Jump to content

Руска Загранична Црква

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

  • Гости
Guest Оливера

САБОР ВИДЕО-ЛИНКОМ

Постављена слика

По први пут у историји архијереји једне Православне Цркве одржали су своје заседање не сабирајући се на једном месту. Са благословом патријарха Кирила, Руска Загранична Црква, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, одржала је једнодневни сабор преко савремених комуникација (teleconference). Рад је био успешан, ушедело се доста времена, али и средстава. Архијереји, иначе, живе у Њујорку, Сан Франциску, Кливленду, Монтреалу, Минхену и другде.

Размотрена су текућа питања рада епархија и парохија на четири континената, именовања, награђивања и рашчињења оних клирика који и даље не прихватају канонско јединство са Москвом. Одобрено је да се Курско-Корена икона Богоматере на празник Вазнесења Господњег пренесе у Кијев.

Извор: Православље

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...
  • Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

  • Гости

90 година радости и туге

Постављена слика

10.12.2010.

На дан храмског празника Знаменске саборне цркве у Њу-Јорку (10. децембра) у читавој Америци почињу свечаности, посвећене 90. годишњици РПЦ у иностранству. Тај јубилеј обележавају и у Русији. После скоро 80 година раскола РПЦ у иностраству  се спојила с Московском Патријаршијом.

Историјат РПЦ у иностранству је  почео 1920. године. После неколико година растурања по различитим земљама руски емигранти, приморани да напусте отаџбину после револуционарног државног удара 1917. године, одлучили су да оснују своју православну цркву. Међу изгнаницима је било много свештеника. Они су поднели Васеленској патријаршији у Цариграду молбу о стварању своје Цркве, те су  1920. године добили званичну дозволу. Канонски признатим православним црквама се прикључила још једна - РПЦ у иностранству.

Током дужег периода од неколико деценија РПЦ у иностранству је усрдно чувала традиције православне побожности које потичу из пререволуционарне Русије, активно се бавила издавачком и просветном делатношћу. Настављен је био и монашки живот.  Управо захваљујући тој привржености руском православљу РПЦ у иностранству је допринела не само очувању православне вере, већ и стварању руског света – културне и духовне заједнице људи различитих националних припадности, - прича представник Московске патријаршије светшеник Филип Рјабих.

РПЦ у иностранству је достојно обавила своју мисију – пружање духовне помоћи руским људима, који су се нашли одвојени  од домовине у току неколико деценија. У време, када су у нашој земљи били рушени храмови, манастири, стваране биле препреке за црквени живот,  у руском иностранству, без обзира на сиромаштво и слабе могућности, напротив, градили су се православни храмови. У Русији 1930-х-1950-х година прошлог века рушили су цркве, а у иностранству су били освећени нови храмови. То је прави подвиг РПЦ у иностранству. Она је сачувала веру народа, помогла да не изгуби своју културу и идентитет. У томе се састоји главна историјска улога РПЦ у иностранству.

Скоро у току 80 година РПЦ у иностранству је била у расколу с РПЦ Московске Патријаршије. Међутим, у мају 2007. године напорима првојерарха обе цркве раскол је био савладан, те је у главној саборној цркви Русије – Храму Христа Спаса уз присуство огромног броја људи  био потписан Акт о канонском општењу цркава. То је био велики празник за све вернике, - наставља свештеник.

Свакако, има и данас неких тешкоћа. Наш црквени живот морамо да ускладимо с канонским прописима. Све до сада у неким градовима постоје по два епископа, неколико епархија што није баш прихватљиво са гледишта православног канона. Међутим, уверен сам да ће постепено сви ти проблеми бити решени, те ћемо живети правим животом у јединственој Цркви.

Симболично је што се главне свечаности одвијају у њу-јоршкој Знаменској саборној цркви, јер се управо тај православни храм у САД-ама сматра главном саборном црквом РПЦ у иностранству. Управо у њој се чува главна хришћанска светиња руских верника у иностранству  - икона Богородице Знамење. Она је била тајно однета из Русије 1920. године. Њу често доносе ради цељивања у различите епархије и парохије РПЦ у иностранству. 2009. године је после дужег периода она  била привремено донета у Русију. Тај повратак чудотворне иконе је значио потпуно савлађивање раскола у руском православљу.

Глас Русије

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 months later...

Историјска Литургија у Њујорку

istorijska-liturgija-u-ny.jpg?w=550&h=366

Митрополит Јона, првојерарх Православне Цркве у Америци, и митрополит Иларион, првојерарх Руске Заграничне Цркве, на празник светих Кирила и Методија, служили су свету Литургију у цркви светог Николе у Њујорку, која се налази под јурисдикцијом Руске Православне Цркве.

Ово је био историјски догађај, будући да се ради о „првом саслуживању архијереја Америчке и Руске Цркве после готово 70 година“, како се наводи на веб-сајту Парохија Московске Патријаршије у САД-у, и плод је марљивог рада заједничке комисије Православне Цркве у Америци и Руске Заграничне Цркве.

Осим двојице поглавара, у светој Литургији су учествовали и архиепископ Наро-Томински Јустинијан, администратор парохија Московске Патријаршије у САД-у, епископ Филаделфијски Тихон (Православна Црква у Америци) и епископ Менхетенски Јероним (Руска Загранична Црква).

Након Литургије, митрополит Јона је даривао митрополита Илариона дијелом моштију светог Германа Аљаског и светог Алексеја Тота, а митрополит Иларион је узвратио, поклонивши митрополиту Јони дио моштију светог Јована Шангајског. Митрополити су, такође, упутили поруку и честитке свјатјејешем патријарху Московском и све Русије Кирилу, на дан његовог имендана,.

У поруци се каже: „Благодаримо Господу, Који нас је на овај празнични дан удостојио да Му принесемо бескрвну Жртву у патријаршијском саборном Свето-Николајевском храму Руске Православне Цркве у Њујорку.

На овај празник светих равноапостолних Кирила и Методија, словенских просветитеља, причестивши се једнога Духа Светога из једне чаше Христове, честитамо имендан Вашој Светости.

По свеблагом промислу Божијем Ви сте предстојатељ Руске Православне Цркве, чији је нераздјељиви дио и Руска Загранична Црква, и коју својом духовном Мајком, а тиме и Сестром, сматра Православна Црква у Америци.

Увјерени смо да ће тако дуго жељено саслуживање архијереја Америчке и Руске Заграничне Цркве обрадовати срце Ваше Светости и душе многих и многих православних свештенослужитеља и вјерних“.

мај 27, 2011 - Објављено од стране radiosvetigora

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

АРХИМАНДРИТУ ЗАКХЕЈУ ВУДУ ЗАБРАЊЕНО СЛУЖЕЊЕ

zakhej-vud_arhimandrit_moskva.jpg?w=170&h=207

Објављено од стране Светигора на 1. август 2011.

МОСКВА, 1. августа - Поглавара московског храма свете великомученице Екатарине, представника Америчке православне цркве при Московској патријаршији, архимандрита Закхеја (Вуда) уклонио је са дужности и позвао у Америку Блажењејши Митрополит Јона.

Поглавар Америчке православне цркве забранио је архимандриту Закхеју да обавља богослужења и остале свештене радње, саопштава званични сајт Америчке православне цркве, не наводећи узроке наложене забране.

О храму свете Екатарине бринуће се клирик храма свештеник Јован Кечкин. Обавезе представника Америчке православне цркве у Америци обављаће протојереј Леонид (Кишковски), поглавар Одјела спољних црквених веза Америчке православне цркве.

Архимандрит Закхеј Вуд је рођен 1971. године. Завршио је Свето-Владимирску богословију у Њујорку. 1993. године је замонашен. 2001. године у Москви је магистрирао богословље. 2002. године је произведен у чин архимандрита и наречен за настојатеља храма свете Екатарине у Москви. Исте године је постао званични представник Америчке православне цркве при Московској патријаршији.

Извор: Sedmitza.RU

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 weeks later...
  • Гости

ПРВОЈЕРАРХ РУСКЕ ЗАГРАНИЧНЕ ЦРКВЕ У ПОСЈЕТИ СВЕТОЈ ЗЕМЉИ

ilarion-rocor-u-sv-zemlji.jpg?w=136&h=180

ЈЕРУСАЛИМ, 7. септембра – Првојерарх Руске Заграничне Цркве, митрополит Источноамерички и Њујоршки Илраион, налази се од 2. септембра у петнаестодневној поконичкој посјети Светој земљи.

Митрополит Иларион је 3. септембра служио свеноћно бденије у храму свете Марије Магдалине у Гетсиманском женском манастиру.

Наредног дана у истом храму служена је света Литургија, на којој су Његовом Високопреосвештенству саслуживали архиепископ Берлински Марко, начелник Руске духовне мисије у Јерусалиму архимандрит Исидор, начелник Руске духовне мисије Заграничне Цркве архимандрит Тихон, као и клирици који су допутовали са Митрополитом.

После завршене Литургије дошао је да високог госта поздрави блажењејши патријарх Јерусалимски Теофил, у пратњи више архијереја своје Цркве.

ilarion-rocor-u-sv-zemlji_2.jpg?w=300&h=210

Патријарх је у свом обраћању истакнао значај успостављања евхаристијског општења између Московске Патријаршије и Заграничне Цркве: „Јединство у Христу, јединство у Евхаристији представља свједочанство чињенице да ми чувамо јединство свих помјесних Цркава“. Он је такође примјетио и важну улогу Јерусалимске Патријаршије у изградњи мира и љубави међу ове двије Цркве у Светој земљи.

У знак сјећања на посјету Светој земљи и заједничку молитву, патријарх Теофил је даровао госту панагију.

Поклоничка посјета митрополита Илариона обухватиће поклоњење светињама Јерусалима, Витлејема, Хеврона, Галилеје, Самарије, Лиде, Лавре преподобног Харитона Исповједника у Фари, Манастира свете Катарине на Синајској гори. Првојерарх Руске Заграничне Цркве такође планира да посјети Горњенски женски манастир у Еин-Карему и подворје Руске духовне мисије код гробнице свете Тавите у Јафи.

Током ходочашћа, свете службе биће служене у храму Гроба Господњег, у Јелеонском женском манастиру, у Витлејему и у Манастиру преподобног Харитона Исповједника.

извор : Светигора прес

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

Руска Загранична Црква суочена са губитком сједишта у Њујорку

19четвртакјан 2012

Posted by radiosvetigora

rocor-sinod.jpg?w=300&h=242

Руска Загранична Црква се бори да задржи власништво над својим сједиштем у Парк авенији у Њујорку.

Пријетња губитком објекта у коме се налази сједиште Светог архијерејског синода резултат је финансијске кризе са којом се суочава Загранична Црква.

Како се наводи у званичном саопштењу, да би Руска Загранична Црква остала власник комплекса, потребна је значајна велика финансијска помоћ за спровођење генералне оправке, континуирана финансијска помоћ за покривање трошкова одржавања зграде и значајно повећање годишњег прихода да би се покрио велики дефицит административног буџета.

„Синодална канцеларија је свјесна да, уколико се продаја објекта покаже као једини излаз из ове ситуације, парохијани Знаменског храма у Њујорку, који се налази у згради Архијерејског синода, остају без цркве“, каже се у саопштењу.

Руска Загранична Црква закључује да „хитност ситуације оставља мало времена за изналажење решења“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зар не могу да потраже помоћ од Мајке Цркве,тј.Московске Патријаршије?

Они су у једнинству сада,зар не?

И мени, из ове вести није јасно, зашто је дошло до тога.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Можда су американци нагло подигли цене за одржавање и реконструкцију? Погледаћу мало руску штампу сутра, сад сам уморна, али ако неко нешто зна више, било би добро да нам појасни. Нисам раније наишла на назнаке да би до овог могло доћи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мени се некако чини да би позитиван исход за РЗЦ био да је МОСПАТ у потпуности упије...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мени се некако чини да би позитиван исход за РЗЦ био да је МОСПАТ у потпуности упије...

то се неће десити никада...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...