ouk Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Činjenica je da : 1)U SPC postoje sveštenici u Novom Sadu,Beogradu i Nišu "nepristojno bogati"(došli su iz siromašnih porodica a sada su "milioneri" na parohijama na kojima je prosečna zarada oko 300 eura!!!!!!!)Navešću taksativno imena i slike gde žive i šta voze 2)Veroučitelji su sa nezavršenim fakultetom ,uglavnom .Na fakultetu postoji smer koji se lakše završava i taj smer je popularan jer lakše vodi do državnog posla ,a to što gospodin teolog pojma nema o filosofiji,Grčkom jeziku ,pedagogiji ,nema veze bitno je da on prima platu za koju svi plaćamo . Činjenica je da se u Crkvi ćuti tj čuvaju se radna mesta čuva se svoja kožica ,treba da nas je sramota takvih i sveštenika i veroučitelja koji ćute . Gospodo draga izađite pokažite prstom i pitajte zašto vi oče vozite Lanchu ? Gospodine veroučitelju niste završili fakultet čiju decu vi treba da učite ,ako je bilo neophodno pre 10 godina kada je se uvodila veronauka da se neki studenti uvedu da predaju nije neophodno danas. Svi ćutite veroučitelji ,sveštenici ,đakoni kao miševi ste se skrili i kukate nad sudbinom i ovim raskolnikom iz Ljuljaca . Pokažite se kao junaci kao ljudi budite hrabri i recite dosta . Ili se zavucite u mišije rupe i čuvajte posao a posla će vam biti sve manje pa posle kukajte kako vam je teško Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Новембар 29, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Хоћете ли, молим вас, да се вратите на тему? Или треба да закључам тему, док се сви не "охладите"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Ovo sto si rekao nema nikakve veze sa nasim konkretnim slucajem... Jane je lepo objasnio jednu pravu mebijusovu petlju u koju o. Artemije upada svakako, kako god da okrene... Dakle, nije u pitanju administrativna nejasnoca, nego eklisioloska/sustinska zabluda... Магистре Кеноби, има везе и те како. Нарушавања на све стране. тако да кога је он помињао нема везе. Дакле, јуче је један бивши непризнати епископ основао своју цркву. Сада сви незадовољни на овај или онај начин ићиће да се љуљају у Љуљцима. А може се догодити да добар део оних који се не слажу с СПЦ приступе њему. Говорите и некој еклисиолошкој заблуди, а да ли знате да се у РПЦ у свим епархијама прво помиње Патријарх а онда епископ? И то званично. Чик не помени ако смеш. Кога је помињао на Литургији Артемије незнам. Како сам ја видео Артемије и даље ословљава Патријарха као да ништа није било. Као да каже :" ма ја сам и даље ваш, ово је само ваше мишљење и одлука". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/iz-arhive-erp-prodaja-crkvene-imovine-kosovskim-albancima-od-strane-bivseg-episkopa-artemija Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Драга Валентина, искрено се вама извињавам, јер сам заиста много потресен за то што се тамо десило (НАМА десило). Па сам био поведен тим осећањима која знају и поред најбоље намере да заведу.. Ваше примедбе су не месту и хвала вам за њих. Ваш олм Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Sa jednog drugog foruma; svaka slicnost sa ovdasnjim forumasima je namerna: Занимљиво,да највећа подршка артемију,долази из Канаде и Америке,бар кад се погледају коментари на расколничким сајтовима... Али то није ништа чудно,хиљадама миља од отаџбине,носталгија за родним крајем прожета имбецилним осећањем национале припадности,тражи своје задовољење у најекстремнијим групацијама у земљи Србији,и њихово одушевљење истим,као и безрезервној подршци. Али парадоксално звуче њихови апели,да се одрекнемо и супроставимо злом западу,који уништава нашу земљу,веру,и Цркву,и у том националном заносу,ваљда заборављају да их тај исти запад,храни и облачи !? Али кога брига сад за то,важно да стижу долари за изградњу нових мега конака,на приватним имањима њиховох предака,који су давно напустили мајку Србију! Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Прави пастир и пастири жале за те људе и траже начине зацељења и исцељења а не ликују, као рецимо ових дана на оном Верјуме.орг заједно са његовим Уредником. Зар то нису људи од наше крви и костију за које се не треба борити, него их одмах треба предати паклу огњеном. E ovo je apsolutna istina. Prebegoh ja odande ovde..... Kako vrattiti na pravi put o. Artemija ? Da li imamo dovoljno vere za tako nesto ? 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Евгениче и вама да одговорим. Ја сам оно рекао као Србин, са тим Богом датим правом на то, којег ми нико не може одузети, и са јаком самокритиком. Нисам говорио у име Руске Цркве. Ипак ја сам у могућности по поверењу да знам како и шта мисли Руска црква о овоме што се десило. Одавно одговорно сматрам да људски односи у СПЦ нису у реду, и да се понижава људско достојанство на реч, мисли, показивање реалног образовање нижег клира (не полтронско и каријеристичко), и слобода и право на његову стваралачку и градитељску делатност Цркве (зато ме овде многи не разумеју). Код нас на то имају неприкосновено право само епископи, и то они образовани, што је ипак мањина у нашем епископату (по писању и публикацијама). У другим помесним црквама (не само руска), те комплексне и критичке, а одговрне, мисли нижег клира не мере санкцијом, нити се сматрају непослушањем нити бунтовништом. Код нас по природи нашег карактера да. У таквим условима не могу да узмем тај канонски отпуст и било шта учиним више, јер ћу само да изгорим. А као прво не мислим да ја толико вредим. Када се вратим тражићу место са пуним дневним богослужбеним кругом (празничним-васкрсним барем), јер без тога не могу духовно да опстанем и најмање ћу се бавити овим. Трудим се на светосављу.орг да у том духу будем послушан и коректан, и да говорим оно што ми је Црква дала као право. У тим оквирима на неку моју делатност не видим моје враћање, јер бих духовно и ментално нестао. Ко сам ја да зауставим стихију?! Нико не схвата озбиљност у којој се налазимо, а не говорим само о овом случају "епископ Артемије", него много шире. Један брат рече да ми овде све нешто боље видимо. Али то је тачно. Сви фактори то доказују, а посебно онај фундаментални, да сликар када наслика слику он се измакне да је боље види. Треба изаћи из те наше свакодневнице и реалнио погледати колико вредимо, јер смо горд народ да би видели своје грешке и исправили их (да ми се опет не припише моје "антисрпсво"). Ту честитку нећу да напишем и знате да то не могу да учиним. А да и вама дугујем извињење - дугујем. Нисам требао онако "иронично" да честитаим раскол. Од тог жаљења не могу да побегнем, и не желим, и зато вам се извињавам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Hocete vi prestati da spamujete topik? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 "Хвала ти оче - то "лицемерије"; и теологија - "баба мариног предања"; и "твоје" и "ти" - не "етикетација" него прсонлазиција и слобода понашања у њој; а и та "духовна висина" - то ипостасно обраћање непоштовања и лажи према једном презвитеру Цркве, а још све у незнању, и у тој врсти академског неваспитања у односу на ваш годинама показан однос према мени на верујем.орг сада се гради и ове. Са чиме сте ви заслужили да говорите о мени, јер никада и нигде нисам нешто говорио о вама, нити вас се сетим осим ако ме овако безобразно не подсетите? Одакле таква присна ипостасност решавања "мене" као проблема, у одузимању основног права да јавно кажем да се не говоре лажи у вези РОКОР? Јел то наша спрска култура? Из ранијих разговора на оном воруму стекао сам утисак да нема смисла са вама о било чему да разговарам, јер сте, да кажем, својевстно емотивно непредвиђен човек уосталом као и сада. Таквих се клоним јер ти људи нису добронамрени. Какве везе има већина овог што сам ИЗНУЂНО рекао са вама а у вези овог о чеми виу жеелите да говорите? Ко вам даје право и на чему га ви заснивате? (којим културним и људским нормама заснивате). И као ви разумете о којим проблемима ја говорим у ОСА, у којима она данас грца. Ни то не бих рекао да нисам срео онако изражену тедениозну мисао у вези РОКОР. И шта ви имате самном у вези свега тога? Да ли раније јавно показано неваспситање према мени, од вас и у вашим нормама схватања цркве и свештеника вама то дозвољава? Ја не могу и нећу да спорим са таквим типом људи који није више способан да научи и зна, и који годинама стоји на теологији форумашких информација и те врсте писања, у некој сталној конфортацији са неким или нечим. А прве речи на главној страници овог сајта су "љубав". Са типом људи вашег форумашког профила престао сам о било чему да разговатрам, највише због тога што нисте се још научили како да разговарате. Ви не говорите о субјекту него о човеку који се дотиче субјекта, а то је увек сигуран материјал за "теолошке разговоре" непосустајања и непопуштања са чланом Цркве који њу показује другачије од ваших популарних и еуфоричних стереотипних схватања исте. И о чему ћемо нас двојица овде споримо? О којем расколу или расколима, када је Богочовечанско срце далеко од вас да се сажали на човека, и схвати чињенице (Иситну), да је рецимо ПСТВА, и савршена плерома Цркве и она прегмаска, која броји рецимо негде око 30-сетак људи? И вама су овде битне бројке људи, и да ли је отишло оволико или онолико људи - који су стотинама пута више од ове поменуте прегмаске. То може само мој Србина тако да размишља. Прави пастир и пастири жале за те људе и траже начине зацељења и исцељења а не ликују, као рецимо ових дана на оном Верјуме.орг заједно са његовим Уредником. Зар то нису људи од наше крви и костију за које се не треба борити, него их одмах треба предати паклу огњеном. Саклони Боже те љубави о којој сте годинама овде шврљакали, и са њом нападали људе као и сада мене. И са вама да ја говорим о оној "једној нађеној овци", и остало, и да вас учим да не ликујете за ово што се десило него да жалите, и да се кајете. Барем за оне форумашке речи које су изречене а које су водиле у пролиг и најмањим делењима у Цркви (чак и "промилно"), т.ј. са таквим расположењем схватања еклисиологије. И ви ћете да знате нашта ја "алудирам" - као ви сте способни да мене занте и познајете, да оцените моје способности и личност, моје знање, и моју пастирску делатност која је сигурно више ваших домена изграђеног непоштовања, него се котира на много већим ауторитетима и поверењу Цркве и ван тог "фамозног" РКОРА-а. Ви мене друже не познајете, а како видим и нећете! О да, и ово. Треба нечим да заслужите да самном разговарате о Шмемановој теологији, а као прво да га боље познајете од мене. Ви не можете и не умете самном о томе да говорите. Поздрав! И не желим са вама да разговарам, а све због искуства са верујем.орг, осим ако се према мени не уљудите, и то по оним речима блаженопочившег патријарха Павла, и тако почнете да ме поштујете у оним нормама, у којма Црква то тражи од вас. Пред вама се воде нећу понижавати, јер Црква нија ваша прћија. O.Ljubo,na vase etiketiranje zavijeno u kulturno obaracanje su se mnogi clanovi foruma verujem vec dali uverili i nista me ne iznenadjuje.Krasnorecivoscu ne mozete da prikrijete osecanja i nastup koji ispoljavate po ko zna koji put.Druge itekako ubodete,a kad dobijete to isto natrag,onda krece cuveno "nepostovanje svestenika i naravno "znam vise od tebe". Sto se tice same teme....Sve se iskrenuli na glavu.Niko se ovde nije radovao raskolu vec ste to ucinili upravo Vi ,a sto nije nista cudno od vas ,obzirom da ste i na slavljenje Bozica po novom kalendaru,naojs braci i sestrama na forumu verujem isto isutpili vrlo "pastirski" i pomenuli da "sa zaljenjem cestitate".To je verovatno bio trenutak da to spomenete i to ljudima o kojima blagog pojma nemate niti se poznajete.Vrlo "pastirski".nema sta... Elem, da ste iole pratili nase pisanije i strepnju na ovom forumu,mogli ste da primetite kolika je bila nasa briga da slucaj sa bivsim vl.Artemijem ne zavrsi kao sto i jeste,a bojim se da ovo jos nije kraj,jer su oni njegovi sufleri itekako ubedjeni da su u pravu i da "pletu mucenicki venac".... Takodje,na vasem sajtu ste toliko pricali o smirenju,a sebi dovoljavate luksuz da javno ucite episkope SPC kako i sta treba da cine,po raznim pitanjima,a sad pogotovo po pitanju bivseg vl.Artemija.Niz tekstova gde ucite Sabor SPC kao da postupa,a koliko tek poruka na onoj vasoj listi gde ne propistite da skoro svaku poruku sa tim komentarom,makar u jednoj recenici,zavrsite...Da li ste svesni do koje mere ne poznajete sta se ovde zbiva?Da li zelite da shvatite koliko su pojedini episkopi ucinili za pomenutog Artemija,a kako im je on na kraju vratio?I to je sve, po vasem sudu, "na brzinu i bez malo truda da se rana zaleci", ucinjeno? Jos jedna stvar.Nemojte stalno sebi laskati ,da je nekom toliko stalo da sa vama polemise, a vi sa nekog "duhovnog" pijedastala odlucujete sa kim cete i kako. Oprostite,ali to je vise nego smesno,da se vec 30-ti put vidi na nasim forumima.Cim vam se neko obrati sledi salva o "nepostovanju svestenika" ,pa o "neznanju sagovornika",a to veze sa temom nema,a pogotovo sa smirenjem na koje pletirate ,svuda i na svakom mestu. Da podsetim one koje su zavele vase krasnorecive reci.Rec je bila o vasem sufliranju episkopima SPC,vasem "cestitanju na raskolu"/ovo je verovatno produkt smirenja.../i stalnom spocitavanju nekim nasim episkopima o "pariskoj skoli" i sl. Tako se verovatno obracate i vasim episkopima,a i oni su sigurno odusevljeni kad njihov klirik uci episkope druge Pomesne Crkve kako i sta treba da rade....kako da ne. Ipak,predlazem da se sretnete sa vl.Atanasijem, koji je itekako imao uticaja na vas zivotni put,kako sami rekoste bezbroj puta,i sa mit.Amfilohijeim i objasnitem im u cemu je njihova zabluda. Mislim,glupo je da ljudi ne znaju u sta srljaju,kad vec ima ko da im to pojasni...sic!... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Рекох вам, ви сте један од ретких који треба да стекну услове да би самном разговали. Треба да зараде, створе вредност. Ја нећу да идем и цитирам људе који су овде говорили да је чак добо да се и деси раскол. То је већ ниже мене, а још пред таквим човеком као што сте ви. Свако може да прича шта год жели па и ви, и мноштво ових порука после ове. Једноставно ви не знате о чему пичате, још из тих дана са верујем.орг. Молим вас немојте да ми се више обраћате. Ако моја свештеника молба ишта значи, ако не, онда вас молим као човек. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Druge itekako ubodete,a kad dobijete to isto natrag,onda krece cuveno "nepostovanje svestenika i naravno "znam vise od tebe". Ovo je upravo ono sto sam ja hteo da kazem ali nisam znao da se izrazim klapklap a sto nije nista cudno od vas ,obzirom da ste i na slavljenje Bozica po novom kalendaru,naojs braci i sestrama na forumu verujem isto isutpili vrlo "pastirski" i pomenuli da "sa zaljenjem cestitate". 4chsmu1 4chsmu1 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Рекох вам, ви сте један од ретких који треба да стекну услове да би самном разговали. Треба да зараде, створе вредност. Oprostite nam Vase Visocanstvo sto smo se usudili da Vas nesto pitamo 4chsmu1 Da li neko zna sta ovaj covek ima zavrseno? Da li treba da skeniramo diplome, postavljamo Episkopske gramate ili sta vec? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 O.Ljubo.... Izvinjavam se, sto "nemam uslove" da se obratim vasem velicanstvu i obecavam vam da se to vise nece ponoviti,jer imam na sta da potrosim dragoceno vreme koje mi je Gospod dao,a ne da se vama klanjam do besvesti dok ne zakljucite nemusto da sam "smiren"...sic!... Uzgred i na kraju,to sto imate iskusenje da razgovarate sa mnom,ali i sa mnogima sa kojima ste komunicirali na forumu verujem /sto zna svaki stariji clan tamo/, ispitajte sebe iskreno o cemu se tu radi,a ne da tako ispod kolena meni to lepite,kao i drugima. Setite se sta vam je rekao sabrat svestenik,neposredno pre nego sto ste napustili forum verujem,na sta ste mu odgovorili da je u pravu i otisli sa foruma.... Sa Bogom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 За вас је моје тражење опроштаја од људи који су начином писања заслужили "спамовање", док у истом том процесу се самодематујете и кршећи то што тражите. И колико је јака та ваша реч? Ех, шта ти је човек.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука