Jump to content

јереј Горан Живковић - Alefshin

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Владика Василије, који ме је рукоположио док је администрирао шумадијском Епархијом, је у ствари знао где ме шаље-пошто је Лапово `хајдучко` место посла им он `ајдука тј. моју маленкост. Према свецу и тропар :wink:...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 44
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Pa,'jes vala.Tu ces se prekaliti,da shvatis da ima i neposlusnih ovaca u stadu pravoslavnom.Zato mislim da je dobro da mlad svestenik ide u mala mesta.Da nauci da prestane da pati kad ljudi ne slusaju.Tj,da ne pati zbog neostvarenih mladalackih ideala,da svakog spase,vec da kao svaki odrastao covek shvati da su ideali pubertet mentalnog odrastanja.I da nauci da nije kriv,da nista ne moze,osim da se moli Bogu da i ti neposlusni

spoznaju Hrista.Da nauci znacenje recenice :"Svi su zvani.Malo je odabranih."

Подели на овим сајтовима

• Гости

ima i u tome istine, Izida, mada bih o. Gorana radije postavio u grad, negde gde ce 100% moci da da sebe a i omladinu da privuce. Jednom recju da ucini sve sto zeli a ne samo ono sto mu okolnosti dopuste. Mada, nece ni on do veka tamnovati u Lapovu... siguran sam u to kao sot mu i od sveg srca to zelim.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

O,oce Ugrine,setiste se i Vi mene.Ako neko misli da je otac Goran za grad,onda sam to ja.Zato sto je on aristokrata.Za njega je lepo samo ono sto je zaista lepo,sto odaje raskos,velicinu,moc i sjaj.I Vi ste aristokrata,to se odmah vidi.Mi se medjusobno prepoznajemo.Kad sam prvi put sa

ocem i dragim bratom Goranom razgovarala,i on mi rekao gde sluzi,ja sam pocela da placem.Zato sto poznajem studente otud.Boze oprosti,najgluplja varos u Sumadijskoj eparhiji.I nevidjeni fariseji.Zakletva,koju polozih u staroj firmi mi ne dozvoljava vandalizam i nasilje prema

slabijem od sebe,u suprotnom bih neke od njih ovde isamarala.No,Gospod za sve ima svoje razloge.Da je otac Goran bio u vecem gradu,ne bismo mu mi nedostajali,i mozda ne bi organizovao toliko predavanja,i u Lapovu,koji nisu culi za "Kljuc",a kami li najboljeg gosta,dovodio oca Olivera Subotica,koga neizmerno cenim.Recimo ,Vi u Beogradu imate toliko studentkinja iz moje gimnazije,tako da Vam ja uopste ne trebam za intelektualnu razmenu,kao sto trebam ocu Goranu ili ocu Ivanu(i ljudi poput mene).

"A samo onaj,kome je sve lepo,

Iako nikada nije mazen,

Ume da prepozna lepotu cveta,

Cak i onda kada je zgazen!"(D.Jasikovic)

Kao sto je otac Goran prepoznao mene.Neizmerno sam mu zahvalna sto nije odustao nijednog sekunda da me dovede u ovaj forum.

Inace,nas episkop je zivi dokaz da nije cuda radi narodni pripovedac izabrao Eru za etalon mudrosti.I covek ima ogromno srce,kojim oseca svakog coveka.I jako dobro zna sta radi i gde koga salje.To sam sad shvatila.Posto poznajem vise svestenika ovde,kao i njihov strucni autoritet,i rezultate misionarenja.Sigurna sam da ce on ubrzo odluciti da prekomanduje oca Gorana.

No,sve to treba da prepustimo Bozijem promislu.Gospod nas toliko voli,da zna tacno u svakom momentu sta ce sa nama.A sa mnom Mu ni-

malo nije lako.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ima i u tome istine, Izida, mada bih o. Gorana radije postavio u grad, negde gde ce 100% moci da da sebe a i omladinu da privuce. Jednom recju da ucini sve sto zeli a ne samo ono sto mu okolnosti dopuste. Mada, nece ni on do veka tamnovati u Lapovu... siguran sam u to kao sot mu i od sveg srca to zelim.

Mir Vam - Ugrin

?????, ??? ??? ? ????, ????? ?? ????? ?????? ? ?????????...

????, ?? ??? ?? ?????? ??? ???? ????????-???? ?? ?????????? ???? ???? ?????? ????????? ????? ???????? ????????????? ???????????? 1920 ?.,  ????????? ????????

Постављена слика

????? ????? ?? ???????? ??????????-?????????? 19. ???? ???? ?? ?????????? ??????? ????????? ??? ?? ???????, ????? ???? ???????????, ????? ? ????? ????? ???? ????????? ??????????( ???????, ??? ?? ??? ?????????)-???????? ?? ? ?????, ??? ??????. ???? ?? ??????? ? ????? ????? ??????????, ????? ??????? ?????????????? ? ??????? ?????? ?????????? ???????????, ?????????? ????? ??????? ????????, ??????? ?????, ??????? ?????????, ??????? ???????????, ??????? ?????, ??????? ????? ???., ?? ?????? ?? ????? ? ?????????? ????????? ??????????? ????? ? ???????? ? ???????????? ???????? ? ????????? ????? ????? ????? ???????????.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ИНТЕРНЕТ МИСИОНАРЕЊЕ СВЕШТЕНСТВА

Врло је занимљиво и крајње индикативно скорашње саопштење Московске Патријаршије везано за учешће свештеника на интернет-форумима. У овом саопштењу се наводи интересантна чињеница да чак око 500 руских клирика учествује у дискусијама са тих форума и уједно се критикује исто то учешће као превасходно самољубиво, а не богољубиво какво би, дакле, требало да буде.

Чињеница да оволики број свештеника најбројније помесне цркве учествује у раду интернет-форума јасно сведочи о томе да је интернет постао право интелектуално бојиште и јединствено место када је у питању размена и промовисање идеја свих профила. Дакле, намеће се логичан закључак да се ова виртуелна мрежа над мрежама може одлично искористити за никад довољно мисионарење, а одмах затим се намеће и практично питање на који се све то начин може радити?

Може се рећи да има више начина када је у питању ово племенито дело, а први би нпр. могао да буде креирање парохијске тј. црквеноопштинске презентације. Пре свега треба нагласити да одређени број црквених општина већ има своје сајтове који их представљају све бројнијој интернет-популацији и на којима се износе често илустровани догађаји везани за ту црквену општину, а уједно се на њима могу наћи духовне поуке, душекорисни текстови теолошке и сличне садржине, црквенохорска музика, позиви за предавања, а на некима чак и помјанике. Парохијан који припада тој црквеној општини може, дакле, посећујући тај сајт из чисте радозналости да научи пуно тога новог, преслуша духовну музику, па чак и да остави имена својих ближњих, живих и упокојених, у поменутом помјанику.

Један од заслужено најпопуларнијих православних сајтова у Србији, светосавље.орг доказује да учешће свештенослужитеља на интернету итекако може да буде запажено, а њихови текстови радо читани. Наиме, реч је о рубрици Питање пастиру у оквиру које неколико свештеника и монаха одговара на разна питања посетилаца овог сајта. Питања су често врло актуелна и занимљива за шири аудиторијум, а одговори документовани и потковани. Подељена су у категорије да би се онај ко их претражује лакше снашао, а тичу се како литургике, тако и актуелних политичких дешавања, сектологије, друштвених феномена, црквених канона итд. Дакле, има за свакога по нешто и може се слободно рећи да је ово прави начин када је у питању коришћење интернета у мисионарске сврхе.

Свако ко иоле прати дешавања на интернету добро зна да су интернет-форуми постали виртуелна места окупљања огромног броја људи-скоро сваки сајт који држи до себе формира неки свој тематски форум па тако имамо оне на којима се расправља о музици, филму, политици, друштвеним темама, компјутерима, аутомобилима итд., све до оних који се баве теолошким и сличним темама, а то су они који нас занимају.

Ретки су православни хришћани којима је хоби сурфовање интернетом, а да нису чули за најпосећенији православни форум-форум руског ђакона Кураева који тренутно има више од 14.000 чланова, преко 26.000 форумских тема, око 1.400.000 порука и, што је најбитније, висок квалитет дискусија о свему што може интересовати једног верника. Овај форум има заиста велики број подфорума, чак 94, и прави је пример како треба да изгледа једно виртуелно место дискусије намењено пре свега верујућима, али и свима онима који су заинтересовани да се упознају са православљем или су, просто, радознали.

Потпуно је јасно да је највећа мана овог руског форума, када су у питању читаоци са ових простора- језик, па се поставља логично питање каква је ситуација код нас, као и то да ли и како свештеници могу искористити благодати интернета за мисионарску делатност? На нашем језику функционише више православно-патриотских форума од којих је на некима израженије третирање православних, а на некима третирање родољубивих тема. Помињање свих ових виртуелних места окупљања би узело доста простора, али се у мноштву, по активности, издвајају форуми Верујем и Видовдан на којима део модерације, између осталих, чине и свештеници.

Сви ови форуми представљају сјајан и још недовољно искоришћен терен за мисионарење, а који представници клира, уз мало обуке и искуства, могу одлично искористити у том правцу. У тим расправама се често дотичу разне теолошке, али и животне теме, тако да учешће свештенства у дискусијама може бити одличан интелектуални коректив који ће преусмеравати духовна лутања дискутаната, уједно их духовно руководећи - тако свештеници могу постати својеврсни виртуелни пастири и проповедници.

У данашњем времену које обележава својеврсна техноманија, учешће свештеника на изузетно популарним интернет форумима није само ствар слободе воље или хобија већ својеврсни задатак.

Све у свему, интернет је постао непрегледна њива Господња која просто вапи за мисионарењем и свети задатак свештенства је да ту могућност искористи у славу Божију, а на духовну корист многих људи.

Јереј Горан Живковић

http://www.vidovdan.org/arhiva/article1302.html

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • 1 month later...

Не знам, ја сам за тог Алефа чуо први пут на бу92 форуму, и мислио сам искрено да речем да је то неки верски фанатик могуће чак и протестанат, међутим тек после када сам прочитао неке његове поруке у којима се види да је човек наш јелте и то још и поп било ми је екстра занимљиво како ће бу92-аши одреаговати на његово присуство.

И наравно нисам се разочарао у својим прогнозама, они су одреаговали у свом познатом малограђанско-букачко-навијачком стилу, добро било је ту и тамо неких који су покушавали да буду објективни , барем у почетку , но после многих побијања њихових поставки и они су се напрасно почињали понашати класично б92-ашки , тако да не могући га више трпети у својој средини рекоше му иди од нас да нам свиње не би скакале у провалију и шташ , он оде, после сам видео да им недостаје, стално су га спомињали , пре свега у негативном контексту и спрдајући се , али и то је знак да је овај човек оставио упечатљив траг на том форуму, а они да су заиста толики кулери не би га више ни спомињали, па ми то на крају по мало личи на оно хрвацко да и даље настављају оптуживати србе за све и свашта иако су их протерали .

Патологија бато , шта да се ради.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам, ја сам за тог Алефа чуо први пут на бу92 форуму

Хаха, породи аспидини не смеју овде ни да пригвире јер знају да ћемо их аргументовано побити на сваком могућем плану 0311_womens...

Подели на овим сајтовима

ма кад би они хтели да дођу да се издијаложимо ко људи, а да се изљубимо и растанемо ко браћа, онда би и ми и они нешто научили ...

овако смо мало самозадовољни ...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...