Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 18, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Како вам се чини ово ? https://www.pouke.org/news.php?do=view&cid=1&id=4029 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 18, 2010 Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Најзад се оформило ово тело за којим се одавно у нас осећа потреба. Нескромно ћу приметити да сам и сам можда минимално допринео напору да се овако нешто формира, у билатералним разговорима са угледним верским вођама традиционалних верских заједница у Србији. Да смо раније на овакав начин почели да усаглашавамо ставове, мислим да би новија историја Србије можда била и другачије написана. постоје многа значајна питања које једно овакво тело може да реши (и пре него што ме неко пита, мислим на друштвену улогу вере, а не на неизводиве захвате догматског синкретизма). Сада традиционалне верске заједнице коначно имају прилику да према држави и окружењу наступе с јединственим ставовима. bighugbighug 0409_feel pravopop Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 18, 2010 Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Само ме једна ствар интригира...не знам колико муфтија г.Зилкић има реалног ауторитета код исламских верника.Наравно,правим паралелу са муфтијом г.Зукорлићем чији религиозно-политички статус и положај,тако ми се барем чини,има тежину коју некако не примећујем код г.Зилкића,те се поставља питање колико ће његов глас имати конкретног одјека код исламских верника у Србији...можда грешим. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 18, 2010 Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Само ме једна ствар интригира...не знам колико муфтија г.Зилкић има реалног ауторитета код исламских верника.Наравно,правим паралелу са муфтијом г.Зукорлићем чији религиозно-политички статус и положај,тако ми се барем чини,има тежину коју некако не примећујем код г.Зилкића,те се поставља питање колико ће његов глас имати конкретног одјека код исламских верника у Србији...можда грешим. Муфтија Зукорлић има превагу једино код тзв. "Бошњака" који, до душе, чине етничку већину међу српском муслиманском популацијом. Проблем је, међутим, у томе да су "бошњачки" имами имплицитно почели да уводе једну политички мотивисану јерес у ислам - наиме, етнофилетизам. Ислам себе види као нацију per se и (барем у теорији) не толерише претерано етничке поделе унутар "нације." Бошњаци би, међутим, желели да у свој "табор" на силу угурају и Албанце, Роме/Цигане, Турке, Ашкалије, Горанце - укратко, сви муслимани у Србији би требали да се уједине око идеје да су "Бошњаци" (што је иначе политички пројектован етнички идентитет). Такав концепт ће се, на дуже стазе, показати неодрживим и штетним по интересе самих муслимана (а поготово оних који себе идентификују као "Бошњаке"). Ако се доследно посматра са становишта саме исламске вере, муфтија Зилкић је много доследнији од Зукорлића/Церића, с којима је, услед њихових тренутних политичких ангажмана на стварању тзв. ЗЕТРА-е, сваки вид дијалога прилично отежан - без обзира на њихову тренутну "бројчану надмоћ" међу муслиманима у Србији. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука