Јаков. Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Video sam potpis brata koji se naziva Pantelejmonom, koji stoji pod njegovim avatarom... U tom potpisu piše "Јуда остаје Јуда, али некада Савле постаје Павле!" Da li je to Pantelejmone tvoja misao, ili si to citirao nekog Svetog. Pitam to zato što se sa ovim nikako ne mogu složiti. Pre bih rekao da Juda ne mora ostati Juda, kao i da Savle ne mora postati Pavle.... Ovakva gore tvrdnja iz tvog potpisa mi je potpuno nekršćanska, ali to je naravno samo moje mišljenje. Živ i zdrav bio. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Video sam potpis brata koji se naziva Pantelejmonom, koji stoji pod njegovim avatarom... U tom potpisu piše "Јуда остаје Јуда, али некада Савле постаје Павле!" Da li je to Pantelejmone tvoja misao, ili si to citirao nekog Svetog. Pitam to zato što se sa ovim nikako ne mogu složiti. Pre bih rekao da Juda ne mora ostati Juda, kao i da Savle ne mora postati Pavle.... Ovakva gore tvrdnja iz tvog potpisa mi je potpuno nekršćanska, ali to je naravno samo moje mišljenje. Živ i zdrav bio. ти помогао брате! Није моја мисао, то је мисао Светог Владике Николаја, пронашао сам у његовом делу ''Мисли о добру и злу''! Мени није нелогична, чујмо и друга мишљења! pravopop http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Svakako je misao izvučena iz konteksta, i ovako predstavljena, može se tumačiti različito.... Sv.Nikolaj rules ..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Svakako je misao izvučena iz konteksta, i ovako predstavljena, može se tumačiti različito.... Sv.Nikolaj rules ..... pravopop 0442_feel 0442_feel 1405_love https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/aplauz.gif http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Ja tu misao shvatam kao ono što je crno, mora biti crno. U grehu si rođen u grehu ćeš umreti. Malo mi je to inkvizicijsko razmišljanje. Da li Juda mora biti Juda uvek. Onaj Iskariotski je samo čovek iz istorije koji je završio tako kako jeste, ali ovakvo razmišljanje me navodi da i sve ostale Jude moraju biti takve. Gde je tu opraštanje, pokajanje, spasenje.... Isto kao i što Savle po meni ne mora uvek postati Pavle. Jer mnogi prime poziv od Boga i Bog im se na neki način ukaže, pa opet ništa. Ne postanu Pavle no ostanu Savle. I ovakva misao o Judi i Pavlu me podseća pomalo na ono o predestinaciji (bar ovaj deo sa Džudasom) Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 "Јуда остаје Јуда, али некада Савле постаје Павле!" Ово је један од оних великих брилијаната мисли које нам је свети владика оставио. Није овде реч о конкретним људима, него о символима два типа личности. Символ који Јуда Искариотски представља јесте символ непокајаног греха ревнитеља који је постао апостата (отпадник). Јеванђеља, на жалост, не откривају у довољној мери Јудин мотив за издајство, чиме је остављен простор за разне неугодне спекулације. Али, оно што Јуда символише јесте грех ултимативног очајања, које свој анти-онтолошки безизлаз проналази у самоубиству. Зато, због тог коначног, ЗАВРШЕНОГ чина одбијања вере у икономију спасења и благодат Духа Светог, Јуда ОСТАЈЕ Јуда. Његов ЧИН је КОНАЧАН и НЕПРОМЕНИВ. Није случајно што је Лењин подигао споменик Искариотском у СССР-у и што се споменик Искариотског налази и данас у неким сатанистичко-езотеријским (анти)манастирима. С друге стране, Савле је био прогонитељ истине - али, процес НИКАДА није окончао. Он је символ да су понекад и највећи прогонитељи вере заправо и сами боготражитељи. У овој категорији се, такође, налази и покајани разбојник на крсту, о коме је свети владика Николај иссто доста писао. Дакле, ове речи не говоре о конкретним личностима (те тиме у њима и нема никаквог детерминизма) него о онтолошким изборима, учињеним слободном вољом, који онда детерминишу и исход живота - овог и будућег. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Na ŽRU TeamSpeak predavanju o Praroditeljskom grehu Aleksandar je govorio o tome kako smo mi svi u stvari Adam i kako padamo u greh slično njemu i ponavljamo taj praroditeljski greh. Dodao bih i to, da smo svi mi i Juda i Pavle. Svako od nas "verujućih", našao se, ili se može naći, u situaciji da "izda" Hrista, ali i da se "spasi" krenuvši Pavlovim putem borbe za Hrista i Pravoslavnu veru..... Al' sam rečit danas zru ..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 ti mislis na izdajstvo isusovo od jude ili nest pomjesa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Aha zru ..... Pa zar se čovek "judski" ne ponaša kad pričini i sebi i Bogu bilo koji greh? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 Постоје различите врсте издајства - онтолошко попут Јудиног (које је изведено до свог консеквентног краја - самоубиства) и онакво, које је по слабости грехопадне природе, учинио свети апостол Петар, три пута се одрекавши Христа у ноћи хапшења. У оба случаја, реч је о апостасији - отпадништву од спознате истине о икономији спасења - или отпадништву од Цркве. У случају, пак, Савла и покајаног разбојника, имамо неку врсту "катастасије" - отпадништва од греха и уласка у Икономију Спасења. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 "Јуда остаје Јуда, али некада Савле постаје Павле!" Ово је један од оних великих брилијаната мисли које нам је свети владика оставио. Није овде реч о конкретним људима, него о символима два типа личности. Символ који Јуда Искариотски представља јесте символ непокајаног греха ревнитеља који је постао апостата (отпадник). Јеванђеља, на жалост, не откривају у довољној мери Јудин мотив за издајство, чиме је остављен простор за разне неугодне спекулације. Али, оно што Јуда символише јесте грех ултимативног очајања, које свој анти-онтолошки безизлаз проналази у самоубиству. Зато, због тог коначног, ЗАВРШЕНОГ чина одбијања вере у икономију спасења и благодат Духа Светог, Јуда ОСТАЈЕ Јуда. Његов ЧИН је КОНАЧАН и НЕПРОМЕНИВ. Није случајно што је Лењин подигао споменик Искариотском у СССР-у и што се споменик Искариотског налази и данас у неким сатанистичко-езотеријским (анти)манастирима. С друге стране, Савле је био прогонитељ истине - али, процес НИКАДА није окончао. Он је символ да су понекад и највећи прогонитељи вере заправо и сами боготражитељи. У овој категорији се, такође, налази и покајани разбојник на крсту, о коме је свети владика Николај иссто доста писао. Дакле, ове речи не говоре о конкретним личностима (те тиме у њима и нема никаквог детерминизма) него о онтолошким изборима, учињеним слободном вољом, који онда детерминишу и исход живота - овог и будућег. За мене је ово сасвим довољно објашњење, не знам шта бих додао! http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука