Јаков. Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Ranije sam kroz literaturu i druge vidove kulturne razmene sretao se sa pojmom blagoslova...Roditelja, prijatelja.... To kao da je postao deo mita. Blagoslov roditelja za brak ili kakav bitni posao... U Starom Zavetu recimo blagoslov Isakov oko koga su se Jakov i Isav zakrvili....(Isav mi je baš ispao mukica, a Jakov negativac što je onako podvalio sa jagnjećom kožom, dok kasnije nisam shvatio tu priču). Dajte malo da razmislimo zašto više nema takvih stvari? Da li zato što roditelji i deca, prijatelji...su toliko otuđeni pa je i svaki blagoslov suvišan? Da li takvi blagolosvi imaju vrednost svešteničkog blagoslova? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Ranije sam kroz literaturu i druge vidove kulturne razmene sretao se sa pojmom blagoslova...Roditelja, prijatelja.... To kao da je postao deo mita. Blagoslov roditelja za brak ili kakav bitni posao... U Starom Zavetu recimo blagoslov Isakov oko koga su se Jakov i Isav zakrvili....(Isav mi je baš ispao mukica, a Jakov negativac što je onako podvalio sa jagnjećom kožom, dok kasnije nisam shvatio tu priču). Dajte malo da razmislimo zašto više nema takvih stvari? Da li zato što roditelji i deca, prijatelji...su toliko otuđeni pa je i svaki blagoslov suvišan? Da li takvi blagolosvi imaju vrednost svešteničkog blagoslova? Е баш си докон, ал свака ти част, ти си изгледа најактивнији у покретању новијех темата. Него пази шта ја мним по том питању. Вако мислим да није иста вредност свештеничког и лаичког благослова, некако ми се чини да је поповски јачи. А друго и овај лаички није за бачити. Е сад имао сам прилику да видим бабу која дели благослове, није баш ко поп, али јесте руком са скупљена три прста и у знак крста на главу детета. Наиме баба је последњи остатак патријархата , који сам ја имао прилику да видим, и брез те бабе не почиње ручак у тој фамилији , а када им је слава баба седи у прочељу, тада јој доведу праунуке и унуке ( који су тинејџери- вероватно читав спектакл тим тинејџерима је веома смешан, ал га испоштују) и онда ови клинци најмлађи прочитају "очењаш"( тако се вели у ту кућу) и затим баба пали славску свећу и даје благослове клинцима. Могу ти рећи да су јој "моћни" благослови, јербо цела фемили има пара ко салате, буквално су буржуји, сви се баве некијем бизмисима, и добро им иде. Ето , ја толико, некст... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 12, 2010 Пријави Подели Написано Мај 12, 2010 кад сам хтео да почнем да славим славу, тражио сам благослов од својег оца. јес да је био некрштен и незаинтересован за славу, али мислим да је ред свеједно ја њега да испоштујем. мислим да је непотребно да додам да смо цррногорска породица, али не патимо од крутих патријархалних форми, већ је поштовање у питању. дао ми га је и мејлом, пошто није био у држави, а испоставило се да ме је ослободио у трену пресију фамилије која није разумела што син слави славу док му је отац жив. тако да је у неку руку ручни, али не и са закрштавањем. свакако сам мишљења и да је благослов за брак од својих и девојчиних родитеља добар, да не би било свашта у браку касније. опет, не у смислу неког закрштавања већ одобравања избора. а свештенички благослов је сасвим друга ствар, а и није лична ствар или ствар личне благодати, већ деловање Господњег благослова кроз човека у мантији. постоје и изузеци од светих људи који су бивали и обични монаси или ђакони, па нису делили благослове ручно, али су просто исијавали друге људе благодаћу. иначе, колико сам упознат свештеник може да пружи на три начина благослов: закрштавањем у ваздуху више главе или осењивањем крсним знаком додиривањем по глави са скупљеним прстима и намештеном шаком као за лично осењивање или за мој појам предањски најправилније - полагањем шаке на главу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука