Огњен Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Наш (црквени) календар је пун имена оних који су живот дали за своју веру. Има оних који су то учинили на бојном пољу, али је много више оних које су мучитељи на овај или онај начин приморавали да се одрекну вере и на крају их убијали. Хиљаде и хиљаде таквих. Интересује ме да ли таквих мученика има у Исламу, колико их је, и да ли се на неки начин славе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Има их, али ислам нема према њима однос као хришћани према својим исповедницима и миченицима. Мучеништво у исламу, односно корист о њега, тиче се самог мученика. Он ће због тога бити награђен у рају. Ту се завршава прича. Молитвено, литургијско општење са светима, не постоји у исламу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 па како су онда они део вере, у ком смислу? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 па како су онда они део вере, у ком смислу? Могли бисмо да кажемо да су нека врста парадигме, иделани показатељи праве и чврсте вере. Ништа више од тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Мај 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 па како су онда они део вере, у ком смислу? Могли бисмо да кажемо да су нека врста парадигме, иделани показатељи праве и чврсте вере. Ништа више од тога. Да , јасно, нешто као добри примери правих муслимана. Јел знаш неког да наведеш и јел има негде неки списак њих или нешто слично? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 То ће Ениз боље од мене рећи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Све је то тачно што кажете,међутим ја сам пре неког времена гледао емисију(на Националној географији)где се су се неки муслимани молили осмом Имаму(у џамији посвећеној њему).Да ли и око овог питања постоје разлике међу муслиманима или је нешто друго у питању,не знам. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Све је то тачно што кажете,међутим ја сам пре неког времена гледао емисију(на Националној географији) где се су се неки муслимани молили осмом Имаму(у џамији посвећеној њему).Да ли и око овог питања постоје разлике међу муслиманима или је нешто друго у питању,не знам.Седми имам а не осми...учење о "имамима" је одлика Шиита који нису уједначени по том питању и којi се (Шиити) у историји деле на:зејдите,дванаестоимамскe шиите и исмаилите (кармати,низарити и мусталити). Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Има их, али ислам нема према њима однос као хришћани према својим исповедницима и миченицима. Мучеништво у исламу, односно корист о њега, тиче се самог мученика. Он ће због тога бити награђен у рају. Ту се завршава прича. Молитвено, литургијско општење са светима, не постоји у исламу. U islamu riječ koja se koristi za mučenika je šehid, što u prevodu znači onaj koji će svjedočiti.Šehid u islamu je svaki musliman koji izgubi život braneći svoju vjeru, domovinu, čast, imetak, utopljenik, žena koja umre na porođaju itd. Mi ne svetkujemo ljude koji su izgubili život kao šehidi. Dobro je rekao brat Aleksandar, šehid će imati nagradu kod Boga ali i njegova porodica zbog toga. Nama islamsku mučenici nisu posrednici između nas i Boga.U islamu nema posredništva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Све је то тачно што кажете,међутим ја сам пре неког времена гледао емисију(на Националној географији)где се су се неки муслимани молили осмом Имаму(у џамији посвећеној њему).Да ли и око овог питања постоје разлике међу муслиманима или је нешто друго у питању,не знам.Brate ne sumnjam u tvoje riječi, to što je prikazano govori o šiitima, ne o sunitima.Radi se o neznalicama o islamu.Po izvornom islamskom učenju šehid je zaista pokazatelj ustrajnosti na principima vjere.Njemu poslije poslanika najveće nagrade kod Boga pripadaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Има их, али ислам нема према њима однос као хришћани према својим исповедницима и миченицима. Мучеништво у исламу, односно корист о њега, тиче се самог мученика. Он ће због тога бити награђен у рају. Ту се завршава прича. Молитвено, литургијско општење са светима, не постоји у исламу. U islamu riječ koja se koristi za mučenika je šehid, što u prevodu znači onaj koji će svjedočiti.Šehid u islamu je svaki musliman koji izgubi život braneći svoju vjeru, domovinu, čast, imetak, utopljenik, žena koja umre na porođaju itd. Mi ne svetkujemo ljude koji su izgubili život kao šehidi. Dobro je rekao brat Aleksandar, šehid će imati nagradu kod Boga ali i njegova porodica zbog toga. Nama islamsku mučenici nisu posrednici između nas i Boga.U islamu nema posredništva. У ком смислу нема посредништва? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Нема "молитвеног посредништва" онако како је у Хришћанству схваћена,између осталог,светитељска личност и њена једна димензија постојања и делања у Царству Божијем. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 У контексту да се прекида сваки могући вид заједнице између муслимана који је жив и муслимана који се упокојио? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 У контексту да се прекида сваки могући вид заједнице између муслимана који је жив и муслимана који се упокојио?да, то ни мени није јасно ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Нема "молитвеног посредништва" онако како је у Хришћанству схваћена,између осталог,светитељска личност и њена једна димензија постојања и делања у Царству Божијем.Da, onako kako se kod vas posredništvo shvaća kod nas toga nema.Mi se molimo Bogu .On je onaj koji sve čuje i vidi i zna naše potrebe i stoga nevidimo nikakvu potrebu da nam neko ko ni sebi ne može pomoči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука