Jump to content

HITNO - Obaveštenje o mogućem kršenju propisa o dobrobiti životinja na ergeli Zo


Препоручена порука

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

- Direktoru generalnog inspektorata, g. Dušanu Pajkiću

- Direktoru Uprave za veterinu, Dr Zoranu Mićoviću

- Načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, B. Plavšiću

AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU

- Direktoru Centra za kontrolu izvršenja ugovora, Julijani Vučković

PREDMET: HITNO - Obaveštenje o mogućem kršenju propisa o dobrobiti životinja na ergeli Zobnatica

ergela zobnatica

Poštovani,

Prema članu 3. stav 3. Zakona o dobrobiti životinja, dužnost svakog građanina Republike Srbije je da spreči i prijavi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva sve oblike zlostavljanja životinja i ugrožavanja njihovog života, zdravlja i dobrobiti, te Vas obaveštavamo da imamo informacije da vlasnici čuvene ergele Zobnatica - Akcionarsko društvo za poljoprivrednu proizvodnju ZOBNATICA iz Bačke Topole nameravaju da do kraja ove godine konje sa imanja prodaju ili UBIJU (daju na klanje).

Mi, kao Udruženje nemamo mogućnost da proverimo tačnost ove informacije, ali je jasno da bi takav jedan čin bio ne samo grubo kršenje Zakona o dobrobiti životinja, već bi predstavljao i krivično delo bez presedana.

Kako bi se sprečila mogućnost da se ovako nešto desi, molimo da Veterinarska inspekcija u skladu svojim ovlašćenjima u ovom slučaju HITNO PREVENTIVNO DELUJE i izvrši inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja na imanju Zobnatica. Predlažemo da se  izvrši monitoring  na licu mesta, ustanovi broj konja na imanju i njihovo opšte i zdravstveno stanje i uporedi sa poslednjim poznatim podacima, kao i da se ovlašćenom licu ukaže na okolnost na protivzakonitost takve odluke i zabrani njeno sprovođenje.

Ukazujemo na činjenicu da je sadašnji vlasnik Ugovorom o prodaji društvenog kapitala od 16.12.2008.godine i Aneksom tog Ugovora od 18.12.2008. godine preuzeo obavezu da u roku od 12 meseci od zaključenja Aneks investira u subjekt privatizacije u iznosu od 60.000.000 dinara, od čega 25% u osnovna sredstva za uzgoj životinja. Navedne informacije ukazuju na verovatnoću da ova obaveza nije ispoštovana (što je osnov za raskid ugovora), već i da bi nameravanim aktivnostima biti dodatno umanjena vrednost kapitala ovog privrednog društva, i to oduzimanjem života! Zato molimo da Agencija za privatizaciju izvrši kontrolu izvršenja navedenog ugovora, te da ukoliko utvrdi da navedene obaveze nisu ispoštovane od strane kupca, preduzme odgovarajuće korake.

Podsećamo da je Zobnatica, kako piše i na njihovom sajtu, turističko rekreativni centar koji godišnje poseti preko 35000 posetilaca … nadaleko čuvena kao raj za ljubitelje konjičkog sporta… njen najpoznatiji i najlepši deo je ergela, sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko 200 godina - osnovana još daleke 1779. godine … Posetioci Zobnatice imaju na raspolaganju turističko jahanje, za decu i odrasle, školu jahanja, jahanje putevima Zobnatice, vožnje fijakerom...

Molimo da nadležni organi  Republike Srbije spreče dalje urušavanje ovih vrednosti, a posebno, da ne dozvole surov čin prema životinjama koji vlasnici, prema našoj informaciji, nameravaju da preduzmu.

Udruženje Sloboda za životinje,

predsednik, Snežana Milovanović

Centar  za unapređenje i zaštitu prava životinja,

direktor, Ljiljana Gledić-Filipović

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...