Jump to content

Истина је само једна-Монах Артемије

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије  

84 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије

• Да
      24
    • Не
      18
    • Још нисам
      6
    • Саблажњава ме шта се тамо ради
      33
    • Потпуно их подржавам
      7

Препоручена порука

нестрпљиви и бучни роде и браћо моја  0110_hahaha

Не знам за то. И то не оправдава ове.

То је као  да ти побегнеш негде јер си осумњичен за неко недело,

па кажеш, е ајд ви прво  похватајте све остале преступнике, па ћемо да разговарамо.  1127_battle

Нема доказа за његову кривицу...

да су имали доказе Грци би га испоручили!

новине кажу следеће ...

najviši sud u Grčkoj, takozvani "aeropag" sa sedištem u Atini, saopštio je da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vilovskog Srbiji, i ukinuo mu ekstradicioni pritvor u kojem je proveo više od mesec dana, čekajući konačnu odluku suda.

сад то неки користе и тумаче да није било доказа.

шта је стварно у питању нисмо још сазнали, а Дејанов адвокат користи то за PR кампању да врши притисак на тужитеље и Владу Србије и изврће их руглу које неки гутају као воду и пиће душама својим.

вл Артемије и монаси нису у расколу јер и даље прихватају све казне.

формално, али не и суштински.

монаси су на територији СПЦ, али не и у телесном и молитвеном јединству, а и пишу по нету и даље свашта против Цркве. и разумео бих да су по благослову отпутовали да се удаље негде док се ово све не заврши, али БЕЗ благослова се покупе и упркос свим упозорењима кажу ''ми ћемо прихватити све казне које нам СПЦ буде изрекла'' ... шта то значи - тата, идем ја од куће, а ти види шта ћеш и како ћеш?

то се зове ''баш ме брига за твоје одлуке, купио сам цркву и земљу, а нећу да ти кажем од којих пара''.

владика Артемије све прихвата одлуке а користи медије у обилним количинама да окреће народ, верни и неверни, против Цркве. и нити у једном тренутку није позвао заблуделе монахе да се врате у канонско јединство Цркве? није.

е туге преголеме.

и како се онда то зове - јединство и саборност? неће бити, дела су врло звучна.

да се не ради о њима него о неком другом, били би названи лицемерима 100 пута до сад и раскантани као да их никад није било.

сва срећа, Милост и Љубав Божја и Цркве је велика према свима грешнима па се снисходи у чекању да се поврате памети и вери као блудни синови и да се слави Господ Милостиви заједно и у свој величини после тога. 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Сад испада да смо ми поставили услов вама да се реформишете па да вас примимо у Цркву. Мораш да признаш да је то ипак једна параноична будалаштина која треба да вређа здрав разум сваког православца.

Чекај, ти у ствари тврдиш да сте ви Црква? Јел хоћеш то да кажеш? Тврдиш да сте Црква упркос томе што сте у симбол вере убацили филиокве и тиме себе подрвгли анатеми Васељенског сабора?

Како неко ко је подрвгнут анатеми Васељенског Сабора може да буде Црква?

Мислио сам да си озбиљан, који то васељенски сабор? Где може без нас да буде васељенски?

Филиокве смо додали симболу и ето нарушили смо договор, али сазнања вреде и за теологију, можда су направили помак?

Сигурно да смо Црква све остало су у односу на нас Црквице.

Да Завиша,само не заборави да ви нисте услов за сазивање Васељенског сабора.

Подели на овим сајтовима

Сад испада да смо ми поставили услов вама да се реформишете па да вас примимо у Цркву. Мораш да признаш да је то ипак једна параноична будалаштина која треба да вређа здрав разум сваког православца.

Чекај, ти у ствари тврдиш да сте ви Црква? Јел хоћеш то да кажеш? Тврдиш да сте Црква упркос томе што сте у симбол вере убацили филиокве и тиме себе подрвгли анатеми Васељенског сабора?

Како неко ко је подрвгнут анатеми Васељенског Сабора може да буде Црква?

Мислио сам да си озбиљан, који то васељенски сабор? Где може без нас да буде васељенски?

Филиокве смо додали симболу и ето нарушили смо договор, али сазнања вреде и за теологију, можда су направили помак?

Сигурно да смо Црква све остало су у односу на нас Црквице.

Заправо ни један Сабор православних без учешћа Рима није одржан. Пентархија је conditio sine qua non за одржавање Сабора који би се звао Веселенским.

И докле више прича о filioque? Мислим да сам бар десет пута на овом форуму писао да је посланицом Конгрегацију за доктрину вере (бивша "Света канцеларија" тј. "инквизиција") DOMINUS IESUS (од 5. августа 2000) избачен из римског символа, тачније враћен у статус необавезног (како је било и у време јединства с Римом). Ово је била интервенција тадашњег кардинала Јозефа Рацингера, уз санкцију папе Јована Павла II, Очекивао бих да барем Ви Завиша знате овај значајан податак. Поновићу линкове:

Верзија на енглеском: http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000806_dominus-iesus_en.html

Званична верзија на латинском: http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000806_dominus-iesus_lt.html

Претварамо се да водимо расправе на информисан начин а промичу нам овакве, суштински значајне ствари?

70zfof0qsamomolitva

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Чекај,ми имамо епископа римског,зашто је condicio sine qua non чешће Рима?Којег Рима прије свега?Не односи се на географску одредницу него на догматску ваљда?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

И докле више прича о filioque? Мислим да сам бар десет пута на овом форуму писао да је посланицом Конгрегацију за доктрину вере (бивша "Света канцеларија" тј. "инквизиција") DOMINUS IESUS (од 5. августа 2000) избачен из римског символа, тачније враћен у статус необавезног (како је било и у време јединства с Римом). Ово је била интервенција тадашњег кардинала Јозефа Рацингера, уз санкцију папе Јована Павла II, Очекивао бих да барем Ви Завиша знате овај значајан податак. Поновићу линкове:

Могу да избацују шта год хоће али јерес остаје јерес за вијек вијекова, једино могуће решење је покајање и повратак у Православље, или и ти мислиш да треба да се сјединимо са њима?  

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

Ајдееееееееееееееееее,ај дефиниши јерес и објасни докле та јерес сеже у РЦ.

заобиђи ме са тим форама и вртењем у круг, немам времена за то.  Питање сам поставио Андреју.  

Ако за тебе они нису јерес, то је твоја ствар, иди убеђуј неког другог

Подели на овим сајтовима

Ако ћеш да разговарамо озбиљно,а то тема захтијева,онда ћеш морати да одговориш на питање јер свака фрљока ти неће пролазити,зато ти предлажем да аргументовамо дискутујеш.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

Преподобни Теодосије Печерски

О ВЕРИ ХРИШЋАНСКОЈ И ВЕРИ ЛАТИНСКОЈ

Преподобни Теодосије Печерски, утемељитељ руског монаштва и Кијевопечерске лавре, велики подвижник и исповедник Православља. Живео је и деловао у време Великог Раскола, у једанаестом веку. Почетком седамдесетих година тога века написао је своје чувено Завештање великоме кнезу Изјаславу Јарославићу (1054 - 1068). Из тога "слова", управо посланице рускоме владару, кога су паписти одмах покушали да обрате у римокатолицизам, доносимо упечатљиве одломке.

ЧУВАЈ СЕ, ЧЕДО, КРИВОВЕРАЦА !

Имам за тебе реч, кнеже богољубиви, ја Теодосије, худи раб Пресвете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, у чистој и правоверној вери рођен и васпитан у добру, и научен од правовернога оца и матере који ме добром закону учаху. Веру, пак, латинску не примајте нити обичаје Латина држите и од причешћа њиховог бежите и карактера им се гнушајте. Вера је Латина наопака и закон њихов нечист, они иконе не целивају и меса у посту једу, служе на бесквасном хљебу... Мноштвом јереси својих сву су земљу обешчастили...

Чувај се, чедо, кривовераца и сваког разговора са њима, јер се и наша земља њима напуни. Ако ко спасава душу своју, чини то само живећи у Православној Вери. Јер, нема друге вере боље од наше Свете Вере Православне...

Исто тако, не приличи, чедо, туђу веру хвалити. Ко хвали туђу, на своју (Православну) Веру хули. Ако неко буде хвалио своју и туђу, тај је двојеверац, близак јереси... Ако ти ко каже - "и ваша и наша вера је од Бога", ти овако одговори чедо: "Кривоверче, зар ти и Бога сматраш двојеверним?! Не чујеш ли за ове шта Писмо каже: Један Господ, једна Вера, једно Крштење (Еф. 4,5)!"

И тако, чедо, чувај се таквих и свагда стој за своју Веру. И хвали је непрестано а са њима се не братими, него их се клони и у својој се вери подвизавај делима добрим! Милошћу, пак, милуј не само људе своје вере него и вере туђе. Видиш ли кога нагог или гладног или зимом или злом притиснутог, био то Јеврејин или Сарацен (Муслиман) или Бугарин или јеретик Латин или незнабожац - свакоме буди милостив и од несреће га избављај, ако можеш, и плате од Бога нећеш бити лишен!

Јер, Сам Бог и данас помаже незнабошцима као и хришћанима; незнабошцима иноверцима дарује се од Бога у овоме веку старање, али у будућем биће туђи добродетељи (врлини)...

Чедо! Ако буде потребно чак и да умреш за Свету Веру своју, смело иди у смрт! Тако су за веру и Светитељи умирали, а сада живе у Христу!...

"Ма то је било неко друго време, сад су друга времена, ма не важи то, није он био у праву, био је зурлот" и сличне фрљоке могу да очекујем овде, али добро то је ваша ствар и вама на савест.

Ваља скупити све речи Светаца о латинима на једно место, ал то кад ми дозволи време.

Подели на овим сајтовима

Могу да избацују шта год хоће али јерес остаје јерес за вијек вијекова, једино могуће решење је покајање и повратак у Православље, или и ти мислиш да треба да се сјединимо са њима?  

Не ми с њима него они с нама. Наравно пријатељу, не сумњам да ти боље од светог Марка Евгеника  знаш шта је conditio sine qua non јединства. Да ли си прочитао било који спис светог Марка Евгеника у целини или си се задржао само на "антипапским" цитатима који круже по нету?

Данас је између нас и Рима на жалост, много више питања него што је било у време Флорентинске уније где је главна замерка светог Марка био управо filioque, тј. недопустиво и јеретичко наметање овог додатка као обавезујућег чак и за исток. Али, ето, некима од нас изгледа не би било доста ни да папа клечећи на жилетима моли за милост. Срећом, одлуке о евентуалном јединству и условима тог јединства донеће неки свеправославни Сабор, једино компетентно тело за такве одлуке. Брате, они који то схвате као "издају" а немају ни најосновнија богословска знања нити хришћанско смирење увек могу да се придруже Акакијевцима - катарима XXI века.

@Карађорђе

Кад говорим о Риму, мислим на папски Рим с којим би прво морали да обновимо молитвену заједницу (наравно у православљу). Без православног Рима и папе нема Васеленског Сабора. Да има, онда би вероватно и Фотијев и они исихастички сабори из XIV века такође били Васеленски. Али, на жалост, ништа није васеленско у Цркви без санкције православног римског папе. За ово су, у знатној мери "криви" управо источни свети оци који су на такав начин схватали пентархију.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

Не ми с њима него они с нама. Наравно пријатељу, не сумњам да ти боље од светог Марка Евгеника  знаш шта је conditio sine qua non јединства. Да ли си прочитао било који спис светог Марка Евгеника у целини или си се задржао само на "антипапским" цитатима који круже по нету?

Данас је између нас и Рима на жалост, много више питања него што је било у време Флорентинске уније где је главна замерка светог Марка био управо filioque, тј. недопустиво и јеретичко наметање овог додатка као обавезујућег чак и за исток. Али, ето, некима од нас изгледа не би било доста ни да папа клечећи на жилетима моли за милост. Срећом, одлуке о евентуалном јединству и условима тог јединства донеће неки свеправославни Сабор, једино компетентно тело за такве одлуке. Брате, они који то схвате као "издају" а немају ни најосновнија богословска знања нити хришћанско смирење увек могу да се придруже Акакијевцима - катарима XXI века.

Хвала, довољно си ми рекао, таман оно што ме је и занимало.

Подели на овим сајтовима

Преподобни Теодосије Печерски

О ВЕРИ ХРИШЋАНСКОЈ И ВЕРИ ЛАТИНСКОЈ

Преподобни Теодосије Печерски, утемељитељ руског монаштва и Кијевопечерске лавре, велики подвижник и исповедник Православља. Живео је и деловао у време Великог Раскола, у једанаестом веку. Почетком седамдесетих година тога века написао је своје чувено Завештање великоме кнезу Изјаславу Јарославићу (1054 - 1068). Из тога "слова", управо посланице рускоме владару, кога су паписти одмах покушали да обрате у римокатолицизам, доносимо упечатљиве одломке.

ЧУВАЈ СЕ, ЧЕДО, КРИВОВЕРАЦА !

Имам за тебе реч, кнеже богољубиви, ја Теодосије, худи раб Пресвете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, у чистој и правоверној вери рођен и васпитан у добру, и научен од правовернога оца и матере који ме добром закону учаху. Веру, пак, латинску не примајте нити обичаје Латина држите и од причешћа њиховог бежите и карактера им се гнушајте. Вера је Латина наопака и закон њихов нечист, они иконе не целивају и меса у посту једу, служе на бесквасном хљебу... Мноштвом јереси својих сву су земљу обешчастили...

Чувај се, чедо, кривовераца и сваког разговора са њима, јер се и наша земља њима напуни. Ако ко спасава душу своју, чини то само живећи у Православној Вери. Јер, нема друге вере боље од наше Свете Вере Православне...

Исто тако, не приличи, чедо, туђу веру хвалити. Ко хвали туђу, на своју (Православну) Веру хули. Ако неко буде хвалио своју и туђу, тај је двојеверац, близак јереси... Ако ти ко каже - "и ваша и наша вера је од Бога", ти овако одговори чедо: "Кривоверче, зар ти и Бога сматраш двојеверним?! Не чујеш ли за ове шта Писмо каже: Један Господ, једна Вера, једно Крштење (Еф. 4,5)!"

И тако, чедо, чувај се таквих и свагда стој за своју Веру. И хвали је непрестано а са њима се не братими, него их се клони и у својој се вери подвизавај делима добрим! Милошћу, пак, милуј не само људе своје вере него и вере туђе. Видиш ли кога нагог или гладног или зимом или злом притиснутог, био то Јеврејин или Сарацен (Муслиман) или Бугарин или јеретик Латин или незнабожац - свакоме буди милостив и од несреће га избављај, ако можеш, и плате од Бога нећеш бити лишен!

Јер, Сам Бог и данас помаже незнабошцима као и хришћанима; незнабошцима иноверцима дарује се од Бога у овоме веку старање, али у будућем биће туђи добродетељи (врлини)...

Чедо! Ако буде потребно чак и да умреш за Свету Веру своју, смело иди у смрт! Тако су за веру и Светитељи умирали, а сада живе у Христу!...

"Ма то је било неко друго време, сад су друга времена, ма не важи то, није он био у праву, био је зурлот" и сличне фрљоке могу да очекујем овде, али добро то је ваша ствар и вама на савест.

Ваља скупити све речи Светаца о латинима на једно место, ал то кад ми дозволи време.

Добро, а ово каже свети Марко Евгеник, који је ваљда мање значајан и преподобан од светог Теодосија, и то у XIV веку:

"Данас је увод у радост целоме свету; данас изгревају целој васељени словесни зраци сунца мира; данас удови Господњега тела (=Цркве), раније за много времена разбијени и отргнути једни од других, хитају ка међусобном сједињењу. Јер Глава, Христос Бог, неће више д аподноси да стји над раздељеним телом, нити, будући Љубав, хоће да веза љубави међу нама буде потпуно прекинута...Хајде, дакле, пресвети оче (говори папи!), прими чеда своја, која ти дођоше издалека, са Истока; и загрли оне који од давног времена беху одвојени од тебе, и сада прибегоше твоем наручју; исцели саблажњене; заповеди да се свака сметња и препрека која омета мир; кажи и ти анђелима својим, као подражавалац Божији: припремите пут народу мојему; поравните пут, уклоните камење (Ис. 26,10). Докле ћемо се ми, који имамо истога Христа и исте смо вере, борити једни против других и гложити се међу собом? Докле ћемо се ми, поклоници исте Тројице, међу собом клати и јести, док једни друге не истребимо (Гал. 5,15) и док нас спољни непријатељи не претворе у ништа? Не дај да се то збуде, о Христе Царе, нити дај да твоју доброту надјача мноштво грехова наших, него... и сада преко ових служитеља Твојих који ништа ен прогласише пречим од Твоје љубави, састави нас једне с другима и с Тобом, и учини да се испуни и оствари она молитва коју си изговорио кад аси одлазио на страдање и молио се : "Дај им, Оче, да буду једно као што смо ми једно" (Јн. 17.11).

Свети Марко Евгеник

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Андреј

Сматрам да смо сви на овом форуму равноправни и да не треба да користимо то "Ви". Смета ми јер колико видим осим мене нема више активних римокатолика а иако сам католик ја се некако међу вама више осећам "Ми" него "Ви".

Даклем, ја немам намеру да на овој теми полемишем како Исток а како Запад посматра Филиокве.

Једноставно ме испровоцирао Игор том сулудом причом о покушајима реформе код вас у цркви а на  корист нас католика а онда и његовим закључком да ми нисмо црква.

Кад је неко велик, као на пример Кина он може да слави нову годину кад му се оће, тако и ми можемо сами себе да дефинишемо како оћемо. Да ли смо у праву или нисмо то остављам Богу. Али знам да ми је обавеза да будем послушан и веран мојој цркви јер верујем да без ње нема избављења.

Андреј

Надам се да је Бог у свом Царству предвидео мало места и за јеретике попут мене. Ја ћу да пробам "ко камила" да се провучем.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...