Jump to content

Protosinđel Nikolaj o motivima da sa monasima napusti Crnu Reku

Оцени ову тему

Препоручена порука

Protosinđel Nikolaj o motivima da sa monasima napusti Crnu Reku

Hoće da izdaju pravoslavlje!

Utorak - 08.06.2010

„U istoriji naše crkve ovo je ‚nebivali‘ događaj. Nas 17 napustilo je manastir Crnu Reku. Na svakome je bilo, od najmlađeg do najstarijeg, da odluči da li će krenuti.

Žao nam je, godine smo tu proveli, ali nije se više moglo“, ovim rečima dočekao nas je od pre nekoliko dana bivši iguman ovog manastira, koji se sa sveštenstvom sklonio u etnoselo Loznica kod Čačka. Mada se činilo da će razgovor s njima biti „nemoguća misija“, Nikolaj je pristao da za čitaoce „Alo!“ objasni motive njihovog postupka.

- Smenili su nam vladiku Artemija, smenili i pre nego što mu je napisana optužnica. Prešli smo i preko toga, ali oduzeli su nam ga kao duhovnog oca, odvojili iz eparhije. Tu se čaša prelila. Narod kaže da nekog možeš upoznati samo ako sa njim pojedeš džak soli. Ja sam sa vladikom Artemijem pojeo mnogo soli. Znamo se 30 godina i sve priče o kućama i vilama su besmislica. Evo, da vam prevedem to ovako. Ako je vama supruga direktor neke firme, pa je smene, nećete biti ozlojeđeni, ali ako vam je oduzmu kao ženu, verujem da će te odreagovati, da će te se pobuniti. Tako je i sa nama, monasima. Mi se ne vezujemo za materijalno, za mesto. Mi idemo za Bogom, a sada je došlo vreme da se vera ispovedi - kaže on.

Protosinđel Nikolaj kaže da su pre nego što su napustili manastir tražili otpust iz Raško-prizrenske eparhije, ali da ga nisu dobili i da su savršeno svesni šta to znači. Navodi i da ih kazna sigurno čeka, ali da su spremni da snose posledice.

- Sve sankcije i epitimije ćemo snositi, a oni neka rade i odluče kako ih Bog nauči. Došli smo u ovo etno-selo, nemamo crkvu, nećemo ispovedati, pričešćivati, služiti... Ništa nećemo zloupotrebiti. Samo ćemo se moliti. To nam niko ne može zabraniti. Sa vladikom Artemijem se nismo čuli, ne želimo da mu pristajemo na muku, jer će mu i naše postupke pripisati, a to ne želimo. Jedno samo znam, da će ovaj naš postupak pokazati šta se „iza brega valja“- kaže Nikolaj.

Na naše pitanje „a šta se to valja?“, odgovara:

- Priprema se nešto zbog čega će se mnogi u grobu prevrnuti, ono što neki nisu mogli ni da pretpostave. Priprema se izdaja pravoslavlja, svetosavlja, srpstva, a sve to da bi se ušlo u Evropu, u uniju sa Latinima. Priprema se promena kalendara. Ovo sada je bitka za veru i vreme će to i pokazati, a samo Gospod zna da li će se ova bitka dobiti. Nisam siguran da nas sada i sam vladika Artemije zamoli da se vratimo, da sve prihvatimo, da bi smo poslušali, jer znate, ima nešto što je dostojanstvo u čoveku. Želim da shvatite da nismo otišli zbog fantazije, nekih imaginarnih stvari. Otišli smo jer se više nije moglo - kaže Nikolaj.

„Mnogi se spremaju da idu“

Protosinđel Nikolaj kaže da neće i ne želi da pravi probleme sada monasima u Žičkoj eparhiji, pa je juče bila prva nedelja posle mnogo decenija otkad nije služio liturgiju.

- Ne znam šta će i kako biti dalje. Tu smo gde jesmo i teško je pretpostaviti šta će se dalje dogoditi. Samo znam da se mnoga bratstva i sestrinstva u Raško-prizrenskoj eparhiji spremaju da idu, a to nije dobro. Gospodnja je poslednja i on će najbolje znati šta i kako dalje. Ja vam ispričah ovako, a vi pišite kako vam volja - reče na pozdravu.

http://www.alo.rs/vesti/27950/Hoce_da_izdaju_pravoslavlje

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Кад сам гледао  видео клипове са неким проповедима овог протосинђела ,дошао сам до закључка да он јадан не зна где је лево confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

Подели на овим сајтовима

Кад сам гледао  видео клипове са неким проповедима овог протосинђела, дошао сам до закључка да он јадан не зна где је лево 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

То није овај протосинђел него СРПСКИ православни протосинђел. А јадни су они који су једва дочекали да га (их) клевећу и понижавају. О.Николај је рекао како је било. Сад што неки имају још понеку (своју) варијанту "истине" то је друга страна медаље. А ако се ускоро деси све ово о чему говори о.Николај, шта онда Деки братац бој? Пре свега мислим на унију од папе инструирану или неко компромисно (не у Истини) сједињење са римокатолицима потакнуто од глобалистичких модератора зарад њихових земаљских интереса и циљева. Е па онда бих и ја братац урадио исто што и ови благочестиви монаси. Ајд' у здравље.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Нико њих не клевеће још мање понижава,то они сами раде!

Могли су ти монаси да чекају сва та своја пророчанства у свом манастиру,свакако су физички одвојени од владике Артемија!

Кад мисле да су на правом путу што не трпе ,већ се разбежали ко мишеви,срамота!

Подели на овим сајтовима

Кад мисле да су на правом путу што не трпе...

Трпети турке, швабе, шиптаре то се да издржати (и обавеза је). Али трпети поред свега (јер то очигледно није довољно) и своје е то је заиста велики подвиг.

А ови монаси управо сада, када су ван своје светиње, највише и трпе. Најлакше би им било да су остали у манастиру, тако да ти не стоји та твоја логика. И мени је страшно жао због свих немилих догађаја али морало се и ово десити. Појединци заиста немају границе у својој охолости и осионости, и држе се оне "циљ оправдава средства". Нажалост свих нас.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Na naše pitanje „a šta se to valja?“, odgovara:

- Priprema se nešto zbog čega će se mnogi u grobu prevrnuti, ono što neki nisu mogli ni da pretpostave. Priprema se izdaja pravoslavlja, svetosavlja, srpstva, a sve to da bi se ušlo u Evropu, u uniju sa Latinima. Priprema se promena kalendara. Ovo sada je bitka za veru i vreme će to i pokazati, a samo Gospod zna da li će se ova bitka dobiti. Nisam siguran da nas sada i sam vladika Artemije zamoli da se vratimo, da sve prihvatimo, da bi smo poslušali, jer znate, ima nešto što je dostojanstvo u čoveku. Želim da shvatite da nismo otišli zbog fantazije, nekih imaginarnih stvari. Otišli smo jer se više nije moglo - kaže Nikolaj.

1. Ако се припрема нешто "због чега ће се многи у гробу преврнути"  то није знак да монаси напусте свој манастир ван послушања.

2. Када се изговарају овакве тешке реченице, да се припрема издаја православља, светосавља и српства, а притом се мисли на епископат, онда је потребно и аргументовано поткрепити такве изказе.

Ако Црква уђе у унију са Латинима онда ће православни прекинути општење са таквом црквом, то јест, то више и неће бити црква. А ја не знам ниједног Епископа СПЦ који би био у Литургијској Заједници (Унији) са Латинима, нити је било ко од наших Владика то икада споменуо или желео (осим у случају превазилажења догматских разлика и враћања РКЦ на прави курс). А да ставимо на страну очајну ситуацију Римокатоличке цркве, њихову слабост која се из године у годину повећава. Слична ситуација је и са ЕУ.

3. И да се промени календар, шта би онда било, да ли би престали бити Православни? Да ли Грчка Црква са осталим новокалендарским Црквама није Православна? Или исповедамо јерес старокалендараца.

Но, све у свему СПЦ никада неће увести нови календар, нити је то икако могуће у Србији, нити се то спомиње на САСабору, што су и МНОГИ Епископи милион пута потврдили, па и сам Владика Јован Шумадијски (ко није погледао, нека погледа, има на форуму).

Јеромонах Николај каже да није сигуран да би се вратили ни да их Владика Артемије позове. То онда сведочи о њиховој послушности и самом Владици Артемију. Њима је прече "достојанство" од послушности. Тако су сами рекли.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

ако мало боље размислимо, ови монаси да су у Истини имали би сву помоћ и подршку од Бога пројављивањима светитељства и чудима, али то није тако.

сва чуда су везана за светог Петра Коришког, и ниједно за конкретне личности.

а то љубљење владике Артемија пре Цркве, то је као кад бих ја више волео оца Ивана или владику Јована или Патријарха од Цркве. е ТО би било баш небивало и само ако ми Бог узме памет.

Подели на овим сајтовима

Кад сам гледао  видео клипове са неким проповедима овог протосинђела, дошао сам до закључка да он јадан не зна где је лево dada-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0205_whistling' />

То није овај протосинђел него СРПСКИ православни протосинђел. А јадни су они који су једва дочекали да га (их) клевећу и понижавају. О.Николај је рекао како је било. Сад што неки имају још понеку (своју) варијанту "истине" то је друга страна медаље. А ако се ускоро деси све ово о чему говори о.Николај, шта онда Деки братац бој? Пре свега мислим на унију од папе инструирану или неко компромисно (не у Истини) сједињење са римокатолицима потакнуто од глобалистичких модератора зарад њихових земаљских интереса и циљева. Е па онда бих и ја братац урадио исто што и ови благочестиви монаси. Ајд' у здравље.

Шта је то СРПСКИ православни протосинђел? да није то из митологије баба-Јована Деретића, мислим нека нова српска религија?
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...