Тања1 Написано Јул 28, 2016 Пријави Подели Написано Јул 28, 2016 On 7/12/2016 at 23:07, kordun рече uzmimo da sam ja primjeran vjernik. sutra umrem, stignem u raj, tamo mi nema mame, tate, babe, koje toliko volim, ajd sto njih nema, nego kako cu bez ono pola ove administracije sa foruma sto nije stiglo u raj, pa to meni ne moze biti raj nego pakao, kako meni moze raj biti raj ako nema onih koje volim tamo, ili Gospod brise po mojoj glavi, ne bi rekao da to radi, sta vi mislite na ovu temu... Не знам зашто се сетих: Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене. Владика Николај Велимировић Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 7/29/2016 at 0:19, Suncokret54 рече ... свакако, ипак мислим да се не разумемо... често ми је тешко да разумем саговорника, трудим се али не иде... олакшицу за то сам нашао у настојању да будем добронамеран, верујем да је то добар темељ... чак и ако не успем, добронамерност ми остаје... да, ако се слажеш, једно су апсурди и логика Бога, а друго логика и апсурди човека... док ти и ја чаврљамо, већина наших органа ради савршено, без икакве наше интервенције, а онда кренемо о ; еволуцији, амеби која се досетила, или о Богу и Божијем... ето, нама је то нормално, а како то изгледа Богу Који нас слуша, Он зна... Ma sve razumem, ja se trudim da najednostavnije i najjasnije iznesem svakome argumente koje imam. Što se tiče logike, ne mogu postojati logika Boga i logika čoveka zato što je Bog stvorio čoveka svojom logikom pa samim tim čovek funkcioniše, radi, misli i govori takvom logikom. Pored toga, mi smo ikone Božje što znači da smo slični Bogu i posedujemo istu logiku koju On poseduje. Jer sve je po Njegovom Logosu sazdano i sve po tom Logosu i funkcioniše i van toga drugačije nikako ne može. Ne može npr. večno postojeći Bog u isto vreme i nepostojati. Ili ne može Bog da ljubi tebe tako što će da mrzi tvoj izgled. Ili ne može Sin Božji biti Sin Božji i mrzeti Oca, jer biti Sin Božji znaći voleti Oca. Ako je Sin Božji svemoguć, onda znači da može mrzeti Oca. Međutim, ako mrzi Oca onda nije Sin Božji samim tim nije Bog samim tim nije svemoguć. Dakle, nemoguće je istovremeno biti svemoguć i mrzeti nekog, to je apsurd. Tako moramo nešto da obacimo, u ovom slučaju svemogućnost. Nadam se da sam pomogao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 7/29/2016 at 0:43, Нифада рече Da ne bude kao u onim Bećkovićevim stihovima-šta bi Srbin činio u Raju kad nikoga svoga tamo nema Ne bi bio Srbin Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 35 minutes ago, Muramasa рече Kako bi Nikolaj definisao "spasenje naroda"? Kao procenat spasenih ili možda da je broj onih u Paklu manji od nekog fiksnog broja? Народ је са једне стране дефинисана група људи повезана са одређеном локацијом. Не мора да буде дефинисана држава или нација, на примем може бити сан о одређеној географској локацији, као што је Јеврејски сан о Израелу 1948. И то је оно што овде мислим каже Свети владика Николај Велимировић, да је народ у једном већем броју са својим интересима јединства кроз општу вољу. Народ је управо и мноштво и јединство, колектив и субјект. Наравно мисли се на јединственост и јединство цркве, јединство многих у Христу, па тиме и спасење многих. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 8 minutes ago, Muramasa рече Ok, znamo šta je narod, ali šta je spasenje naroda? Pravoslavna teologija definiše spasenje pojedinca. Добио си одговор на питање о 'неком броју', што је и било твоје питање. А спасење је, логично из ситуације како би се спречило да се неко повреди или да умре...ово мојим речима, без филозофирања и теологије. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 On 12.7.2016. at 23:07, kordun рече uzmimo da sam ja primjeran vjernik. sutra umrem, stignem u raj, tamo mi nema mame, tate, babe, koje toliko volim, ajd sto njih nema, nego kako cu bez ono pola ove administracije sa foruma sto nije stiglo u raj, pa to meni ne moze biti raj nego pakao, kako meni moze raj biti raj ako nema onih koje volim tamo, ili Gospod brise po mojoj glavi, ne bi rekao da to radi, sta vi mislite na ovu temu... Ако желиш Рај по својој мери онда не заслужујеш прави Рај. Ако ти што их волиш нису у Рају сигурно има добар разлог за то. Ако волиш Бога волиш и Правду. Сигурно би били у Рају да је могуће, не волиш их више него што их воли Бог. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 5 hours ago, Muramasa рече Dakle, vi Pravoslavci imate isti pristup kao kada će da propadne 15% krompira u vrećama. Baš tako vidim Velimirovićev kolektivizam - kao jednu ogromnu vreću u koju natrpa ličnosti i onda iz nje dobije neku apstraktnu, amorfnu smesu koju nazove "narod". Крштење је колективни идентитет. Вером у Христову смрт као сједињење, односно васкрсење и новотворено, и по крштењу буквално облачимо одело Хирстово као духовни колективни капут. Отуда „народ свој“, а за „са мном или без мене“, поменула сам народ као субјект (у односу на свет). и на твоје питање како би Николај дефинисао „спасење као проценат спасених“ одоговорила сам да се мисли на јединство цркве у Христу, односно све ово с почетка поруке. Дакле твоје питање је наставило са процентима пропашће 15/% кромпира у врећама, и даље не схваташ да је у врећи крштење и онда из ње добијеш „народ свој“ Дакле, немој да се трудиш да будеш фин. У ствари, немој ми вређати веру!!! АлександраВ and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 8 hours ago, Suncokret54 рече ... моје срце се тешко мири са тим да у паклу буде чак и један човек, то је за мене, љубав... осим, ако тај један нисам ја, то је за мене, правда... а ако тамо никога не буде, то би за мене била, милост... разум ми опет вели ; "Зар ти не видиш; своју љубав, своју правду, своју милост... е, па, ако видиш, онда у Божије руке предај, дух свој."... Ја много волим ближње, али сам немоћан у многим стварима. Ја не могу да њима зарадим царство небеско, већ они то морају сами да ураде. Свако за своје поступке одговара пред Бога. kordun, Suncokret54, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 Prva "etapa" razmisljanja na ovu temu mi je bila kad mi je umirala mama, u sebi sam često mislio "dobro, ona ne može da se spase...ajd bar da što bolje prođe kad umre" tako sam razmišljao jer sam joj ja sudio u sebi. Medjutim, pomislio sam "ajd da obrnem ploču i da se molim da se spase". Umirala je jako bolno, ali sa osmehom na licu....dva meseca je trajala agonija. U njenoj patnji sam video duhovnim očima, koje su tada radile, kako Bog od nje pravi novog čoveka....kako je "sprema"za izlazak pred Njega. Noć pre nego što je umrla, prvi put sam zapalio improvizovano kandilo i spontano se pomolio Bogu da "oživimo"... U noći u kojoj je umrla, sanjao sam da je ozdravila. Kad sam se probudio.....video sam šta je posredi i osetio sam da mi Anđeo daje inekciju snage da preguram dalje...40 dana molitve....iskrene...posle pričešća sam kleknuo i molio se, kao da se Hristos sa mnom molio....kao da se sa svakom molitvom ona penjala malo više.... Kad god nam dodje da se iskreno pomolimo za nekog.....živog ili pokojnog.. .to je znak milosti Božije To govori Sv Siluan Sanja Т., Тања1, kordun and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 2, 2016 Пријави Подели Написано Август 2, 2016 24 minutes ago, Драшко рече Noć pre nego što je umrla, prvi put sam zapalio improvizovano kandilo i spontano se pomolio Bogu da "oživimo"... Kad god nam dodje da se iskreno pomolimo za nekog.....živog ili pokojnog.. .to je znak milosti Božije To govori Sv Siluan Господи помилуј и спаси родитеље наше (имена). Амин Kaludjerovic Sreten, Драшко and kordun је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 2 hours ago, Muramasa рече Ne trudim se da budem fin, nego pokušavam da se ne ogrešim o pravopis, ako je takvo pravilo. Sad me podseti na one talibane što ih sve živo vređa. To što je neko uvređen, to nikako ne znači da je u pravu, nego da je infantilan. Па можеш пазити да се не огрешиш о правопис једног језика, али да говориш и пишеш више страних језика мало теже да се не огрешиш. Сматрам од како си ме цитирао да ниси писао на тему, а можда ни пре, не занима ме, више ти нећу одговарати на овој теми. Нека те драги Бог чува и све нас. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука