Jump to content

Чије су ово слике у Цркви ?

Препоручена порука

• Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Даклем од куде сви ови ликови који нису свеци уна фрескама у црквама?

И не само то што нису свеци него још немају ни мачове ни штитове, а Богуми млоги од њијех немају ни мантију, него све неки бизмисмени ?

Шта се то десило сос нашијем попом ?

Мора да је узо пуно пара да метне њиове слике у цркву.

Тачно црква дошла ружна кад су завршавали фреске па кад су нацртали оног дебелог бизмисмена.

Ђе то још има да се онај лопов меће у цркву на зид ко да је свети Саво ?

Овај наш поп је начисто излудео , кад је себи то дозволио, а тек ону фрајлу од жене му , са све шминком мето на зид у сред цркве.

Подели на овим сајтовима

Даклем ово су све углавном коментари које сам чуо на рачун фресака ктитора и донатора.

Једни вичу не може то није по канонима , они нису свеци.

Други вичу како то сад, па то није икона.

Трећи вичу имо је поп неког ћеифа за то.

И све тако ...

Е сад требало би да знамо зато сам поређао и оне друге фреске ктитора , дакле да знамо да је древни обичај православни да се сликају ктитори , поготово они без којих највероватније би се Црква-храм тешко и подигли, као што је некада осликаван цар Душан.

Е ал кажу мени ал он је био Немањић.

Е јес вала , кажем ја јесте био Немањић али није био светац па ето видиш ипак је осликаван у Цркви .

Значи кад је мого Цар Душан што не би мого и Тоша ктитор бизмисмен.

А не, не веле мени , сви ми знамо Тошу и ко је и каки је , ђе он да буде осликан у цркву , па он је бизмисмен и ко зна како је дошо до капитала, и ко зна шта он ради и каки је грешник( што ће рећи да исто тако једнако знају и цара Душана) .

А питам ја јел можда и убио некога ?

А ови веле да није.

АХА значи Тоша бизмисмен није никога убио , оно јес се гадно угојио , стварно би требо мало на дијету или бар да пости ако ништа друго, ал ето није никог убио.

А онда ме питају , шта то треба да значи, јел могу сви да се сликају који нису убице.

Ма јок , велим , него је Цар Душан осумњичен а највероватније и јесте оцеубица, а види опет је намолован на зидове цркве јер је био велики ктитор, а ето да то није по канонима, јес он био цар и сила, ал чим је умро могли су га прекречити.

Уууу, вичу бунџије, онда наша Црква није добро чинила што се тиче тих богаташа још од онијех времена, и ето ти сад...

0442_feel

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

И да поновим слику са почетка теме.

Брате Жељко, не знам из ког храма си покупио ове ''фреске'', могу ти рећи да сам видео и ја тако нешто. На слици је ктитор како носи у руци храм и предаје је Св.Николи. А на другој, ктитор са својом породицом је у лађи којом кормила Св.Никола. Мислим, свака част човеку, Свети Синод га је одликовао орденом Св.Саве Првог степена, али ово је за мене претеривање! Мада, ако му је епископ дозволио,.... ''ја с тем неам ништа''  0442_feel

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Дооооброооо , имате ли ви неки предлог како би се требали и могли осликавати ктитори у храму, мисим у ком фазону ( пози) ?

Да ли је ово лепо или ружно , лично мени је безвезе, али опет с друге стране немам идеју ни како би се осликали ктитори , а ред је да се осликају, јел , макар толико да се нешто види да су дали кинту.

Само немо да ми патетишете неком комунистичком патетиком типа шта има да се види сви су пред Богом једнаки, јер у том случају онда нек сви "једнаки" подигну цркву .

Мисим ја први немам кинту не да подигнем цркву него да финансирам једну мању фреску која се наплаћује у јеврима по квадрату, није то просто кречење, то ти је брале уметност.

Онда друго ко данас извуче тијем буржујима динар из џепа тај је мајстор, а треће је питање да ли и колико уопште ктитори верују у Бога.

Дакле с једне стране остаје да им се узму паре, јер други дати нећеду нити имају, а с друге стране то је све-та фреска што им се нуди заузврат.

Манте ме сад приче да ће се Црква свакако молити за њих кроз векове јер су ктитори.

Прво ово су трусна подручја , питање је у следећем рату да ли ће та црква опстати а треба богаташу извући из џепа око милионче јевра.

Друго и да опстане црква во вјеки опет шта то значи богаташу што ће се попови молити за њега.

Мало који од њих верује у дејство молитве а они који верују су углавном сујеверни, а има истина и неки промил богаташа који су црквени људи, само ако ћемо искључиво на таке рачуњати никада више цркве подизати нећемо.

Дакле с једне стране треба осликати фреску , ем је таки ред ем нека врста захвалности.

А с друге стране не треба унакарадити цркву тако да што каже Драги имаш утисак као да си дошао у неку приватну цркву.

Ја бих још само додао да је глупо и апсолутно неукусно мешати стилове осликавања, па цела црква буде осликана у византијском стилу а ктитори у реализму или хиперреализму ( као што сам имао прилику да видим на једном месту) .

Подели на овим сајтовима

Дакле с једне стране треба осликати фреску , ем је таки ред ем нека врста захвалности.

А с друге стране не треба унакарадити цркву тако да што каже Драги имаш утисак као да си дошао у неку приватну цркву.

Ја бих још само додао да је глупо и апсолутно неукусно мешати стилове осликавања, па цела црква буде осликана у византијском стилу а ктитори у реализму или хиперреализму ( као што сам имао прилику да видим на једном месту) .

0913_sport :) dada

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

A zar nije dovoljna ktitorska ploča? Ako bi gradio crkvu, onda iz ljubavi, ali ne iz sebičnog prestiža. Dovljno bi mi bilo da se znade istorija kako je crkva nastala, za onog koga bi zanimalo.

Ona slika gore je najzadnji kič, bez ikakvog ukusa, bez ikakvog nivoa.. i po reakcijama vidi se da je sablaznost mnogima, i ovo sigurno ne bez razloga. Ovde neko koristi svoj ovozemaljski položaj da bi se pravio da je prvi, a za takve znamo da će da budu poslednji...

Ето , тачно сам знао да немаш уши.

А још се лепо позовем натебе кад сам критиковао стил .

Е нећу више.

Досадио си ми.

Таман једног дана када будеш био богаташ а ја евентуално поп да дођеш из те труле Аустрије и понудиш ми паре да направим Цркву нећу ти узети само зато што си задрт.

Него ајд овако кад си паматан, ајд организуј ти мени тамо у аустрији прикупљање пара за изградњу храма овде код мене у селу.

Ето ми би смо баш волели да осликамо једног таквог тулипана од Богаташа само да нам да паре за Цркву, али ево већ три године вијамо и ники неће да биде ктитор.

Ето Драги зар није добра понуда, ем си црквен чоек ем дај паре па да те сликамо све са ореолом.

Може?

Шта је , немаш пара?!

Подели на овим сајтовима

Mnogo bi me bilo briga za tulipane bogatase, ako se u mom selu posle milion godina konacno obnovi ili napravi nova crkva. Tacno bi sa laptopom mogli da ih oslikavaju, ja bih isla tamo. Ma sve sam odrasla u Vozdovackoj crkvi sa balvanima Milica od Macve ili na ikonostasima koje je oslikavao Uros Predic.

Meni samo nisu jasne ove dve zene u camcima? Sestra i zena? Bivsa i sadasnja zena? Obe sadasnje zene?

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...