Jump to content

Које празнике признајете а које не ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сутра је први мај. Да ли славите(празнујете) овај празник ?

Зашто да или зашто не ?  slavabogu

Само идам са другарима у неко село. Биће интересантно нећу бити на форуму 2 дана  0102_laugh

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Ja bas i ne. Te uranke nikad nisam volela, a pojma nemam zasto. Malo mi to deluje paganski- idemo malo u sumicu, pa malo palimo vatricu, pa bacimo neku zivotinju na vatricu... a pre dvadesetak godina smo i igrali oko te vatre, sto je tek licilo na paganstinu.

Ja vec duzi niz godina praznik osecam praznikom jedino ako se tim povodom sluzi Liturgija. Tako mi je i svaka nedelja praznik.

Ovo ostalo- rodjendani, nove godine, godisnjice i ostalo... to mi bas nista ne znaci.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

1 maj dan ko i svaki drugi ali svakako da se toga dana treba setiti cikaskih zrtava i pomoli ti se BOGU za njih jer ti ljudi su da li svoje zivote kako bi se izgradio jedan pravedniji i humaniji odnos u drustvu i kako bi nastali novo formirani odnosi na relaciji radnik - poslodavac ! Da se nije desio cikaski strajk jedino BOG zna kako bi dalje bilo sto se tice prava radnika jer do tog dana i taj kapitalizam je licio vise na feudalizam a nakon toga se tek oblikuje ka ovom danasnjem obliku

Подели на овим сајтовима

1. Мај се супер обележава у Италији: није радни дан, али синдикати имају протестне шетње, носећи транспаренте и подсећајући на још увек нездовољавајући положај радничке класе. И то је ок. То подржавам.

А онај одлазак у природу и роштиљање-то је за мене невиђени кулук! Плус, уништавање природе и пијанчење до бесвести. Али, понекад пристанем-чисто идем линијом мањег отпора. Јер нико из мог друштва не "мирише" одлазак у цркву и њима су ти датуми (8 март, рођендани, Нова година, и томе сл.) "алфа и омега". А ја добар "марсовац".

Никако не признајем 8. март, "дан заљубљених", а ни свој рођендан. Мада ми увек дођу гости јер не могу да им објасним, да ми то ништа не значи. Кажу да сам невиђени баксуз.

Признајем само : крсну славу, Божић, Ускрс, Св. Петку, градску славу Св. Тројицу и наравно сваку Недељу. А кад ми се заломи да недељом дежурам у апотеци и не могу на Литургију-као да су ми одсекли руке. Целог дана бедак 0205_whistling

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Bubo draga komsinice moja svakako da treba proslavljati nase Hriscanske praznike ali ne treba covek da bezi ni od rodjendana ,8 i 14 marta jer svakom od tih praznika ako covek hoce moze da udahne Hriscansku dusu i nacin proslavljanja

Подели на овим сајтовима

Ja bas i ne. Te uranke nikad nisam volela, a pojma nemam zasto. Malo mi to deluje paganski- idemo malo u sumicu, pa malo palimo vatricu, pa bacimo neku zivotinju na vatricu... a pre dvadesetak godina smo i igrali oko te vatre, sto je tek licilo na paganstinu.

Ja vec duzi niz godina praznik osecam praznikom jedino ako se tim povodom sluzi Liturgija. Tako mi je i svaka nedelja praznik.

Ovo ostalo- rodjendani, nove godine, godisnjice i ostalo... to mi bas nista ne znaci.

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=4&t=3843&p=46080&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%98#p46080

Подели на овим сајтовима

Bubo draga komsinice moja svakako da treba proslavljati nase Hriscanske praznike ali ne treba covek da bezi ni od rodjendana ,8 i 14 marta jer svakom od tih praznika ako covek hoce moze da udahne Hriscansku dusu i nacin proslavljanja

Лепо је то кад се тако рече, али малчице је друкчије у пракси.

Наиме многи који празнују мај не желе да празнују васкрс, можеш ти њима да удишеш колико оћеш , али они баш зато што не желе васкрс славе први мај.

Подели на овим сајтовима

8. март и 1. мај не признајем, за почетак.

први је врло дискутабилан шта се празнује, а други је празнике нерада у Србији ...

можда се сетим још неког актуелног ...

Подели на овим сајтовима

Мишљења сам да треба наћи неку средину. Већина мојих пријатеља слави такве празнике и сада тешко је стално објашњавати људима неке ствари наново. Али опет ако погледамо из њихове перспективе то слављење и није слављење као што ми славимо вјерске празнике. То му више доће као неко весеље са пријатељима а није ни битно који је празник већ само да је добро друштво. Све док не почну да славе и вјерске празнике у оном смислу у којем би требало а не само фигуративно они неће ни знати шта је то празник. Због тога дође ми их мало и жао.

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

каква црна средина, смењуј то - имаш православне празнике који су ДАЛЕКО суштинскији и смисленији.

ја сам у мојој кући заменио 1. јануар са Божићем, 8. март са Материцама, додао Оце и Детињце, 1. мај са Васкрсом.

крканлук или смисао, Мамон или Бог.

где има разума нема избора.

и мени их је жао, али не верујем у компромисе.

Подели на овим сајтовима

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=4&t=3843&p=46080&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%98#p46080

Znala sam da se razumemo :-)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...