Jump to content

Česi Dečani

Баба

Препоручена порука

Češko pleme pod imenom Dečani.

Čekam da mi Zajron objasni o čemu se tu radi.

Koje prostore je naseljavalo ovo češko pleme. Zašto baš ime Dečani? Šta na Češkom a šta na Srpskom znači reč Dečani?

I na kraju zašto su Šiptari baš kod manastira Dečani kamenovali autobus Čeha koji se protive nezavisnosti Kosova?

Подели на овим сајтовима

On 21. 8. 2016 at 3:20, Жељко рече

Češko pleme pod imenom Dečani.

Čekam da mi Zajron objasni o čemu se tu radi.

Koje prostore je naseljavalo ovo češko pleme. Zašto baš ime Dečani? Šta na Češkom a šta na Srpskom znači reč Dečani?

I na kraju zašto su Šiptari baš kod manastira Dečani kamenovali autobus Čeha koji se protive nezavisnosti Kosova?

Već sam vam to objašnjavao na temi čudesna češka toponimija, Dečani su jedno od najvažnijih a državotvornih čeških plemena koji stoje u koriijenima češke državnosti i Přemislovskog češkog kraljevstva. takoddjer postoje u Češkoj i mjesta Děčin i Dečani prema njima nazvani. Te teme izgleda više nema, tamo je sve to bilo napisano desetak strana istovjetnih naziva.

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, Zayron рече

Našao sam, nije mi se htjelo pojaviti u pretraživanju.

Čudesna češka toponimija: Zavidov - Nemanice

Ovdje je to tačno:

Подели на овим сајтовима

On 21. 8. 2016 at 10:27, Ignjatije рече

Значи, Чеси су Срби...

Bože, koliko puta sam vam to objašnjavo, svi su MORAVANI, istočni, zapadni,

sjeverni, južni i centralni, svuda kud se okreneš i pogledaš sve su to MORAVACI! :D

Pravidelne setkani clenu a priznivcu nasledujicich organizaci; strana Moravane, Moravska Narodni Obec, Moravsti Radikalove a Prozatimni Moravska Armada - jsou tam vsichni clenove, kameruje novy predseda Jiri Novotny. Free Moravija, ne?

Подели на овим сајтовима

Ništa mi nisi Zajrone objasnio.

Daj mi neku mapu koja pokazuje gde je bilo pleme Dečani u Češkoj.

Neku kraću istoriju tog plemena.

Kažeš da su oni bili epicentar formiranja češke nacije, daj mi neke podatke.

Što se tiče toponima oni su kod svih slovena slični pa nije čudno što se negde podudaraju jer nisu Sloveni nastali juče, nego su davno bili jedno pleme i jedna porodica, stoga nije to mnogo čudno.

Nego me zanima ovo posle, tj. grananje. Zanimljivo je to ime Dečani jer je specifično.

Takođe još mi niko nije objasnio šta znači ta reč ili na češkom ili na srpskom ili oboje.

Подели на овим сајтовима

On 21. 8. 2016 at 21:08, Жељко рече

Ništa mi nisi Zajrone objasnio.

Daj mi neku mapu koja pokazuje gde je bilo pleme Dečani u Češkoj.

Neku kraću istoriju tog plemena.

Kažeš da su oni bili epicentar formiranja češke nacije, daj mi neke podatke.

Što se tiče toponima oni su kod svih slovena slični pa nije čudno što se negde podudaraju jer nisu Sloveni nastali juče, nego su davno bili jedno pleme i jedna porodica, stoga nije to mnogo čudno.

Nego me zanima ovo posle, tj. grananje. Zanimljivo je to ime Dečani jer je specifično.

Takođe još mi niko nije objasnio šta znači ta reč ili na češkom ili na srpskom ili oboje.

Nisam rekao da su oni epicentar formiranja češkog naroda već jedan od ključnih, osnov je u plemenu koje se zove Čehi, potom u Moravanima i Bijelim Hrvatima (koji su osim toga učestvovali u etnogenezi današnjih Čeha/Moravana/Slezana, Slovaka, Poljaka, Hrvata, Ukrajinaca i Rusina) i na kraju u pšovanskom plemenskom savezu u koji su spadali navedeni lužickim Srbima srodni Dječani, Pšovani i Milčani a koji su naseljavali oblast današnjeg Mělnika i Děčina tj. sjeverozapaddni dio Češke i graničnu oblast prtema današnjem Sasku, Saxoniji, znači živjeli su otpriolike na potezu izmedju današnjeg Praga i Drezdena. Děčani spada etimološki u nazive lužičkosrpskog porijekla. Samo značenje je danas teško izdedukovat, ne postoje jednoznačna objašnjenja, više - manje je to sve nagadjanje. Luka je livada i sad bi Lučani imali biti ti koji žive na livadama ili imaju mnogo polja i stoke u držanju, Neklan je na primjer miroljubiv čovjek, koji "ne kolje" druge jer "klani" znači borbu, bitku, u današnjem češkom to znači i takmičenje. Što se tiče tih mojih stvari koje sam otkrio i objelodanio u Čudesnoj češkoj toponimiji, sve one upućuju na teoriju prema kojoj su Nemanjići češkog porijekla sa jakim vezama na lužičke Srbe, Slezane i poljske i moravske te sa krstašima. Mislim da se radi o vojnom plemstvu koje se jednostavno zbog nekih razloga, možda i konflikta sa tamnošnjim češkim vladarima nije vratilo pri povratku s pohoda u svetoj Zemlji u svoj rodni kraj već ostalo na Balkanu, u Raškoj i tamo poimenovalo mnogo stvari onako kako je to bilo poimenovano tamo. Ne radi se o prostoj slučajnoj shodi naziva, to sam već tamo dokazao. radi se o tome da je neko ko je prvo živio ovdje u Češkoj jednostavno projektirao, preslikao te nazive u sličnom rasporedu i konfiguraciji i sa sličnim značajem tamo u Raškoj želeći tako ostaviti na primjer neku zašifrovanu informaciju o sebi za koju znaju samo upućeni. Radi se dakle o svjesnoj akciji nekog koji je za to imao motive (možda nostalgija) a istovremeno i moć i mogao je preimenovavat toponime. Drugačije se to neda objasniti, previše česta slučajnost više nije nikakva slučajnost već jasan zamjer i pravilo. :)

Vznik českého státu dle Dušana Třeštíka

Etnogeneze Slovanů: Slovanské kmeny

Česká jména lužickosrbského původu

Děčané

DĚČANY

Děčín

Подели на овим сајтовима

Edit:

želeći tako ostaviti na primjer neku djelimično zašifrovanu i ne na prvi pogled vidljivu, malo skritu, enigmatsku informaciju o sebi o kojoj mogu doznati i za koju znaju samo upućeni.

Odnosi se to na ovaj prethodni post:

Подели на овим сајтовима

Radi vas i te vaše Česke geografiČeske mape sam morao  ići u Rusku akademiju nauka

i iščupat im je tamo iz vitrine samo da da vam je pokažem!

Užas jedan na šta me sve još nećete nagovorit i natjerat! Чешская карта географиЧеская

Славянские племена на территории современной Чехии (раннее средневековье):

Čechy/Чехия:

Děčané (Дечане)
Lemuzi (Лемузи)
Litoměřici (Лютомеричи)
Lučané (Лучане)
Charvátci (Харватцы)
Sedličané (Седличане)
Hbané (Гбане)
Čechové (Чехи)
Pšované (Пшоване)
Doudlebi (Доудлебы)