Jump to content

Саопштење из Канцеларије Епархије крушевачке у вези са ктиторском фреском у цркви на Багдали

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

7 minutes ago, 3006 рече

Краљ Милутин сигурно није овако изгледао, а нешто не верујем да уметник није био довољно добар да му реално прикаже лик.

Naravno. To je zato sto cilj ikonopisa nije da se prikaze ova zemaljska stvarnost, nego ona Nebeska.

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

20 hours ago, obi-wan рече

A o plodovima narecenog ex-ministra ne treba da trosimo reci, samo o udesu helikoptera smo napravili temu na desetine strana veliku.

Dakle, ko ima pokajanja, ima i plodove pokajanja. A za njih odlicno znamo koji su. I znamo da nisu ovakvi, "freskopisani", daleko bilo. Ko se zaista kaje, prvo sto mu dolazi je da bukvalno tone u neiskazano smirenje i samounizenje, da ga obuzima neverovatan stid i sram pred svima i svime, da o sebi misli sve najgore, i da se u skladu s tim i ponasa. I sve to narocito ako ima velike javne grehe. A ima ih.

Ali ne, ponekad se radi kao da o tome niko ne zna nista. I sta sad? Sad ce necrkveni ljudi da nastave i da umnoze svoje pljuvanje po Crkvi, narocito ce agresivni antiteisti da dobiju na tone materjala za tako nesto, a sve zarad ovako nepromisljenih i krajnje ishitrenih poteza, koji - AMAN - nisu uopste neophodni.

Ne znam misli li iko o tome danas medju tim visim klirom...

У суштини се слажем, само ми и даље није јасно како би то у пракси изгледало да је неко из Цркве хтео да одбије донацију коју су браћа Гашићи понудили. Прво, осим политичке одговорности за пад хеликоптера (колико сам ја имао времена и живаца да пратим, Гашићу није нека директна кривица за хеликоптер била приписивана, већ су помињани министар Лончар и још неки, али све је завршено мутно и нејасно), које то несумњиве јавне грехе има да би неко могао да му каже, твоје паре нам нису потребне? Друго,што би он уопште морао да даје помоћ као неки посебан покајани грешник, а не као било ко други?

Све то у страну међутим, када се зна ситуација и када се могло претпоставити какве ће реакције бити на ово, можда се могло наћи неко тактичније решење, са макар укуснијом фреском.

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

У суштини се слажем, само ми и даље није јасно како би то у пракси изгледало да је неко из Цркве хтео да одбије донацију коју су браћа Гашићи понудили.

To je vec drugo pitanje. Svako ko ima pastirsku odgovornost prosto mora da bude sposoban da stoji na onome sto propoveda.

Прво, осим политичке одговорности за пад хеликоптера

A to je sta - manja odgovornost? Pa ne, nego bas mnogo veca od svih ostalih u tom lancu. To je direktna komandna odgovornot, cak i ako ne bismo znali - kao sto odlicno znamo - kako i zasto je taj helikopter preusmeren sa bezbedne na opasnu i rizicnu putanju. Ne ide da sad zmurimo na to.

које то несумњиве јавне грехе има да би неко могао да му каже, твоје паре нам нису потребне

Sve ono sto je direktan javni greh je sasvim dovoljan razlog da ga odbiju, makar i samo incident sa novinarkom. Ono sto ja gresim u 4 zida pa ispovedam je jedno, ono sto neko (bilo ko) javno gresi i sablaznjava masu ljudi je nesto sasvim deseto.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Arsenija рече

I Car Dusan je naslikan sa oreolom , iako nije svetitelj ...     ;)

Случајно :)))

Има тога и данас, знају наши иконописци да канонизују пре Цркве...

PatrijarhPavle.jpg

http://www.carvingart.com/slike/Ikone/PatrijarhPavle.jpg

325_1435462918.jpg

http://www.slikari.rs/slike/velike/325_1435462918.jpg

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, obi-wan рече

To je vec drugo pitanje. Svako ko ima pastirsku odgovornost prosto mora da bude sposoban da stoji na onome sto propoveda.

A to je sta - manja odgovornost? Pa ne, nego bas mnogo veca od svih ostalih u tom lancu. To je direktna komandna odgovornot, cak i ako ne bismo znali - kao sto odlicno znamo - kako i zasto je taj helikopter preusmeren sa bezbedne na opasnu i rizicnu putanju. Ne ide da sad zmurimo na to.

Sve ono sto je direktna javni greh je sasvim dovoljan razlog da ga odbiju, makar i samo incident sa novinarkom. Ono sto ja gresim u 4 zida pa ispovedam je jedno, ono sto neko (bilo ko) javno gresi i sablaznjava masu ljudi je nesto sasvim deseto.

Да, мислим да је у контексту о коме говоримо политичка одговорност мања одговорност, него да је човек био директно уплетен у пад хеликоптера, нпр. да је он баш инсистирао да се полети, иако није могло, или да се слети на опаснији начин или слично (за шта понављам, несумњивих доказа нема). Свакако да би било добро да је он преузео одговорност и дао оставку, али чињеница да то није урадио, сама по себи, га не чини неким посебним грешником у мојим очима, то је нажалост прилично људски да не преузимамо више одговорности него што је неопходно...

Тек ово за новинарку ми није ништа посебно страшно, сељачка фора и то је то.

Све у свему, да не испадне да браним Гашићево министровање, само ми се чини да је тешко одбити нечију помоћ, јер тиме тај који га одбија преузима на себе да му суди и пресуди и заузме став у име Цркве, а нити му је исповедник, нити је судија нити је имао икакве информације, сем оних које се појављују у медијима. А судити некоме на основу медија, нарочито када имамо (с разлогом) предрасуде према сваком политичару, је клизав терен.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

Itekako je strasno. "Koji kaze svome bratu 'budalo' bice kriv paklu ognjenom", a ovo je nesto jos mnogo gore. Ali da ne idemo sad u sirinu, posteno da kazem, uopste vise nemam strpljenja da pisem jedne-te-iste stvari. Konacno, sto bi se ja uopste nesto i pitao oko toga.

Подели на овим сајтовима

30 minutes ago, obi-wan рече

Itekako je strasno. "Koji kaze svome bratu 'budalo' bice kriv paklu ognjenom", a ovo je nesto jos mnogo gore. Ali da ne idemo sad u sirinu, posteno da kazem, uopste vise nemam strpljenja da pisem jedne-te-iste stvari. Konacno, sto bi se ja uopste nesto i pitao oko toga.

Oк, само онда не познајем практично никог ко није дебело скривио паклу огњеноме досад. :)

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

Oк, само онда не познајем практично никог ко није дебело скривио паклу огњеноме досад. :)

Ova rec "bice kriv paklu ognjenome" je tu da nam kaze koliko je stravicno velik greh vredjanja i nipodastavanja drugih ljudi. Ne da nas ucini beznadeznim, nego - ponavljam - da nam jasno kaze koliko su takvi gresi zaista pakleni i veliki.

Da bi neko tek tako ponizio coveka/zenu javno pred svima, i pred TV-zijom, a da nakon toga nigde vidno ne uputi iskreno izvinjenje, mora da bude obicna ledara i kamenjar u dusi. To je istinski pakao o kome i govori ova rec Hristova.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

1 hour ago, obi-wan рече

itekako je strasno.

Jaвно понизио жену пред милионским аудиторијумом... Министар...
Шта ћемо.. ТВ је реална тековина људског рода са великим утицајем на исти..  Можемо само да маштамо како се та новинарка осећала дok се данима пред целом Србијом провлачило ово јавно вређање њене личности и њене професије.. Мора да је у најмању руку била бар саблажњена.. бар увређена ..с правом..

А сад је тај увредитељ , тај исти  лик, гледа са зидова Црквеног храма ..

Да ли се неко од ,, господе '' попова сетио оне еванђелске ..,,ко саблазни једног од ових малих''.. 

То је страшно .. а све друго је у том контексту ..

• Волим 1

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рилски рече

Шта ћемо.. ТВ је реална тековина људског рода са великим утицајем на исти..  Можемо само да маштамо како се та новинарка осећала да се пред целом Србијом провлачи ово јавно вређање..А сад истог тог лика гледа са зидова Црквеног храма ..

Да ли се неко од ,, господе '' попова сетио оне еванђелске ..,,ко понизи једног од ових малих''.. 

Upravo to, brate mili. Zamislimo samo kako je njoj i njenima (bilo, a verovatno je i jos)... jezivo i grozno do krajnosti...

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, obi-wan рече

Upravo to, brate mili. Zamislimo samo kako je njoj i njenima (bilo, a verovatno je i jos)... jezivo i grozno do krajnosti...

А тек посади и путницима...

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Милан Ракић рече

А тек посади и путницима...

Naravno, tu nema govora. Ono je bila prica - "cak i ako zanemarimo politicku odgovornost, samo incident sa novinarkom je sam po sebi gados`".

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рилски рече

Jaвно понизио жену пред милионским аудиторијумом... Министар...
Шта ћемо.. ТВ је реална тековина људског рода са великим утицајем на исти..  Можемо само да маштамо како се та новинарка осећала дok се данима пред целом Србијом провлачило ово јавно вређање њене личности и њене професије.. Мора да је у најмању руку била бар саблажњена.. бар увређена ..с правом..

А сад је тај увредитељ , тај исти  лик, гледа са зидова Црквеног храма ..

Да ли се неко од ,, господе '' попова сетио оне еванђелске ..,,ко саблазни једног од ових малих''.. 

То је страшно .. а све друго је у том контексту ..

Не бих даље да скрећем тему на овај Гашићев испад. Само ћу додати да не верујем да му је циљ био да увреди ту жену, већ да је само рекао нешто што је њему звучало као добра шала (а иначе је чињеница да се људи масовно шале на сличне начине који могу бити увредљиви, што не значи нужно да су лоши људи) заборавивши да је пред камерама. То не мења чињеницу да је "шала" џиберска и неприхватљива, може и да значи и да Гашић има примитиван и неприхватљив поглед на жене и уопште међуљудске односе, али све то није - за мене лично - грех који би неког спречио да донира Цркву.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...