Jump to content

Праљак попио отров

Оцени ову тему

Војвода7

Препоручена порука

1 hour ago, Дејан рече

To su loše polazne tačke, prvo ptanje koje treba da se postavi Srbima kao najbrojnijem narodu u bivšoj Jugoslaviji je taj zašto jedan Jasenovac liči na pašnjak , zašto su kosti pobijenih Srba u NDH , koji su pobacani u jame, izvadjene tek nakon 50 godina, punih 50 godina su betonske ploče stajale na tim jamama, na jamam gde ti je bačen otac, majka, baba, deda, ujak ujna, brat sestra i gotovo da nema porodice Srba iz Hr a da nema nekog ubijenog u NDH.KOji su to interesi koji kolektivno jednom narodu nametnu da zaborave svoje najmilije.  E, kada se u jednom danu bude skupilo Srba u Jasenovcu koliko se skupi Hrvata u Vukovaru, moći će da se priča o Jasenovcu

Откривајући јавности до данас непознате документе о неким догађајима, професорка Аврамов преко њих објашњава позадину организованог прикривања геноцида над српским народом, али и његово заташкавања у самој Србији. Успели су у томе, па је преко српских комуниста у Србији била озакоњена забрана причања у школама о геноциду над Србима. То се може видети и на мом примеру. Године 1947. била сам запослена у Јавном тужилаштву Београда и затражила сам од шефа да ме пусти три дана како би у Загребу решила питање наследства као једина преживела после усташког покоља. Одбрусио ми је: доста о Јасеновцу, да твог оца нису заклале усташе ми бисмо га убили јер је био буржуј. Ипак, отишла сам у Загреб, а по повратку чекао ме је отказ.

• Тужан 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 519
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 21 минута, Дејан рече

A Tito rekao da su studenti u pravu :)

Za Maspok to nije rekao, al realno, da se neko borio za dostojnu sahranu posmrtnih ostataka svojih najmilijih i adekvatno izučavanje i obeležavanje masovnih stratišta verovatno bi bio prinudjen isto da kaže.

О томе није смело да се прича. Не само тамо, него и на КиМ, рецимо, међунационални злочини су масовно заташкавани, и о томе једноставно није смело да се говори уопште.

То око чега су се студенти бунили је смешна ствар - дал се неки комунистички апаратчик накрао или није то можда јесте мала непријатност, али не руши систем. Екстра што им дајеш илузију да прате светске трендове и грађани су света, а живе у диктатури.

Али ако покренеш причу о масовним злочинима за време Другог св. рата или у појединим периодима трајања те државе, ти си ударио у саме темеље те државе. Ако не постоји братство и јединство, не постоји ни Југославија. А братство и јединство не постоји ако се оголи мржња која постоји међу тим народима. Зато се свака таква прича сузбијала најгорим репресивним методама. И то се није радило само кад су у питању били братство и јединство. Целе блиставе каријере су уништаване када су људи видели шта значи устав из 1974. године и како то води разбијању Југославије.

Зато мислим да те две ствари уопште нису упоредиве. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Mislim da jesu

Да ли је неко од студената који су протествовали трпео тортуру целог војног и полицијског врха као Ђорђе Мартиновић? Или да је склоњен и анатемисан као Михајло Ђурић? Или су се мало зезали, играли Козарачко коло, а онда лепо отишли својим кућама?

Зато што су прве две приче биле опасност по систем, биле су најцрњим насиљем сузбијане. Зато што је студентска прича једна лајт варијанта, била је још и пригрљена од тог система, као показатељ да је овде демократија. Зато мислим да нису упоредиве.

А волео бих да чујем и зашто ти мислиш да јесу, ако може мало образложеније од "мислим да јесу", зато што нас ове ствари све погађају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, RYLAH рече

Да ли је неко од студената који су протествовали трпео тортуру целог војног и полицијског врха као Ђорђе Мартиновић? Или да је склоњен и анатемисан као Михајло Ђурић? Или су се мало зезали, играли Козарачко коло, а онда лепо отишли својим кућама?

Зато што су прве две приче биле опасност по систем, биле су најцрњим насиљем сузбијане. Зато што је студентска прича једна лајт варијанта, била је још и пригрљена од тог система, као показатељ да је овде демократија. Зато мислим да нису упоредиве.

А волео бих да чујем и зашто ти мислиш да јесу, ако може мало образложеније од "мислим да јесу", зато што нас ове ствари све погађају.

Zato što je pojedince lako rešiti, masa je problem

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан рече

Zato što je pojedince lako rešiti, masa je problem

МАСПОК је био маса. Четници су били маса. Усташе су били маса. Интелектуалци су били маса. Сви су били "решени", јер су били опасност по систем. Оно што је тад било названо српски либерали су били "решени", иако су били маса, и то организована маса са ресурсима. Ранковић и цела његова екипа су у својим рукама имали и апарат силе, били су и "маса", па су опет били "решени".

Студенти нису били апсолутно никаква опасност по систем онакав какав је тад постојао, иначе би се и са њима обрачунали без икаквих проблема, посебно у то време. Били су једна пропратна појава великих и озбиљних протеста по целој Европи 1968. године, која није значила ништа, нити је могла да допринесе било чему. Од старта се нису борили против коммунистичког система, против устројства Југославије, против диктатуре, против економског система... Једино против чег су се они борили јесу били неки имагинарни кадрови који су постали "црвена буржоазија". Значи, то су у суштини били протести којима се бранио и оснаживао постојећи систем.

Подели на овим сајтовима

Kako su bili rešeni kada se maspok pojavio sedamdesetih? Nije se pojavio u nekom demokraskom društvu, i nije da nije dobio neke rezultate svog rada, a ako e nešto radio to je bilo podrivanje temelja tadašnje države

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

Kako su bili rešeni kada se maspok pojavio sedamdesetih?

И српски либерали су се појавили седамдесетих. И Ранковић и екипа били крајем шездесетих. И сви су "решени" као ствари које су биле опасност по систем. Решени брутално, наравно, онако како се та диктатура обрачунавала са онима који су јој били стварна сметња. Огроман део тадашњих хрватских комуниста је затворен, пребијан, неки су и нестали или били убијени.

У међувремену, све што је рушило наратив братства и јединства се такође "решавало", само на свакодневном нивоу. Застрашивањима, претњама, уценама, итд.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, RYLAH рече

И српски либерали су се појавили седамдесетих. И Ранковић и екипа били крајем шездесетих. И сви су "решени" као ствари које су биле опасност по систем. Решени брутално, наравно, онако како се та диктатура обрачунавала са онима који су јој били стварна сметња. Огроман део тадашњих хрватских комуниста је затворен, пребијан, неки су и нестали или били убијени.

У међувремену, све што је рушило наратив братства и јединства се такође "решавало", само на свакодневном нивоу. Застрашивањима, претњама, уценама, итд.

Али су нешто и постигли, у крајњој лини чуло се за њих.

Подели на овим сајтовима

Фотографија корисника Bojan Pejagic

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...