bogdankle Написано Април 18, 2010 Пријави Подели Написано Април 18, 2010 intervju sa poznatim savremenim filozofom Peterom Sloterdijkom: Weltwoche: U nema~kim novinama sada se veoma ozbiljno razmatra pitanje da li je Peter Sloterdajk fa{ista. Je li jeste? Peter Sloterdajk: U prostoru halucinacija tih osoba sigurno jesam, pri tom to nema nikakve veze sa mnom, ve} vi{e sa proizvodima njihovog uzbu|enja. Jedan novinar je napisao da sam zbog o~aja pobegao u ludilo. To je psiholo{ka matrica obja{njenja: ~ovek koji je do sada va`io kao sposoban da intelektualno zadovolji, iznenada gubi orijentaciju i o~igledno mo`e da bude samo psihopata. Weltwoche: Da li je to samo veliki nesporazum ili koncentrisana kampanja protiv Vas? Peter Sloterdajk: Imam neoborive dokaze da je u [tarnbergu Weltwoche: gde `ivi Jirgen Habermas Peter Sloterdajk: izre~ena fatva protiv mene. S obzirom na tu fatvu, sada su na mene krenuli medijski mud`ahedini kriti~ke teorije. Ranije se govorilo o cini~nim politi~arima koji svoje bira~e posmatraju kao stoku za glasanje. Danas se za neke novinare mora re}i da svoje ~itaoce posmatraju kao stoku za skandale. To je veoma opasan, antidemokratski modus javnosti, ~udesna sinteza liberalizma i totalitarizma. Weltwoche: [ta je uop{te potpalilo debatu? Peter Sloterdajk: U predavanju sam u su{tini rekao slede- }e: u antici je postojao osnovni sukob izme|u slova i amfiteatra, humanizma i industrije zabave. U amfiteatrima su ljudi i `ivotinje mu~eni do smrti, i stotine hiljada ljudi su u tome u`ivale i bile sre}ne, kao {to su i danas ljudi sre}ni dok gledaju filmove o masakru motornom testerom. Alternativa izme|u obrazovanja i popu{tanja ko~nica u dana{njoj masovnoj kulturi opet je izbila u svoj svojoj snazi. Weltwoche: A humanizam ne odgovara kao konkurentski model? Peter Sloterdajk: Klasi~ni humanizam, u na~inu na koji sam sebe razume, nije dorastao realnostima XX veka. Na{e stole}e je obele`eno ose}anjem da {kola sama nije dovoljna da ~oveka pripremi za probleme koji ga ~ekaju. Naro~ito je u periodu izme|u dva svetska rata bilo rasprostranjeno uverenje Weltwoche: koje je izme|u ostalog, utabalo put i Tre}em Rajhu Peter Sloterdajk: Ja to druga~ije vidim. Tre}i Rajh je potpuno neutralizovao pitanje obrazovanja po{to je u prvi plan stavio rasnu supstancu, a njoj ne treba obrazovanje ona samo treba da se izrazi. Fa{izam je bio ekspresionizam, dok je humanizam u osnovi bio projekat vaspitanja i optimiziranja. Fa{isti uvek veruju da na osnovu svoje nadmo}ne prirode imaju ve}a prava i da ni{ta ne treba da ~ine za to. Izbijanje ovog fa{istoidnog ludila danas se pokazuje, recimo, u ameri~kim {kolama, gde u~enici pucaju na druge u~enike i profesore. Odnos dru{tva i {kole potpuno je poreme- }en, i humanisti~koj utopiji obrazovanja zbog toga preti neuspeh. Weltwoche: Toliko o Va{im dijagnozama. Ali kritika se vi- {e raspaljuje nad va{im zaklju~cima. Zeit i Spiegel Vam prebacuju da pledirate za joint venture filozofije i genetske tehnologije i u taj mah za novu elitu one koji upravljaju selekcijom. Peter Sloterdajk: To je egzegeza Jirgena Habermasa, koji je nekolicini novinara skrenuo pa`nju na mogu}nost ovakvog tuma~enja. On im je dao propusnicu za pogre{no ~itanje. <^ASOPIS ZA KNJI@EVNOST I KULTURU, I DRU[TVENA PITANJA> </ 2 2 5 > <B>JA SAM SVETO ^UDOVI[TE</B> razgovarao: Sven GEHTER Peter Sloterdajk govori o svojim kontroverznim izjavama o genetskoj tehnologiji, o sumnji~enju za fa{izam i o prodoru star-sistema u domen mi{ljenja Weltwoche: Imate li obja{njenje za to? Peter Sloterdajk: Imam, ali ono nije za javnost. Kada se govori o takvim motivima, ~ovek se njima i sam inficira. Weltwoche: Da li Vam je od po~etka bilo jasno kakav potencijal za provokaciju imaju Va{e teze ili ste bili iznena|eni silinom medijskog uznemirenja? Peter Sloterdajk: Provokativno je karakterizacija koju ne mogu u potpunosti da odbacim u smislu engleskog thought provoking. Naravno da se moj tekst mo`e pogre{no razumeti. Weltwoche: I pojmovi kao {to je antropotehnika mogu se pogre{no razumeti Peter Sloterdajk: Ljudi su tvorevine vlastitog odgoja, koje potpada pod {iri pojam kulture. Time je pojam antropotehnike u stvari ve} obja{njen. Uz to danas dolazi i ne{to {to proizilazi iz idili~nog uverenja da ~itanje obrazuje. ^itanje i pisanje vi{e nisu samo stvar humanista, ve} se danas odnose, na primer, i na ~itanje ili ispisivanje genetskog koda. Weltwoche: [ta pod tim ta~no mislite? Peter Sloterdajk: To nije moja tema. Nisam imao nameru da ulazim u debatu o genetskoj tehnologiji. Drugi se u to bolje razumeju. Samo ka`em da moramo formulisati kodeks antropotehnika da se ne bi dogodilo ono {to sada histeri~ni tuma~i i{~itavaju iz mog teksta. Individualnu genetsku optimizaciju u medicini, na primer, smatram potpuno legitimnom. Ako istra- `iva~ima po|e za rukom da identifikuju gen koji uti~e na stvaranje raka i na to da umiru ljudi od 25, 30 i 40 godina, i ako budu u stanju da nekom vrstom genetske terapije uklone takve predispozicije, onda bih `eleo da znam kakav se moralni argument mo`e upotrebiti protiv takve terapije. Podrazumeva se da to posledi~no ne zna~i odgajanje genetsko-tehnolo{ke elite iz starog ~ove~anstva. To je jeziva vizija o kojoj se mo`e razmi{ljati u science fiction-filmovima. Holivud je u ovim debatama nekoliko svetlosnih godina ispred Nema~ke. Weltwoche: Da li je sve ovo bura u ~a{i vode nema~ke filozofije? Peter Sloterdajk: Svakako je ne{to vi{e. Ovo je teorijska buka koja prati druge doga|aje u SR Nema~koj. Generacija krivih sinova polako prepu{ta scenu generaciji unuka, koji su mnogom pogledu rastere}eniji i prvi put Nema~ku mogu da do`ive kao normalnu zemlju. Ova debata mo`e da bude deo opro{taja od isuvi{e dugo gajene nenormalnosti. Weltwoche: Da li je mogu}e da je ~itavo uzbu|enje zakasnela osveta nekih kolega? Od Va{eg bestselera Kritika cini~nog uma Vi va`ite za pravu pop-zvezdu filozofije, na {ta je u Va{oj struci nepoverenje ~est odgovor. Peter Sloterdijk: Sebe vidim u tradiciji filozofskih pisaca XIX veka, koji su se relativno dosledno odvojili od akademije. Kao ljudi koji filozofiraju, morali su da se smeste levo ili desno od javnih obrazovnih ustanova i da sa publikom komuniciraju kao slobodni autori. Marks ili Kjerkegor, na primer, bili su intelektualci bez zaposlenja. Ni~e je ovu tendenciju jo{ oja~ao i stvorio je tip sa kojim se ose}am povezanim vi{e nego sa, recimo, nekim akademskim filozofom. Stoga sam se uvek izlagao naporu da iza|em na tr`i{te. Uz to, glavni mediji XX veka masovna {tampa, radio i televizija izazvali su pravu kulturnu revoluciju. Moj rad je definisan time {to sam poku{ao da filozofiju dovedem u produktivnu konstelaciju sa ovom promenjenom medijskom situacijom, po{to nisam smatrao da ima smisla da se filozofi trude samo oko priznanja svojih kolega. < 2 2 6 > <R.E.^.> Weltwoche: [to je kolegama, naravno, sumnjivo. Peter Sloterdijk: Mnoge kolege ne mogu da prihvate prelaz od akademskog, preko literarnog, do masmedijskog, po- {to se pla{e da }e u akademski svet prodreti star-sistem. Na- {e dru{tvo danas vi{e nije strukturisano samo preko prihoda, ve} sve vi{e i vi{e, preko ugleda. I tako dolazi do fenomena socijalne zavisti u polju koje je do sada uvek bilo osu|eno na diskretnost. Stale` filozofa se bio zakleo na vite- {ki kodeks. I neprijateljstva su morala da pro|u cenzuru argumenata. Danas nau~nici vi{e ne vide za{to bi oni trebalo da govore manje podlo nego drugi. Weltwoche: Da li ste Vi onaj ko prlja gnezdo iz kojeg dolazi ? Peter Sloterdijk: Ja nisam nikad ru`io ono odakle poti~em, samo sam delovao van gnezda. Weltwoche: Sa Va{im najnovijim, trotomnim projektom Sfere ne preduzimate ni{ta manje do da napi{ete alternativnu istoriju filozofije. Peter Sloterdijk: Time samo nastavljam na liniji samostalnog, neakademskog filozofskog istra`ivanja, koje se`e od [openhauera preko Ni~ea, Hajdegera, kriti~ke teorije pa sve do sedamdesetih godina, da bi onda nastupila neobi~na pauza. Zato ja u ovom trenutku jurim naokolo kao neka vrsta svetog ~udovi{ta savremene filozofije. Dodu{e, pi{em kao da poti~ em iz nekog drugog vremena, ali u svakom slu~aju sa sve- {}u o problemu koji dolazi od danas i mo`da od prekosutra. I time se, o~igledno, izazivaju efekti na koje ovo polje vi{e nije spremno. Mnogi veruju da je istorija filozofije zavr{ena i da je istra`ivanje njenog istorijskog stanja prevazi|eno. Weltwoche: Nije li to isto {to i priznanje da je filozofija bankrotirala? Peter Sloterdijk: To bi svakako zna~ilo da je ova struka kao celina priznala da je sve bitno ve} promi{ljeno i da danas ostaje samo pabir~enje. Tako se od filozofa sve vi{e pretvaramo u kuratore mi{ljenih ideja i s vremena na vreme izla- `emo mi{ljenje. Upravo je to problem dana{nje filozofije: vi- {e se o njoj brine nego {to se unapre|uje. Pri tom se napredak ne mo`e nametnuti; ne daje svaka filozofska generacija autora ~ije delo istorijski ima te`inu. I dok se ~ekaju autori, scenom, naravno, vladaju kuratori. Weltwoche: To zna~i da bi autorima koristilo da uvide da ih vi{e ne mo`e biti. Peter Sloterdijk: Postoji pre}utan dogovor institucija protiv mogu}nosti autorskog rada. To potpuno odgovara duhu vremena: kada se odlu~i da se `ivi posle moderne, posle istorije, posle umetnosti i posle ljubavi {ta onda jo{ ostaje? Upravo samo kuratorska avantura naknadne obrade, poku{ aj da se arhiv pretvori u avanturu. Rad kuratora po katakombama postaje zamena za ono autenti~no kreativno, a trijumf sekundarne literature prikriven je dekretom da primarna literatura i tako mo`e da bude samo zabuna. Jedina {ansa za autora je zato mogu}nost da rano umre. Tada u okviru kuratorskog uma barem posthumno mo`e da bude spasen. Objavljeno u Weltwoche Nr. 37/99, 16.9.1999. <^ASOPIS ZA KNJI@EVNOST I KULTURU, I DRU[TVENA PITANJA> < / 2 2 7 > Are you the one that I've been waiting for? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука