selkoba Написано Април 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 4, 2010 , zašto si naučniče postavio ovu temu na pravoslavni forum,i to pod međureligijski dijalog?!, kada se radi o pitanju koje trebamo rješavati unutar svojih okvira, a ne druge smarati tim. Šta je vehabizam?, pa osim toga što su grupa likova koji su "islam" sveli na 4-5 vidljivih i opipljivih stvari, ima tu još mnogo toga... Odem sa jednog foruma baš da se odmorim od ovih gluposti, i nađem ih gdje najmanje očekujem.. Domaćinima neka je sretno i veselo :cheesy2: Esselamu alejkum brate Saladine, molim Uzvisenog Allaha da prosiri moja prsa da razveze moj jezik i ucini moj govor razumljivim.Amin Moj brate ja sam svjestan da sam covjek koji cini greske kao i svi mi zato molim Allaha swt da mi oprosti ako nisam pravilno postupio zapocevsi upravo ovu temu i upravo na ovom forumu.I molim tebe brate da mi halalis ako sam se prema tebi ogrijesio. To sve mi nije bila namjera nego sam zelio otvorivsi ovu temu bas na ovome kako ti sam kazes hriscanskom forumu da ukazem upravo medju nemuslimanima na ovaj nazovimo fenomen vehabizma i ucenje koje stoji iza toga.Znas zasto sam smatrao brate da je to bitno?Zato sto sam ja kao i svi mi svjedoci svakodnevne medijske propagande iz koje se upravo i izrodio ovaj termin pod kojim se muslimani uopceno definisu kao islamski fundametalisti pa onda kao radikalni muslimani i naravno to sve opet biva sa dobrim akcentom na potencijal istih ka terorizmu. Tj. odredjeni mediji ili cak politicke strukture mnogih zemalja u Evropi i svijetu, koriste se ovom terminologijom samo prividno ukazujuci na jednu grupu ili struju u okviru islama a u realitetu zeleci da naprave ono sto su nazalost vec uspjeli a to je da se sirom svijeta govori o tkz. islamofobiji a ne o vehabofobiji.Znaci uspjeli su ono sto im je bio cilj a moja namjera je bila da svima onima koji zele nesto vise znati o ovome medijskom fenomenu koji se koristi u politicke svrhe da objasnim u stvari o cemu se radi naravno zeleci prije toga znati i njihove licne stavove. U pravu si brate kad kazes da je to pitanje koje trebaju muslimani izmedju sebe da rasprave. Medjutim moj licni stav kao i, sa sigurnoscu tvrdim, stav svih onih muslimana koji za sebe kazu i tvrde da slijede Kuran i Sunnet Poslanika Muhameda s.a.w.s, je da nesto tako kao sto se "vehabizam" predstavlja da jeste ne postoji. Kada nam se Uzviseni Allah u Kuranu obraca onda obicno kaze "...o vi koji vjerujete..." ili nas naziva konkretno muslimanima i obraca nam se kao muslimanima a ne kao vehabijama ovim ili onim. Pa eto smatrao sam da bi bilo lijepo podijeliti takva saznanja i sa nemuslimanima koji su kao takvi i izlozeni ovoj medijskog propagandi. Pa eto brate moj mili u Islamu,wallahi,ja te u ime Allaha swt volim i opet kazem halali ako bilo sta od ovog nije na mjestu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2010 Selkoba, све је у реду што написа Саладину, али кажишта Ти мислиш о оним снимцима што сам поставио? КО су ти људи? Подржаваш ли Ти оно шта они чине? Оно није медијска пропаганда, оно је истина. Видиш да руше бину Балканики, да покојни Јусуф је радио шта му је воља, прети убиствима итд... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 4, 2010 Пријави Подели Написано Април 4, 2010 Tema je otvorena. Braća kršćani su već pitali o vehabitima i imaju pravo da im se objasni!I njima su se postavljala pitanja i otvarale teme u kojma se nisu osječali baš prijatno ali su učestvovali u dijalogu!Stoga smatrajući da kod nas nema tabu tema, tema kojih se stidimo, a ako smatramo da smo na istini a jesmo, šta toj našoj istini može naštetiti! Stoga kažem neka teme i tema je na mjestu i treba o njoj govoriti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2010 У сваком религијском систему, тако грубо речено, има људи који су фанатизовани и који не могу да прихвате да има и оних који другачије размишљају. Верујем да ови "назовиихкакогодхоћеш" шаљу свету једну негативну слику о исламу. Ја верујем да у исламу има много више оних који без проблема прихватају и другачије размишљање, чак су и спремни да свој став коригују, ако виде да је погрешно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 4, 2010 Selkoba, све је у реду што написа Саладину, али кажишта Ти мислиш о оним снимцима што сам поставио? КО су ти људи? Подржаваш ли Ти оно шта они чине? Оно није медијска пропаганда, оно је истина. Видиш да руше бину Балканики, да покојни Јусуф је радио шта му је воља, прети убиствима итд... Ja sam do sada pojasnio odredjene stvari o tome sta je "vehabizam" tj. da on uopste i ne postoji.Ljudi puste bradu (sto je sunnet) i odmah postaju meta. Ovdje se vodi razgovor na zavidnom nivou pa zato i ocekujem na svaku temu odgovore utemeljene na nasim ucenjima a ne na videima. Ja ne zasnivam svoje misljenje o Pravoslavlju na osnovu dva svestenika koji su se pjani potukli nego citam Bozije Knjige. U vezi videa... Kao slijedece ukazao bih na jednu adekvatnu novinsku agenciju www.saff.ba koja govori o islamu i za cije urednistvo se govori da su Vehabije i za emisiju "Selefije ili vehabije" iz serijala Posteno sa federacije Bih televizije u kojoj i gostuje urednik ove agencije Semir Imamovic koji na jedan adekvatan nacin pojasnjava jos jednom fenomen vehabizma i radnje pojedinaca koje nazivaju vehabijama. Sto se tice videa Video prvi Ja kao musliman ne smijem da bez prisustva brata kojeg sam video na videu koji traje 2 minute i za ciju pozadinu kao cijelu ja ne znam(da li je on bio uvrijedjen ili ko zna sta je bilo) lose da govorim jer Allah swt jedini zna sta ko radi i sta je kome u srcu. Nase je da pozivamo na dobro a nasa djela ce govoriti za nas. Video drugi Kratko na to:Dzamije su Bozije kuce koje treba da su otvorene 24 sata na dan kako bi muslimani mogli doci na molitvu jer molitva u Dzamiji je obaveza a svaka dzamija je tu da musliman bilo koje drzave dodje u nju i da klanja.Znaci niko nije vlasnik dzamije i nema pravo da odredjuje ko ce da u dzamiju udje ili ko ne. Sejh Barcic rahimehullah(Allah mu se smilovao) i sam spominje hodzama kako su crkve uvijek otvorene (sto je nama svima poznato) za vjernike. emisija http://www.islambosna.ba/index.php/vijesti/islambosna-tv/1521-islambosna-tv-ftv-emisija-posteno-selefije-ili-vehabije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2010 Ја не судим у Исламу по некима који пусте браду и руше бине или што не поштује законе државе у којој живи, возећи кола како хоће (нажалост, видимо како је и окончао живот), али Те питам као некога ко је утемељен у вери исламској, да ли подржаваш када неко руши бине једном од најбољих српских бендова чија музика управо и позива на мир и то у сред Србије или Јусуфа кад прети хоџама да ће их поубијати? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 4, 2010 Ја не судим у Исламу по некима који пусте браду и руше бине или што не поштује законе државе у којој живи, возећи кола како хоће (нажалост, видимо како је и окончао живот), али Те питам као некога ко је утемељен у вери исламској, да ли подржаваш када неко руши бине једном од најбољих српских бендова чија музика управо и позива на мир и то у сред Србије или Јусуфа кад прети хоџама да ће их поубијати?Ivane, drago mi je da jos uvijek ima onih koji ne sude po djelima pojedinaca nego trezveno zarmisljaju o Ucenju bilo Islama ili druge vjere. U svakom slucaju najbolji dijalog se uvijek vodi sa ljudima operisanim od bilo kakvih predrasuda.Ja sam vec rekao da kao musliman ne smijem da komentarisem djelo drugog muslimana posebno ne znajuci citavu situaciju koja se tamo desavala.To zna Allah swt. Ja kao i svaki musliman moramo da radimo po Kuranu a navescu ovdje Ajete u vezi toga Kuran 16:125 Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na pravom putu. Kuran 3:104 I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati, - oni će šta žele postići. A ko kako cini to ce njemu na Sudnjem Danu da bude ili nevolja ili dobro zavisno od toga kako se ponasao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 nije ovaj nije https://www.pouke.org/forum/topic/8785-jusuf-barcic/page__hl__vehabije Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Nastao je veliki raskol i medju samim selafijama (vehabijama) ovaj (ne znam mu ime) (2:00-2:30 proziva Bosnica) proziva Bilala Bosnica i Nusreta Imamovica drugu dvojicu glavih vehabija http://www.youtube.com/watch?v=QTWicNcLJBs da li neko od muslimana na forumu zna kako je doslo do podele unutal selafija (vehabija)? Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Selefija i vehabija brate nisu sinonimi. Selefije su oni koji u svom načinu razumievanja se pozivaju na prve generacije muslimana.tj one koji su najbolje razumjeli islam.To su ljudi koji svoj život nastoje uskladiti sa tim učenjima.To su ljudi koji su skromni sticu obrazovanje, pošteni i zaista ljudi koje kada ih se gleda na vagi islama oni su primjer u dobru. Međutim njima isti po vanjštini su oni koje vi nazivate vehabijama.to su ljudi koji imaju vanjštinu ali njihova unutrašnjost je prazna. Ne poštuju red, institucije naše vjerske zajednice i oni nama zadaju veće probleme nego vama(Mislim da i vi imate grupe koje odgovaraju profilu naših vehabija). Ja kao musliman, teolog sam ulazio sa takvima u rasprave i mene su proglasili inovjernim.Jednom od njih na paltoku sam rekao:Molim Allaha da ti nedozvoli da ikada kročiš nogom u bosnu, ti si zlo i od tebe dolazi zlo... Savjet vama: Nije svaki čovjek koji ima bradu vehabija. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Selefija i vehabija brate nisu sinonimi. Selefije su oni koji u svom načinu razumievanja se pozivaju na prve generacije muslimana.tj one koji su najbolje razumjeli islam.To su ljudi koji svoj život nastoje uskladiti sa tim učenjima.To su ljudi koji su skromni sticu obrazovanje, pošteni i zaista ljudi koje kada ih se gleda na vagi islama oni su primjer u dobru. Međutim njima isti po vanjštini su oni koje vi nazivate vehabijama.to su ljudi koji imaju vanjštinu ali njihova unutrašnjost je prazna. Ne poštuju red, institucije naše vjerske zajednice i oni nama zadaju veće probleme nego vama(Mislim da i vi imate grupe koje odgovaraju profilu naših vehabija). Ja kao musliman, teolog sam ulazio sa takvima u rasprave i mene su proglasili inovjernim.Jednom od njih na paltoku sam rekao:Molim Allaha da ti nedozvoli da ikada kročiš nogom u bosnu, ti si zlo i od tebe dolazi zlo... Savjet vama: Nije svaki čovjek koji ima bradu vehabija. Ok razumeo sam te ali oni i jedni i drugi za sebe kazu da nisu vehabije ocigledno je da su bili zajedno pa su se razisli ova trojica ili koliko vec njih dakle bili su isti a sad nisu sta ih je podelilo? i ko je od njih spada u ove prve koje si naveo gore Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Ponašanje čovjeka etiketira. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Nevolim da imenom spominjem ikoga ali zlo koje je nas muslimane nadvilo od tih je ukorijenjeno u Beču. Moj lični stav: Volio bih da sam imao pušku kada je onaj u Sarajevu pucao, ja bih ciljao jedno pola metra ka lijevoj strani prsa... Zašto?Kako objasniti sada onome koji ionako mrzi islam da muslimani nisu to? Takvi su rak rana islamskom ummetu. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Jedne prilike su me pitali o takvima i poredio sam ih sa sirovim balvanom kojeg čovjek mora oblikovati i oblikovati da bi od njega napravio proizvod kojeg je zamislio.ali nekada je isplatnije kupiti gotov proizvod nego oblati balvan i čekati da ga ti napraviš. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Већина вехабија само штети огромном броју часних муслимана, које знам и са којима сам растао... .sekta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука