Jump to content

Pitanjce

Оцени ову тему

Препоручена порука

Oprostite na jednom pitanju koje cu postaviti,ocito je da ja nisam nikakav teolog,ali ,u poslednje vreme,u nasoj crkvenoj opstini,deo svestenika kada sluzi ,preskacu tzv. Liturgiju za oglasene.Posto zbog male dece ja na taj deo uglavnom ne stizem,secam se samo nekoliko puta da sam stigla za poslednjih godinu dana i kod nekih primetila da taj deo jednostvno preskoce,ali sve vise moje sabrace  koji redovno idu ,mi to napomenu .Da li je to to "novo sluzenje" ili o cemu se radi,sta biste mi rekli?Hvala unapred.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 40
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

То је јектенија оглашених  :

"Свештеник: Оглашени, помолите се Господу.

Народ: Господи помилуј.

Свештеник: Верни, помолите се за оглашене.

Свештеник: Да их Господ помилује.

Свештеник: Да им открије Јеванђеље правде.

Свештеник: Да их присаједини својој светој, саборној и апостолској Цркви.

Свештеник: Спаси, помилуј, заштити и сачувај их, Боже, благодаћу твојом.

Свештеник: Оглашени, главе своје приклоните Господу.

Народ: Тебје Господи.

Свештеник: Да и они с нама славе пречасно и величанствено име твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Свештеник: Ви који сте оглашени, изиђите; оглашени, изиђите; ви који сте оглашени, изиђите; нико од оглашених (да не остане). А ви који сте верни, опет и опет у миру Господу се помолимо. "

Сасвим је небитно да ли се та јектенија изговори или не, с`обзиром да данас оглашених у Цркви нема.

Негде се та јектенија изговара, негде се прескаче, све зависи од свештенослужитеља.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Цитат

hvala

:(

Мада, ипак одговориће квалитетно оци и теолози са форума.

Подели на овим сајтовима

Сасвим је небитно да ли се та јектенија изговори или не, с`обзиром да данас оглашених у Цркви нема.

Негде се та јектенија изговара, негде се прескаче, све зависи од свештенослужитеља.

Видиш, брате мој у Христу, управо сам о томе разговарао са свештеником, који је началствовао у Недељу, на Литургији Светој..... Морам Ти казати да ниси у праву, бар како протојереј о. Мирко казује.

то не треба разумети као нешто саблажњиво, већ као нешто подстицајно да се Христу врата срца сопственог отворе.....

:(  :(  slavabogu

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Свештеник: Ви који сте оглашени, изиђите; оглашени, изиђите; ви који сте оглашени, изиђите; нико од оглашених (да не остане). А ви који сте верни, опет и опет у миру Господу се помолимо. "                                                                                                                                                          uvijek sam mislila da ovo ima neki drugi znacaj  kad svestenik kaze da izlaze nevjerni vanzemaljski

Подели на овим сајтовима

Цитат

Видиш, брате мој у Христу, управо сам о томе разговарао са свештеником, који је началствовао у Недељу, на Литургији Светој..... Морам Ти казати да ниси у праву, бар како протојереј о. Мирко казује.

то не треба разумети као нешто саблажњиво, већ као нешто подстицајно да се Христу врата срца сопственог отворе.....

:(  :(  slavabogu

Ту су сасвим различита мишљења Брате, неко каже овако, неко онако. Мени је сасвим то небитно, праксе су различите, а суштина Св. Литургије је иста. Ја да сам свештеник, вероватно бих изговарао ту јектенију, мада све са благословом надлежног епископа.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Знам за једну епархију где избачен део Литургије за Оглашене .

Код мене је само реч Олашени замењено са Некрштени како би Народ разумео!

:0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

Цитат

Знам за једну епархију где избачен део Литургије за Оглашене .

Код мене је само реч Олашени замењено са Некрштени како би Народ разумео!

0102_laugh

Браничевска ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Искушеник

у мојој епархији је замењено Оглашени са Некрштени (за Лит.Оглашених)- Браничевска сам еп., а  епархија где избачен део Литургије за Оглашене ја Звозничко-тузл., био сам у манастирима Ловница, Тавна , св.Василије и Драгаљевац , па сам лично Чуо,тј.присуствовао  29dz8zk  takeoff

Подели на овим сајтовима

• Гости

да Неувредим неке Овде које има из те епархије - НЕ ТВРДИМ да је то тако у читавој еп.Звозничко-тузл.али очито где сам био НЕМА ЛИТ.ЗА ОГЛАШЕНЕ.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Искушеник

у мојој епархији је замењено Оглашени са Некрштени (за Лит.Оглашених)- Браничевска сам еп., а  епархија где избачен део Литургије за Оглашене ја Звозничко-тузл., био сам у манастирима Ловница, Тавна , св.Василије и Драгаљевац , па сам лично Чуо,тј.присуствовао  :)   0409_feel

Драги брате је ли се ово односи на манастир Василија Острошког у БН? Пошто ја сваке седмице идем бар 2 пута, и тај дио постоји, јутрос сам била и увијек се чита. Не вријеђам се, него ми чудно, па бих да разјаснимо дилему  confused.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

:( и Богу хвала. Дођи нам опет Мартирије, с радошћу те очекујемо поново 0110_hahaha.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...