ouk Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Zašto se ne bi javno govorilo o sveštenicima? Šta su oni ,koliko znam nema posvećenih u Crkvi . Sveštenstvu izuzetno smeta ako se komentarišu njihove odluke i potezi ,hej ljudi Crkvu čini oltarsko ali Carsko sveštenstvo . Oltarsko sveštenstvou Pravoslavlju danas je izgubilo nit sa narodom ,narod je postao jednostavni finansijer bez uplit i prava .Evo reagovaću i na sam čin rukopoloženja šta piše u tipicima na rukopoloženju ko odobrava sveštenika ? Narod ili neko drugi ,Lično sam bio prisutan na rukopoloženju kada za sveštenika narod govori "nedostojan" a vladika ga ipak rukopolaže (jasno je čulo i jasno je stavljeno do znanja da ga narod neće i oterali su ga) Ako jedan korisnik mojih programa ima pravo dakomentariše moj rad ,ako svako komentariše rad lekara.Zašto smo zaštitili sveštenike ? Pazite ne kažem da ih ne treba poštovati u jednom kulturnom i ljudskom maniru ali im ne treba dozvoliti da rade bilo šta i ćutati . Zato je vladika bivši osnovao Crkvu u Ljuljacima . Što se tiče imovinske karte ja sam spreman moju da pokažem bilo kada svoj svaki dinar sam zaradio na tastaturi . A mislim da pojedini sveštenici i đakoni sa Lančama,ne bi smeli da iznesu kolika im je mesečna zarada (ne računajući ove što zarađuju 400-500 eura to je iznad proseka u Srbiji ali nisu novci za bahaćenje) Spreman sam od 25 decembra kada idem na odmor da slikam i vezama u policiji dobijem šta ko od sveštenika vozi . Ali mislim da to svi znamo . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Pazite ne kažem da ih ne treba poštovati u jednom kulturnom i ljudskom maniru ali im ne treba dozvoliti da rade bilo šta i ćutati . Zato je vladika bivši osnovao Crkvu u Ljuljacima . Mislim da je upravo obrnuto Kad bi radio bilo ko bilo sta svako bi osnovao svoju Crkvu...... od nas ne bi ostalo nista 89898989898989 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 http://www.eparhija-prizren.org/en/2010-11-24-00-01-54/5-2010-11-27-14-52-21/33--face-tv.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 ne bi me cudilo ako ovim tempom nastave da ce imati i privatnu televiziju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 29, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Ouk, отвори нову тему о овоме, већ је ово све отишло у спем. Није Артемије направио квазицркву због аутомобила. Ако хоћеш тему шта свештеници возе- отвори је. Хоћеш ли можда да кажем шта ја возим, јер ето и ја сам свештеник. Возим ауто из 1986. године, немам социјално и пензионо осигурање и живим у кући која има отпалу фасаду и кров који прокишњава па подмећемо лаворе када падне јача киша. Дакле, никако не генерализовати свештенство, јер знам да ј много, много оваквих а чак и много кгорих случајева. Ако баш свештеник треба да јаше на магарцу, кажи па да знамо на чему смо. Ако свештеник вози скуп ауто- и то је његова ствар. Не треба бити завидан. Можда се човек труди (не можда већ сигурно) и људи то знају и награђују га. Мени је мој парохијанин купио један ауто и дотерао ми је у двориште. Нисам га ничим заслужио, али ето- учинио је то јер је видео да немам ауто. Дакле, могуће је да је још неком свештенику ауто поклоњен. И уосталом, не треба ми овде да се бавимо финансијским стањем свештенства- ако то није на штету Цркве. Нарочито је занимљиво да неко ко не жели да каже своје име , критикује некога са именом и презименом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 U ovom gore video klipu monah Artemije kaže da je eparhija raško prizrenska tamo gde je on . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 "ja nisam cin izgubio...ja sam i dalje vladika eparhije rasko-prizrenske....eparhija rasko-prizrenska je tamo gde sam ja...." kao sto i pise na sajtu: "ja sam dozivotni episkop rasko-prizrenski..." ja, ja, ja, ja........ 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 U ovom gore video klipu monah Artemije kaže da je eparhija raško prizrenska tamo gde je on . 0205_whistling 4chsmu1 dada "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Драга Валентина, искрено се вама извињавам, јер сам заиста много потресен за то што се тамо десило (НАМА десило). Па сам био поведен тим осећањима која знају и поред најбоље намере да заведу.. Ваше примедбе су не месту и хвала вам за њих. Ваш олм Хвала на разумевању,оче.Бог да прости и помилује све нас. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 А ја сам само реаговао да се бапски не трачари о било чијим бабушкама у Цркви, а ево шта је испало. Оче Љубо Милошевићу, срели смо се 2008. године у Америци, били сте на нашем концерту. Чак смо се и руковали, тј. ја сам од Вас узео благослов. Тада сам чуо о Вама лепе ствари. Сада кад видим шта сте све писали овде по форуму (па и овде горе Ваша цитирана реченица као да једино и управо говори о Вама), жао ми Вас је колико сте ниско пали. Искрено жао. Мој Вам је савет: држите се своје РПЗЦ и не мешајте се у унутрашње ствари Српске Помесне Цркве, ако Бога знате. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Евгениче и вама да одговорим. Ја сам оно рекао као Србин, са тим Богом датим правом на то, којег ми нико не може одузети, и са јаком самокритиком. Нисам говорио у име Руске Цркве. Ипак ја сам у могућности по поверењу да знам како и шта мисли Руска црква о овоме што се десило. Одавно одговорно сматрам да људски односи у СПЦ нису у реду, и да се понижава људско достојанство на реч, мисли, показивање реалног образовање нижег клира (не полтронско и каријеристичко), и слобода и право на његову стваралачку и градитељску делатност Цркве (зато ме овде многи не разумеју). Код нас на то имају неприкосновено право само епископи, и то они образовани, што је ипак мањина у нашем епископату (по писању и публикацијама). У другим помесним црквама (не само руска), те комплексне и критичке, а одговрне, мисли нижег клира не мере санкцијом, нити се сматрају непослушањем нити бунтовништом. Код нас по природи нашег карактера да. У таквим условима не могу да узмем тај канонски отпуст и било шта учиним више, јер ћу само да изгорим. А као прво не мислим да ја толико вредим. Када се вратим тражићу место са пуним дневним богослужбеним кругом (празничним-васкрсним барем), јер без тога не могу духовно да опстанем и најмање ћу се бавити овим. Трудим се на светосављу.орг да у том духу будем послушан и коректан, и да говорим оно што ми је Црква дала као право. У тим оквирима на неку моју делатност не видим моје враћање, јер бих духовно и ментално нестао. Ко сам ја да зауставим стихију?! Нико не схвата озбиљност у којој се налазимо, а не говорим само о овом случају "епископ Артемије", него много шире. Један брат рече да ми овде све нешто боље видимо. Али то је тачно. Сви фактори то доказују, а посебно онај фундаментални, да сликар када наслика слику он се измакне да је боље види. Треба изаћи из те наше свакодневнице и реалнио погледати колико вредимо, јер смо горд народ да би видели своје грешке и исправили их (да ми се опет не припише моје "антисрпсво"). Ту честитку нећу да напишем и знате да то не могу да учиним. А да и вама дугујем извињење - дугујем. Нисам требао онако "иронично" да честитаим раскол. Од тог жаљења не могу да побегнем, и не желим, и зато вам се извињавам. Молим Вас оче да ми не замјерите на мом помало пренаглом и огорченом тону у обраћању који није прозивод непоштовања, већ моје личне туге и потресености скорашњим збивањима. Као што знате, у многим стварима се у потпуности слажемо: насушној потреби за првенствено унутарцрквеним дијалогом, за нас пресудној потреби да се не подилази старим навикама већ да се одлучно крене у мисионарење међу народом, те раскидању једном из за свагда са кугом полтронства и сплеткарења у свештеним круговима, а поврх свега враћању живом литургијском животу, без негирања дневног циклуса богослужења. Да сам нисам у помућеном стању духа, вјероватно бих здравије и резоновао, па и Ваше огорчено "честитање" схватио као што јесте - вашу личну потресеност кризама у СПЦ, па стога једини који дугује извињење сам ја сам, будући да сам згријешио према Вама и на крају, Вашем свештеничком старешинству. Праштајте и помените у молитвама! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Ништавило је Нирвана, а оно је грех према појму живота и Васкрсењу и то је будистичка теолошка концепција. Када већ...?! А мој вам је савет да боље објасните шта мислите, или пак да овде ништа овако не кажете. Лепо је што смо се упознали, и узели сте Божији Благослов а не мој. Не знам о коме се ради, јер је вас било више. И даље људи годинама исто говре о мени, и ја се ничим ни у будуће нећу променити, али је питање шта ви желите да чујуете. А ја по наруџбини не причам. О мојем праву на моје српско, па и Цркву, не желим да причам, а и бесмислено је све ово како се развија. Ви мало касните за овде реченом. Ја вас молим да смирујемо ово, и да мене ничим не условљавате. Јер немате никавог канонског или теолошког основа за то. Ако то урадите ја нећу морати да вам више одговрам. Све вам најлепше желим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Ето како браћа могу лепо да се помире. Мислим да сам се помирио и са још једним братом у оним приватним порукама. По томе ће нас Господ познати да смо Његови. Када нађемо добар излаз из оваквих ситуација. Нека нас све помене у Царству Његовом. А што се мене тиче и оне који ме овде не разумеју, или нису способни да ме разумеју. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Ето како браћа могу лепо да се помире. Мислим да сам се помирио и са још једним братом у оним приватним порукама. По томе ће нас Господ познати да смо Његови. Када нађемо добар излаз из оваквих ситуација. Нека нас све помене у Царству Његовом. А што се мене тиче и оне који ме овде не разумеју, или нису способни да ме разумеју. 4chsmu1 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ouk Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Dragi Pravoslavci i ostali ,mene ovde niko ne razume . Nisam ja kivan na sveštenike koji voze Lanče i nove Hyundaije već sam kivan na nerad,na nepravdu,na sveštenike sa Bogoslovijom i bez pročitane knjige u centru velikh gradova ,na obrazovano sveštenstvo po selima ,koje niti je na nebu niti je na zemlji Moj dobri drug i sveštenik u jednom selu prošle godine je imao jedno krštenje ,30 sahrana i venčanje u najavi . Hram mu je uvek pust i prazan sem na beli ponedeljak i pobusanu sredu tad je pun kao oko .Većina staračkih gazdinstava ne prima popa u kuću ,popadija inače lekar radi i putuje na posao do grada .Srećom on čovek ima smisla za dizajn pa radi i od toga živi . Da on vozi novi Hyundai ali ga zaradio ,a od novca koji dobije u Crkvi popravlja hram (ali on to može ne kažem da svi mogu biti takvi ,ali bi bilo lepo da pokušaju) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука