Jump to content

Sta je "Vehabizam"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

(Mislim da i vi imate grupe koje odgovaraju profilu naših vehabija).

Neki kuranski ajeti stavljaju u usta Bogu da je Allah neprijateljstvo i mrznju ubacio medju hriscane,

i to do Sudnjeg dana, videti: 5, 14, pa me sad zanima, da li to vazi i za ono sto se potom desilo unutar Islama,

tojest, do podela nakon smrti poslanika Muhameda, pa i ovoga vehabizma danas u muslimana?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 52
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Citirani ajet je:14. Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: "Mi smo kršćani"- ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjeg dana ubacili; a Allah će ih sigurno obavijestiti o onome što su radili.

Svaki narod nejedinstvo slabi, tako i pripadnike bilo koje religije.Unutar krščanski sukobi i podjele bole svakog pravog krščanina.Tako i unutar muslimanske podjele.Rekao je Allahov poslanik:Oni koji požive poslije mene vidjet će mnoga razilaženja.Vi se držite moje prakse(sunneta) i prakse mojih ispravnih halifa.

da podjele izgaraju danas islamski ummet. Ovi da su imalo pametni vratili bi se Kuranu i sunnetu Allahova poslanika.Međutim kao što reče jedan islamski učenjak :Najteže je raspravljati sa neznalicama.Nažalost takvi ne poštuju vjerske autoritete i samim time nas kao vjernike dovode u neugodnu situaciju.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Већина вехабија само штети огромном броју часних муслимана, које знам и са којима сам растао... .sekta.

Slažem se. Meni nijew problem objasniti korektnom sugovorniku ovu problematiku.Međutim kako objasniti čovjeku koji ima neke predrasude prema islamu i a predrasude su prepreka objektivnosti.Kako takvome objasnit, da su to budale da to nije islam.

Подели на овим сајтовима

of. Sanel Ramić - Povodom napada na Ambasadu SAD

24124_1273066109993_1330114089_30661492_7883801_n_t1.jpg

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Hvala i zahvala pripadaju Allahu! Neka je salavat i selam na Allahovog posljednjeg Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem!

Es-selamu alejkum, braćo i sestre! Imam potrebu da se oglasim u vezi gnusnog čina koji se desio ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Ono što smo mogli vidjeti, da se radi o osobi koja ima bradu i nosi kratke pantalone iznad članaka, još više obavezuje da se u što većem broju javimo i najoštrije osudimo ovaj napad. Ponavljam, ma ko bio počinilac ovog teškog napada, da ovaj postupak nema veze s našom plemenitom vjerom i njenim načelima, što je poznato svakom onom ko ilole zna o vjeri Islamu.

Shodno tome, bila bi velika nepravda prema vjeri i njenim sljedbenicima pripisati ovaj gnusni čin vjeri i njenim iskrenim sljedbenicima, a posebno onima koji svojim izgledom slijede Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Smatram, da počinilac ima ime i prezime, ma kakvi njegovi motivi bili, ma o čemu se radilo, zaslužio je svaku osudu i on i njegov postupak. Također, potrebno je da se muslimani ograde od njegovog postupka, a posebno braća i sestre koji smatraju da su sljedbenici ehli sunnetske dave.

Smatram, da nikada, ni u kom slučaju, ovakav postupak ne bi učinila osoba koja uči svoju vjeru i njena načela od učenih, onih koji su nasljednici Allahovih poslanika, crpeći to znanje iz Kur’ana i suneta (prakse) Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Zaista osjećam teškoću u svojim grudima, znajući koliko će ovaj događaj negativno uticati na davu (poziv ka Allahu) tebareke ve te’ala, i njeno nazadovanje. Zato kažem, neka se zapita svaki onaj ko smatra ili misli da je ovako nešto u redu, kako će sutra dati dževab Uzvišenom Allahu, zbog čega je bio uzrok stagnacije dave, ezijeta muslimana i nemuslimana, zastrašivanja i barbarstva na ovim prostorima. Kako će dati dževab Allahu, za sve što će pretrpjeti pojedina nedužna braća, od privođenja, ispitivanja i sl. ostavljajući svoju djecu u neizvjesnosti, da li će se babo vratiti ili ne!

Na kraju, molim Allaha, da nas uputi na pravi put, put prvih generacija muslimana, da nam istinu učini istinom, pa da je slijedimo, a zabludu neistinom, pa da je se klonimo! Amin!

Prof.Sanel Ramić

·
on October 28 2011 ·
· 72 Reads ·
printer.png

Подели на овим сајтовима

Izvinite, samo da javim Bosancu da mi se javi na čet. To ti je ono pendžerče dole po desnoj ruci! Trebaš mi nešto hitno, mrsko mi piskarat poruke, ovako s četom to ide brže.

eheeeej

Подели на овим сајтовима

Svakojakih pisanja ima na ovom portalu ali zasto je tesko prihvatiti da su Vehabije u ustini jedna grana oformljena od strane Amera?

Da li je pojedinima na ovom sajtu poznato da recimo u Avganistanu, Vehabija uopste nije bilo sve dokle pojedini veroucitelji iz Saudijske Arabije nisu dosli da predaju deci veronauk?

U svakoj drzavi, gde gde su Ameri "intervenisali" odjedanput se javlja Vehabizam. Zar to nije malo cudno? Svako ko poznaje muslimane ili se makar potrudio da ih upozna zna ce da velika vecina nema veze sa Vehabizmom. Vehabizam je, po mom misljenu, politicki pokret koji veru koristi za politicko podkusurivanje.

Ima knjiga J.M. Bergera bivseg direktora ameriskog NSA (National Security Agency) koji pise o vehabizmu i njegovom pokretu. Knjiga jasno pravi razliku izmedju verujucih muslimana i fanatika, ali fanatika zavedeni sa strane treceg faktora a ne islama kao vere.

Isto tako postoji knjiga "Kako je dzihad stigao na Balkan od Jirgen Elzesera (Nemca) koji takodje obradjuje tu tematika. I opet jasno dolazi do razlike izmedju vernika muslimana i vehabija. Vehabije su u sutini instrument koji se koristi sa strane Amera za svoje ciljeve i kad im kao instrument vise nisu potrebni onda ih na najsvirepiji nacin unistavaju i ubijaju.

Svaki vernik ako shvati sutinu svoje vere, shvatice da ubijanje u ime Boga nema osnovu. Bog je svemocan, da Njemu neko smeta, On bi to resio u treptaju oka.

Treba shvatiti jednu stvar a to je da Novi Svetski Poredak nezeli niti jednu veru. Vera u Boga je problem za njih, jer je apstrakta i nemoze se kontrolisati ali samo onda kada covek veru shvati kao ljubav i to ljubav prema bliznjem.

Vecina Pravoslavca na ovom forumu, kada bi bez istorijskih gresaka sa obe strane, iskreno govorili sa muslimanima shvatili bi da imaju dosta jednakih shvatanja i pogleda na zivot.

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

У свему постоје крајности. Познајем вехабију (био ми је комшија), диван човјек. Из Плава је родом, у Пазару завршио медресу, а у Кувајту Факултет Исламских Наука. Сви су га благонаклоно гледали. Био је вехабија, али некако строг према себи...и својој породици. Према осталима је био супер.

Као и у свему - постоје добри и лоши..екстремни и благи. Међу њима има финих људи. Али постоје и ови невјероватно екстремни, као они који држе предавање и јавно осуђују све оне који не мисле као и они: хришћане, муслимане који их не подржавају...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Opet kažem ogromna je razlika između vjerujučeg muslimana i budale poput onoga što je uradio u Sarajevu.Mi muslimani smo zatečeni i naši izrazi ogorčenja i osuda su na svakom mjestu.Takvi ljudi nerade samo o svojim glavama nego i o našim.

Međutim svidio mi je se stav onog vašeg patrijarha palestinskog o pravoslavlju koje je po njemu zauzimanje pravog stava o svemu.stoga ako je to tako i ako se slažete sa tim njeg stavom onda morate znati sljedeće.Kod nas postoje pravne škole u islamu koje su istovažeće i ispravne.One ljude koje vi nazivate vehabijama, često grešite u toj kvalifikaciji nepraveći razliku između muslimana hanbelijske pravne škole i vehabita.

Tip poput ovoga je ljustura koja nema ništa u sebi.mi muslimani smo pretrpjeli mnogo toga u skorijoj a i davnišnjoj historiji.Međutim najviše nas boli kada zlo dođe od nekoga koji se nama pripisuje.

Takvi(poput ovoga9 ne poštuju nikakve vjerske autoritete niti savjete islamskih velikodostojnika.Žao mi je njihova jadnog stanja.Ali sami pali sami se udarili.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Ok razumeo sam te ali oni i jedni i drugi za sebe kazu da nisu vehabije ocigledno je da su bili zajedno pa su se razisli ova trojica ili koliko vec njih dakle bili su isti a sad nisu sta ih je podelilo? i ko je od njih spada u ove prve koje si naveo gore

niko od njih ne prihvata da ih neko naziva vehabijom.To je pogrdan naziv, za te ljude.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...