Jadranka1 Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Oprostite na jednom pitanju koje cu postaviti,ocito je da ja nisam nikakav teolog,ali ,u poslednje vreme,u nasoj crkvenoj opstini,deo svestenika kada sluzi ,preskacu tzv. Liturgiju za oglasene.Posto zbog male dece ja na taj deo uglavnom ne stizem,secam se samo nekoliko puta da sam stigla za poslednjih godinu dana i kod nekih primetila da taj deo jednostvno preskoce,ali sve vise moje sabrace koji redovno idu ,mi to napomenu .Da li je to to "novo sluzenje" ili o cemu se radi,sta biste mi rekli?Hvala unapred. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 То је јектенија оглашених : "Свештеник: Оглашени, помолите се Господу. Народ: Господи помилуј. Свештеник: Верни, помолите се за оглашене. Народ: Господи помилуј. Свештеник: Да их Господ помилује. Народ: Господи помилуј. Свештеник: Да им открије Јеванђеље правде. Народ: Господи помилуј. Свештеник: Да их присаједини својој светој, саборној и апостолској Цркви. Народ: Господи помилуј. Свештеник: Спаси, помилуј, заштити и сачувај их, Боже, благодаћу твојом. Народ: Господи помилуј. Свештеник: Оглашени, главе своје приклоните Господу. Народ: Тебје Господи. Свештеник: Да и они с нама славе пречасно и величанствено име твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Народ: Амин. Свештеник: Ви који сте оглашени, изиђите; оглашени, изиђите; ви који сте оглашени, изиђите; нико од оглашених (да не остане). А ви који сте верни, опет и опет у миру Господу се помолимо. " Сасвим је небитно да ли се та јектенија изговори или не, с`обзиром да данас оглашених у Цркви нема. Негде се та јектенија изговара, негде се прескаче, све зависи од свештенослужитеља. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јун 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Цитат hvala Мада, ипак одговориће квалитетно оци и теолози са форума. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Сасвим је небитно да ли се та јектенија изговори или не, с`обзиром да данас оглашених у Цркви нема. Негде се та јектенија изговара, негде се прескаче, све зависи од свештенослужитеља. Видиш, брате мој у Христу, управо сам о томе разговарао са свештеником, који је началствовао у Недељу, на Литургији Светој..... Морам Ти казати да ниси у праву, бар како протојереј о. Мирко казује. то не треба разумети као нешто саблажњиво, већ као нешто подстицајно да се Христу врата срца сопственог отворе..... slavabogu "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Свештеник: Ви који сте оглашени, изиђите; оглашени, изиђите; ви који сте оглашени, изиђите; нико од оглашених (да не остане). А ви који сте верни, опет и опет у миру Господу се помолимо. " uvijek sam mislila da ovo ima neki drugi znacaj kad svestenik kaze da izlaze nevjerni vanzemaljski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Цитат Сасвим је небитно да ли се та јектенија изговори или не, с`обзиром да данас оглашених у Цркви нема. Негде се та јектенија изговара, негде се прескаче, све зависи од свештенослужитеља. Видиш, брате мој у Христу, управо сам о томе разговарао са свештеником, који је началствовао у Недељу, на Литургији Светој..... Морам Ти казати да ниси у праву, бар како протојереј о. Мирко казује. то не треба разумети као нешто саблажњиво, већ као нешто подстицајно да се Христу врата срца сопственог отворе..... slavabogu Ту су сасвим различита мишљења Брате, неко каже овако, неко онако. Мени је сасвим то небитно, праксе су различите, а суштина Св. Литургије је иста. Ја да сам свештеник, вероватно бих изговарао ту јектенију, мада све са благословом надлежног епископа. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Знам за једну епархију где избачен део Литургије за Оглашене . Код мене је само реч Олашени замењено са Некрштени како би Народ разумео! :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Цитат Знам за једну епархију где избачен део Литургије за Оглашене . Код мене је само реч Олашени замењено са Некрштени како би Народ разумео! 0102_laugh Браничевска ? "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Искушеник у мојој епархији је замењено Оглашени са Некрштени (за Лит.Оглашених)- Браничевска сам еп., а епархија где избачен део Литургије за Оглашене ја Звозничко-тузл., био сам у манастирима Ловница, Тавна , св.Василије и Драгаљевац , па сам лично Чуо,тј.присуствовао 29dz8zk takeoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 да Неувредим неке Овде које има из те епархије - НЕ ТВРДИМ да је то тако у читавој еп.Звозничко-тузл.али очито где сам био НЕМА ЛИТ.ЗА ОГЛАШЕНЕ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 баш је та тема покренута вечерас на тим спику! Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Цитат Искушеник у мојој епархији је замењено Оглашени са Некрштени (за Лит.Оглашених)- Браничевска сам еп., а епархија где избачен део Литургије за Оглашене ја Звозничко-тузл., био сам у манастирима Ловница, Тавна , св.Василије и Драгаљевац , па сам лично Чуо,тј.присуствовао 0409_feel Драги брате је ли се ово односи на манастир Василија Острошког у БН? Пошто ја сваке седмице идем бар 2 пута, и тај дио постоји, јутрос сам била и увијек се чита. Не вријеђам се, него ми чудно, па бих да разјаснимо дилему confused. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Хвала Сестро confused што си ПОТВРДИЛА ОНО ШТО САМ ВИДЕО! Да у манастир Василија Острошког у БН. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 и Богу хвала. Дођи нам опет Мартирије, с радошћу те очекујемо поново 0110_hahaha. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука