karadjordje Написано Јун 15, 2009 Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 Помало личе на наше старе са старих фотографија The Indian Spirit pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 15, 2009 Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 Nemam nista protiv Indijanaca cak ih i gotivim ,ali na moje stare ne lice , mada imam neke komsije i na njih mi lice i sa novih fotografija,a i sa starih. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 Нисам мислио по лику него по положају сликања и по начину сликања pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 15, 2009 Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 More mani se Vozde ovi nasi stari nosili pantalone i nisu se cesljali na istu stranu valjda Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 Да,али мислим да некако личимо Индијанцима....исти нас прогоне на правди БОГА,никога не дирамо,не можемо да будемо своји на своме... pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 ??,??? ?????? ?? ?????? ?????? ???????????....???? ??? ??????? ?? ?????? ????,?????? ?? ??????,?? ?????? ?? ?????? ????? ?? ?????... ?? ?? ?? ??? ??? ??????? ?? ? ?????? ?? ??? ???? ???????????? ??? ?????????, ??? ???? ??? ???????? ??????? , ??? ????? ????????, ??? ???????????, ??????? ? ??????? , ???????????? ???. ??? , ??? ?? ????????? ???? ???? ????... ? ?? ?????? ??, ?? ???? ???? , ??? ??? ??????? ?? ?????? "????" ?? ?? ?? ???????? ???. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 Има ли Православних Индијанаца? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 Има. Св. Герман Аљаски http://forum.verujem.rs/index.php?topic=726.0 http://pravoslavlje.spc.rs/broj/900/tekst/cudesna-istorija-pravoslavlja-na-aljasci/print/lat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 http://www.deathtotheworld.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 Писмо индијанског поглавице МОЖЕМО БИТИ БРАЋА Како може неко да купи или прода небо, топлину земље? Овакве мисли су нам стране. Ако ми не поседујемо свежину ваздуха и светлуцања воде, како их онда можете купити? Сваки је делић ове земље свет моме народу. Свака блистава борова иглица, свака пешчана обала, свака измаглица у тами шуме, сваки инсект који зуји, свети су у мислима и животу мога народа. Сокови који протичу кроз дрвеће носе успомену на мој народ и његово искуство. Сокови који протичу кроз дрвеће носе успомене црвеног човека. Мртви бледолики заборављају земљу свог рођења, када оду у шетњу међу звездама. Наши мртви никада не заборављају ову предивну земљу, јер она је мати црвеног човека. Део смо земље и она је део нас. Миришљави цветови су нам сестре. Јелен, коњи, велики орао браћа су нам. Стеновити врхови, сокови пољана, топлота понијевог тела и човека, сви припадају истој породици. Зато, када Велики поглавица из Вашингтона шаље свој глас да жели да купи нашу земљу, превише од нас тражи. Велики бели поглавица поручује да ће нам сачувати место на којем ћемо лепо живети. Он ће нам бити отац, ми њему деца. Зато ћемо размотрити понуду да купите нашу земљу. Али то неће бити лако. Јер ова нам је земља света. Ова блистава вода што тече брзацима и рекама, није само вода већ и крв наших предака. Ако вам продамо земљу, морате упамтити да је то света крв наших предака. Ако вам продамо земљу, морате упамтити да је она света, и морате вашу децу научити да је она света, и да сваки чаробни одсјај у бистрој води језера говори нешто о догађајима из живота мог народа. Жубор воде глас је оца мога оца. Реке су наша браћа, утољују нам жеђ. Реке носе наше кануе, хране нам децу. Ако вам продамо нашу земљу, не смете заборавити да своју децу научите да су реке и наша и ваша браћа, и да морате од сада рекама пружити љубазност коју бисте пружили мом брату. Знамо да бели човек не разуме наш начин живота. Њему је један део земље исти као и било који други, јер је он странац који дође ноћу и узме од земље све што му треба. Земља му није брат, већ непријатељ и када је покори, он креће даље. Оставља за собом гробове својих очева и не мари због тога. Одузима земљу својој деци и није га брига. Заборавља гробове својих отаца и права која су његова деца стекла рођењем. Према мајци земљи и према свом брату односи се исто као према стварима што се могу купити, опљачкати, продати попут стоке или сјајног накита. Његова ће похлепа уништити земљу и за собом оставити пустош. Не знам. Наш начин живота разликује се од вашег. Од погледа на ваше градове црвеног човека заболе очи. Или, то је можда зато што је црвени човек дивљи и не разуме ствари. У градовима белог човека нема мирног кутка. Нема места на коме би се чуло отварање лишћа у пролеће или дрхтај крила лептира. Или, можда зато што сам дивљи, једноставно не разумем. Бука ми вређа уши. Шта вреди живот, ако човек не може чути усамљен крик козорога, или ноћну препирку жаба око баре? Ја сам црвени човек и не разумем. Индијанац воли меки звук ветра, када се поиграва површином мочваре и мирис поветарца освежен подневном кишом или мирисом боровине. Ваздух је драгоцен црвеном човеку, јер све дели исти дах - животиња, дрво и човек, све дели исти дах. Бели човек као да не опажа ваздух који удише. Попут неког који је дуго на самрти, не осећа смрад. Али ако вам продамо нашу земљу, морате упамтити да нам је ваздух драгоцен. Да ваздух дели свој дух са свим животом који одржава. Ветар, што је моме деди дао први дах, прихватиће и његов последњи издах. Ако вам продамо земљу, морате је чувати као светињу, као место на којем ће и бели човек моћи да удахне ветар заслађен мирисом пољског цвећа. Размотрићемо вашу понуду да купите нашу земљу. Одлучимо ли да пристанемо, захтевам да испуните један услов: бели човек мораће да се понаша према животињама овог краја као према својој браћи. Дивљи сам и не разумем другачији живот. Видео сам по преријама хиљаде бизона како труну, а које је бели човек убио пуцајући из пролазећег воза. Дивљи сам и не разумем како гвоздени коњ из којег суља дим може бити важнији од бизона, којег ми убијамо само да бисмо преживели. Шта је човек без животиња? Када би све животиње нестале, човек би умро од велике усамљености духа. Јер што год задеси животиње, убрзо снађе и човека. Све ствари су повезане. Мораћете учити своју децу да је земља под њиховим ногама пепео наших дедова. Да би поштовали земљу, рећи ћете им да је земља богата животом наших рођака. Научите вашу децу ономе чему смо ми научили нашу. Да је земља наша мати. Што год задеси земљу, снаћи ће и синове земље. Ако човек пљује на земљу, пљује на себе самог. Ми знамо - земља не припада човеку, човек припада земљи. Ми то знамо. Све ствари су повезане, као што је породица крвљу сједињена. Све ствари су повезане. Што год задеси земљу, снаћи ће и синове земље. Није човек исплео мрежу живота, он је у њој само пука нит. Што год да учини тој мрежи, чини себи. Чак ни бели човек, чији Бог иступи и говори са њим као пријатељ са пријатељем, неће избећи заједничку судбину. Можемо бити браћа, и после свега. Видећемо. Једино знамо сигурно, а то ће и бели човек можда једном схватити - наш Бог је исти Бог. Можда сада мислите да Њега можете поседовати, као што желите да поседујете нашу земљу, али не можете. Он је Бог Људи и његова је милост једнака и за црвеног и за белог човека. Ова је земља Њему драгоцена и ако је оскрнавите, као да сте презрели њеног Створитеља. Белог ће човека нестати, можда и пре осталих племена. Али, у свом нестајању заслепљујуће ћете светлети огњем Бога, који вас је довео овамо и с неком необјашњивом намером дао вам власт над овом земљом и црвеним човеком. Та судбина је за нас мистерија, не разумемо зашто се убија бизон, зашто се кроте дивљи коњи, зашто је у дубини шуме толико људских трагова, зашто је поглед на зелене брегове запрљан жицама што говоре. Где је густа шума.. Нестала је. Где је орао. Одлетео. Живљењу је крај. Почиње борба за опстанак. Одговор индијанског поглавице Сиетла /17++ - 1866/ из племена Сукувамис на понуду “великог поглавице” из Вашингтона Френклина Пирса да купи велики део индијанске територије, а да индијанце смести у резерват. zuti car, Јанко, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 Свака част на текстовима и линковима госн Јово trening B) pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 А знате ли да су Индијанци у својој племенској религији Бога називали "Велики Отац", "Творац Васељене", "Колевка" /по сећању пишем/, помињао је то у својој Апологетици /ваљда 2. или 3. књига/ о. Лазар Милин, а мислим да је о томе писао и М. Елијаде /"Историја веровања и религијских идеја" 1-3/. Занимљиво. И још, веровали су у стварање света, и имали нека предања о Потопу итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 Биће да је трећа књига. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Да,али мислим да некако личимо Индијанцима....исти нас прогоне на правди БОГА,никога не дирамо,не можемо да будемо своји на своме... Ja sam čuo istinitu anegdotu o tom da su onom režiseru Haraldu Reinlu prilikom snimanja Vinetua na Plitvičkim jezerima doveli neke komparsiste prave Indijance jer su mu trebali za film ali on je bio preneražen tim kako izgledaju mali, debeli, dežmekasti, zdepasti i trbušasti uzviknuo: "Te nikako ni u kojem slučaju, radije uzmemo Srbe ti izgledaju pravo indijanski opasno kao pravi ratnici a ne komično ko ovi!" I stvarno je to tako bilo, sve komparsiste, statiste uzeli odtamo iz tih nekih srpskih sela u okolici Plitvičkih jezera. Ovdje nešto malo o filmu:http://www.imdb.com/title/tt0056452/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука