Jump to content

Литература за предмет Теологија Новог Завета

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли неко може да ми каже које књиге су препоручена литература за испит Теологија Новог Завета.Ја сам на сајту нашао питанјаи ауторе књига,али се нигде не наводе које су књиге у питању.

„Срби , мој народ , Христови су,а не папини.“ Свети Сава Српски ,Жички Сабор 1221

Подели на овим сајтовима

Ја сам то положио у Фебруару.

Ево списка те литературе компатибилне са питањима:

Ј. Gnilka, Teologija Novog zaveta, Zagreb 1999.

I. Dugandžić, Bibliјska teologija Novog zaveta, Zagreb 2004.

Василијадис Петрос, Lex Orandi, Крагујевац 2006):

Зизјулас Јован, ''Евхаристија – неки библијски аспекти'', Богословље 1-2 (2005).

Подели на овим сајтовима

0102_laugh

Ево и тих питања:

http://www.bfspc.bg.ac.rs/info/Ispitna_pitanja_i_literatura_teologija_n_zaveta.pdf

Владика др Порфирије је добро систематизовао питања - лепо од њега.

Ипак оно што ми смета и што смо писали негде на теми "Латинизација Цркве", је да 37/40 питања припада првим двема књигама!?  4chsmu1

Не знам да ли могу уопште и да се купе у Србији, а у библиотеци напр. Матице Српске их нема. Ја сам учио из неких других књига и схватио сам да их је Дуганџић добрано "консултовао" - ништа оригинално од њега.

Остаје нам да се надамо да ће ускоро неки од православних богослова достићи квалитет потребан да се напише уџбеник за факултет, што им је чини ми се и обавеза по Болоњи.

2.000 година је прошло зачас, али Свето Писмо нама православнима остаје непознаница!? Малко претерујем, али брате и заслужили су!

Подели на овим сајтовима

Протомајсторе потпуно сам сагласан са твојом констатацијом.А код нас на факултету сем пар професора (част изузецима) ниједан нема своју књигу тј написан уџбеник.

„Срби , мој народ , Христови су,а не папини.“ Свети Сава Српски ,Жички Сабор 1221

Подели на овим сајтовима

Пошто овде невидим нигде опцију за едитовање морам нову поруку да напишем.Протомајсторе коју си ти литературу користио.

Подели на овим сајтовима

Имаш опцију "Измени" поред опције "Цитат".

Мислим да има Дуганџић сада да се купи на факултету у књижари, појавила се тамо након Сајма књига у оквиру ПБФ-у.

Ја сам читао:

Више аутора, Biblijska teologija Staroga i Novoga zavjeta.

Porš Feliks, Mnogo glasova jedna vjera.

Стег Френк, Teologija Novoga zavjeta. (Овај је баптиста, ал шта да се ради?)

Читао сам и Харингтона и Дрејна - Уводе у НЗ. Снашао сам се како сам умео.

Нисам користио скрипте, али мора да их има - завапи, можда ће неко да се смилује.

Подели на овим сајтовима

А знаш ли можда каква су питанња за Егзегезу новог завета?Пошто сам одавде скинуо скрипту, па не знам колико прати питања и литературу.Хвала на овим одговорима много ми значе.

Подели на овим сајтовима

Не знам.

Присуствовао сам том испиту, али не могу да се сетим. Мислим да је било само једно питање. Дата је конкретна Глава из Светог писма, свако је имао НЗ са собом и писао на папиру тумачење.

Подели на овим сајтовима

Хвала пуно то сам и ја мислио.Хвала много још једном

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...