti i savo je imao odli?an post koji me je naterao da još malo dublje razmislim, pa ako on sam ne stavi ponovo kopira?u ga ja Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 zaklina-da li znas sta znaci"strah Bozji"? kao drugo-niko ti ne moze zabraniti da "gurnes glavu u pesak" ako mislis da ne treba razmisljati o nekim temama i kao trece ako mislis da su smajliji neozbiljni nemoj ih stavljati-sto vidim i da radis, ali nemoj drugom ogranicavati slobodu da ih stavi....i ko kaze da je ovo forum gde sve mora da bude ozbiljno? p.s. o prijavljivanju i o tome koje ime da koristimo-nema smisla ni da komentarisem..... ja volim smajlije, volim dobru šalu ili humor, ne volim podsmevanje, a smajlilima na neki na?in obeležavamo svoje ose?anje ka ne?ijem postu, nekome li?no, ili svoje trenutno stanje slažem se da o svakom pitanju treba razgovarati, bolje pitati nego skitati, pitanja se kad tad pojave negde u glavi i koliko god ih mi "gurali u zape?ak" ona su tu, ako ne potražimo adekvatan odgovor na pitanje koje ans kopka ono ?e ans izjesti, a Kažnjava li Bog je pitanje sa kojim se susre?u i verni i ne verni, zašto onda da ne razmenimo iskustva, poslušamo druge i zajedno krenemo lestvicom na gore a ne an dole Na kraju krajeva dobar u?itelj je onaj koji i sam nešto nau?i od svojih u?enika Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zaklina Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 zaklina-da li znas sta znaci"strah Bozji"? kao drugo-niko ti ne moze zabraniti da "gurnes glavu u pesak" ako mislis da ne treba razmisljati o nekim temama i kao trece ako mislis da su smajliji neozbiljni nemoj ih stavljati-sto vidim i da radis, ali nemoj drugom ogranicavati slobodu da ih stavi....i ko kaze da je ovo forum gde sve mora da bude ozbiljno? :cheesy3:p.s. o prijavljivanju i o tome koje ime da koristimo-nema smisla ni da komentarisem.....Pa vidis, hriscanski je da te oslovim sa "brate", a kako da te oslovim sa "brate Mocarte", eto trivijalnog razloga da se prijavimo pod sopstvenim imenom. drugo, ja nisam moderator da bih bilo koga ogranicavala u necemu, jednostavno iznosim svoje misljenje, smetaju smajliji koji se vrte, okrecu i blesave kad se pise o ozbiljnim temama, trece, navedi mi zasto mislis da zabijam "glavu u pesak"? A da li ti znas sta je strah Bozji? I jos nesto, ovaj razgovor koji vodimo nas dvoje sada, uopste ne lici na razgovor kakav treba da vode hriscani.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 sto se mene tice,mozes da me zoves "brate mozarte" nema problema-brate u Hristu Mozarte-super je...to je moj nick a ako se budemo upoznali mozes me zvati po imenu... zatim,rekao sam da ti niko ne moze zabraniti da guras glavu u pesak a ne da to VEC radis..... strah Bozji ne znaci strah OD BOGA vec strah da se od Boga ne otpadne..... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 ja ću nešto sve da zamolim, nemojmo biti ostrašćeni, gordost čuči u nama i samo čeka svoj čas, i smejulji se... Žalina ne zameri mi, jednom pitah jednog mladog monaha nešto, a on mi reče da prvo treba da se predstavim da zna sa kim ima posla... tog trenutka on je vrata manastira zatvorio ne samo meni nego svima onima koji pokušaju "bez lične karte" da uđu u dom Hristosa ( evo savo trudim se ) Božja kuća je otvorena za sve i Bog se više raduje jednom grešniku koji će se pokajati, jednoj zalutaloj ovci, nego svima onima koji već jesu tu činjenica je da neki ovde imaju malo oštriji ton, možda ponekad i ja, ali to ne treba shvatati previše lično, samo pokušavamo da razgovotrom razjasnimo neke nedoumice koje muče ili lično nas ili neke nama bliske ljude Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 A sada nastavljamo sa temom "Čudim se", reče profesor svom kolegi, "kako razuman čovek može verovati u dobrog, sveznajućeg i svemoćnog Boga i još ga smatrati osobnim?" Tako mnogi ljudi reaguju, na veru iskrenog hrišćanina. kopirani tekst mi ej poslala prijateljica jer me često pita, kako neko tako razuman kao ja može uopšte ad veruje u Boga "Još bi nekako mogao razumeti njihovo oduševljenje Bogom dok gledam prelep izlazak sunca u brdima, cveće dok cveta ili razdragane mladiće i devojke. Ali, postoji i druga strana medalje, stvarno su veoma ograničeni. Šta reći o mački koja ulovi miša, igra se sa njim, muči ga i na kraju pojede? Šta reći o mladoj majci koja umire od raka, čije telo ima miris raspadanja pre smrti? Šta reći o smrtnoj borbi oca koji ostavlja nezbrinutu decu? Zar je i to mudrost i dobrota njihovog Boga koji 'sve vidi i sve zna?' Šta reći o starahotama rata, pogotovo modernog? Milioni ljudi mučeni u koncentracionim logorima, otrovani u gasnim komorama, a mnogi od njih su bili Jevreji, Božji izabrani narod. Takve zločine bi zabranili čak i bezbožni ljudi, da su mogli; a njihov svemogući Bog je to godinama dozvoljavao. Reci mi šta misliš?" Nastavio je profesor dalje: "O stalnim mučnim situacijama koje vrebaju svuda u prirodi? Evo, na primer, prenošenje malarije. Zar to nije izmišljeno samo zato da se muči životinja koja hrani parazita? Iz svega ovoga se može zaključiti da je Bog Stvoritelj, ako uopšte postoji, istovremeno i dobar i loš, a to je besmisleno. U takve gluposti ne mogu verovati! Kad bi Bog bio svemoguć, i dobar, ne bi dozvolio toliko dobrote i lepote, a istovremeno toliko proračunatog zla na zemlji. To podriva temelje vere. Još manje je verovatna stara bajka o Sotoni, i o tome da je on, navodno, izvor svakog zla. Svemoćni Bog bi sklonio Sotonu na samom početku. Ako ga ne možemo sprečiti, onda je i đavo nekakav bog. Tako dolazimo do jednostavnog zaključka da bogovi u nebu ratuju međusobno. Ove ideje su odavno prevaziđene, zbog stalnog napredovanja ljudske misli." "Pre sam često govorio", nastavio je posebno ističući, "da sam agnostik i ne znam ništa o natprirodnim pojavama. Pošto sam sada stariji, uverio sam se da sam ustvari ateista. Ja uopšte ne verujem u Boga, bio on dobar ili loš. Verovanje u Boga donosi samo nove teškoće a ne rešava stare. Od danas se ne želim time uopšte opterećivati. Osim toga, ne mogu razumeti kako inteligentan i pošten čovek može misliti drugačije od mene." Zar ne postavljaju danas sasvim ista pitanja mnogi ludi koji razmišljaju o problemu zla? Zašto je tako ako je Bog svemoguć? Ako je zaista Bog, Zašto ne zaustavi ratove, Zašto ne spreči laž, nepravdu, bedu i bolest u svetu? Pre nekoliko godina rekao mi je jedan student: "Verovao bi u vašeg boga kada bi stvorio neki bolji svet". Ako On voli ljude kao što Biblija kaže, zašto ne skloni svu ovu bedu, zašto ne uspostavi ravnotežu? Da je svemoguć, sve bi u trenutku promenio. Ako nije svemoguć, onda nešto nije u redu, onda nije Bog. Zašto bi smo se mi brinuli o Njemu, ako se On ne brine za nas. Baš zato što Bog dopušta da pored dobra postoji i zlo, mnogi postaju ateisti, kao moj prijatelj, gore spomenuti profesor. Ovakva pitanja nisu nova. To isto su se pitali Adam i Eva, kada im je, nakon pada u greh, počeo iz zemlje rasti korov. Zašto to Bog dopušta? Zar nas više ne voli? Jov je imao isto pitanje kada su ga snašle sve one nesreće. I sam sam upadala u slične nedoumice, zašto baš JA? zašto baš meni? ŠTa sam zgrešila? Čiji greh okajavama? Sit gladnom ne veruje, uvek bilo i uvek će biti. Ljudi se suočavaju sa gubitkom onih koje vole, sa gubitkom deteta i normalno ej u datom trenutku da pobedi naša ljudska priroda i da počnemo da "okrivljujemo" Boga. Umesto da napadamo te ljude i tako ih guramo dalje ak ambisu, trebalo bi da im pomognemo da prevaziđu svoj bol i gubitak i da razumeju Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 Ко је брисао постове по овој теми. Обрисано је пар мојих и Лазарициних коментара. Молим модераторе да ми образложе зашто нема одређених постова....Светлана, ниси ваљда ти??? :) И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 procitah cetri strane, i pravo da vam kazem, malo sam uzbudjen, oprostite na grubosti ... pa da, kaznjava, i sta sad ? jel to neko ima misljenje da ne treba da bude kaznjen? ili smo svi najednom postali pravedni toliko da smo bezgresni ... verujem da je to prva i poslednja osobina svakog covekomrsca pocetnika. jeste, Bog je ljubav, ali je i pravedan i milostiv i nasmejan i :o i aman (pravednicki bes) ... zar verujete da je on tamo neki bezkontaktni odozgo neutralac, koji samo šljepa samare i blagodat obliva i kreator života malih njegovih klanjača ... mislim HALOOOOOOOOOOOOO, pa prvi on se raduje novim bebinjim udasima, jer je svaki od nas drugaciji, ako mi imamo pravo na srecu stvaranja i uzivanja u njoj kroz nasu (buducu) decu, zasto i on ne bi imao? zar nismo i mi njegova deca i boli ga kad guramo srafciger nekom u oko, i da ne drekne na nas ili nas sljepi po tintari, pa mi onda nadjemo za shodno i da se ljutimo, jer ne poznajemo posledicu svojeg zlodela? zar nije Kain odgovoran za sve ratove i ubistva, s obzirom na to da je prvi u nizu? zar ne osramoti Oca naseg, koji ga je ucio suprotno? naspram tome, zar ne izvadi Gospod nas i Bog nas, Ljubav nepregledna, i Adama i Evu medju prvima iz pakla izvadi iz ljubavi, iako su oni prvi ogrehovljeni i prakticno katalizatori ovakvog zatvora, u neku ruku ? sto se tice dece i uzimanja u ranom dobu, iskreno posto imam jedno pet-sest brace i sestara u Raju, molitvenika prakticno, jer je moja majka imala spontane pobacaje nekoliko puta, zar bih ja rodjen tako daleko od Crkve, i u uslovima nehriscanskog vaspitanja, vratio se na Uzak Put, obnovio slavu posle tri generacije neslavljenja, jedva ostalog secanja koji je slavski praznik vezan za moje prezime, i sve to bez takve Bozje Promisli "kazne" moje majke, koja se pride krstila skoro sa pedeset i kusur godina? kakva je to kazna zla koja vodi u dobro, ko je taj koji sme da kaze posledicu sem Njega koji stoji na najvisem oblaku, ne cak ni na planini, i odozgo vidi sve moguce krajeve i pocetke ... sto se tice straha, pa on nestane vremenom verujem, ali potrebno je da pamcenje na blagotvorne samare ne nestane i u miru se prihvati zlodelo u pokajanju. ako se ne varam tada je covek u stanju neprestane, "besplatne" blagodati, srce samo srecno lupa ko dete u dobos Svjat, svjat, svjat Gospod Savaot ispoln nebo i zemlja slavi Tvojeja! aman e ako je to kazna i njena posledica, udri da nas nema, da se svi uzdignemo !!! aman aman aman клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 ?? ?? ?????? ??????? ?? ???? ????. ???????? ?? ??? ????? ? ??????????? ?????????. ????? ?????????? ?? ?? ????????? ????? ???? ????????? ???????....????????, ???? ????? ????? :mad: :mad: :mad:kada stignem postavi?u ih iz pošte, ja sam ih primila k znanju Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 sto se mene tice,mozes da me zoves "brate mozarte" nema problema-brate u Hristu Mozarte-super je...to je moj nick a ako se budemo upoznali mozes me zvati po imenu...zatim,rekao sam da ti niko ne moze zabraniti da guras glavu u pesak a ne da to VEC radis.....strah Bozji ne znaci strah OD BOGA vec strah da se od Boga ne otpadne.....Ko se Boga boji ni?ega drugog ne treba da se boji, Bog je u svima nama ali nismo svi u Bogu, taj strah da ne otpadnemo od Boga nas upravo i drži na pravom putu, i kada skrenemo vra?a nas na pravi put Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 Sliku sam stavio zbog naslova a ne zbog same knjige-koju nisam ni video-to kao 1.kao 2. svetlana-stvarno ne znam zasto bi se smejao Gospodu-mada znam da se On ne bi ljutio i da mu se smejem jer jedno je smejati se a drugo podsmevati se....(ja se stalno smejem Bogu)kao trece-"ne" se u oblicima prideva pise spojeno a ne razdvojeno npr "?? ??????" :mad:i kao 4. -smejem se -komentarima koji na razuman nacin pokusavaju da ukalupe ljubav Bozju :mad:eto, to je za sad.p.s. zar si stvarno pomislila da sam neki ateista koji nema sta da radi nego da se virtuelno podsmehuje Bogu na ovakvom forumu :mad:nisam pomislila ništa samo sam se pitala da li si primetio :)ništa me više ne može iznenaditi, retko ska?em na prvu loptu samo sam pomislial da si možda aludirao nešto što se ti?e te knjige tj. teksta u knjizi Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 oki doki :mad: :mad: Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука