Гости Guest Написано Новембар 13, 2016 Гости Пријави Подели Написано Новембар 13, 2016 Са профила теолога Александра Милојкова Драги ми Светитељ, Софроније Сахаров, испричао је следећу причу: "Разговарала два монаха о спасењу. Један је говорио: - Моја душа не може да се помири са мишљу да ће ма ко заувек погинути. Мислим да ће Господ на неки начин све спасити. Други је одговорио: - Свети оци веле да је Бог могао да створи човека без човековог учешћа, али спасити човека без учешћа и сагласности самога човека није могуће. Спасење и погибао - налазе се у човековој слободи. Први: - Мислим да ће Бог по мноштву љубави своје савладати противљење твари, не нарушавајући њену слободу. Други: - Чини ми се, а то не би требало заборављати, да је човекова слобода потенцијално тако велика да се он и на плану вечног постојања може негативно определити у односу на Бога. Они који то не знају или који то заборавају, хране се оригеновским млеком. - Али то је безумље! - Да, безумље. - Па шта нам је чинити? - Бог жели да се сви спасу и ми смо дужни за спасење свих и да се за све молимо. Али ни откровење, ни искуство не дају нам повода да претпостављамо да ће се сви спасити. Слобода - то је велики, али и страшан дар." Велика је ово тема. Брижљиво бележим све што код отаца нађем о њој. Као теолога и као хришћанина, још увек ме мучи питање - ако Бог спасава мене без мојих ближњих које волим, како онда и мене спасава? Није ли љубав једног пред Богом, спасење за многе које тај један воли? У супротном, како сам спашен? Негде у себи, дубоко верујем да има наде за сваког ко је вољен од оног ко воли и Бога. Верујем да их Бог неће ни у будућем веку раздвајати. Вечност без оних које волиш, није ли то пакао? Где си и ко си ти без њих? Страшно је спасење гледати кроз голу јуридику. Ја пре мислим да је Суд Божији катарза личности - идентитета утемељеног на односу љубави, на оном "вољен и вољен сам, дакле постојим". Спасавајући личност, Бог спасава односе. Спасавајући једног, спасава многе који тог једног спасеног чине конкретним и непоновљивим. И мислим да у прилог овоме иде она спремност Мојсија, апостола Павла и нашег Светог Владике Николаја (Велимировића) - да у паклу буду, за рад спасења ближњих својих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Новембар 13, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2016 2 hours ago, R2D2 рече у прилог овоме иде она спремност Мојсија, апостола Павла и нашег Светог Владике Николаја (Велимировића) - да у паклу буду, за рад спасења ближњих својих. to je ta nesebicna ljubav kojoj svi tezimo. александар живаљев and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 13, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2016 2 hours ago, R2D2 рече ако Бог спасава мене без мојих ближњих које волим, како онда и мене спасава? A šta ako bližnji ne žele takvu vrstu spasenja možda im je recimo bliža budistička nirvana ili islamski raj sa devicama ili ništavilo ateizma zar će onda tvoja želja da naruši slobodan izbor drugih? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 24, 2019 Пријави Подели Написано Јул 24, 2019 Evo jednog krajnje rigidnog stava. Zar nije receno da Bog ne ostavlja onome koji nije dostojan spasenja da se neko moli za njega? Koji su to ljudi koji nisu dostojni spasenja? Mole se deca, supruga, brat, sestra, milostinja, proskomidija i Bog to ne prihvata. http://pravoslavie.by/page_book/kto-kak-i-komu-iz-umershih-mozhet-prinesti-polzu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 24, 2019 Пријави Подели Написано Јул 24, 2019 On 13.11.2016. at 20:10, Guest рече - Чини ми се, а то не би требало заборављати, да је човекова слобода потенцијално тако велика да се он и на плану вечног постојања може негативно определити у односу на Бога. Они који то не знају или који то заборавају, хране се оригеновским млеком. Postoji i apokatastaza Grigorija Niskog, ne samo Origenova. Grigorijeva se ne temelji na preegzistenciji duša. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 24, 2019 Пријави Подели Написано Јул 24, 2019 U danasnje vreme se retko ko ispoveda. To onda znaci da fakticki niko nije dostojan spasenja. Dakle neko se moli i daje milostinju i to je sve dzabe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука