Баба Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Ја никако да нађем времена да напишем овде своје излагање... crvenilo Но, ево моја два мала текста на дату тему - из 2006 (тад сам још писао ијекавски). http://dopisiizdiznilenda.blogspot.com/2006/04/bbkbb-i-o-nekorienju-tuica-i-njima.html http://dopisiizdiznilenda.blogspot.com/2006/04/bbkbb-ii-kako-to-ponekad-skoro-da.html Ма све је то лепо унд о.ц. , али мени реално представља проблем када диваним са Русима на пример или Лужичким Србима то што ми је речник пребогат туђицама турског подријетла... Како ? Па лако јер са њима причам на овом нашем српском. Можда вам то звучи смешно или без везе , али заправо покушавам да говорим на свом матерњем језику који се сматра словенским са исто тако људима који причају словенски језик, у суштини требали би да се разумемо по прилично , међутим ја њих не разумем тамо где они користе речи које су чисто словенске а које смо ми позајмили из других језика а они мене не разумеју нарочито по питању турцизама. Једаред се убих објашњавајући шта то значи -ИНАТ , знач неким Русима сам објашњавао , па то је требало брате цитирати читаве епске песме и још по неколико текстова да би објаснијо једну просту реч. А пази већина Словенских народа има тих позајмица, на пример ови западни Словени имају доста швабизама, али некако ми то Срби разумемо , ваљда због тога што их и ми имамо. Нарочито ми је било занимљиво разговарати са Лужичким Србима, јер њихов и наш језик у корпусу словенских језика су најразличитији и ми се заправо међусобом најтеже соразумевамо ако говоримо на свом језику, и заиста је тако и ми и они носимо исто то наше старословенско име -СРБИН , а они пуни швабизама ми турцизама, приде и језичке групе су нам различите јер је њиов језик налик на чешки и пољски(западноевропска група словенског језика) , а наш је јужнословенски. У сваком случају је занимљиво диванити са тим другим Словенима јер видиш шта је заправо корен твога језика, кад све лепо упоредиш... п.с. онај други текст ти је екстра , умрех од смијеха ! Једино ми у оном првом тексту није јасно одакле ти идеја да реч - ОЧИ није наша? Па скоро сви индоевропски народи за очи кажу готово истоветно-Очи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Хвала, хвала - оба текста имају сврху да насмеју, и мислим да врше своју функцију. С тим што први показује да не треба претеривати с нападом на туђице. crvenilo Ја сам иначе 1992. живео у околини у Немачкој где живе Сорби, како себе називају лужички Срби, и ништа се нисам могао с њима споразумети... они имају свој сорбски језик. Ако се добро сећам њихове приче - они су мешавина Срба и Чеха. Но, ја увек говорим Хвала Богу и Хрватима што нам чувају језик. И тако, док они кажу словенску тисућу, ми еладску 'иљаду. Наставиће се... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Хвала, хвала - оба текста имају сврху да насмеју, и мислим да врше своју функцију. С тим што први показује да не треба претеривати с нападом на туђице. :0104cheesy: Ја сам иначе 1992. живео у околини у Немачкој где живе Сорби, како себе називају лужички Срби, и ништа се нисам могао с њима споразумети... они имају свој сорбски језик. Ако се добро сећам њихове приче - они су мешавина Срба и Чеха. Но, ја увек говорим Хвала Богу и Хрватима што нам чувају језик. И тако, док они кажу словенску тисућу, ми еладску 'иљаду. Наставиће се... 0202_238 Смешно ми то за Лужичане о Чешко/Српском пореклу, јербо знам једну чешку стару песму у којој Чеси певају да су постали од Срба... 4chsmu1 ''Y srbskem gazyku gest zemê, Gjz Ghrvati gest gme", a ово јe у истом веку — 14 — преведено на немачки језик овако: ''Czu Vinden ist ein Gegend, Die ist Grauacia genent'' т.ј. У српском језику — народу — налази се земља која се зове Хрватска. V te zemi bêše Lech, У тој земљи бјаше Лех:, Gemuz gmê bêše Ćech, Њему име бјаше Чех, Ten muzoboystva se doĉini; Тај због човекоубиства , Pro nez svou zemi provini. Буде окривљен свом земљом. Ten Lech gmiegieše bratrûo šest, Тај Лех имађаше шест брата, Pro nêz gmiegieše moc i Čest, А са ових имађаше част и моћ. A od nich mnoho Čeledi. И од њих имађаше млого чељади. Giz gedné noci Čech osledi, Њих једне ноћи Чех озлоједи, J vubra se se všemi z zeme, И изсели се из те земље у земљу, Gjz Charvuti gest gmê. Гди се Хрватима зову и т.д a даље ниже опет вели : A ze gich staroste Čech diegiechu, Pron zemi Čechy vzdiechu," Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука